Keresés

Részletes keresés

Katthy Creative Commons License 2006.08.06 0 0 27533
igen,ezek érdekes dolgok,sok tápszer meg algagátló meg ilyenek (nem mintha használnám) 20 literhez van.de miért,na azt nem értem....
Előzmény: CarloB (27532)
CarloB Creative Commons License 2006.08.06 0 0 27532
amtra clean procultSzép, hogy belenézel a topicba, csak érdekességként; - mivel nemrég még szó volt róla, megint megjelent valami csoda szer; amiben lenne milliárden baktériumok, hütöben tartható, az ára 6,95 Euro és 120 l -re elegendö.. valószinüleg ezekhez az extrém mini akváriumokhoz gyártották, azokhoz elegedhetetlen lesz..-:)
Előzmény: Katthy (27528)
CarloB Creative Commons License 2006.08.06 0 0 27531

" Pici módosítás: a mostani neve Epalzeorhynchos bicolor , bár mindenki Labeo néven ismeri :-)) "

---

Epalzeorhynchus (BLEEKER, 1855) nemzetség;

A test hosszan nyújtott, oldalról kicsit összenyomott. A fej kicsi, és elkeskenyedöen hegyes alakata van. Az orr kicsiny oldal lebenyekkel, az alsó ajaknál nem fejlödött ki a szivókorong. Dél-kelet - Àzsia; öt faj;

Labeo   (CUVIER, 1817) nemzetség;

A test többé vagy kevésbé összenyomott, a pikelyek nagysága változó. Az oldalvonal a test közepén vagy kissé az alatt fut. A száj alsó állású, és elörenyújtható, egyáltalán nem fejlödött ki vagy csak 1-2 pár bajuszok (tapogatókkal). Az erös ajakok képeznek egy szivószervet ami belülröl éles szélekkel és szaruból való szegélyel ellátott. Hát úszó (Dorsale) elöl 2-3 csukott lágy úszósugárral, amit 10-15 nyitottak követnek, a leghosszabb csukott lágy úszósugár, a hátsó szélén nem fogasitott (nem fürészes szélü). A torok (garat) fogak három sorban. A legtöbb esetben a legnagyobb fajok maximálisan 80 cm teljes test hosszal. Afrika, dél és dél-kelet ázsia beleértve Indonéziát. Labeo velifer  természetes körülmények között részben börparazitákkal élelmezi önmagát a vizilovaktól (Hippopotamus). Számos fajjal.

--

Azért itt, - ilyen megvilágitásban,  óriási különbség is felfedezhetö...(CarloB)

Előzmény: aquad (27522)
-guess.who- Creative Commons License 2006.08.05 0 0 27530

A latin név a tuti.

De a nómenklatúra nincs kőbe vésve, a tudomány fejlődik, és előfordul, hogy idővel egy növényt vagy állatot át kell sorolni másik nemzetségbe, családba, stb. Olyan is van, hogy egy nemzetségből leválasztanak más nemzetségeket, így neveződik át...

(Botanikában ez úgy néz ki, hogy van egy ICBN (International Code of Botanical Nomenclature) nevű, időről időre kiadott kódex, ez tartalmazza az érvényes neveket és a változtatásokat. Jelenleg az ún. Saint Louis Code az utolsó, nyilvános kódex, ez 1999-ben készült, bár Bécsben tavaly megtartották a következő konferenciát, de annak még nem találtam nyilvános hozzáférését. A Saint Louis Code elérhető itt: http://www.bgbm.fu-berlin.de/iapt/nomenclature/code/SaintLouis/0000St.Luistitle.htm)

Előzmény: Törölt nick (27524)
_fatu_ Creative Commons License 2006.08.05 0 0 27529
helló,
algásodással lenne egy kis problémám: fekete pontok, egyelőre csak az agyag-búvóhelyen meg egy kavicson, illetve 2egyforma növényen - meg egy másiknak a szárán, de az nem vészes, szerintem le lehet szedni róla. elméletileg kezdődő szálas alga, de lehet, hogy tévedek. ezért töltöttem fel a képet is.
ha kiszedem ezeket a növényeket (egyébként is teljesen tönkreteszi őket ez az alga) és tárgyakat jól kiforralom, körömkefélem, az segíthet? nem szeretném, hogy ellepjen mindent. vagy hogyan tudnám eltüntetni?
itt a kép, ezen látszik a növény 2levele (balról lóg be) is meg az agyagizé is, mindegyik fekete pöttyös:

alga
Katthy Creative Commons License 2006.08.05 0 0 27528
igen,tudom,vigyázok rá:)
Előzmény: CarloB (27513)
atmenetilegcsaba Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27526

Megadnád a kerti tavas topic címét? Az engem is érdekelne!

THX!

aquad Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27525

Hát az tutti is, de az egyértelműsítés kedvéért, komolyabb dolgozatokban, meg szokták adni a szinonima nevet is (Syn.:) Így viszont teljesen egyértelmű a dolog.

Pl. Barbus tetrazona, Syn.: Puntius tetrazona (szumi)

CarloB Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27523
..-:)))
Előzmény: aquad (27522)
aquad Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27522
Pici módosítás: a mostani neve Epalzeorhynchos bicolor , bár mindenki Labeo néven ismeri :-))
Előzmény: CarloB (27516)
CarloB Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27521

Gyöngygurámi:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=49799816&t=9006073

elképzelhetö, hogy a himek viaskodnak egymással különösen amikkor nemi érettek lesznek; de majd meglátod, sok búvóhelyet nekik, hogy az üldözött is eltudjon bújni, - ha extrém lenne akkor a nöstényekhez egy himet tennék.. különben a faj békésként ismert...

Előzmény: géeles (27520)
géeles Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27520
Nálam a gyöngygurámik rendesen hajtják egymást, egy szeretné átvenni a parancsnokságot. Általában ő hajtja a másikat, hagyjam??szokott ilyet csinálni?
Még fiatal de asszem fiu,lehet a másik is; de kissebb.Hagyjam őket kergetőzni vagy szedjem szét őket???
CarloB Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27519
..pedig itt a topicon már volt szó róla, hogy nagyon összeférhetetlen, -talán egésszen fiatal korábban még elviselhetöbb.. mivel kiesik egy web lehetöségem ahol képeket tudok beszúrni, igy ezeket a korábban csinált forditásokat lasacskán beszúrom.. (CarloB)
Előzmény: atmenetilegcsaba (27518)
atmenetilegcsaba Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27518

Ez egyszerű stendhal-hal, nem?

Sokat láttam már kereskedésben, ahol együtt volt sok más hallal. Nem tünt összeférhetetlennek. Mondjuk a szumikról is azt mondják aztán olyan jól megvan a fátyolos halaimmal.

Előzmény: CarloB (27516)
CarloB Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27517
Labeo cf. frenatus Labeo frenatus  FOWLER, 1934

Èszak Tajland; 8 cm-ig.

Gondozása mint Labeo bicolor-nál; megadva, de egymás között nem annyira összeférhetetlen. Kitünö alga pusztitó. Minden úszója piros.

Tenyésztése idönként sikerült. Ùj felismerések szerint Labeo munensis; (SMITH, 1934) és Labeo erythrurus ( FOWLER, 1937) Synonyme ennek a fajnak.

---

(Minden egyes adat Prof. Sterba kutatási munkáját, tapasztalatait, véleményét tükrözi és adja vissza, forditotta..CarloB )

Előzmény: CarloB (27412)
CarloB Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27516
Labeo cf. bicolor Subphylum     Gnathostomata  (Kiefertiere) àllkapocsos állatok

Classis           Osteichthyes (Csonthalak)

Subclassis      Actinopterygii (Sugaras úszójúak)

Teleostei  (Igazi/magasabb rendü Csonthalak)

Supraordo      Ostariophysi  (Pontyhalhoz hasonlóak)

Ordo              Cypriniformes ( Pontyhalszerüek/félék)

Subordo         Cyprinoidei    (Pontyhal rokonok)

Familia           Cyprinidae    (Karpfenfische) Pontyhalak

Genus            Labeo

Species          

Labeo bicolor  (SMITH, 1931)

Ez a kedvelt hal a pontyfélék családjából egy titokzatos és rejtett életmódot folytat. A szabad természetben az ember föként olyan helyen találja, ahol erösen szétoszlott a talaj kögörgeteg (törmelék) formájában, valamint eldölt fa törzsek, ágak, és összefonodott gyökerek, amin böségesen különbözö fajtájú organizmusok telepedtek meg.

Pontosan itt találnak a halak egy gazdagon teritett asztalt, mivel a szájuk egy ilyen táplálék felvételére kifogástalanul alkalmazkodott. A száj alsó állású és képez egy szivószervet szaruból való szegéllyel és szemölcsel. Amivel az odatapadott organizmusokat és algabenövekedéseket az aljzatról leráspolyozzák.

A tenyésztése ennek a halnak ritkán sikerül. Normális körülmények között egy nem hivatásos (nem profi) akvaristának a tenyésztés nagyon nehezen alakulhat, mivel a halak a rendelkezésre álló hely kérdésében, nagyon igényesek. Tenyésztéséhez 500-1000 liter tartalmú akváriumokat használunk, vagy terjedelmes fütött tartályokat üvegházakban. Tompitott (csökkentett) fény, lágy viz KH 1° -alatt; 24-27° C meleg és elegendö búvóhely lehetöségekkel, képez egy megfelelö környezetet. Az elbánás a tenyészhalakkal egy nagy akváriumban vagy medencében meglehetösen problémás. A tojás fejlödés végbemegy 30-48 órán belül. 5 nap után a lárvák szabadon úsznak és aktivan finom por eledelt vesznek fel. A kis halak már elkeseredett élet tér harcokat vivnak amik a növekedési korral mindig keményebbek lesznek.

Labeo bicolor elönybe részesit szük repeszeket (hézagokat) nagyobb (üregek) barlangokkal szemben. Ùgy néz ki, hogy a közvetlen érintése a falaknak a halak számára egy biztonsági érzetett ad. Itt megmaradnak különbözö poziciókban; fejjel fel vagy lefelé. Amikkor egy betolakodónak a szignalizáló piros farok úszóját a területükön megpillantják, agressziv támadást inditanak. Idönként neki esnek piros szinezetü halaknak, miközben más szinü fajokat figyelmen kivül hagynak. Gyakran a következö fajokat is tenyésztik: Labeo erythrurus és Labeo frenatus, Labeo variegatus, Labeo wecksi és Labeo forskali.

Elterjedése:  Hátsó-India, különösen Tájland; sekély folyóvizekben;

Nagyság:  12 cm-ig; a természetben 15 cm-ig;

Nemi különbség:  alig megálapitható, a nöstény teltebb;

Tartás és tenyésztés:  sajnos egy összeférhetetlen hal, aki idösebben csak egy fajban tartható, de még igy is más együttlakókat megtámad. Szüksége van elbújási lehetöségekre és sötét medencére. Tenyésztése rendkivül nehéz és idáig az akváriumban csak ritkán sikerült, mint az elözö szövegben leirva.

Táplálék:  Èlö és száraz eleség; algák;

--

AQUARIENFISCHE zweite Auflage, 1990; Text von Ivan Petrovický, Ins Deutsche übertragen von Jürgen Ostmeyer, Bearbeitung der deutschsprachigen Ausgabe von Klaus Wilkerling;  1990 Aventinum, Praha. (1. Auflage Artia, Praha 1982 )

--

Prof. Sterba irja:   Tajland (Chao Phraya, folyó Bangkoknál) sekély vizü patakokban; 12 -cm -ig.

D 3/11-13; A 3/5; P 1/14-15; V 1/8; mLR 30 - 35 Hát úszó (Dorsale) három nem szét terjesztett lágy úszó sugárra, következik 11-13 legyezö szerüen szét tárt lágy úszó sugarak. Végbél úszó (Anale) három nem szét terjesztett lágy úszó sugárra, következik öt legyezö szerüen szét tárt lágy úszó sugarak. Mell úszó (Pectorale) egy nem szét terjesztett lágy úszó sugárra, következik 14-15 legyezö szerüen szét tárt lágy úszó sugarak. Has úszó (Ventrale) egy csukott lágy úszó sugárra, következik 8 legyezö szerüen szét tárt lágy úszó sugarak. Középsö hossz irányú sorban 30-35 pikely. Két bajusz pár (tapogatók). A test nyújtott, oldalról kissé összenyomott, a has rész eléggé egyenes, a hát úszó zászlószerüen felálló, kissé a has úszók elött becsuklósitott.

Jó közérzetnél bársony fekete erösen elhatárolt narancs pirostól - vérpirossig szinezett farok úszóval; hát, végbél, és a has úszók ugyancsak bársony feketék, a mell úszók többé kevésbé narancs pirosak. Nem megszokott vagy rosszúl tartott állatok, szürkés barnák - fekete barnáig; sárgás vörös farok úszóval, de úgy néz ki, hogy ez igy kevésbé szép helyi formáknál is megjelenik. A nöstény nemi érett korban észrevehetöen erösebb.

Ez a rendkivül pompás Labeo bicolor; az egész szépségét lágy és gyengén tözegtartalmú vizben mutatja, amit rendszeresen részben meg kell újitani. A medencének nemszabad túlságosan világos helyen állnia, és a nagy, élénk, és kissé ilyedös állatoknak elbújási lehetöségeket kell biztositani. Láthatóan elönybe részesit üres fa gyökereket, eldölt virágcserepet vagy kókusz -nak a héját. Minden fajtájú élö eleség mellett, nagyon szivesen algabenövekedéseket, de ugyancsak saláta leveleket is eszik. 24-27° C vizhömérsékletnél, eléggé ellenállóképes és élénk. Labeo bicolor nagyon összeférhetetlen. Ez a tulajdonsága a rangszerinti besorolással magyarázható az állatok között egy akváriumban. Legtöbb esetben a legerösebb állat uralkodja az egész élet területet. Aki egyidejüleg a szép szineit is mutatja. Minden más állat ha látatja magát (mutatkozik) el lesz vadászva. HENTSCHEL szerint a harcok gyengébbek 21° C -nál, a jó közérzete az alacsonyabb vizhömérséklet ellenére, nem csökken. A tenyésztéséröl jelentette NOSCHNOW (Aqua. Terr., 29, 199-201, 1982) egy injekció  Hypophysensuspension után képzödött egy csoport. A friss viz áramlatban a szürönél villámgyorsan leadták a nemi termékeket, miután az állatok rögtön a csapatot elhagyták. Ez az esemény megismétlödött több alkalommal. Összességében az ivás úgy 4 órahosszán keresztül tartott. Egy nagy nöstény leadott úgy 1000 tojást. A tojások nem ragadnak, átlátszóak és felfelé szállnak; pelágikusak =(a szabad vizben úszik vagy lebeg). A fiatal halak 22-27° C -nál, úgy 14-27 óra után kibújtak. Felnevelése naupliusokkal és mint kiegészitö élelem algákkal. De párban való tenyésztés is lehetséges. A fiatal halak szürkés kéken szinezettek, fekete és fehér peremü úszókkal.

Epalzeorhynchus bicolor Synonym: Labeo bicolor, Feuerschwanz -Fransenlipper, fogságban az élet elvárása 17 (19,5) év, van megadva; Quelle: VDA SKN / VDA aktuell 4/96 H.J. Beyers;  az adat ismert akvaristáktól származik, akvárium Club; egyesületi tagoktól és intézményektöl, de nem szabad figyelmen kivül hagyni, hogy itt föként kivételes esetekröl illetöleg egyedüli állatokról van szó. Wolfgang Voigt. Hans Frey élt 1904 - 1985; a fia Volker Frey; is 17 év elvárható élet évet ad meg a könyvében (1992). (Kiértékelés nélkül, minden egyes adat a szerzök kutatási munkáit, tapasztalatait, véleményét tükrözik és adják vissza, forditotta..mint kis info CarloB )

Prof. Dr. sc.nat. Dr. h.c. Günther Sterba, geboren 1922 in Brüx. Von 1944 bis 1949 Studium der Humanmedizin und Biologie in Prag und Jena. Promotion 1949, Habilitation 1953. Seit 1959 ordentlicher Professor für Zoologie und Tierphysiologie. Direktor des Zoologischen Instituts, ab 1968 Leiter des Bereiches Zellbiologie und Regulation der Sektion Biowissenschaften der Karl-Marx-Universität Leipzig. Hauptarbeitsgebiete Zellbiologie, Neuroendokrinologie. Ordentliches Mitglied der Akademie der Wissenschaften der DDR und der Deutschen Akademie der Naturforscher Leopoldina, Auswärtiges Mitglied der Königlichen Schwedischen Akademie der Wissenschaften Stockholm, Ehrendoktor der Reichsuniversität Utrecht. In der Aquaristik seit 1934 tätig, zahlreiche Artikel und Buchpublikationen auf aquaristischem und ichthyologischem Gebiet, Vizepräsident der Federation of British Aquatic Societis. (az adatok 1987-böl..)

Előzmény: CarloB (27412)
CarloB Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27515
hm..mikk vannak..-:))
Előzmény: Törölt nick (27514)
CarloB Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27513
..de vigyázz a Mazsolával mert a teste mesztelen (nincs pikelye) és érzékeny.. kifogni pedig jobb valami kis plasztik edénykével mint hálóval, mert egyes úszók sebezhetnek is.. /különben a sera pont most foglalkozik a halcsaláddal a sera-news ban, úgy néz ki, hogy nagyon kedvelt halacskák.../
Előzmény: Katthy (27488)
CarloB Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27512
..honnan szedted ezt a táblázatott..?
Előzmény: Törölt nick (27499)
-=Zsoca=- Creative Commons License 2006.08.04 0 0 27510
Semmi baj, nagyon szuper, köszi!
Előzmény: milendee (27503)
CarloB Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27509

..mennyire igazad van az Oroszokat illetöen most nemrég ahogyan a Bayerische Staatsbibliothek -ban kutattam a kezembe akadt egy szuper könyv, a DDR -ben viszont ezeket a tudományos könyveket át tették németre:  Spezielle Fischkunde  von Georgij V. Nikol'skij; Gebundene Ausgabe: 632 Seiten; Verlag: VEB Dt. Verl. d. Wissenschaften (1957)  érdekes kis könyv az akkori idöknek megfelelöen..(de még ma is ha egy kiadó kinyomtatná, biztosan el lehetne adni) de vannak még német nyelvü szuper könyvek is, de azokat sem adják ki sajna.. különben a Mergus jó csak drága..

nagyon úgy néz ki, hogy az az a Botanica; amit emlitesz.. (most láttam a hugendubel -nél 25 Euro; ) csak amit én nem értek, hogy miért nem adnak a német kiadók is hasonló Lexikont 1000 oldalon csak éppen a halakról ki, ami minden igényt kielégitene.. azonkivül csak egy-két monopol helyzetben levö kiadó foglalkozik egyáltalán a halakkal/vizinövényekkel; valószinüleg az árak is ezért borsosak; de biztos nagy a német könyv piac ha az ember meggondolja, hogy tulajdonképpen még Ausztria, Svájc is a német nyelterülethez számit, tehát jó 100 Mio emberröl van szó..  szóval a magyarral nem lehet összehasonlitani, de lehetne jobb is.. én irtam pár kiadónak egy-két könyvel kapcsolatban.. kitudja talán egyszer csak megjelenik amit kerestem..(mert nagyon sok könyvet nyomtatnak amit a végén fillérekért eladnak/elajándékoznak..csak éppen nem az akvarisztikáról vagy a vizinövényekröl..)  /köszi a választ...CarloB/

Előzmény: -guess.who- (27508)
-guess.who- Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27508

"Botanica"

Jaja, ez remek könyv, főként mert akkora, mint nálunk az Iconographia. :) Nem tudom, hogy ugyanazt a kiadást láttuk-e, de amiről én beszélek, az a Random House Australia-féle, 1997-es, és tényleg valami eszméletlenül olcsó volt... :)

Egyébként régen, még a hetvenes években itthon is megjelent az Urania Növényvilág sorozata. :)

"Tulajdonképpen, - én csak az árak miatt akartam valamit beszúrni.. de mivel a többi adat is ott volt elöttem, igy azt is beletettem, de nem azért, hogy kijavitsalak,"

Nem is kijavítást írtam, hanem kiegészítést. :) Azért köszöntem meg, mert az ISBN-es adatokkal az említett könyveket könnyebben megkeresheti bárki, ha esetleg van rá elég pénze, és ért németül.

Szintén nagyon remek a Mergus által kiadott Aquarien Atlas sorozat, ami igaz, hogy több évvel ezelőtt jelent meg, de én még nem találkoztam akvaristaboltokban olyan hallal, ami ne lett volna benne. :)

Szerintem egyébként Németország milliószor jobban el van látva akvarista szakkönyvekkel, mint Magyarország. Átfogó, komoly és részletes művet nem is nagyon tudnék itthonról említeni. Ami a halakkal foglalkozik, abban van 5 oldal növényes firka, és kész - nem is csoda, hogy sokan tartanak ügyesen halakat, de közben furcsa dolgokat gondolnak a növényekről.

Érdekes egyébként, hogy például az oroszoknál is jóval magasabb az akvaristakultúra színvonala, ott komolyabban foglalkoznak a különlegesebb, ritkább növényekkel is. Szóval ez az egész nem csak pénzkérdés szerintem...

Előzmény: CarloB (27500)
flopi_kukac Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27507
sziasztok!

van egy aquael pearl 80-as akvárium-szettem minden jóval (átemelős szűrő, csobogtató, fűtő, háttér) berendezve már 2hónapja halakkal (aljzattal, növényekkel).
ebből szeretném minél kevesebb hal-zargatással kiszerelni a hátteret.
a háttér egy kb. 0,5cm vastag kissé 3D-s műanyag lap. a gond a 2keresztmerevítő az akvárium tetején, amik bonthatatlanok.

próbálkozott már valaki kiszedni a hátteret?
az akváriumot ajándékba kaptam már összeszerelt állapotban. lehet hogy már 'gyártás' során belekerül a háttérlap és csak egy erős olló segít?

előre is köszi: FLo
CarloB Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27506
ÈS    onnan jutnak az akváriumainkba.../   (CarloB)
Előzmény: CarloB (27505)
CarloB Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27505
..ez valami Echinodorus sp. lehet, nagyon sok fantázia név alatt futó változata van..ezek tulajdonképpen vizinövények, de a vizen kivül virágoznak, a hosszú indákon, általában kis fehér virágjuk van, soxor nem is virágot hanem rögtön egy mini növénykét növesztenek.. /a vizen kivül üvegházakban nagy páratartalom mellett jól megvannak..ezeket emers formában is termesztik, én onnan jutnak az akváriumainkba.../   (CarloB)
Előzmény: milendee (27503)
Katthy Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27504

Vedd ki és gondosan tisztíts ki minden helyet amit lehet,előfordulhat hogy eldugult csak,vagy valami nincs rajta rendesen...

Azt is ellenőrizd,hogy a levegő útja akadálytalan-e.(kis cső lehet,aminek a vízfelszín felett kell lennie)

Előzmény: dickees1 (27493)
milendee Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27503

a növény, sajnos csak webkamerám van.

Előzmény: -=Zsoca=- (27438)
CarloB Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27502
..-:)))
Előzmény: Katthy (27488)
CarloB Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27501

' Vigyél diót, mandulabelet (sótlant), mert rengeteg aranyos mókus él a fák koronái között, és ha leülsz egy padra, csak meg kell kopogtatnod a dió héját, és már jönnek is köréd!:-)))  '

--

mókusokat etetni..?  ez aranyos..-:))

Előzmény: Törölt nick (27467)
CarloB Creative Commons License 2006.08.03 0 0 27500

..Te a Ménesi uti Egyetemre jártal, hogy ezt a Botanicát ennyire vágod és szereted..?

Tulajdonképpen, - én csak az árak miatt akartam valamit beszúrni.. de mivel a többi adat is ott volt elöttem, igy azt is beletettem, de nem azért, hogy kijavitsalak, - számomra postosan ez az érthetetlen, hogy már tulajdonképpen a Kasselmann könyv is öregebb (mert 1995 elsö kiadása), 1999 -ben megujitotta, -tehát tulajdonképpen lehetne olcsóbb is, de ez az Ulmer Verlag a legrettenetesebb mert itt a Buchbindungspreis valahogyan marad..

..szóval abba valóban nem látok bele, (ugyláccik sokan mások sem,..hogy magyarban menne egy is az emlitett könyvek közül..) de pl. a régi DDR Urania Verlagtól, a magyar testvér ország biztosan még ingyér is megkaphatott volna sok akvarisztikai/vizinövény könyv forditási jogát, - aztán akit a börtönbe dobtak....-:((( szépen letudta volna forditani (ez volt is, csak nem az akvarisztikára) szóval korábban lett volna rá lehetöség, ma már egy-egy könyv joga biztosan drágább.. és a piac,.. hogy menne -é..?  Magyarországon.. valóban kérdéses...

..na most a német piac is marhára érthetetlen, pl. Orchideen könyveket több kiadó is a piacra dobja ha kell hanem (csak éppen vizinövények/akvarisztikát nem), nagyon meglep, hogy forditott könyveket jóformán minimális pénzért a piacra tudnak dobni.. pl. nemrég volt egy Titel:   Botanica; Gebunden Das ABC der Pflanzen. 10.000 Arten in Wort und Bild. Hrsg. v. Gordon Cheers 1019 S. m. zahlr. Farbfotos. 31 cm 3392g   2003   Könemann in der Tandem Verlags-GmbH; ISBN 3-8331-1600-5;  Ausztrál (forditott) könyv vaskos nagyobb mint DIN A 4 formát, több mint 3 kg, az ár a végén 15 EUR,

egy másik példa:  Die große Enzyklopädie der Säugetiere, Gebunden Hrsg. v. David Macdonald XXXI, 930 S. m. zahlr. Farbfotos u. Ktn. 29,5 cm 3180g   2004   Könemann in der Tandem Verlags-GmbH; ISBN 3-8331-1006-6; és pl. ezért a vaskos forditott könyvért kérnek: 9.95 EUR,   szóval az, hogy egy könyvet forditottak, egyes Verlagoknál nem feltétlenül drágitja meg, ez a két emlitett könyv különben szuper csak éppen nem a halak vagy vizinövényekröl amit a német kiadók is nagyon mostoha gyerek módon kezelnek..sajnos.. olyannyira, hogy régi szuper jó akvarisztikai/vizinövény; nagyon értékes könyvekröl még egy unveränderte nachdruckot sem képesek csinálni..  Különben a Botanica c. könyvnél, eszembe jutottál, hogy egy igazi Botanikus pl. -guess.who- !..-:)); biztos örül egy ilyennek, de ebben sajna az akvaristáknak csak egy pár Seerose van, és annyi volt...-:))) ../CarloB/

Előzmény: -guess.who- (27486)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!