Én az ilyen vizes csodákban, sem a mosható szűrőkben nem hiszek. Mert a mosható szűrőkkel egy látszólagos megtakarítás érhető el. Legalább is a Samsung porszívóknál. Idővel a szűrőtartók, meg a belevaló szűrő veszít a rugalmasságából, szűrési képességéből, vetemedik. Ezt jól kimutatja a motorvédő szűrő, amelyen vastag porszerű filcréteg képződik.
Az ilyen mosható szőrőket alaposan ki kell szárítani, legalább 24 órás időtartamon, mert ha nem teszi a felhasználó, bebüdösödig. A szűrőket meg rendszeresen kell pótolni. Ez nem olcsó mulattság. Megkockáztatom a kijelentésemmel, két év alatt majdnem egy új porszívó ára és jó ha kap az ember bekevaló dolgokat. (Volt mikor hosszú heteket kellett várni szűrőre. Persze a postaköltség, telefonálási költség is tetézi a mulattságot.) Jóval drágább, mint az eredeti papírporzsák.
Másfél hónap után mi úgy vittük vissza, hogy be se lehetett kapcsolni....de kezdjük az elején:
Szerettünk volna egy új porszívót, és megláttuk a Rovust. Még ajándékot is kaptunk volna hozzá, egy morzsaporszívót, és aromakészletet. Férjem elment személyesen a körúti szaküzletükbe, gondolván megveszi személyesen. Hát nem volt egy darab sem. Elment a Baumaxba ahol szintén árulják, de ott viszont nem járt hozzá ajándék. Sebaj, türelmesek vagyunk, vártunk pár napot. Felhívtuk a Top Shop ügyfélszolgálatát, hogy azért potyára ne menjünk be a belvárosba, van-e már porszívó. Kérdésünkre a válasz: "Nem tudom megmondani (!), de biztos van..." Az üzlet tel.számát pedig nem tudta megmondani. Állítólag nincs! Bement a férjem potyára, mivel megint nem volt porszívó. Akkor szegénykém már kezdett nagyon ideges lenni. Gondoltuk, megrendeljük. Felhívtuk újra őket, és megbeszéltük a szállítókkal, hogy jöjjenek fél 8 és 8 között, mert utána már nem vagyunk otthon. Jó, hozzák 10 (!) napon belül....nem hozták.... Egy szombati napon rájuk telefonáltunk, erre epésen közölték a férjemmel, hogy fél 8 és 8 között nem is szállítanak ki sehova. Akkor miért mondták? Bedurrant az agyunk, és megvettük végül még aznap a Baumaxban a tetves ajándékuk nélkül. Hazaértünk, kibontottuk, erre telefonálnak a szállítók, hogy itt állnak a parkolóban, mert meghozták a porszívót. Hááát, el kellett számolnunk 10-ig. Elküldtük őket, és kész. Másfél hónapot használtuk, de már a készülék és a cső csatlakozásánál, a műanyag kezdett fehéredni. Szerintem még 2 hét, és el is törött volna. A szívó ereje sem volt egy nagy durranás. Egyszer egy hajszálat sem akart felszívni. De aztán egyik nap, teljesen beadta a kulcsot, és be se lehetett kapcsolni. Visszavittük a Baumaxba. Hallani sem akarunk többé semmilyen Top Shop termékről. Gagyi termékek, gagyi kiszolgálás
Azt hiszem a Samsungnál nem annyira egyszerű. Igaz, könnyű kiönteni a darabos szennyezőúdést az ugynevezett "twister"-ből, de ha bútort is akarsz tisztítani, akkor a "twister" nem anniyra szerencsés, mivel elég ügyetlenné teszi a bútorkefe használatát, mivel egy kb. fél méteres merev rúddal kell tüfködni a tisztítandó felületet. Ez olyan, mintha egy órát egy kb félméteres csavarhúzóval próbálnál szerelni. Ha meg leveszi az ember a "twiszter"-t, akkor a belső porszűrő kazetta (ürtartalma kb. 2-300 ml körüli) igen hamar teletömídik szöszmösszel és jelentősen lecsökkenti a további porszívózás hatékonyságát. Egy elég szerencsétlen konstrukció. Idővel a porszűrőkazettában levő szivacsszűrő, és a benne levő további szűrőelemek veszítenek a hatékonyságukból. Ez a motorvédőszűrőn meg is látszik. Ezek a szűrűelemek elég drágák. Természetesen a végső levegő kifájásnál levő aktívszenes szűrőút is illik gyakrabban cserélni. Sajnos ezek a szűrők csak a Budapesti szervízükben kapható. Ugyan a vidékieknek lehetőségük van utánvétes rendelésre is, amit tovább drágít a szállítási költség. Telefonos érdeklődésemre válaszoltak, amelyben közölték, egyes szűrőelemek nem mindig kaphatóek, kell rá várni. Vagyis ezekből otthon be kell speizolni. A vidékiek megvásárolhatják még rendelésre a vidéki szakszervízekben is. Nos ők erre még ráteszik a maguk szervízhasznát és szállítási költségüket. A Mile porszívókhoz szükésges eredet porzsákcsomag meg kapható nagyobb műszaki áruházakban, viszonteladóknál, akik nem tesznek rá esetleges megrendelés esetén sem szállítási költséget. Egy 5 darabos porzsákcsomag a szükséges légtisztító filterrel közel 2500 Ft (tipusfüggő). Tehát., ha valaki hatákony szűrést kíván fenntartania Samsung proszívónál, akkor éves szűrőkészlet megközelítheti a 10 ezer Ft-ot is + szállítási költség.
Aztt hiszem nem kell hozzá kommentár.
A Miele porszívók 10 ezer (!) üzemórára van vizsgálva. Ja, és nem drágább!!!
Nekem nem okoz gondot a mosás. A homokszemeket, szöszt, darabos szemetet, stb. leválasztja egy tartályba, amit egyszerűen kiöntök. A finom, könnyű port a motorszűrő megfogja, ez mosható sima vízzel, kefével; másnapra megszárad. A kilépő levegő végül átmegy egy szintén mosható HEPA filteren; ezt évente meg kell nézni egyszer, és ha piszkos, akkor kell mosni. Ennyi az egész.
Nem mondtam, hogy rossz lenne, csak én nem szeretem a porzsákot. Nálam az a szempont, hogy közönséges csapvízzel mosható legyen az összes szűrő, és ne legyen benne fogyó kellékanyag. Mint pl. a mostani is ilyen, egy kis LG Cyking.
Az meg főképp nem mindegy, hogy az x számű szűrés hány lépésben testesül meg. Sikerült anyámnak kipécézni egy 5000 ft-os vackot... valami 6szoros szűréssel... Igen, megvette mer' az lyó. (Rakétának 1x-es szűrése volt ámde 3x olyan vastag porzsák mint ez... mégis megvoltunk mellette... :)) Szétszedtem... motor előtt-mögött egy-egy darab szivacs + a porzsák. Legnagyobb jóindulattal is csak 5 réteg - a szivacsnak van durva és finom oldala. De akkor is hol marad a +1?
Én nem tudom, hogy mit jelent a 6 szűrés. Az én porszívóm esetében is reklámoznak több félét, de ha meg a szűrök számát, filtekerek rétegeit megszámolom, kevesebb jön ki. Ezzel is lehet butítani a népet.