Elrémiszt a várható hideg, majd a délutáni "frissítő" zápor. 10 órát, 270km-t kint tölteni a pályán ilyen időben, brrr... Annyira azért nem vagyok vagány.
Pedig erre készültem egész évben, ezért tekertem végig az egész telet is, ezért cseréltem el a mostani hétvégi készenlétemet mással, ezért (is) fogytam 3 kilót...
Majd kárpótlásul megyek a közeljövőben egy B280-at (teljes balatonkör + tihanynál átkompozós kiskör) vagy valami hasonlót. De csakis 25-30 fokban, szikrázó napsütésben! Csak hát az nem ugyanaz... :(
Tegnap csúnya balesetet láttam. Illetve csak a következményét. Az Alagút utcában állt egy busz, előtte mentő, rendőr, a járdán meg egy szarrátört országúti bicaj. A hátsó kereke éles szögben meghajlott, a váz hátsó csövei leszakadva. Nem tudom mi történt, és mi lett a bicajossal, remélem megúszta súlyos sérülések nélkül.
Nem csak a gócos fog, hanem bármilyen hosszabb ideig tartó gyulladás. Ezért küldenek el ilyenkor oknyomozás címén a fogorvoson kívül pl. uhhhhrológushoz is.
Én úgy tudom, hogy a kerékpározás éppen hogy alig terheli a térdet, ha megfelelően beállított kerékpáron, és megfelelő technikával csinálja az ember. Úgyhogy sokkal inkább a beállításokon, vagy a tekerési technikán kell változtatni valószínűleg. Nyeregmagasság, nyereg dőlésszöge, kormány-nyereg távolság, lábtartás, tekerési intenzitás a fő paraméterek, amiket érdemes megvizsgálni. Még akár a cipő is számíthat, főleg ha esetleg patent pedállal teker az ember.
Ezt lattam amikor tekertem hazafele, kedden, a Budafoki uton forgattak, kicsit lassitottam is, integettem anyukamnak a kameraba, hogy itt vagyok, jol vagyok, ne izgulj, de ugy latszik kivagtak... :o))
Egy pillanatra fura volt a motorhazon a biciklis, de aztan szuk fokuszomba bekerult egy komplett stab is, igy hamar leesett, hogy nem kozuti balesett fennforgasa van - ugye egy biciklis a periferiabol ezt latja meg eloszor... :o)
Legalábbis a Kossuth-on fél hét előtt elhangzott riport szerint, ahol a Somato-Infra rendszer feltalálója beszélt a képdiagnosztikai módszerről. Kilökték a fogat és elmúlt a térdfájás.
Lehet, hogy túl nagy áttételt használsz, és taposod a pedált mint egy elefánt. Próbáld meg egy-két fokozattal visszakapcsolva is. Vagy fordítva. Ez is, az is lehet a gond.
Hely: Budapest Dátum: 2006. június 11. (vasárnap) Időpont: 21:00 Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók. Program (Extra): A Rekettyés állítólag most megint nyitva van.
Találkozó: bazitai elágazó, Csiszárkútnál Program (Classic): a Becsali felöli úton a TV torony érintésével fel Bazitára a helyi műintézményhez (kocsma). Vissza: TV torony érintése után a Panoráma úton le Alsóerdőig, majd a bicóuton be a városba. Program (Extra): "hozott anyagból"
Ajánlott kiegészítők: bukó és a LÁMPA!! nagyon fontos, mert felfele forgalom van. A lefele az elzárt rész, de ott meg világítás nincs! Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"! Szervező: Pinye
Találkozó: Tatabánya, Tesco parkoló Program (Classic): "Szokásos" aszfalton fel a Turulhoz, majd tisztelettétel a kilátó tetején jeges tea kíséretében. Program (Extrém): Ugyanez lépcsőn. Hard: Látogatás a barlangnál. Ami kell: Bike (FONTOS), frissítő, lámpák tömkelege + jókedv. Szervező: malna77
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz. Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!) Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe) Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, jeges tea, stb. Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"! Szervező: bátyó
bíztam benne, hogy egy autentikus szakértő válaszol Neked, de lassan mennem kellene aludni, úgyhogy belekontárkodnék a témába. Nyereg: én ugyan topicszinten kocabringás vagyok a magam heti átlag 100 km-ével, de nekem ilyenkorra, nyár (???) elejére már régen elmúlik a márciusban még esetenként hátsó sajgásom. Szóval szerintem ez mindössze szokás kérdése. Térdfájás: ez már komolyabb gond. Idéznék egy párhuzamos topicból egy futásban jártas személytől:
"ha meg minden nap [kocog] egy órát, úgy, hogy előtte semmit sem sportolt és hirtelen belecsap a lecsóba, akkor pár hónap alatt biztosan lesérül. Még akkor is, ha erre semmi előjel nem utalt, az izmok meg a szív elég gyorsan alkalmazkodnak az új helyzethez, az izületek meg nem. "
Vagyis nem véletlenül hangoztatják mindenhol a fokozatosság elvét! Máshol is olvastam már arról, hogy az izületeknek megárthat a túl hirtelen jövő nagy terhelés. A kerékpározásnál meg pont a térdizület van kitéve nagy terhelésnek. Lehet aztán a térdfájás a rossz tekerési technika eredménye is ... de ennél nem mennék tovább, se testnevelő tanár, sem orvos nem vagyok, az összes ilyen ismeretemet innen-onnan összeolvasva szereztem, és nem szeretnélek a felületes ismereteimmel félrevezetni.
Fenék hozzászokik, hosszabb távokon pedig általában az elsőre keménynek tűnő nyergek a jók. A térdfájás nem ok, valami rosszul van beállítva a gépeden. Például nyeregmagasság, vagy a nyereg vízszintes helyzete a nyeregcsövön.
Kezdőként kezdtem bele 2 hete bringázásba! Nagyon tetszik, bár így kicsit megijedek a kamionoktól! Mért gondolják, hogy 120 nál elég a kerékpáros mellett 5 centi?:-(
Ma lenyomtam 47 km-et egy szuszra, illetve félúton egy kis pihenővel.
A végére jól belesajgott a hátsóm! ez normális? egy jó kényelmes nyereg hány km-en keresztül fájdalommentes?
A térdem 3 hét alatt 300km nél még mindíg fáj. Ez mennyi idő alatt járódik be/szokik hozzá? Aggódom! Nehogy térdfájós legyek! Az izmaim már szokják! Izomláz már nincs, és lazán 25km/h val suhanok:-))
Amikor az El Moro-t vettem, én is felpróbáltem 1-2 Shimano cipőt a boltban... De nagyon nem jöttek be. Egy dolog az ufó-küllemük (ami már eleve tszított kicsit), de kicsit szélesebb is a lábfejem az átlagnál, a Shimano cipői viszont rettentő keskenyek voltak. Ami már nem szorított volna oldalt, abban már kissé Charlie Chaplin érzésem volt, annyira hosszú volt a cipő. :o)
Az viszont jogos, hogy kicsit merevebb is lehetne a talpa a patent környékén, de ez igazán csak 3-4 óra fölötti tekeréseknél érződik.
Május 22-én voltam utoljára, mert a montis maratonok miatt most nem annyira jó úszni. De megyek majd még, mert július 9-re kell tudjak 2500-at úszni jó tempóban.