Szeretnék *.pdf fájlokban levő dokumentumokba beleírni, tehát módosítani a tartalmunkat. Hogyan lehet ezt viszonylag egyszerűen, de azért olcsón megtenni?
Sziasztok! Remélem, nem leszek túlságosan off, de itt volt a topikok között a legtöbb hsz openoffice témában. Van pár .sdc kiterjesztésű fájlom, nem szeretném telepíteni az openoffice-t, de a fájljaim tartalmát szeretném látni. Tudna valaki segíteni? Még 2001 körül csináltam és most nyomtatnom kéne. Előre is köszi
No, akkor kérdés egy szakembertől: van egy olyan érzésem, hogy a pdf és a postscript halvány rokonságban vannak. Ez igaz, vagy egy téves, ostoba gondolat? (Nem néztem utána, tényleg érzésről beszélek.)
Nem, ez sem igaz. Leszámítva persze azt, hogy a különféle PDF-szerkesztést ígérô programok képességei eltérôek, alapvetôen attól függ, hogy hogyan hozták létre azt a PDF-et, vagyis milyen módon, hogyan van benne a tartalom. Én most éppen egy PDF-et készítô programon dolgozom, szóval ismerem a PDF formátumát keresztül-kasul, és hidd el, tudnék olyan PDF-et írni, amiben például az égegyadta világon semmivel nem szerkesztesz át értelmesen egy szöveget, pedig a PDF jól megjelenik és nyomtatható. Ugyanakkor, ahogy már mondtam, egy szövegszerkesztôbôl származó (pl. OpenOffice) PDF-fel sokkal könnyebb a dolog.
Köszönöm a segítségeteket, most már világos a helyzet. A pdf formátumot tehát nem lehet szerkeszteni, mert az végtermék. Amit lehet: megjegyzéseket lehet fűzni hozzá, ami úgy működik, hogy a dokumentumban van egy "megjegyzés ikon", amire ha ráviszed a kurzort, akkor egy buburékban megjelenik a beírt megjegyzésed. Lehet még kiemeltté tenni sorokat. Egy biztos: meghamisítani, vírussal fertőzni nem lehet a dokumentumot.
Ha tipográfiai szempontból buta program írta a PDF-et (ilyenek a Wordbôl, Open Office-ból származó darabok), akkor a PDF-ben levô adatfolyamok is közelebb vannak a szövegszerkesztô eredeti koncepciójához. Vannak tehát olyan programok (keress rá Guglival), amelyek az ilyen PDF-eket többé-kevésbé sikeresen tudják visszakonvertálni valami szövegfájllá, tipikusan RTF-fé. Persze, a konverzió soha nem lesz tökéletes.
Akkor magyarázd el udvariasan az üzleti partnerednek, hogy műszaki analfabéta. A pdf végső, nem szerkeszthető dokumentum. Ha nyákot tervezel, akkor sem a gerbereket vagy a drill-t javítod, hanem a pcb-t, s abból generálod az előbbieket.
Bocsi nem akartam OpenOffice-os érzelmeidet megsérteni, egyébként én is szeretem és használom, de többnyire a word van a gépeken. Az a baj, hogy a külföldi fél a pdf formátumot használja a saját dokumentumaihoz és elvárja, hogy ebbe írjak rövid megjegyzéseket. Talán a biztonság és a vírusmentesség miatt szokott rá, mert korábban a .doc-ot használta.
Miért éppen MS Word? OpenOffice? (Persze ez mit sem változtat azon, amit a kolléga írt. A pdf-et nem kell szerkeszteni. Ugyanakkor különböző progikkal szerkesztett anyagból lehet pdf-be exportálni. Sőt, bármiből lehet file-ba nyomtatni postscript formátumban, amit aztán pdf-fé lehet konvertálni.)
Azért a dologhoz tudnod kell, hogy a PDF nem szerkeszthetô szövegformátum. Nem erre találták ki, soha nem is volt erre való. Eredeti szándéka szerint végtermék, amelyik a bennelevô anyag képernyôn, papíron, egyéb hordozó való végsô megjelenítésére szolgál. Hogy mást ne mondjunk róla, egy bekezdés szövege nem folyamatosan szövegfolyamként szerepel benne, hanem egymástól függetlenül elhelyezett egy-két-párbetûs blokkonként, körülbelül úgy, mintha újságból vágnál ki szavakat, és ragasztanád egymás mellé (ez egyáltalán nem baj az ô esetében, amire kitalálták, arra pontosan ez a megoldás jó).
Mivel az emberek elkezdték próbálni eredeti céljától eltérô módon is használni (többek között végsô, kimeneti formátum helyett bemenetiként használni), születtek mindenféle programok, amelyek több-kevesebb sikerrel kimásolnak belôle, konvertálnak, módosítanak, megoldanak, de nincs, és soha nem is lesz átalános szerkesztôprogram, amivel bármit kicserélhetsz, áttördelhetsz, szöveget lecserélhetsz, satöbbi.
Végigpróbáltam legalább 5 programot (ingyentől 100 $-ig) össze-vissza csinálnak mindent. A 100 $-os már megnyitja és szerkeszthető is, de a táblázat fejlécét nem jeleníti meg. Végső elkeseredésemben letöltöttem az Adobe Acrobat prof. 7.0-át. a 30 naposat. Na most kapaszkodjatok: Nem tudok egy egyszerű szót egy akármelyik sorba beszúrni. Minden mást lehet, szép sárgával kiemelni, stb. ,de a beszúrást nem csinálja meg, csak egy kék nyilat tesz oda (mindezt 150 ezer Ft-ért) Nem gondoltam volna, hogy eljön az idő, amikor vágyakozni kezdek az MS Word-re :-)
Én is pont a héten szembesültem ezzel a problémával. Nekem úgy tűnt, hogy a tartalmat kevés "editorral" tudod szerkeszteni, a többséggel csak pl. megjegyzéseket fűzhetsz a szöveghez, meg a tartalomjegyzékben turkálhatsz, de ami eddig a legjobban bejön, és tényleg editor, az a Nitro PDF Professional.
A stabilitással azért kisebb gondjaim akadtak, de a változtatásaimat nem vesztette el, és az elég zsenge mezőnyből valamennyire kiemelkedőnek tűnt. Viszont én csak nagyon mellékesen foglalkozom ilyesmivel, mások talán okosabbakat is tudnak mondani.
Van egy Solidpdf nevű cucc, ami átrakja ezeket a fájlokat wordbe. Szerkeszthető, használható, nem túl kényelmes, és nem marad meg a nyomdai minőség. 50 dollár. Ha nyomdakészen akarod hagyni őket akkor valószínűleg a drágább szoftvereket kell nézegetni. Esetleg felszedsz egy csajt/pasit aki ezzel foglalkozik és mindig megcsináltatod vele. Bár ez hosszú távon a legdrágább megoldás :)