8 eve van suzukink, a Swift utan jott az IGNIS. Eddig soha SEMMI nem volt !!! Hecceltem is masokat, hogy nekunk mindig csak a kotelezo (20 - 25 ezer / ev), es a tankolas van.
Tehat a story...
Kezdodott avval hogy az Auchannel egyszer vasarlas utan nem indul. Nincs toltes... Segitenek betolni a parkoloban, megy... Nehany nap mulva ujbol. Kiderul a kocsi leallasa utan egve marad a feklampa, es ez leszivja az aksit. Nagy a gond, mert utazas elott allunk, gyorsan szervizbe. Egy szerelo behajol a pedalok koze igazit valamit, mondja most mar rendben van. Azt mondja : "Tipus hiba. Ha a cipo orraval, megpiszaljuk alulrol felenk a fekpedalt elallitodhat, ezutan a normal allast ugy ertekeli, mintha fekezes volna. Mondom nagyon jo, mert hosszu utra megyunk jo legyen a kocsi...Proba, ok. Ehhez kepest az utan meg odafele be kellett tolni a kocsit. Zsufolt parkolo, ket oldalt parkolo autok, es mi meg szaladgalunk a melegben, hogy induljon a kocsi. Utana nem mertunk csak lejton megallni, hogy be lehessen tolni a kocsit, ha ugy adodik. Persze a feklampa volt megint !!!! Rajottunk, ha a kulcskivetel utan meg eg, egyet ranyomunk a fekpedalra, attol altallaban elalszik, ha nem akkor megegyszer. Igy telt el az egesz nyaralasunk, estenkent meg ejszaka, mindig ki neztunk, hogy eg e a fek lampa. Hazafele egy magyar honfitarsunk levillogtatott, majd elmondta, hogy folyamatosan eg a feklampank menetkozben. Igy jottunk haza autopalyakon, 4000 km -t vezettunk es eget a feklampa, de megusztuk. Megyek itthon a szervizbe, elmeselem mi volt. Azt mondjak :
"akkor az erintkezo a rossz, de ezt nem szoktak mindig cserelni, mert nem mindig ez a hiba..."
Kicsereltek, azota jo, mint elotte, de a nyaralasunk megerezte.
Nem akarok itt duhongeni, ahogy a forumokon altalaban szokas, bar lenne ra okom.
Tanuljon mindenki belole. A kocsit nem a nyaralast megelozo utolso napokban kell elvinni szervizbe, hanem korabban, hogy legyen ido arra, hogy kideruljon, hogy jol szervizeltek e a kocsit.
Téged totál nem kell hogy érdekeljen milyen okból nem hűt a klíma. Az hogy tudod hogy a gáz kevés, az egy dolog. Bemész: " 'potkívánok, nem hűt a klíma, itt a garanciafüzet, mikor jöhetek?"
nagyjából ennyi, ha elhajtanak vagy pénzt kérnek akkor mondd hogy oké, első körben szervízvezető, aztán Suzuki Rt, majd fogyasztóvédelem. Vagy ennek tetszőleges kombója :o)
A két hétből 1 hónap lett de mostmár mind1.Most kiolvasom a kezelési könyvet és örülünk neki mint majom a farkának :))
Olyan szép napsütésben hogy nemigaz!
Picit azért megkönnyeztük szegény skodánkat, mégis 18 év az nagy idő. Mindent átnéztünk rajta, kipróbáltunk, minden működött, és rögtön tele is tankoltuk.
A klíma egy zárt rendszer a szivárgás nem megengedett illetve a gáz nem kopik , nem megy össze stb . Szóval ha a rendszerből hűtőközeg szivárog el annak valamilyen rendszertömítettlenség az oka . Ez lehet cső csatlakozási hiba , kompresszor tömítetlenség stb. olyan hibákra kell gondolni amiket nem valami külső hatás okozott hanem egyszerű tönkremenetelről van szó illetve ha a rendszer meghibásodását a az autó más alkatrésze okozza pl. az egyik csővet kidörzsöli a kasztni lemeze . Ezekben az esetekben a jvítás és a töltés garanciában történik . Ha a hűtőközeg elszivárgását valamilyen külső behatás okozta pl. a hűtőt egy kavics kiüti és itt megy el a gáz akkor sem a javítás sem pedig a töltés nem kérhető garanciális javításként itt esetlegesen a casco segíthet .
"Ne fogadd el a választ,hogy a klíma tőltése nem garis!!!"
Létezik valahol valamilyen passzus amire hivatkozhatok esetleg? 3 helyen is azt mondták hogyha szimplán csak elfogy a gáz ilyen - olyan okból kifolyólag (idővel szerintük ez törvényszerű - az autóm 2 éves múlt egyébként) akkor ez az én költségem. :( Nem szívesen állok le vitázni úgy hogy nincs komoly érvem ill. nem is vagyok tiszában a lehetőségeimmel és csak hajtom a magamét meggyőződés nélkül.
Ahová készülök ott azt mondta a tulaj ha komolyabb gond van és amiatt szökik a gáz akkor állják a cechet szőröstől-bőröstől.
Időközben felhívtam pár kereskedést a környéken, mindegyikük azt mondta ha (csak) tölteni kell azt nem tudják garanciában vállalni, de ha más a probléma akkor cserélnek ingyen alkatrészt.
Ahová végül is viszem jövő héten ott van csak légkondival foglalkozó szaki meg a kereskedés tulaját is ismerem, azt igérték gyors műtét lesz és nem kell otthagynom az autót. (ez nekem fontos).
Zsolti1021 a képet szerintem közkinccsé tehetnéd itt is, biztos sokan kiváncsiak rá, én is. ;)
Nem tudom neked mikor csinálták de tavaly bevezettek egy minimum követelményszintet minden suzuki márkaszerviz részére abban pedig a klímatöltő szerepel .
Ha így egyik percről a másikra adta fel a harcot a klíma akkor nagy valószínűséggel elszökött belőle a gáz . Ha valami tömítetlenség okozta a szivárgást és még garis az autó akkor természetesen garanciában történik a javítás . Viszont gyakori hiba , hogy sérül a klímahűtő(kavicsfelverődés stb.) ez esetben a garancia nem él . Minden márkaszervizben kell lennie klíma töltö berendezésnek , le tudják ellenőrizni .
Tudsz valakit aki már rendelt tőlük ilyen olajat? Én megtettem, de igen furcsa a csomagolás. Úgy tűnt, hogy nem én nyitottam fel elsőnek azt a piros zárókupakot. Így meg lehet benne akármi. :/ Felhívtam őket és esküdött a csávó, hogy az van benne ami rá van írva.
Jaigen, volt itt, aki 4 barrol engedte le a kerekeket :)
A többi extrafelszerelés nem szokott nagy gondot okozni, ezt a riasztósat viszont már többen is kérdezték... Jaj, mégegy, a rádió biztonsági kódja meglegyen! Néha "elfelejtik" odaadni, aztán súlyos pénzekbe kerül később megszerezni.
Gondom van a klímával, folyamatosan megy és nem kapcsol le a kompresszor. Hűteni hűt ugyan, de közel nem olyan hatékonyan mint eddig. Kevés lenne benne a gáz?
Az érdekes hogy de. 10-kor még OK volt, délben már nem...
Még annyi hogyha tölteni kellene, akkor az megy garanciában vagy saját zsebre megy a dolog?
Gyárilag egyikben sincs, de ha a ker. a gyári kulcshoz illesztettet szerel be, akkor érdemes figyelni a magyarázatra. Első körben nem tuti, hogy egyértelmű lesz a dupla gombnyomásos riasztóélesítés.
Első körben kívülről: - mennyire van "egyben" az autó, illesztési hézagok, karcolások vagy azok hiánya, esetleges újrafújás nyomai (rétegvastagság mérés, 80-120 mikron között gyári) - különböző elekronyos cuccok működését megnézni (lámpák, ablaktörlő, stb) - bentről: műszerek, kezelőszervek, egyebek működése, biztonsági övek ellenőrzése, üléseket nézd meg, hogy nem nyikorognak-e, állítómechanika rendben van-e - motor: beindít, alapjárat 1500 körülről szép fokozatosan mászik le 7-800-ra, ez a normál működése, természetesen visszajelző lámpa a benyáén és a kézifékén kívül nem éghet. A légzsáké a gyújtás ráadása után villog hatot, utána csöndben kell maradjon az is - átadó mondja el a különböző kezelőszervek (riasztó, belsővilágítás kapcsolása, ilyesmik működését)
Első körben ennyi jutott eszembe, bocs, ha túl szájbarágós lett :) Ha vkinek van még ötlete, az mondja :)
Lehet, hogy felreerthetoen fogalmaztam. En arra gondoltam, hogy aki a fél-1-2 eves autoit foyamatosan cserelgeti, es mindig uj autoja van, az megteheti, hogy fizessen. De az uj szabalyozas sajnos nem pont oket bunteti.