Itt szeretném összegyűjteni a kezdő vállalkozók kérdéseit és a gyakorlott vállalkozók tapasztalatait. Hogyan kell BT-t alapítani, előnyei, hátrányai, mire kell figyelni a működtetés során?
Ez nem száz százalék, de sztem bárki bárhol alapíthat céget, ha a két ország között van diplomáciai kapcsolat. Biztosan több papírmunkával és utánarohangálással jár, de szerintem lehetséges. Konkrétan milyen állampolgárról van szó?
Erről kérdezz meg egy könyvelőt, baromira nem értek hozzá. Ha nappali tagozatos diák vagy, akkor biztos, hogy járnak kedvezmények, de ezek mértékéről halvány lila dunsztom sincs.
Tulajdonképpen azért döntöttünk cégalapítás mellett, mert az említett családtag válaszott pozícióban dolgozik és a következő ciklusban már nem szeretne indulni. Én pedig eddig is végeztem nyelvekkel kapcsolatos munkákat, de a számla hiánya mindig probléma volt. Így mindeketten külön-külön végezhetnénk a saját tevékenységünket, nekem lenne számlám, ő pedig munkaarányosan kapná a "fizetését", nem pedig havi fix összeget az államtól. Az is erősen mellette szól, hogy benne száz százalékig megbízok, így biztos nem lenne összezörrenés később a céges ügyek miatt.
Viszont én még felsőoktatásban tanulok és hallottam olyat, hogy egy cégalapítással sok diákkedvezménytől elesnék. Ez igaz? Ilyen esetben utánam ki fizetné a különböző járulékokat? Az állam, ahogy eddig, vagy kénytelen lennék átvállalni a terheket?
Ha van egy EVA alany Bt-d. Lehetséges cégátalakulás Kft.-vé úgy, hogy az EVA alanyisága a cégnek ne szűnjön meg? Tud erről valaki valamit? Azt tudom, hogy az utolsó 2 évben 50%nál nagyobb tulajdonszerzés nem lehet a cégben, de, hogy az átalakulás megengedett e, vagy nem, azt nem tudom.
Épp ezért javasoltam, hogy inkább KFT-t alapítsanak... nem nehezebb, mint BT-t alapítani, egy picivel talán többe kerül, de nem vészes a különbség - és akkor a KFT a saját vagyonával felel a dolgokért, nem pedig a tag(ok) vagyonával, ami nem 0 különbség.
Továbbá vannak olyan előnyei is, hogy pl. az ügyvezető igazgató után kevesebb járulékot kell fizetni egy KFT-ben, mint egy BT esetében a beltag után.
Az én tanácsom: alapítsatok inkább KFT-t. Nem macerásabb, mint Bt-t alapítani. Ha fellapozod az expresszt, akkor találsz ott olyan cégeket, amik foglalkoznak KFT alapítással, beleértve azt is, hogy arra az 1-2 napra, amíg fel kell mutatni az alaptőkét, kölcsönadnak 3 millió Ft-ot.
Egyik családtagommal közösen szeretnénk elindítani egy Bt-t és ehhez kérnék segítő információt. Mennyie be kerül az alapítás, mikre kell a működtetése során odafigyelni, kinek milyen tapasztalatai vannak?