Keresés

Részletes keresés

Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 122
Ági anyu... nem mentünk lombikra... már írtam, hogy inszeminációra megyünk. Az nem ugyanaz, mint a lombik.
Előzmény: ági anyu (120)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.17 0 0 121
:)))))))))))
Előzmény: Adri* (119)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.17 0 0 120
No, de nálatok azért van valami gond, nem, azért mentetek lombikra. Eszembe sincs kétségbe vonni azt amit mondasz, csak azt mondom, nem ugyanazt jelenti egy problémás, nehezen teherbe eső hölgy kezelése, mint egy ebből a szempontból tökéletesen működő anyáé.
Az első esetben a gyakorlat ismert, a másodikban nem, mert nem engedélyezett itthon, csak nagyon indokolt esetben (nemhez kötött genetikai betegség veszélye)
Előzmény: Titanilla_202 (98)
Adri* Creative Commons License 2006.08.17 0 0 119

hurrá, miért is kellene normális hangnemben beszélni egymással... nesze neked kultúra. egyébként lehet, hogy önzőség, meg hívd aminek akarod, bár nem értetted a lényeget, de ez nem engem minősít, hanem téged.

nem az esküvő, mint esemény volt a lényeg, és ezt szerintem rajtad kívül mindenki más meg is értette, hanem hogy egészen másjellegű kapcsolat van anya és lánya, illetve anya és fia között, csak ezt próbáltam két konkrét dolgon keresztül (esküvő és terhesség) levezetni. és ha két fiam van, szerintem teljesen normális, hogy vágyom egy lányra is. továbbra is hangsúlyozom: bár szeretnék egy lányt is, nem fogunk semmilyen eszközt bevetni ennek érdekében, ha a harmadik gyerkőc is fiú lesz, akkor fiúnak fogom imádni, és kész.

Előzmény: Szilva2 (104)
Lucilla Creative Commons License 2006.08.17 0 0 118
Na, jövök, én is beleugatok, ilyen már úgyis régen volt:)

A topiknyitó hozzászólásban emlegetett felmérés a Czeizel féle módszerről szólt. Ez az a bizonyos centrifugás megoldás, ahol a súlyuk alapján szétválogathatókak a spermák (Y kromoszómát hordozó spermium kisebb és könnyebb). (Én őszintén remélem, hogy odáig nem jutunk (sajnos, de), hogy lombikprogrammal rakjuk össze a kívánt gyermeket nem/bőrszín/szemszín/intelligencia alapján).

Ez a módszer leírva nagyon szép, egyszerű, ahogy itt már többen leírták, nem kell hozzá igazából semmilyen kezelés, anyut nem kell hormonozni, csak a spermát megjáratni a ringlispílben. DE! A módszer nem 100%-os, sőt, orvosi szempontból igen alacsony a sikerráta, emlékeim szerint úgy 80 %. Na mármost ilyenkor nagyon komoly jogi, etikai kérdések merülnek fel: mi van, ha mégsem a kívánt nemű gyerek születik? Mert persze elméletben az emberek elfogadják a kockázatot, de ha nekik kell szembesülni vele....

Nekem most végigfut az agyamon, hogy mondjuk a harmadik gyerek vállalásánál a mai nők már nem 20 évesek, ezért mondjuk teljesen indokoltnak tűnhet egy jó kis chorionboholybiopszia úgy 8-10 hetesen (ez a vizsgálat mindenki számára hozzáférhető, 35 felett kifejezetten ajánlott), ennek eredménye van két hét alatt, a gyerek nemét is megmutatja a kromoszómakép. Na ugyi, akkor meg ha nem lány/fiú, ahogy a delikvens akarta, akkor még pont belefér az abortusz határidejébe...(Ja, és mindezt (leszámítva az abortusz önrészét) TB támogatással, csakhogy a pénzügyi hátteret is belevegyem.) És indulhat a következő kör.

De összességében abban is biztos vagyok, hogy ezt a folyamatot csak elodázni lehet ilyen-olyan etikai megfontolásból. Néhány évtized múlva itt arról megy majd a vita, hogy hány pontos IQ a legoptimálisabb a gyereknek, ha nem akarjuk, hogy már 10 évesen diplomázzon...
piglet Creative Commons License 2006.08.17 0 0 117
Te nem értesz engem. Nem írtam a természetről, csak annyit, hogy számomra ez a dolog a nem elfogadás. Tudod, ha a három gyerekem közül az első kettő lakatos lesz, akkor hiába szeretném, hogy a harmadik ne lakatos legyen, ez nem az én döntésem, hanem az övé, amit én ELFOGADOK.
Előzmény: Girland (113)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 116

Csak kibújt a szög a zsákból... csak oda jutunk, hogy vannak emberek, akik nem szeretik annyira, nem fogadják el a gyereket, ha nem a kívánt nemű. Pedig annyira tiltakoztatok, hogy neeeeeeeeem így van, dehoooooogy....

Előzmény: Girland (114)
tasha Creative Commons License 2006.08.17 0 0 115
szerintem nem csak errol van szó. Ahhoz, hogy csinálják, meg kellene tanulni a technológiát, orvosokat kellene képezni, beruházni. Szerinted van olyan meddoségi központ, akinek ez belefér? Mikor _tömegek_állnak sorba azért, hogy _egyáltalán_legyen gyerekuk...Érted ezt?
Előzmény: Girland (109)
Girland Creative Commons License 2006.08.17 0 0 114
Az is rossz utravalo szokott lenni amikor peldaul emberek (apak) nem tudjak elfogadni hogy lanyuk szuletett es egyfolytaban fiukent nevelik vagy nem szeretik annyira mint a kesobb orokbefogadott fiu gyermeket mert a lany az nem fiu. Na ez is gaz es lehet legalabb akkora gaz mint szerinted a 3 gyerek nemenek megvalasztasanak nem tiltasa!!-))
Előzmény: Titanilla_202 (111)
Girland Creative Commons License 2006.08.17 0 0 113
Akkor legyszives telen aludjal a szabadban vagy vadasszad le a magad elelmet mert ha elmesz a henteshez es tavfutott vagy kenyelmes konfortos meleg hazikoban laksz akkor nem fogadod el a termeszetet es ez bizony sulyos-)) Ne magyarazd mar ugyanazzal csak mas szavakkal-))
Előzmény: piglet (110)
Girland Creative Commons License 2006.08.17 0 0 112
En meg nem gondolom-))
Előzmény: Titanilla_202 (111)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 111
Hát ez az. Nem irigylem azt a gyereket, aki így indul az életbe... gondolom, majd mindenben a szülők vágyait kell megvalósítania a későbbiekben is. Márpedig ez egy elég rossz útravaló szokott lenni...
Előzmény: piglet (110)
piglet Creative Commons License 2006.08.17 0 0 110
Számomra ezzel az alapvető probléma nem a természetbe való beavatkozás, hanem a NEM ELFOGADÁS. Én hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek, és nem véletlenül lesz valakinek éppen fia vagy lánya - elsőre, másodikra, harmadikra, tizedikre. Aki képtelen elfogadni azt, hogy a sorsától mit kap, és meg akarja ezt erőszakolni, annak ez visszaüt többnyire. Nem tudom érthető-e ez a számodra, vagy már túl ezo.
Előzmény: Girland (109)
Girland Creative Commons License 2006.08.17 0 0 109
Igen tudom es en sem szeretnem ha 10-20-30 ev mulva a szeme szinerol beszelnenk stb. De miert kell ezert meg itthon tiltani ? Semmi ertelmes ervet nem latok ra. Ervnek meg nekem nagyon gyenge hogy mert az a termeszetbe valo beavatkozas meg ,hogy huu hova vezethet ez 20 ev mulva. Miert az olajfinomitas hova vezetett? Szoval ebbe nem kene igy belemenni mert akkor az nagyon messzire vezet hiszen az ember a termeszetbe mar sokszazezer eve beavatkozik attol lett civilizacio-))
Előzmény: tasha (107)
tasha Creative Commons License 2006.08.17 0 0 108
illeto
Előzmény: tasha (107)
tasha Creative Commons License 2006.08.17 0 0 107
megvan rá a lehetoség. Repulore kell ulni, kimenni Kaliforniába, letenni 5-6000 dollárt és kész. Ha szerencsés az ilelto, elsore sikerul és tényleg olyan nemu lesz a baba, mint amilyet vártak.
Azt meg én is csak remélni tudom, 10-20-30 év múlva a téma nem az lesz, h mennyibe kerulne szoke/kékszemu/göndörhajú akármilyen gyereket "venni".
(családunkban van egy idos házaspár, nekik 2 fiuk lett, vágytak egy kislányra. Örökbe is fogadtak egy tundérszöszit. Csak úgy eszembe jutott.)
Előzmény: Girland (106)
Girland Creative Commons License 2006.08.17 0 0 106
Ja,mert az emberek meg jellemzoen onzetlenek ugy altalaban mi? Most fuggetlenul a topiktol!-))) Neked miert faj az ha valaki mindket nemu gyereket szeretne es ha van erre lehetosege akkor a szerencsejere kicsit tudomanyosan rasegitsen annak a tukreben,hogy nem genmanipulaciorol es nem is feltetlenul lombikrol van szo. Neked szemely szerint ez miert szurna a szemedet akinek ket kulonbozo nemu gyereke van??? A termeszetbe valo beavatkozas az meg nar megbocsass de "bullshiting" Ilyen alapon menjunk vissza az erdobe es legyszives kapcsold ki a gepedet mert beleavatkozol a termeszetbe az internettel is nagggyon durvan-)))
Előzmény: Szilva2 (104)
Girland Creative Commons License 2006.08.17 0 0 105

Ez a beavatkozas a termeszetbe meg egy akkora baromsag amit nem hogy ervnek nem tudok elfogadni de meg meggyozodesnek is nehezen. A meggyozodesedre meg majd terjunk vissza ha 3 egynemu gyereked lesz es szived vagya lenne a harom gyerek utan -akiket nyilvan nem a nemuk miatt szeretsz vagy nem ugyanis errol itt senki nem beszelt- egy ellenkezo nemu gyereket is felnevelni ugyanolyan szeretettel mint a masik 3-at. Senki se beszelt itt arrol hogy el kene dobni ha megsem az lesz amit szeretne az adott par,de azert remelem idovel az iraki haborut nem keverjuk ide,mert itt mindenki csak zsigeri elutasitasrol es szeretetrol meg nem szeretetrol beszel de egyetlen ervet sem meg senki nem sorakoztatott fel a bulvar hulyesegeken kivul.

Senki nem beszel arrol,hogy ertekbeni kulonbseg lenne a nemek kozott

Senki nem beszel arrol ,hogy ne szeretne a gyereket barki is akarmilyen nemu

Ertik itt azt a szot egyesek hogy ERV??

Ne hivatkozzunk itt a kinai es indiai kulturakra sem mert Magyarorszagrol vitatkozunk nem Kinarol es Indiarol.

Előzmény: Szilva2 (103)
Szilva2 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 104
Ja, még annyit. Csak azért lányt akarni, mert annak bizonyára sokkal szebb lesz az esküvője, kurvanagy önzőség, ennél nagyobb baromságot is rég láttam/hallottam. Ennél nagyobb már csak a tátott szájjal kell gyereket csinálni volt talán, de még nem tudtan eldönteni, hogy melyiken akadjak ki jobban.
Szilva2 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 103

Elkezdtem olvasgatni erről az egészről a véleményeiteket, és az állati nagy baromságokon keresztül az okosabb hozzászólásokig azért van tanulság, meg hiányosság is a számomra.

Véleményem szerint ez a természetbe való beavatkozás (Isten nélkül, csak natur), hatalmas vétek lenne, mert felborulna a természetes egyensúly. De ez egyelőre nem érdekes, mivel kevés az esélye annak, hogy egy ilyen hobbiból végzendő műtétre százezreket vagy milliókat (fogalmam sincs mennyibe kerül) kidobjanak olyan elkeseredett emberek, akiknek szvsz semmi oka az elkeseredésre a legtöbb esetben. Hiszen nyilván van már minimum 1, de sok esetben 2 egészséges gyermekük, tehát minek búslakodni? Jó, persze azért megértem, hogy valaki 2-3 lány után nem bánna egy kisfiút, vagy fordítva, de azért azzal tisztában vagyunk, hogy ha mégsem a remélt gyermek jön a világra, azért még normális ember nem dobja el magától. 

Megítélésem szerint, ha nem így lenne, nem mennének bele egy ilyen drága, és egyébként roppant fárasztó beavatkozásba. Hiszen nem arról van szó, hogy kitalálom ma, hogy 9 hónap múlva szeretnék egy az eddigitől eltérő nemű gyermeket. Ez a művelet egy komoly vizsgálatsorozatból áll, ami hónapokig tart, kurva költséges, mivel a spermák kiválasztása egyáltalán nem egyszerű feladat. Nem a formájukat és a sebességüket vizsgálják, hanem meg kell festeni, ami közel sem biztos sikerekkel kecsegtet. Eleve nem 100 %-os. Namost, ha az embernek van már 1-2 gyereke, akkor nem tudom, hogy mennyire szeretne erre iszonyatos mennyiségű időt, és még annál is több pénzt költeni. Házhoz nem mennek a laborból, hogy végig csinálják a procedúrát, az tuti. Magyarán, annak maradna erre ideje, akinek pénze is van rá, az meg nagyon kis hányada a szülő nőknek, tehát míg a TB nem támogatja (márpedig előre láthatólag egy ideig még nem fogja), addig igazából nem félek a természet egyensúlyának felborításában.

Egyetlen esetben tartom elfogadhatónak és TB által támogatottnak ezt az egészet, HA a gyermek olyan betegségekkel jönne a világra, amelyek gyógyíthatatlanok. Pl. a fiúknál a vérzékenység, vagy hasonló problémák, amik kizárólag csak az egyik nemnél okoznak problémát. Szerencsére nem ismerek sok ilyen betegséget.

---------------

Tudom, könnyen dumálok 1 fiú, 1 lány után, de a meggyőződésem akkor is ez lenne, ha ez nem így lenne.

Luisette Creative Commons License 2006.08.16 0 0 102
Az már más kérdés, hogy hogyan lehet ezzel visszaélni, én az elvi lehetőségről beszéltem.
Előzmény: Titanilla_202 (100)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 101

Na sziasztok, azt hiszem, lépek ebből a topikból, mielőtt még megmagyarázzátok nekem, mi is az a mesterséges megtermékenyítés, és tulajdonképpen tiszta élvezet... Nem sértődtem meg, jó dolog, hogy nem tudjátok, csak fura kicsit.

Azért kíváncsi vagyok, 30 év múlva a gyerekem miről fog itt vitatkozni. Mert nem vagyok biztos benne, hogy ennek a folyamatnak lesz majd egy értelmes határa. Megyek is, tanulmányozom kicsit Huxley életművét. :DD

Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 100

Nálunk például mi az orvosi oka? Mert az orvosok még nem tudják... ;)

Nézd, nyilván azért alkalmazzák ezeket a módszereket, hogy minél biztosabbra menjenek. Ha valaki kemény pénzeket fog ezért fizetni, akkor nála is alkalmazni fogják, hogy nagyobb esély legyen a sikerre. Nekem ez a logikus, de lehet, hogy az ellenkezője... ;)

Előzmény: Luisette (99)
Luisette Creative Commons License 2006.08.16 0 0 99
Jó, de náluk nyilván vmi orvosi oka van az inszemnek.
Előzmény: Titanilla_202 (98)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 98
Jó, hát én meg a magyar gyakorlatról beszéltem, saját tapasztalataim alapján. Például itt van nálam a closti kiváltva a következő havi inszemhez, holott rendben volt a hormonvizsgálat. De ha nekem nem hisztek, megkérdezhetitek a lombikos csajokat, akik közül páran már túl vannak néhány inszemen...
Előzmény: ági anyu (95)
tasha Creative Commons License 2006.08.16 0 0 97
logikus is, mert nem lehet cél inszemnél a sok petesejt. Ez a másik módszernél van, amikor tényleg lombikot csinálnak, mert olyan is van, csak azóta bejött a képbe ez a spermium szétválogatási technika. Legalábbis most hirtelen amit utánaolvastam, az alapján. A lombikos dolognál sokkal több erkölcsi kérdés merult fel, hiszen embriók lettek, amikbol nem mindet használtak fel pl, ez a spermium szelektálásnál nincs. Viszont a technológia nem tudom mennyire biztonságos, ahogy nézem ez egy kritika, hogy a spermiumok megfestése a foszforeszkáló anyaggal milyen következményekkel járhat-nincs még elegendo adat.
Előzmény: Luisette (96)
Luisette Creative Commons License 2006.08.16 0 0 96
Czeizel is ezt mondta: ha a nőnél nincs probléma, nem kell semmiféle hormon, gyógyszer, injekció (de ezt már írtam is pár hsz-szal ezelőtt). Asszem UH van, hogy megállapítsák, mikor kell végrehajtani az akciót
Előzmény: ági anyu (95)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.16 0 0 95
Asszem anno egy ausztrál orvos beszélt erről, Ő mondta, hogy nincs gyógyszeres kezelés, hiszen itt többnyire olyan nőkről van szó, akik két-három alkalommal már sikeresen teherbe estek spontán - és Ő említette a hőmérőzést is
Előzmény: Titanilla_202 (90)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.16 0 0 94
Ez nem off :))))
Előzmény: kinga71 (92)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.16 0 0 93
Szerencsére nem értek ezekhez a dolgokhoz nagyon. Azt hittem a testen kívül megtermékenyített petesejt visszahelyezésére gondolsz. Bocs a félreértésért!

Előzmény: Titanilla_202 (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!