A bajai halászléfőzés időpontját könnyű megjegyezni: minden évben július második szombatján rendezik (tehát 2009-ben július 11-én lesz). BAJASTORY.info
(megjegyzés: mivel a fotógaléria legutóbb július 12-én 15 órakor lett frissítve, így egyelőre csak a halfőzés napjának délőttjén készült fotók láthatók; folyt.köv.)
Ja. Az a Bajai Halfőző Fesztivál honlapja. Amit én belinkeltem, az az eddigi 12 Bajai Halászléfőző Népünnepély dokumentációja.
(Még nincs készen a honlap, mert elképesztő mennyiségű anyag gyűlt össze az elmúlt tizenkét évről. A cél az, hogy népünnepélyekről szóló írások, fotók, plakátok, egyéb dokumentumok megtalálhatók legyenek egy helyen.)
Most volt az első alkalom és tetszett rendesen. Egy baj volt! Kocsival voltam és nem tudtam bevenni a negyven csöppöt.:-) Akkor tudtam volna elengedni magamat igazán. De így se volt rossz. Nagyon kedves embereket ismertem meg eme jeles alkalomból. Legközelebb valami szállás félét keresek, emelve az esemény színvonalát.:-))
Van egy eladó helyem az idei halfőzésre. A Petőfi szigeten a Sugovica melletti részre szól (R73-as). Az ára fix 4000 Ft. Egyelőre Baján, később Pakson vagy BP-en átvehető.
Az első jelentkezőnek odaadom. Egy hétig várok ha innen nem lesz jelentkező, akkor a továbbiakban a vaterán fogom árulni.
Már egy jó ideje nem Baján élek, de ha halászlét főzök, mindig tálalok hozzá gyufatésztát is, anélkül el sem tudom képzelni! A gyerekeim nem Baján születtek már, de ők is csak tésztával szeretik, természetesen! :)
1. rotyogjon mint a lúg - mit is jelent? 2. zöldpaprika, friss paradicsom mehet bele? 3. azt már tudom, hogy zöldség, meg krumpli a bablevesbe való :-)
Gyorsan vidd vissza azt a könyvet oda, ahonnan vetted és kérd vissza a pénzed!
Az egyik különbség az "alaplé". Bajai halászlében nincs ilyen ostobaság. Aki ilyet állít, az még életében nem evett. A másik a gyufatészta, ami viszont van a bajaiban és egyik másikban sincs.
Üdv! Érdeklődöm, hogy valaki tudna írni egy IGAZI bajai halászlé receptet? Mert nemrég vettem egy szakácskönyvet, amiben a bajai lé receptleírása így kezdődik:
"...a halászlé főzés időigényes munka, de megéri a fáradozást..."
aztán meg ezt írja
"...a halfejet, gerincet és farok véget feltesszük főzni, amig a hús teljesen le nem fő a csontról. Leszürjük a levet, majd ebben az alaplében..."
Na már nem is folytatom tovább, mert ez inkább a szegedi lé leírása lehet. Csakhogy a könyvbe az is van!