Fölötte tetszik a makacsságod, de félek, nem tudok segíteni. Az van, amit Ahmet ír, legalábbis én elhiszem neki, eddig ezt sem tudtam. Szolgai módon évek óta alávetettem magam a gép kénye-kedvének. S igaz, ami igaz, a régi pentaxommal én is rendszeresen 39 képet exponáltam. Kérdés, hogy a befűzőcsik-ragasztás+kódtalanítás strapája megér-e 3 plusz kockát. Egy ötletem van, de nem tudom jó-e, nem próbáltam. Az 1N-nél (és tudtommal a többi Canonnál is) menüben lehet állítani, hogy felejtse el a kódot. Ez talán nem csak az ASA értékre vonatkozik, hanem a képszámra is. Hiszen -- elvileg -- olyan kazetta is használható, amelyiken nincs semmilyen kód. Lehet, hogy ebben a beállításban tovább enged exponálni? Mondom: nem próbáltam...
Kérdéseidre válaszolva: 1. fix idő, nem tudom mennyi, 60-ad körül. Ennek nincs jelentősége, ha ez esetben a kupakot felrakod, az első két kockát ellőheted más géppel (bár kicsit kényelmetlen játék). 2. Amit fennebb írtam. Ha kiolvasta a kódot, tuti leáll 24-nél vagy 36-nál. P.
Az infra kapu a perforációt számolja, szóval ragaszthatsz befűzőcsíkot az elejére, de legyen perforált. Ezenkívül ki kell takarnod a DX kódot a film kazettán, mert az mondja meg a gépnek, hogy hány kockás folm van benne. Hogy aztán a tekercs végén mekkorát nyekken, azt nem tudom. Viszont számolj azzal is, hogy esetleg a laborban lenyisszantják a filmed elejét. Valamennyit biztos lehet trükközni. Esetleg egy elfuserált tekercs filmmel lehetne kísérletezni.
jaigen: ugye, ha berakod a tekit, rávágod a hátfalat, és lenyomod a gombot, akkor ellő 2 kockát.
az új kérdések:
1. ezen két expót milyen exp. idővel teszi? van egy fix, erre a funkcióra gyárilag belőtt idő, vagy Te magad állíthatsz be valamit 30 és 1/8000 sec. között, mintha simán lövöldöznél?
ok: az első 2 kockát ellövöm az FM -emmel, aztán átpakolom az eosba.
2. ha a gép a 36. -ik kockához ér, már nem lő, bármit is csinálsz vele, és bármennyi film is maradt még hátra?
ok: hátha benyeli a befűzőnyelves trükköt (egy plusz 80mm -es csík a teki elejéhez ragasztva)
(ki akarok cseszni ezzel a hülye gyári marketinggel, bármibe kerül is! :))
Aha. Most már értem. 1 N-em van. A válasz, szomorúan, 36. Legalábbis én nem jöttem rá, hogy lehetne többet. És ez a helyzet az EOS 3-mamnál és a az 50E-mnél is. Mondjuk, szerintem, a nem manuális filmtovábbítású NIKONoknál is ez van.
Most vágdosom szét a diáimat és a negáimat.Én úgy látom,hogy kb két kép férne még rájuk.De akkor nem tudnám őket a tekercs közepén kivenni,ha éppen nyersanyagot akarok váltani,mert nem tudnám újból befűzni őket.Lehet,hogy ezért nem engedik ezek a gépek.?
van nekem egy 30 éves Nikon FM nevű masinám. azzal, és az F3asommal minden egyes gyárilag 36 kockásnak megadott tekercsből képes vagyok kiexponálni 39 kockát. arra vagyok kíváncsi, hogy ez a kölcséghatékonysági szempontokból -nekem piszkosul- nem elhanyagolható tény hogyan érvényesül egy canon eos 1N masinériában.
Én sem egészen értem. 36-os filmre gondolom ez is s36-ot exponál. Bár a 36*8-at se értem, mert egy kockára max. 9-et lehet exponláni, de ennek így semmi értelme.