Szóval tudnám én, hogy mit akarok, de a konyhám és a pénztárcám mérete gátat szab vágyaimnak. Ezért kiesik a Bosch, meg azért is amit emese írt, olyan kell, ami mindig ott van a konyhapulton, nem kell elpakolászni mert nem foglal nagy helyet, bármikor hadra fogható.
Most próbálom belőni, hogy milyen kézzel végzett munkát szeretnék leginkább kiváltani vele, és ennek megfelelőt választani.
Ott tartok, hogy mindenképpen tudjon krumplit reszelni, zöldséget szeletelni, petrezselymet, bazsalikomot aprítani. Ezután következik a diódarálás és a turmix. Dagasztani kézzel szoktam, a húsdarálás meg tényleg nem olyan gyakori. Aztán legyen erős motorja, nagy edénye, kb ennyi.
Tetszik az a nile amit belinkeltél (az ára is), meg találtam ott egy komolyabbat is az RG 650-et, mondjuk annak nem tudom az árát, de majd utánanézek.
Mégegyszer kösz mindenkinek, az eredményről majd beszámolok.
Namost az a helyzet, hogy van egy 8 literes is, az volt előbb. Aztán egyszer csak a nejem azt mondta, hogy ő töltött káposztát akar, nade azt ugye kis ibrikben nem lehet.. szóval kimentem a piarcra(..:}}), és mert előtte hetek óta azt álmodtam, hogy a 20 literes mosófazékban ( amiben régen a pelenkákat főztük ki..), húsoscsontból készül egy jó leves, hát elhoztam az akkor található legnagyobb fazekat.
Sajna csak ilyen pici volt, de nem nagy baj, mert a húsfélék , meg egyebek kiszedése után épp a 8 literesbe lehet átszűrni.
Sebaj, ha szerzek egy 18 literest, akkor majd a 12 literesbe lehet szűrni..:}}}
Parnezánhoz akkor jó, ha legalább egy hetet száradt a hűtőben, egyébként én szárított kifli prézliesítésére használom. A nagyobb durva, a kisebb finom rézlit reszel.
Nálam a legnagyobb egy zománcos fazék, leginkább csak dunsztolásra használom, max a karácsonyi töltöttkáposzta fő benne, mert abból sokan szeretnek enni.
Ja, meg a karácsonyi pujkamellet szoktam benne pácolni.
tudtam, h megerto fulekre talalok itt:) a hasznalat utan azonnal elmosom es felakasztom a fali akasztora modszerrel is eltunik, mondom en, h bermuda haromszog, csak ti nem akartok hinni nekem:)
arra a krumplihamozomra gondolsz, ami minimum felevente eltunik egyszer a konyhamban talalhato bermuda haromszogben?:) es wmfnel alabb nem adom (az olcsok is ugyanolyan gyorsan tuntek el regen, szal nem segit), ezert mindig szoktam hagyni par hetet neki az elokerulesre, bar nem tudom miert, meg soha nem kerult elo, lassan itt az ideje ujat venni (es mivel ugye krumplit en nem hamozok, ezert a repahamozas melle a parmezanforgacsolast is meggondolom majd, ha lenne jofele kamram tuti tartanek akkora darab parmezant, aminel ez a fajta forgacsolas igenyli a krumplihamozot:)
Vegyél (vagy vetess magadnak :-) ) mosogatógépet! :-D Persze tudom, a nokedligyalut abba se lehet betenni csak úgy.. 1x kipróbáltam. :-DDDDDDDDDDD Jól ráfőtt a galuskatészta.
en meg sokkal jobban szeretem az almareszelot meg a gyalus reszt a parmezannak, izesebb ugy a sajt sztem, ha "forgacsolva" van, nem pedig aprora reszelve, de ez reszben izles dolga (meg tesztara altalaban az aprora reszeltet szoktak, salatakra meg a forgacsoltabb fazont epp emiatt)
bele. azt tudom, hogy rá egy csomót szoktunk tenni, hogy szottyogjon :) szerencsére mindketten úgy szeretjük, hogy a tojás még lágy.
végül nem láttam a beírásaitokat, mert nekiláttam már, izé, 4 tojást raktam bele meg vagy fél kiló lisztet. de jó lett. ja, mert rangon aluli lett volna előszedni a Horváth Ilonát, azért kérdeztem it :-D mindegy, jól megettük (meg nem ettük, de jól bekajáltunk) isteni jól esett fejessalátával, nyamm.
Töknek a nagy lik nem jó, de almának kiváló, és ezen szoktam még reszelt tésztát csinálni levesbetétnek, ill. reszelt tésztát teszek még a paprikás krumpliba is
Azt a részét én tormareszelőnek ismerem, persze ettől még parmezánreszelő is. Most megnéztem, tök egyformák, talán a kis parmezán reszelőmön kisebbek a lyukak.
Különleges reszelőm, az van! :-) Illetve csak nagyon régi, de sokkal jobb azoknál, amit mostanában látok - anyukám szt a "kislyukú sajtreszelő" túl kicsi rajtuk, csak belekenni lehet a sajtot a reszelés helyett, mindig felemlegeti, hogy elbitoroltam az övét... Én a citromot is a sajtreszelőn nyomatom (meg a csokit, ha reszelt kell), sokkal hatékonyabb, és sztem könnyű tisztítani - ha sütibe megy, szórok rá egy kis lisztet és letolom róla. Nincs is más reszelőm, csak ez a négyoldalas meg egy uborkagyalu (robotaprító sincs, nem fér el). Azt hittem, a nagy lyuk a töknek van meg az (rétes, kalács)almának, mert azon szoktam. És tök jó, mert nem fröcsög, mert bezárja a négy fal.
http://www.enger.hu/kep%20205m.jpg ez az újabb fajta, az enyém sokkal szélesebb, belefér a szétnyitott tenyerem (pedig nem kicsi kacsóim vannak), és nyele sincs (bár azt hiszem, egykor volt neki)
De akkor feláldozok két centi parmezánt a nagyobb csillagoson, hátha szemrevaló forgácsokat kapok.
Az 'így' nálam is a lepirítós módszert jeleni. Tehát kifőtt nokedli kevés olajban megforgat, majd felspudlizott tojás ráönt, majd jól lepirít. Nymmm....
A szénné égetésről: férjem legközelebbi nőnemű felmenőjének ;-) a védőszentje Szent Kozma. :-)))) De apósom azt mondja, hogy ő már nem is szereti leégés nélkül bizonyos kajákat. :-))
Olyan nálunk még nem volt :o) le lehet igy is jól sütni.
A férjem különben sem eszik meg semmit "nyersen". A nyersről neki külön elképzelése van. Ha nincs szénné égetve, akkor nyers. No jó azért erről már sikerült leszoktatnom :o)))
Nálam sajnos a helyhiány gátat szabott az igényeimnek. Főleg krumplit, sajtot, káposztát szoktam reszelni rajta. A szeletelőjét még nem használtam. Sajnos diót nem darál, lepotyognak a nagyobb darabkák a korong mellett. Az apritókése is jó, pl. májgobóchoz, Joy vegetájához is csak bele kell dobálni a hozzávalókat.
Amire még rájöttem használatközben, hogy a műanyag tárcsa azért nem az igazi, inkább olyat válassz, amelyiknek fémből vannak az alkatrészei. Pár hete volt a Pluszban akcióban Philips, 9990,- Ft-ért, azt jobbnak láttam, és még van ahol van belőle.
Húst nem darál, nem turmiol, nem nagyon dagaszt. Azok a gépek, amik ezt mind tudják, marha nagyok és egy vagyonba kerülnek. Azt csak akkor akarj, ha olyan a konyhád, hogy mindig elöl lehet, különben soha nem fogod előszedni, összerakni, szétszedni, elmosni, bedobozolni, elrakni. (ezt leirni is sok volt)