Keresés

Részletes keresés

p.lac Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6011

Ha a benzinszagal nem lehet mit kezdeni, kénytelen leszek gázfőzőzni...

Próbálok keresni olyat, ami 2000-3000W-os, külön főzőfejes, tölthető palackos. Van esetleg valami tippetek?

p.lac

Előzmény: NOtv_2 (6007)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6010
Ha bemész egy Mountex-be és megnézel néhány típust, egészen heterogén választékot fogsz találni.
A sárga VAR palackok pl. 80/20-as PB gázt tartalmaznak. A sima Coleman 70/30-ast... A Primus gyárt sima 70/30-ast is, de az all season palack pl. izopropánt is tartalmaz.
Lehet, hogy a szabványosítás nem arra vonatkozik, hogy ezentúl csak egyfajta gázösszetételt kaphatsz, lehet, hogy több ajánlás is van összetételre... vagy nemtom... :-))))
Előzmény: NOtv_2 (6009)
NOtv_2 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6009
jules!
Én azt az infót kaptam, h szabványosították a palackokat (már beltartalmilag). Ezek szerint mégsem?
Előzmény: julesblaidd (6008)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6008
A Primus és a Coleman is gyárt olyan gázpalackokat, amik a sima PB gázon felül meg van tuningolva kicsit izopropánnal is és így a mínuszokban is üzemelnek. Télen -13°C-ban a Grossglockneren még tudtunk ilyennel teát főzni minden probléma nélkül.
Előzmény: B-road (6005)
NOtv_2 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6007
Zárt rendszer. Aha. Akkor próbáld ki, h egy benzines vattát, hány légmentesen zárható műa. tasakkal (zárt rendszer ez is ugye) tudsz valóban szagmentesen lezárni. Mert nem igaz, h teljesen cseppmentes.

Nekem egy SIGG márkájú van. Ennek van egy tartója + zacsi + zárható tasak + zacsi (zacsik hurok+perec+mindenféle csomóval lezárva (zártrendszerileg)). Na ez már mehet a zsákon KÍVÜLRE.

Zárt rendszer. És h a csudába lehet ezt a főző+vékonybenzincső+tartály szimbiózis pakolni? Sehogy. Szét kell szedni...

Benzinfőzőből is van hasonló konstrukció. Főző+cső+palack. Nagy hidegben, ha sikerül begyújtani a saját lángjával melegítheted a palackot. Persze módjával.
Előzmény: p.lac (6000)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6006
Azért írtam a 70/30-as PB gázt, az még -10-ben jól üzemel...
Előzmény: B-road (6005)
B-road Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6005

Haat minuszokban mar elegge lecsokken a gazpalack kepessege. A gaz nem jon ki belole. Ehez nem kell extrem korulmeny, hacsak egy akar hazai teli turazast annak nem szamit.

Aztan ott van, hogy gazpalackot nem lehet repulore vinni, sem csomagkent, sem utasterben.

Aztan ott van hogy mennyiert toltik.

Az eldobhato gazpalackra meg ott van a menetes, szelepes kivitel, azt nem kell kidobni. De meg mindig jobb a benzines, mint a gazos. Igaz dragabb is.

Amugy nekem is csak gazos fozom van, de nem hasznalom olyan sokat, hogy emiatt beruhaznek benzinesre.

Előzmény: julesblaidd (6002)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6004
Hát ezzel még nem győztél meg... Ha olyan helyre tudsz egyszer menni, ahova muszáj benzinest vinned, akkor lesz pénzed benzinfőzőre is... :-))) Szerintem. De távol álljon tőlem, hogy beleszóljak, csak érdekelt az ok.
Előzmény: p.lac (6003)
p.lac Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6003

julesblaidd

A benzinfőző előnyei, legalábbi szerintem:

• környezetbarátabb, mert nem kell az üres palackokat eldobnom,
  • az említett típus főzőfeje stabil, míg a legtöbb gázfőző a palackon áll, ami ránézésre nekem nem tűnik valami stabilnak; mondjuk ez egy csőcsatlakozós fejjel kivédhető,
  • extrém (magasság, hőmérséklet) helyzetekben is működik, amire egyelőre nincs szükségem, de annyira gazdag nem vagyok, hogyha később kell, vegyek még egy főzőt.

p.lac

Előzmény: julesblaidd (6002)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6002
Hova mentek, ahova nem elég a gázfőző ? 4000m magasságig egy szimpla 70/30-as gázpalack tökéletesen elegendő.
Vagy tényleg valami extrém vidékre mentek ?
Előzmény: p.lac (6000)
Sir Dan Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6001
Hol lehet olcsoert Bridgedale-t venni? Vagy mindenhol ugyanannyi kb? Koszi.
p.lac Creative Commons License 2006.05.23 0 0 6000

NOtv_2

A benzinszagot jobban utálom, mint amennyire piromániás vagyok - vagy akkor nem is vagyok igazi piromániás?

Nincs tippetek arra, hogy hogyan lehet elkerülni a benzinszagot?

pl. a Primus Multifuellel jár egy 0,6l-es alutartály, így zárt a rendszer, ez nem segít? Nincs valami kevébé büdös, alternatív üzemanyag?

OFF a Barakával utázni fórumon is válaszoltál nekem, visszanéznél oda? http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9121905 ON

Előzmény: NOtv_2 (5999)
NOtv_2 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 5999
Ha piromámiás géneket vélsz felfedezni magadban, akkor valóban ez a TE főződ.

Én tizenévnyi benzinfőzős használat után elégeltem meg a dolgot.

Hátrányok:

az üzemanyagot, főzőt egyéb alkatrészeket LEHETETLEN szagtalanul tárolni, így egy bizonyos idő múlva mindened benzin szagú lesz. Marad a hátizsákon kívüli cipelés ezerszer lefóliázva.

össze és szétszereléskor azért jön belőle egy-két csöpp, így a kezed is kap előle. Ez hegyi viszonyok mellett lemoshatatlan... Én az utóbbi időben már olyan kesztyűt vittem amit a benzinkutaknál látsz. 100 db/párszáz forint, 5-10 pár elég egy időre, DE macera.

a begyújtásánál 20-40 cm magas lánggal (régebbi orosz főzőnél 50-100cm) ég. (Ezt mi egy tengeri hajó nyílt fedélzetén adtuk elő az orosz főzővel...) Tehát sátorban elég bátorság kell a begyújtásához.

üzemanyag szállítás is macerás, mert 2 embernek 1-1,5 liter kell 1 hétre. Ha fém tartályban viszed az nehéz, a PET palack meg nem egy életbiztosítás.

Előny:

könnyen beszerezhető az üzemanyag (a Pádison egy Daciástól kaptunk a helyi benzinből...)

magasság és hidegfüggetlen

Meg egyebek, de ezek a leglényegesebbek.

Üdv
Előzmény: p.lac (5997)
B-road Creative Commons License 2006.05.23 0 0 5998

Hat, en ugy tudom, hogy elobb be kell melegiteni az egeszet, mondjuk egy kis spiritusz-spricc az egofejre, azt begyujtani. Van benne egy kics cso-hurok, amin elobb ataramlik a benzin, es utanna megy az egofejhez. Ebben a hurokban elparolog a benzin, es igy a goz jon ki a fej lukain, es nem fog kopkodni. Ezert kell elomelegiteni, mert kesobb mar a sajat langja futi. En ittam olyan olvasztott vizet aminek a tetejen ilyen kopkodos fozo spirituszcseppjei voltak... haaat nem kivanom senkinek. :-)

De egy jo benzinfozo sokkal olcsobb, es megbizhatobb mint egy gazos. A gazosnak is az a baja hogy igazanhidegben nincs nyomasa, szoval azt is elobb melegiteni kell...

Előzmény: p.lac (5997)
p.lac Creative Commons License 2006.05.23 0 0 5997

Sziasztok!

Van valakinek Primus Multifuel típusú benzinfőzője?

Primus - MultiFuel
Bárhol is jársz a világban, ehhez a főzőhöz megtalálod a megfelelő üzemanyagot. A világ első többtüzelőanyagos főzője, azok számára kialakítva, akik választani akarnak a LP gáz, a benzin, és a kerozin használata között. Igen alacsony hőmérsékleten is üzemképes. Alumínium pumpa és szervíz-eszköz tartozik hozzá. A pumpa fújató funkciója segítségével meggátolható az üledéklerakódás, és használat után a maradék benzin szétfolyása..

• Teljesítmény: 2800 - 3000 Watt
• Forralási idő (1 liter víz) : 3.5-4.5 perc
• Súlya (pumpával): 428 gramm
• Súlya (pumpa nélkül): 326 gramm

Érdekelnének a tapasztalatok és a begyújtási procedúra minél részletesebb leírása, benzinfőzőt ugyanis még nem láttam működés közben, ugyanakkor rejtett piromániám lehet, mert nagyon vonz.

p.lac

faboferi Creative Commons License 2006.05.23 0 0 5996
Atompyka!

Köszönöm a válaszodat, remélhetőleg sikerrel járok.

Feri
Előzmény: atompyka (5975)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5995
Kromofágba dobd bele egy pillanatra és akkor látszik majd milyen használatnak van kitéve... :-)))
Előzmény: vajonmerre (5994)
vajonmerre Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5994
Oks. Csak már megijedtem, hogy bűntettet követek el azzal, hogy nem a játszótéren sétálok a gyerekekkel :) Asszem marad a gyerekeknek a használt síbot + a most el..ott botok. Magamnak meg veszek szépet, újat :) A Kinizsin nagyon égő lesz csili-vili új bottal nekiindulni, ezért lehet, hogy egy kicsit kéne vele kardozni.
Julesblaidd : Védd Magad!! :))
Előzmény: julesblaidd (5993)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5993
Na a büntetőjoggal csak tréfálkoztam... Bocsánat, ha belegázoltam a lelkedbe, semmiképpen nem akartam !

Szerintem a problémát viszont csak bizonyos kompromisszumok mellett lehet megoldani, ezért gondoltam a síbotot... nyilván jobb a teleszkópos bot állíthatósága, csak azt meg ugyi szétverik a kölkök. Itt jössz Te a képbe, mint tapasztalt, döntőképes, felelős felnőtt, hogy eldöntsd melyik a praktikusabb és fontosabb paraméter arra a felhasználói területre, ahova a botot szánod. :-)
Előzmény: vajonmerre (5989)
kukucs33 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5992
Érdekes, én inkább rövidebbre veszem és ha kell, legfeljebb a tetején támaszkodom...
Előzmény: pygmea (5990)
kukucs33 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5991

Ebben az esetben viszont én is csak az olcsó síbotot tudom javasolni Neked és a gyerekeknek is - hacsak nem tudod a gyerekekben tudatosítani, hogy a túrabot (és sokminden más) nem játék.

Előzmény: vajonmerre (5987)
pygmea Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5990
Már megint érzékenykedsz... Ejnye!
Egyébként nagyon sokan vannak úgy a túrabottal, hogy az magashegységi dolog, Magyarországon szükségtelen/felesleges. Tehát innen közelítve igaznak is tűnhet jules írása.

A botok hoszának változtatása viszont tényleg praktikus. Csak nagyon macerás. Én újabban mindig hosszabbra állítom, aztán felfelé esetleg nem a markolatnál, hanem alatta fogom. Abba az irányba úgysem kell annyira stabilan fognom, mint lefelé. Persze van, akinek ez sem jön be.
Előzmény: vajonmerre (5989)
vajonmerre Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5989

"Kisgyereket úgysem viszel olyan helyre, ahol a teleszkópos bot használata indokolt volna"

De, bármilyen érdekes viszek. És hogy még valami szörnyűséget is eláruljak:   lejtőkön és emelkedőkön is szoktunk közlekedni. Sőt legyek bármily gonosz : a botok hosszát is szoktam változtatni.

Ezt  a "büntető jogos" tréfát egy kicsit vaskosnak találom, ezt most nem kellett volna.

Előzmény: julesblaidd (5985)
pygmea Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5988
Akkor viszont tényleg a hesznált síbot a legjobb. Stabilabb is, strapabíróbb is, és elég olcsó ahhoz, hogy ne sajnáld, ha mégis szétütik. Persze nem nől velük, de te úgyis gondoskodsz utánpótlásról - mind megfelelő méretű síbotból, mind megfelelő méretű gyerekből. :)
Előzmény: vajonmerre (5987)
vajonmerre Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5987

Téves! Természetesen csak túra idején használhatják a botokat :) Viszont a kisgyerekek egy perc pihenő, egy kis megállás  alatt is elfoglalják magukat. Játszanak. Tehát a problémát komolyan  vetettem fel, csak elvicceltük.

Előzmény: pygmea (5986)
pygmea Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5986
Aogy kivettem, a kölkeknek nem a túrázáshoz kell a bot, hanem játszani nyúlják le.
Vajonmerre! Szoktasd rá őket a fabotokra! Azzal viccesebben (és biztonságosabban) lehet kardozni. Pl. el tud törni, mint a filmeken a hősé.
Előzmény: julesblaidd (5985)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5985
Ja vagy innen fúj a szél... Miért nem azzal kezded, hogy gyerekek számára szeretnél túrabotot ? :-)
Ha egyáltalán muszáj ilyet... adj nekik szimpla síbotot, ami kicsit nagyobb, mint amilyen valóban kellene, így nem "növik ki" gyorsan.
Kisgyereket úgysem viszel olyan helyre, ahol a teleszkópos bot használata indokolt volna (vagy ha igen, akkor az már büntetőjogi kategória, úgyhogy ezt ne részletezzük... :-))) és valszeg nem ők viszik helyetted a 30kg-os hátizsákot sem.
Egy síbottal viszont tudod nekik a túrabot feeling-jét szimulálni, de mégsem annyira komplex-sérülékeny eszköz, mint egy igazi túrabot. Szerintem.

Hervis-ben, Divex-ben lehet kapni olcsó síbotokat, Masters túrabot tényleg nem az optimális beruházás gyerekek számára. :-)

De szerintem tök felesleges a bot gyerekeknek... az ahhoz kell, hogy kitett helyeken egyensúlyozni tudj, nagy terhek cipelésénél tehermentesítsd valamennyire a lábaidat.
Előzmény: vajonmerre (5984)
vajonmerre Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5984
Aha :) Aztán a jövőben majd úgy tolnak majd be a szociba mint a sicc, mert emelkedőt mászni ugyan vittem őket, de a túrabotokat csak én használhattam :)))
Előzmény: julesblaidd (5983)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5983
Úgy érzed merő felelőtlenség pl. hegymászáshoz túrabotot használni ? :-)))) Azért itt lehet, hogy vitába szállnék veled... a gyakorlat azért azt mutatja (nem csak az én tapasztalatom, hanem a környezetemben más vakmerő egyedek is merészkedtek már nagyobb magasságba eme rakoncátlan eszköz használata mellett), hogy a hegymászóbalesetek jelentős része nem abból fakad, hogy a túrabot megadja magát menet közben. :-) Szóval én úgy vettem észre, hogyha csak ritkán vagy egyáltalán nem adom kisgyerekek kezébe kardozni és ásni, akkor meglepően jól tud funkcionálni még akár egy olcsóbb darab is. :-)))
Szerintem próbáld azt, hogy vagy reparáld meg a mostanit, vagy vegyél egy újat és utána csak túrázásra használd és ne add oda kisgyereknek ! Csodát fogsz tapasztalni !!! :-)))))
Előzmény: vajonmerre (5982)
vajonmerre Creative Commons License 2006.05.22 0 0 5982
Hát lehet hogy többet is ér az a seprűnyél :) Komolyra fordítva: azért egy "komoly" túraboton nem kéne ennyi letörhető műanyag vicik-vacaknak lennie. Még azt is el tudom képzelni, hogy valaki esetleg komoly hegymászáshoz, nagy igénybevétellel használ ilyesmit :)
Előzmény: julesblaidd (5980)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!