Kréta több, mint Görögország legnagyobb szigete. Kréta többet érdemel annál, hogy egy utazási irodával elvitessük magunkat egy népszerű üdülőhelyre, és hazatérve elmondhassuk azt, hogy ott (is) jártunk, éppen ezért ez a topik nem a szervezett utakról, apartmanokról és fakultatív programokról szól, hanem arról, hogyan lehet megismerni egy helyet a saját valójában.
Az egyszerűség kedvéért nem fórumtéma: apartmanok, különösen a szállodák leírása, miután már befizettél egy utazási irodánál, félpanzió, különösen az AI megemlítése, turistaipari komplexumok elemzése. Lehet viszont beszélni érdekes helyekről, városokról, hegyekről, falvakról, emberekről, kajákról, hangulatokról.
Tehát itt más a módi.
A fórum törzsközönsége az évek folyamán alakította ki azt, hogy miről akar beszélni, és miről nem.
Ezért, mielőtt részt vennél a fórum életében tájékozódj a szokásokról, olvass vissza. Lehet, hogy a kérdésedre már választ is kaptál. A fórumban felhalmozott információ megismerésében nagy segítséget nyújt a kereső. Ne tegyél fel házi feladat jellegű kérdéseket. Azokat a fórum törzsközönsége már megoldotta. Tanulj meg okosan kérdezni. Ha valamire nem kapsz választ, vagy elsőre gúnyosnak tűnő kioktatásban részesülsz, akkor az azt jelenti, hogy a törzsközönség arról a témáról nem akar beszélni. :-)
Én nem szeretném kihagyni, de mivel öten megyünk, ez is még alku tárgya, de eddig 4:1 a szurdok mellett. Viszont az 5. ember a sofőr:D
A terv (ezek szerint) kocsival Gouves-bol Chania, végülis csak 8:30-kor indul a busz:) Gondolom, másfél óra alatt át lehet jutni reggel...
"- Kocsival: te tényleg nem tudsz mást a Samaria-szurdokról, csak a nevét? ;-)"
A Geológiai közlönyt nem olvastam el, így csak a régi földraj tanulmányaim alapján tudom, hogyan keletkezett, de amit itt írtak, azt elolvastam. Annyit tudok. Érdekel az első pillanattól kezdve, és hajlandó vagyok a hatból egy napot csak erre szánni.
"De sztem Samaria vagy végig, vagy inkább ne."
Ezt én sem gondolom másképp.
Ismétlem: mindössze annyi érdekelt (bár nem bíztam benne), hogy Heraklion felől le lehet-e vágni a aknyart, de nem. Ez van. Marad Chania.
neked még nem jutott eszedbe, hogy Hániában le lehet parkolni 1866 téren (vasárnap ingyen), felszállni az Omaloszba tartó buszra, majd séta, komp, busszal vissza Hánia, onna kocsival haza?
Gouvesből Samaria-túra, mégegyszer: Bocs, kihagytam egy lehetőséget: kocsival Chaniaba, ott leparkolni, onnét busszal Omalos, végén hajóval Chora Sfakion, Onnét busszal vissza Chania, majd kocsiba be és irány Gouves. Azért húzós, gondold meg. (Ha Chaniaban akarsz parkolni, megkeresem a térképen a helyet, ahol lehet ingyen és még hely is van. Kb. 10 perc séta a buszpályaudvartól, emlékeim szerint)
Nem az a kérdés, hogy hol béreljünk, és mikor, hanem maga az autóbérlés: amit aláiratnak velem papír. Ott mire érdemes figyelni vajon? Erre irányult kérdésem...
- Busszal: nagyon messze van, kora hajnalban kell indulni, nagyon késő este érsz vissza. A túra döglesztő, előtte sem alszod ki magad, ott fizikailag/idegzetileg lestrapálódsz, ilyen állapotban még késő éjjel is buszon döcögni, ehhez erős elszántság kell. Szerintem 1hetes kréta esetén felesleges strapa Samaria a sziget túlsó végéből, lesz bőven látnivaló közelebb is.
- Kocsival: te tényleg nem tudsz mást a Samaria-szurdokról, csak a nevét? ;-)
Omalos felől indul (Xiloskalo) a szurdokba vezető turistaút, a kirándulás végén leérsz a tengerpartra, onnét semmilyen országút nem vezet vissza. Sőt semmilyen út nem vezet sehová. Komppal eljutsz ahová akarsz (2 irányba mehetsz), onnét van országút, busz. Az, hogy Omalosban hagyod a kocsit és visszamész érte, az egy nagy ... nemjóötlet. Szerintem sose érsz oda vissza (mármint akkor kerülővel, hogy az már kreténség).
Ha mindenáron ott is akarsz járni, van még a Samaria "'Lazy Way" :-) ami a tengerpartról indul, visszamegy a szurdokig, majd ismét a tengerpartra. Ez pár km, túlélhető, a kocsi Chora Sfakionban hagyható, oda is érsz vissza. De sztem Samaria vagy végig, vagy inkább ne.
Mielőtt döntesz, nézz meg egy térképet, meg legalább egy Samsaria útleírást. pl: http://www.west-crete.com/samaria-gorge.htm (kicsit szokatlanul a lap alján van a menüje, walk desc, photos, ...)
A kérdésem az, hogy szerintetek megoldható-e úgy a túra, hogy ne kelljen külön beautózni Chaniaba, hanem máshol felszállni a buszra, vagy autóval a szurdokig és lentről a kompozás után (nem gyalog) visszajutni a szuirdok tetejére valamilyen busszal?
röviden: nem
hosszabban: én is próbálkoztam vele, nem megy. nem ugyanazzal busszal, így nem ugyanazon az útvonalon mész oda, és jössz vissza. tehát nincs olyan közös megálló, ahol leparkolhatnál. Omalosba (ahonnan indul a túra) pedig legkorábban másnap tudsz visszajutni.
de ha megnézted a térképet, meg megnézted a buszok menetrendejeit azért ez neked is ki kellett, hogy derüljön...
a térkép: http://www.interkriti.org/smap2.htm a menetrendek: http://www.bus-service-crete-ktel.com/timetables3.html
Olvasgattam, szemezgettem, találtam pár ötletet, amit és ahova érdemes, köszönet érte.
Egy dolog nem teljesen egyértelmű számomra, ez a Samaria szurdok. Ahogy a beírásokból kivettem, Chaniabol indulnak a buszok x időnként, azok visznek el a bejáratig, onnan séta-stand-komp-busz vissza Chaniába.
Mi azonban Gouves-ben leszünk, Herakliontól keletre 15 km-re. A kérdésem az, hogy szerintetek megoldható-e úgy a túra, hogy ne kelljen külön beautózni Chaniaba, hanem máshol felszállni a buszra, vagy autóval a szurdokig és lentről a kompozás után (nem gyalog) visszajutni a szuirdok tetejére valamilyen busszal? Vagy ez nagyon bonyolult lenne?
Bár segíteni nem tudok, inkább te segíthetnél rajtam! Mi ugyanebben a szállodába foglaltunk szállást, de majd csak szeptemberben. Ha megjössz, légyszives írd meg a véleményedet, hogy milyen volt! Egy levelet már kaptam olyan valakitől aki tavaly volt itt, ha érdekel csak üzenj, és elküldöm. előre is kössz!
A Malév charter mentrendje (a Malév honlap szerint), amit az Apollón Travel bérel:
Budapest - Heraklion - Santorini - Budapest
17:05 - 20:20 - 21:10 - 21:45 - 22:35 - 23:45
Tehát az útvonal Budapest - Kréta - Santorini - Budapest, először Krétára megy és visszafelé Santoriniről "egyenesen" Budapestre. Ez Malév információ...
Épp tegnap és ma váltottam e-mailt a Jacques által preferált autókölcsönzővel és 7 napra kapok egy Fiat Puntót 140 Euróért. Ha reggel írsz nekik, még aznap biztos válaszolnak.
Mi magánúton szeretnénk Kréta déli oldalára utazni, még nem tudjuk hova pontosan. Repülővel érkeznénk meg Heraklionba és autót kölcsönözve mennénk le délre. Szeretnénk infókat gyűjteni, ha tud valaki Lendasról, Isoutsourosról, Kaloi Limenesről, Mataláról, Agia Galiniről élménybeszámolni és szálláscimeket adni, azt nagyon megköszönnénk. Autót itthonról (net-en) szeretnénk bérelni, ha tudtok ilyen eléréseket, kérjük irjátok meg! Köszönjük előre is a segitséget!