Igen igazad van!!! - és ez a sport ez a türelemről, kitartásról, figyelemről szól. Nekem sport, mert a halak 99 % visszaengedem (otthon kapok is érte méirt kell, venni a pontyot a halászléhez) És senki nem hiszi el, hogy nekem van akkora élmény elengedni, mint megfogni azt a halat. Erre sajnos csak 2000. 01. 05-én jöttem rá, mert nálam nagyobb halakat fogtam, és a helyiek nem engedték, hogy vissza engedjem és ott múlt ki előttem a csónakban. (a szeme mint egy lóé és végig rám nézett amig kimúlt) ...............
Még egy érdekesség, ha idegen vízre merészkedem és van rá pár napom, hogy horgásszak, általában a terepszemle után a horgászok kedvenc kocsmáját felderítve ott kötök ki. Nem az ivászatt miatt, de egy két kanyar után sokkal közlékenyebbek a helyiek és a segítőkészség sokszorosára nő!
Milyen, és mekkora a tó? Mivel etetnek általában? Bedobálhatsz pl. peletet akármilyen ízesítésben, ha ezen a tavon, Pl. kukorica darával etet a többség. Ezeket az ízeket szokták meg a halak és nem biztos hogy az epres, vagy mézes ízlik nekik. (gondold el, hogy te a sült krumplit szereted, aztán oda teszik eléd a roston sült homárt, ami igen drága de neked akkor sem ízlik) Szoktató etetésnél más a kérdés, mert ott napok telnek el amíg meghorgásszák a területet az etetés kezdete óta. Ha néha, hébe-hóban tudsz kijutni a partra, ne vár csodákat az agyonreklámozott termékektől, lehet, hogy egy kis áztatott kenyér, valamilyen dara, kis élőanyag keverék is meg teszi. (SŐTT) De még mindíg az a véleményem, hogy nyitott szemmel járj és figyeld a víz minden rezdülését!!!:-)))
Először is eddig csak olvasgattam ezt topikot, de mivel több mint húsz éve áztatom a zsinórt bele szólnék egy picit.
Szerintem a 70 éves öreg szomszédodat, ha meg kérdezed biztos vagyok benne, hogy segíten fog, mert ez a korosztály még ilyen. Az, hogy távolra, vagy közelre dobálsz, ez teljesen mindegy, ha nincs arra haljárás. Eddig leírtak: nesze semmi fogd meg jól!
Itt a lényeg horgászat előtt (szánj rá 20-30 percet) amíg bekevered az etetőanyagot szerelsz stb. figyeld a vizet és az elfogja neked árulni, hová érdemes a cájgodat bedobni. Egy- egy nádszál, vizitök levél, néhány túrás, netán ugrás ezt jelez. Ki kell ismerned az adott víz meder viszonyait alaposan. ( Na ebben lehet nagy segítségedre az Öreg) Aztán meg csak várni kell a halakat, persze így sem mindig terülj-terülj asztalkám, a horgászat.
Végülis szektor 2. lettem 6800g-al, Jankovich Krisztián vert el 10300g-al, külön odajött gratulálni, ami azért jól esett, tudván, hogy most nyerte meg a bojlis európakupát a Ladányival. Utolsó óráig vezettem magasan, akkor jött neki egy majdnem 7kg-os potyka. :) Csapatban 7.-ek lettünk ha jól tudom, még nem láttam a hivatalos táblát, csapattársam szektor 3. lett. Szóval elsőre elégedett vagyok, jövőre gyalázunk! :D Születtek nagyon komoly fogások (a Jankovich testvérek nyertek, 39kg összfogással!), de összességében rossz volt a haljárás, nagynevű csapatok is betliztek nagyot.
És ezt javasolnám, ha valóban érdekel a téma! Nagyon jó filmek, és a technika csínját-bínját bemutatják. Végülis a pickerezés szerintem egy light feederezés, tehát azt ia ellesheted így.
" A két feederbotos horgászatot bemutató remekmű együtt kedvezőbb áron vásárolható meg, ha mindekettőt egyszerre rendeli meg! Már DVD változatban is!
Műsoridő (perc):
155
Ár:
5.760 Ft helyett most akciós áron!
Akciós ár:
4.990 Ft
Akció ideje:
2005.02.01 - visszavonásig"
Beindult a Duna-túra és aláírásgyűjtő kampány azért, hogy a Duna ne csak viziút legyen, hanem megmaradjon természetes vízpartnak, élőhelynek (ahol nekünk is van helyünk rekreálódni).
Az EU a TEN nevű közlekedési programja ugyanis Natura 2000-es védett területeket, gázlókat, vizes élőhelyeket akar "beszántani" és hajózócsatornának kialakítani. Ezek a területek (köztük négy nemzeti park) teszi ki tervezett viziautópálya 65 %-át.
Szia! Arra tippelek, hogy kicsit nagy horgot használsz, kisméretű csalival (pl. csontival, pinkivel). Ilyenkor, egyébként egy jól kisúlyozott úszóval, tényleg csipegeti, húzogatja, el is süllyeszti, de nem kapja be, mert nem tudja! Feltétlenül próbáld meg a lehető legkisebb horgot a lehető legvékonyabb zsinórral, amit még meg tudsz szerelni. Azonnal fogsz egy csomó snecit :-)))).
Általánosságban pedig akkor kell bevágni, amikor lehúzza, elindul vele vagy mindenesetre a szájában van a csali (de nem biztos, hogy a horog is!, ahogyan fentebb írtam). A tapasztalatokat snecizéssel lehet megszerezni, vannak igazi művészei a fogásának. Mindenesetre a reflexeket fejleszti. Kicsit nagyobb keszegek fogásánál már nem kell reflex-szerűen bevágni, de nem árt résen lenni: amikor mozog az úszó (és nem a szél fújja, vagy a hullám mozgatja), bevágsz. És hát, mint a többiek is írták: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni...:-))))).
Kedves Karcsi! Nem annyira viccből írtam. Ha jól értelek, akkor te ezt kevesled és nevetségesnek tartod. Lehet, hogy igazad van, mégis a tüzes vas egy kicsit elavultnak tűnik :-))). Az ellenőrzés végletekig való fokozása lehetne megoldás, valamint a pénz- és egyéb büntetések (pl. végleges kitiltás horgászhelyekről...) elrettentő és példásan magas szintjének kikényszerítése. Minden becsületes horgász megértené, ha ellenőrzik és nem venné zaklatásnak. Viszont pl. a Balcsin a horrorisztikus jegyárak a haltolvajok miatt ilyen magasak, ui. mi fizetjük meg az ellopott halat is. Persze az is jó módszer, ha nem veszünk többé engedélyt, amúgy bosszúból. De akkor mennyivel vagyunk jobbak?! Úgyhogy csak valamilyen közös fellépéssel lehetne eredményt elérni. Persze a horgász nem pörölni megy a vízre, hanem jól akarja magát érezni..., úgyhogy nehéz kérdés ez.
Szia. Kösz a tippeket. Jelengek állovízen horgászok, bróbálkozom a fenék közelben és vízközt is. Azon a tavon ahova most járok állítólíg sok a keszeg és a ponty is. Sajna honap nem hiszem, hogy ki tudok menni, mert elég vad az idő. A horog kérdésedre nem tudok válaszolni sajna mert még nem ismerem a horog számozási rendszerét. De holnap utánnanézek! Nem túl nagy kb 1,5-2cm hosszú, állítólag keszegezésre alkalmas is.
Ami még mindíg nem tiszta: ha látom az úszót hogy mozdul (kapás van) akkor egyből vágjam be, a lefele mozdulás pillanatában vagy várjak vele még. Ez az amit nem érzek és ki kell tapasztalnom. Ha tudsz még segíteni annak nagyon örülnék! Köszönök mindent!!