Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2006.05.20 0 0 5074

Azért a kézivel levágni mondjuk 300 négyzetmétert elég fárasztó.Aztán a kézi nem gyűjt.

Aztán a "közönséges" gépek kialakítása a legegyszerűbb, ergó ezek a legolcsóbbak.

Sztem a legszebben azok vágnak, amik kése olyan, mint a sövénynyíró!

Csak ahhoz megoldani, hogy összeszedje a füvet, szinte lehetetlen, vagy nagyon drága.A kés élezése is bonyolult, és a fű eszi ám a kést.

Nem mindig az elsőre kézenfekvő észérvek döntik el egy termék elterjedését, sok szempont létezik :))))

Előzmény: saels (5073)
saels Creative Commons License 2006.05.20 0 0 5073
Na igen, de a prospektusok szövegeivel szemben engem valós tapasztalatok érdekelnének, hogy ha tényleg ennyire jó ez, mármint a nem forgókéses, akkor miért nem mindenki használja azt? Valami bibi biztos van ott. Ráadásul kézi erővel történő meghajtásúak is vannak, tehát nem kell a kábellel vacakolni, se a benzingőzt szagolni... :)
Előzmény: Teaway (5070)
saels Creative Commons License 2006.05.20 0 0 5072
Nem igazán kompetens nekem a magyarországi forgalmazó...de azért kösz :) Ők meg megúszták...egyelőre :)
Előzmény: Teaway (5071)
Teaway Creative Commons License 2006.05.20 0 0 5071

"Ejj be szívesen elbeszégetnék a tervezőjével."

Max. a forgalmazójától tudsz kérdezni ITT.

Előzmény: saels (5067)
Teaway Creative Commons License 2006.05.20 0 0 5070

Egyszerre rendeltem meg őket. Eddig csak a gép jött meg, a gyűjtőt későbbre mondták.

A fűnyírók általában vágják a füvet, nem pedig nyírják (forgókéses technika - sarló/kasza-elv). A hengerkésesek nyírnak a legszebben, ezekből van érintéses és érintésmentes technika is.

Előzmény: saels (5069)
saels Creative Commons License 2006.05.20 0 0 5069
Szia,

ezek szerint még nincs mit idegeskedned azon, hogy a hulladékát nem szedi össze (vagy lépésenként üríted ahogyan írták).

Én nem vettem volna meg a gépet úgy, hogy nincs hozzá valami, ígérgetésben nem hiszek. Ha azt mondtad volna hogy csak úgy veszed meg hogy van hozzá gyűjtő is, szvsz egy héten belül lett volna :)

Más.

Mondjuk késő bánat, mert fűnyírót már vettünk, de olvasom vannak olyan fűnyírók amik kevésbé tépik a füvet, mert "vágják" a füvet. Ezek vannak teljesen kézi működtetésűek, és vannak persze elektromosak is. Ezekről mi a vélemény?

Köszönöm!
Előzmény: Teaway (5068)
Teaway Creative Commons License 2006.05.20 0 0 5068

Gyűjtőt én is rendeltem hozzá, de még nem érkezett meg :(

Előzmény: saels (5064)
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5067
Szia, így már világos :)

Csak az nem, hogy ha nem bírja telepakolni akkor miért csinálnak hozzá akkora gyűjtőt? Ejj be szívesen elbeszégetnék a tervezőjével. Miért kell hülyíteni a népet, amúgy se egyszerű dolgok ezek. Egyetértessz? :)

Köszönöm!
Előzmény: -Tsunami- (5066)
-Tsunami- Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5066
Nem azt írtam hogy 10x annyi megy bele,hanem hogy nem bírja telepakolni,és ezért kell sokszor üríteni
Előzmény: saels (5050)
vt75 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5065

Hát gyakorlatilag leírtam mindent, de számoljuk ki együtt:

kútfúrás 33x3e = 100 (nem számolták a szűrő 3 méterét)

kútásás 8x13e = 104

pedro JSW15M = 35

beszerelés       = 23 (nyomáskapcsolóval)

tehát kb 260-265 e

Ebben nincs benne még a beton fedő, ami kb 14e vagy raksz rá valamilyen vastagabb kovácsoltvas lemezt, illetve a létra, ami másik 15e lett volna, de nekem van korábban vásárolt 3 részes 9v 11 fokos alu létra, ami tökéletesen megfelelt. Arra is gondoltam még, hogy nem fedőt rakok rá, hanem olyan tetőt rakok rá, hanem olyan felépítményt, faszerkezetet, ami a régi kerekes kutakon van, de ezt még meglátjuk...

Gondolkoztam a vastagabb fajta megoldásban is, - amikor szivattyú a csőben van - , csak annak métere min 11-13 e Ft volt, legalábbis amilyen ajánlatot én kaptam. 

És nem nagyon érdekelte őket, hogy 10 v 30 m-t kell ugyanott fúrni..:((

Ezen az áron számolva a kút kb 400e + szivattyú lett volna, amit már biztosan nem vállaltam volna be.....olyat meg nem tudom, hogy tudnak-e csinálni, hogy mondjuk 15 m-ig lemennek vastaggal, és utána vékonnyal folytatják...

A víz egyébként elég tisztának tűnik, nincs benne homok, az egyik ismerős a vízműveknél majd megvizsgálja, hogy egyéb szempontból mi a helyzet...

Előzmény: atoms (5058)
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5064
Szia, köszönöm a választ!

Hát bizony nem ártana ha nem kéne még egyszer végigmenni a fűnyíróval a terepen csak azért mert a gyepszellőztető hátrahagyja a mocskát. Ez talán nem túl nagy elvárás, mégha lustaságnak is van ez bélyegezve :)
Egyébként az alko weblapján talajlazítónak nevezik ezt a cuccot (tehát ami a mohát is kiszedi stb). Gyeplazítója tényleg csak "szellőztet".
Azért itt is szép árak vannak.

Egyébként bár még nincs nagy áttekintésem ezekkel a készülékekkel kapcsolatban, szerintem ezek a hasonló árkategóriákban-ugyanúgy működnek, nyilván hasonló felépítésűek is. Tehát nehezen tudom elképzelni hogy azért mert az egyiken a matrica alkoufo :) a másikon meg gardenaufo, akkor az alkó mégis jobban szedi...de ha te mondod...konkrétan melyik típus van neked? Gyüjtő mint látom itt is külön veendő hozzá...

Köszönöm!
Előzmény: Celtis (5060)
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5063
Szia, köszönöm a választ, a felmerülő kérdéseket legközelebb írom :)
Előzmény: Celtis (5059)
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5062
akibacsi, vt75, atoms köszönöm a mellékvízmérővel kapcsolatos kérdésemre adott válaszaitokat!

Megnyugodtam, így egyszerűbb lesz :)

Köszönöm!

Előzmény: atoms (5057)
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5061
Szia, köszönöm a választ!

Hasznos tudni mire számítson az ember.
Előzmény: vt75 (5053)
Celtis Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5060
Nekem az AL-KO-hoz van begyűjtő. Király. Gyönyörűen begyűjti a cuccot. Próbáltam gyűjtő nélkülit is, de azzal dupla munka.
Előzmény: saels (5038)
Celtis Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5059
Nem. Föld alá süllyesztett csövekből és a víz nyomására előbújó szórófejekre gondoltam. Tudom nem olcsó mulatság, de megéri. Például hajnalban locsol, amikor a legkisebb a párolgási veszteség. Nem kell esténként órákat tölteni a kertben kézben a locsolóval (nem mindhol tudok billegtetővel locsolni), mindenhol ugyanannyi vizet juttat ki, ezért egyformán nő és egyformán zöld a fű mindenütt.
Előzmény: saels (5037)
atoms Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5058

Hali,

megkérdezhetem, hogy mi be 'fájt' ezt Neked? Nálam is hasonló paraméterekkel kellene fúrni, 30-32m mélyre, és víz kb. 25-28 méteren van.

A kútgyűrűket szívesen kiváltanám egy mélykútszivattyúval, csak az a baj, hogy az a 40mm-be nem fér bele.

Előzmény: vt75 (5053)
atoms Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5057
Na látom túl sokat írtam, ketten is megelőztek. :)
Előzmény: atoms (5056)
atoms Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5056

Ez félig-meddig így van, valóban azt a víz mennyiséget fizeted meg ami a főmérőn van. DE abból kivonják a mellékvízmérő állását és csatornadíjat csak a különbözetre fizetsz.

Vagyis pl. a fogyasztásod 18m3 a főmérőn, és 8m3 a mellékmérőn, amit locsolásra használtál el akkor nem 18xvízdíj+18xcsatornadíjat fizetsz hanem 18xvízdij+10xcsatornadíjat. Ez nálunk a fenti példából kiindulva 8x~350.- = 2800 Forint megtakarítást jelent havonta.

Nálunk szerencsére alapból így épült a ház, tehát a felszerelés költsége mindössze 2500.- volt, ami tulajdonképp nem is felszerelési csak átvételi költség a vízműnek (amiért leplombálták).  De a komámnak 20-30e forintért csinálták meg utólag, tervel mindennel együtt. Ez - persze fogyasztástól és víz áraktól függően - 1-2 év megtérülési időt jelent.

Előzmény: saels (5051)
vt75 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5055

A kollégámnál ez a mellékvízmérős dolog úgy nézett ki, hogy volt egy vízmérő (főmérő), majd szólt egy vizesnek, aki csinált egy leágazást az óra után és odarakott egy másik, hiteles vízmérőt. Ezután szaki vízművektől kihív, megvizsgál, majd plombáz. A havi, (negyedévi, akármilyen) leolvasáskor mindkét óra azonosítóját és az általa mutatott értéket bediktálja, majd ezek után a vízművek számolja ki, hogy mennyi is pontosan az annyi. A számlán már külön látod a két vízmérő fogyasztását.

A vízművek gyakorlatilag kivonja a nagyobbat a kisebből és ez adja meg a fullos vízdíjadat, + a kisebbik és az előző kisebbik közötti érték mondja meg a locsolt vizedet - szerintem.

akibacsi Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5054
Ez a gyakorlatban is így működik, ha jól tudom.
Azaz megmarad a fővízmérő, a mellékvízmérőt felszerelik a kerti csapra. Mindkettőt leolvassák, vízdíj az egészre, csatornadíj csak a fő és a mellékmérő különbségére megy.
vt75 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5053

Szia Saels,

A mellékvízmérős locsolást már megírták (no szennyvízdíj)

Kút ásás/fúrás témában nem vagyok szagértő, csak mivel nemrég fúrattam, megpróbáltam odafigyelni a részletekre.

Szóval az első lépés feltérképezni, hogy fúrt kút esetében milyen mélyre kellett lemenni, illetve mennyire jött fel a víz a fúrás után a csőben. A cső átmérője 40 mm (4 cm). A környék (1-200 m sugarú kör) adottságai általában hasonlóak, tehát ha sikerült 2-3 kútról begyűjteni info-t, akkor kb az várható nálad is (+- pár méter).

Nálam a kútfúró ezen info nélkül nagyon el sem kezdett dolgozni, illetve ha szerencséd, van akkor olyasvalakit is kifoghatsz, aki ismeri a környéket ilyen szempontból.

Ezután gyütt a gép, és "vízmosásos" technikával lementek 30-33 méterre, majd beraktak a cső végére egy 3 m-s szűrőt. (a technologiai sorrendet nem biztos, hogy pontosan írom le, de a lényege kb ez volt). Először vizet azt hiszem 24 m-n találtak.

Mivel ezután a vízszint a 40 mm-s csőben 11 m-re jött fel, és ez a szivattyúnak túl magas, ezért hívni kellett egy másik társaságot, akik körgyűrűk segítségével leásnak a földbe az általad kért mélységbe - a kifúrt cső köré. Nálam 8 gyűrű ment le, ez kb 6 m-t jelentett, így a víztől már csak 5 m-re voltam. A kútásókat nekem a kútfúró ajánlotta, de természetesen nem lett volna kötelező őket választani. (egy telefont esetleg megér felhívni 2-3 számot)

A kutat még ősszel fúrattam egy szárazabb periódus után, és most tavasszal a konkrét ásás előtt is ugyanannyit mutatott a madzag a vízmélységre, mint 5 hónappal korábban.

Ezután kútfúró társaság come back, és egy létra segítségével le az ásott kút aljába, majd szivattyú felszerelés. Először csak sima slag volt direktben rákötve a szivattyúra, de mivel ez nem túl egészséges (lemozgathatja a szivattyút a csonkról amikor fent húzgálod a slagot), ezért colos KPE csövet vezettem végig a kút aljából a tetejéig, és erre csatlakozom rá a slaggal.

Először én is tartottam attól, hogy a 4 cm-s csövön keresztül elég víz fog-e kijönni, de látszik, hogy nem értek hozzá, mert azóta sincs semmilyen probléma vele.

(Annyit hozzátennék még, hogy az én - kolléga által ajánlott - kútfúróm gyakorlatilag annyira be volt táblázva, hogy tavaly tavasszal kezdtem el hívogatni, majd nyárra már totál letettem róla, és ősszel váratlanul ő állított be...a szivattyút meg az egyik napközi munkájuk után este fél 9 magasságában kezdték el lerakni...szóval nekem a kútfúró ilyen szempontból szívás volt, de mivel tavaly még nem volt kert, így nagy problémát végül is nem okozott)

Ha szerencséd van és nincs mélyen a víz, akkor értelemszerűen nem kell nx10 m fúrás illetve ásás, hanem csak fúr egyet, és csak az aknát kell megcsinálni a szivattyúnak. Erre szerintem volt jelentkező itt a topicban is árral együtt...)

Az összefogásnál meg konkrétan arra gondoltam, hogy ha az elején lehet látni azt, hogy a kút sokba fog kerülni, akkor lehet, hogy célszerű a szomszédban lerakni egy 2 m3-s műanyag medencét, és elvezetni abba is a vizet egy egyszerű szintkapcsolós automata segítségével, amiből ő már egy sima búvárszivattyúval tud locsolni és így nem jelent problémát az, amikor egyidőben szeretnétek vizet kivenni a rendszerből.

Persze a "közös lónak túrós a háta" effektussal is számolni kell, tehát ezt jól át kell gondolni, de így a megtérülési idő akár felére is lecsökkenhet - szerintem.

Üdv, T

Előzmény: saels (5035)
ZsuR Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5052
Ha tehetitek. . . most van itt az ideje kiszorni valamilyen vedekezest a pajorok ellen.
Nalam egyszer annyira leettek a fu gyokeret, hogy fel tudtam tekerni, mint a szonyeget :((

Pajor konroll
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5051
Sziasztok,

kicsit felcsigáztatok ezzel a mellékvízmérővel, de belegondolva van egy kis bökkenő.

Szerintem az ember azt fizeti meg ami a vízórán áll. Tehát elvileg a bejövő vizet kétfelé kellene osztani mindkettőre vízmérő (fő+mellék), és az ember a leolvasott értékek után fizet.

Van-e arra mód, hogy a mellékvízmérő különbségi legyen, azaz a rajta található érték vonódjon le a fővízmérő adatából? Ugyanis akkor nem kéne a házat körbevezetni vízcsővel, ha már egyszer van csőhálózat.

Remélem nem kérdezek nagy ökörséget.

Köszönöm!
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5050
Szia!

"Amíg a fűnyíró gyűjtőjét 1x-er,addig a szellőztetőjét legalább 10-15x kell ürítenem azonos négyzetméteren,olyankevés megy bele,pedig azonos méretüek."

Ez hihetetlennek hangzik. Milyen gyakran szellőztetsz?
Ezek szerint akkor mégiscsak hatékony az a szellőztető-gyüjtőzsák ha 10x annyi megy bele... mint a fűnyíróéba, vagy te is átnyírod utána hogy összeszedd amit otthagyott a szellőztető?

Köszönöm!
Előzmény: -Tsunami- (5047)
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5049
Szia, köszönöm a válaszodat!

Ha van ilyen félkör locsoló (nyilván ha mondod), akkor abból 8-as alakot feltételezve, tehát két fő locsoló esetén 6 db félkör locsoló kellene...normális ez? Persze lehetne csak két félkör locsoló ami kivisz egész a 8-as mindkét széléig, de akkor meg ott vagyunk hogy nagy az átfedés, biztos hogy olyan rossz az a négyszög locsoló?

Köszönöm!
Előzmény: Herr X (5048)
Herr X Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5048
a kerítésnél félkörben locsolsz és máris nem locsolod a szomszédot.
Előzmény: saels (5045)
-Tsunami- Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5047
Az a baj ha nem nyírod le előtte a füvet,akkor a drótok a szellőztetőn nem érnek le a talajig rendesen.A fűgyűjtőt pedig azért nem tudja kihasználni rendesen,mert a gyepszellőztető nem préseli bele úgy mint a fűnyíró a nyesedéket a gyűjtőbe,és pár méter után csak előre dobálja.A szomszédodnak leesne az álla,ha meglátná azt a menyiségü száraz füvet,amit kiszed a fűből,nekem azonos menyiség jön ki,mint amit lenyírok előtte.Amíg a fűnyíró gyűjtőjét 1x-er,addig a szellőztetőjét legalább 10-15x kell ürítenem azonos négyzetméteren,olyankevés megy bele,pedig azonos méretüek.
Előzmény: saels (5045)
-Tsunami- Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5046

Kb 4cm lehet,már nem emlékszem pontosan.Betonból van.

Előzmény: ARic (5044)
saels Creative Commons License 2006.05.19 0 0 5045
Szia, köszönöm a válaszodat!

"ha hosszúra hagyod a füvet, akkor a drótos henger "nyírja" le a füvet és negyedannyi nyesedéket sem szed fel."

Hát akkor előbb a nyírás, aztán a gyeplazítás, aztán megint a nyírás...csak nehogy hülyének nézzenek a szomszédok :) Nem mintha érdekelne különben.

"igen, fárasztó, mert munka van vele....."

Úgy gondoltam hogy a gyűjtőből kiindulva ez gyeplazító össze is gyűjti a hulladékát, ezért váratlanul ért hogy nem, és még egyszer végig kell tolni a nyírót ami önmagában is nagy meló. Magától a munkától nem irtózom, hiszen képes vagyok egy gyeplazító gépet venni, és azt használni is, pedig erre a világon senki sem kötelez... Csupán pofáncsapásként ért hogy a méregdárga gyűjtőzsák semmit sem ér. A világon semmit. Egy normális cég szvsz akkor nem árulna ilyet.

"nagy kánikulában nem árt a hűtőfürdő a fűnek sem, sőt, csak az a lényeg, hogy ne 2 percre kapcsoljuk be, mert akkor kiég, hanem hűtsük le rendesen a talajt."

Új dolgot tanultam, lehet locsolni kánikulában, de nagyon bőven. Viszont ezt kézi locsolással nem nagyon lehet akkor megoldani.

"A négyszögesőztetőt mindenki megveszi. Először. Aztán rájönk, hogy rohadtul nem egyenletesen öntöz"

Azért örülök hogyvan ilyen. Kösz a tippet. Elhiszem hogy neked nem szimpatikus mert nem egyenletesen öntöz, nade ha te kör alakban öntöző fejet használsz akkor meg pláne nem egyenletesen öntöz, ahogy említettem korábban a 8-as alakot. Nálad mi van? :) A 8-as kimaradó részét öntözöd, azaz bőven átlocsolsz a szomszédba, vagy kisebbre állítod, de akkor a kimaradó részeket magad öntözöd manuálisan...?

"(Javaslom olvasásra a kerti öntöző rendszerek topicot)"

Kösz, de még ezzel se nagyon haladok, azért irdatlan mennyiségű szöveg ez, ráadásul az ember dolgozik is, füvet is nyír, locsol...de megoldom :)
Előzmény: Herr X (5042)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!