Ha felnyúlt, felkopaszodott a pozsgafa, meg lehet tavasszal metszeni, egy év alatt kinövi a vágásokat. Metszéssel kell bonszáj alakura nevelni, nem drótozható.
Ha a levelek ráncosodnak, az jelentheti, hogy túl szárazon tartottad, de ugyanúgy ráncosodik a levél, ha túlöntözöd. Ez a gyakoribb.
Zsesszi! Mérsékelten öntözd ez azt jelenti hogy olyan 2 hetente. Most mindenféleképp adj neki vizet mert fonnyadtak a levelei és később szoktasd hozzá a kevesebb vízhez. A napfénnyel is így csináld fokozatosan szoktasd az erős napfényhet. Ja és kinn a szabadlevegőn tartsd mindenféleképpen. Az a jó ha a levelei sötétzöldek a levélszél lehet enyhén piros és a levelelek pedig jó kemények. Tápozi nálam a jó bevált osmocote. Metszeni csak az előbb leírt állapotba lehet, de jól meglehet metszeni egészséges állapotába mert az idős részekből is kihajt. Teleltetni 15-17 fokon érdemes.
Anyukám szülinapjára szeretne a család bonsai-t ajándékozni. Találtam egyet, de nem vagyok biztos a dolgomban. Európai hársról van szó, min. 15 éves. Azt látom rajta, hogy kicsit meg kéne metszeni, mert régebbóta a viszonteladónál van. Kb. 30 cm magas. Ára: 20e
Majomfából is létezik egy-két faj.. Van amelyik hoz virágot, van a amelyik nem..
Apró, kicsi, majdnem szív alakú levelüt, vagy nagyobb oválisat
Metszeni nem érdemes. Gyürüs törzs és ágrendszere van. Vagy valami ilyesmi..
Ha erösen és ügyesen letörsz egy ágát a két gyürü mentén, simán elválik egymástól.
A másik, nagyon hamar gyökeresedik, ha szaporítani akarja valaki, a fennt említett módon válasszon le egy ágat és dugja le enyhén nedves földbe. Nem kell párásító eljárás.
Akkor érzi jól magát a majomfa, ha virágzik is. Ilyet én még csak egyszer láttal a szomszédasszonynál aki a majomfát egy világos lépcsőházban nevelte és a többi
növényével együtt minden nap meglocsolta télen pedíg a meleg lakásban tartotta.
15- 20 000ft ért lehetett a Fitoland- ban venni tavaly olyan másfél métereseket.
köszönöm a tippeket. ezek az ötletek hiányoznak a szakirodalomból.
akkor heti egy locsolás ebben a melegben. metszeni nem merem , azért ehhez még nagyon amatőr vagyok. nagyon tetszik ez a kis növény, majd óvatosan nevelgetem, ha problémám van majd jövök kérdezni:)
Még annyi, hogy én laza, jó áteresztő-képességű földben tartom, tehát nem kell félnem attól, hogy esetleg elkezd rohadni a gyökere az alapos locsolást követően.
Így kb 2 napig még nedves a talaja, aztán meg szinte teljesen kiszárad a következő locsolásig. De hát azért pozsgás, hogy használja csak szépen a vízraktározó képességét.
Nem szabad nagyon locsolni mivel pozsgás növény, tehát "kaktuszként" kell kezelni.
Nekem is van ilyen, de még elég kicsi, én keleti oldalra tettem, a délelőtti nap éri. Hetente egyszer alaposan meglocsolom, annyira hogy az alátétjében is áll a víz. Így hagyom kb. egy órát, hogy a föld jól megszívja magát, aztán az alátétből kiöntöm a felesleget. Ennyi gondoskodás mellett nálam szépen fejlődik.
Azt viszont nem tudom, hogy bonsaiként alakítani lehet-e egyáltalán.
Ahogy látom kicsit meg vannak szuttyorodva a levelei. Lehet, hogy túl dús a lombozat... Én kb. két éve kaptam a mamámtól ilyet.. Neki volt kb. a 25 éves majomfája.. Csak elfagyott, alkarvastagságú törzse volt.. Napos helyen kell tartani..
Nem kell tápoldatozni, attól csak nagyobbak lesznek a levelei.. Én is egyszer megtápoldatoztam és kétszer akkorák lettek a levelei. Hetente egyszer, vagy másfélhetente adok neki egy kicsit. De még tovább is bírja a szárazságot. Mondjuk én nem bonsainak nevelem, mert szerintem ez nem annak való. Szobanövénynek mutatós. Vigyázz arra, hogy télen meg ne csípje egy kicsike hideg se, mert bebarnulnak a levelei. ha tartosan hidegen van megáll a növekedésben. Anyámé is így járt..
Volt nekem is ilyen, pontosabban van is csak már elvesztette a bonsai alakját.
Ezt azért tette a növény, mert mérsékelten öntöztem mint egy szobanövényt. Úgy kellett volna mint egy kaktuszt. Na azóta csak még mérsékeltebben öntözöm, de az alakját már nem akarja visszanyerni. Gyakorlatilag majdnem tökszáraz a földje.
Lényeg, próbáld meg úgy tartani mint egy kaktuszt.
Tápoldatozás: dettó.
Javaslom viszont, hogy várd meg mások véleményét, hátha nekik nagyobb tapasztalatuk van a pozsgások tartásában.
kellene egy kis segítség. most kaptunk egy bonsait (a könyv szerint fatermetű pozsga-crassula arborescens), mellékelek képet róla. szóval a tartása miatt kellene segítség. a szakirodalom azt írja mérsékelten locsoljam, tápoldatozzam. de mi a mérsékelten, és milyen tápoldatot adjak neki?déli fekvésű szobában van, ablak mellett, de tűző napfény soha sem éri. rakjam ki néha az erkélyre ahol éri a nap, de 40 fok is lehet? a levelei csak kicsit fényesek, talán megint locsolni kéne, vagy napoztatni?
ahogy toccata mondja telepíts bambuszt v vmi fát :)), ...egyébként én is így vagyok vele vmi látható helyen kell tartani őket :DDD, de az első h jó helye legyen a fának...
Bazi nagy udvarunkvan,de fura módon csak olyan helyen van árnyák,ahol nem látszanak a bonsaiok...Ha nem látja senki,még én se,akkor meg minek tartom ? :))))
Na viccen kivül-megpróbálok valami stilszerű árnyékolót kitalálni,talán legjobb lenne a nádfal....Majd spórolok :))
Ezt a mi sivatagos időjárásunkat nehezen viselik a bonszájok. A tűző nap és a száraz levegő miatt (ha még ezenkívül egy kis szél is van) akkor néhány óra alatt ki tud száradni a földd, főleg ha kicsi tálban van. Aztán a tálnak és a földnek az átmelegedése is veszélyes, az erdőben soha nem melegszik fel a gyökér. Aztán a levelek sok vizet párologtatnak el, hiába öntözöl, a gyökerek nem tudnak annyi vizet felvenni amennyire szükség lenne. Muszáj nálunk árnyékolni.
A felesleges ágakat levághatod, de komolyabb metszéssel várj áprílisig. Ha tavasszal metszel, a levágott ágak hamar kihajtanak. (általában)
Segiteni nem tudok,de elmondom,hogy a múlt évben én is igy jártam a bükkömmel/összes levél megbarnul,nepközben zizeg,este olyan a tapintása,mintha élne a levél.../ Aztán lehullottak,de közben kisebb zöld levelek hajtottak az egész fán.
Megnyugtatlak,hogy a fa áttelelt a világos picében,tavasszal kihajtott és lám most megint barnulnak a levelei/száradnak/.-kezdődik az egész előlről....
Lehet,hogy nem kellene nekem sem napos helyen tartani,jövőre megpróbálom árnyékos helyre tenni/most már azt hiszem,hogy késő !
Regen kerdeztem , de most megint bajom van :( Nagyobbacska famat, megcsipte a nap, es kiszaradt, vagyis egy erdekes dolog allt elo, hogy megszaradt az osszes levele, mar le is dobta, de az osszeset, kozben meg a torzs aljan volt egy "vadhajtas", az kizoldult, illetve most a tobbi agon is elojottek friss uj levelek, kis pamacsokban, enm mindenhol. Kerdes, hogy akkor O valoszinu megmenekult? be zacskoztam a talat termeszetessen, meg a mentesi fazis elejen. Illetve hogy nem lett megmetszve, de most gondolkodtam hogy a gyorsabb regeneralodas miatt nem lenne jo ha lemetszenek par felesleges agat, hogy ne kell azt is taplalnia? Ill. nagoyn sok uj ahjtas az agak vegen van, es fokepp azokon amiket le kene vagni,merjem megmetszeni , fokepp a mar kihajtott reszeken?
Kösz a tippet csak az a baj hogy panelben lakok.A szíl is úgy tartom életben hogy egy 5 literes ioncserélt üvegből készült "kamrában" van mert csak így jó a páratartalma a levegőnek.
Metszeni metszheted de mindenképp nézd meg milyen stílusra akarod kialaítani tanulmányozd a könyveket és a stílusokat. Öntözni mindig amikor száraz a földje tartsd kinn a szabadba az a jó ha az eső éri. Teleltetni a szobába, de jobb ha nem 25-28 fokon hanem mondjul 15-17 fokon telel. ilyen hely a fűtetlen szoba. Ha nem tudsz ilyet biztosítani mondom a szoba is jó. Ja és vigyázz a pajzstetvekkel és a takácsatkákkal mert nagyon szeretik a ficust. ja és van kertetek? mert a kínai szil helyett van a türkesztáni szil ami fagytűrő és valamivel igénytelenebb könnyebben kezelhető a leveleit lehet ugyanúgy kicsinyíteni. Nekem jobban bevált.
Köszönöm Tónyió, hogy végre már valaki válaszolt, na és persze a szíves "felvilágosításodat". Ha már válaszoltál hagy kérdezzem meg hogy fikuszhoz nincs véletlen valami jó tanácsod?Már csak azért mert most vettem egyet síma cserépben mint egy szép kis virág.Amint megkaptam már be is ültettem egy bonsai tálba szerencsére jól érzi magát, legalábbis úgy tünik.De a metszést mikor csináljam, öntözni milyen időközönként kell, teleltetni kell?Illetve ha van jó tanácsod kínai szílhez azt is szívesen megköszönném.Amúgy ha érdekel 13 éves vagyok.És kb 2 hónapja vagyok bonsai rajongó.Ha gondolod e-mailon is levelezhetünk.