Nem a szekszárdi borda az én időmben(88-89) már nem volt.Csak bab dögivel(kicsit sós volt de ehető) meg ilyen olyan káposzták.(azért nem voltam oda) és a kedvencem a zöldborsó igazi sertéshús szelettel.Isteni finom volt a főzelék rántásában lehetett érezni a sertéshús ízét azóta se csinálnak olyant.Csak mi itthon de az nem konzerv.
fan-fan kérdezte hogy mért szünt meg pld a sonka tojással gyártása.(vagy akár a sólet 2db főtt tojással és igazi nem is kicsi marhahús darabbal) Biztos nem EU komform meg nem rentábilis.Ki látott már olyant hogy igazi hús meg tojás legyen egy konzervben???.(
Én a sonkatojásosra írtam, a szekszárdi bordát nem ismertem. Kollégiumi kosztnál biztos jobb lehetett, mert abban épp annyi kalória volt, hogy fel tudtunk menni a lépcsőn, ha rossz volt a lift. A tanuláshoz szükségeset pedig konzervből is biztosítottuk.
Később is létezett, én a nyolcvanas évek elején egészítettem ki, vagy helyettesítettem vele az egyetemi kollégiumi kosztot. Biztos jó volt, ha már többeknek is nyomot hagyott az emlékezetében. De vajon miért álltak le vele ?
Fel lehet dobni ezt a gombás melegszendvicskrémet eképpen (nekem bejött): A krémrétegre ráhelyezünk 2 - 3 szelet camembert sajtot, mikrohullámú ételmelegítőben csak annyira melegítjük, hogy a sajt szétfolyva beborítsa a szendvicset. Én még meghintettem Kotányi Malom egzotikus fűszerkeverékkel. Fincsi.
Hát ugye az összekeverés egy kényszermegoldás volt, mivel az 1 doboz 4 főre igencsak silány mennyiségű reggelit eredményezett volna. Igaz, a mennyiséget a minőség rovására tudtam csak növelni :-(
Vasárnapi reggelink: DEKO pizzás és provánszi melegszendvics krémek. Pizzás most is szörnyű, mint később rájöttem ezt már teszteltük. Aztán gondoltam egyet, összekevertem a kék fajtát, így egészen ehető lett.
Nálunk kezd kedvenccé válni a konzervformátumú paradicsom. Nem a sűrített változat, hanem hámozott és esetleg darabolt fajta. Remek szószokat varázsoltam belőle -főleg télen- pizzára meg tésztára. Számomra az ujdonság erejével hatott, hogy ez ilyen klassz, ti biztos ismeritek. Gondoltam leírom. :)))
Unalmamban visszaolvastam gombás konzervet keresve. A DEKO gombás melegszendvicskrémet eMM dícsérte, így vettem a bátorságot, hogy megvegyem. 65 % -a gomba (a cimke szerint), ez bíztató. Mai késő délutáni ebédem lesz ebből egy melegszendvics. Kíváncsi vagyok rá, felkerül -e a "rendszeres" listára, melyen nálam jelenleg kizárólag halkonzervek vannak. (A pacalkonzerv, legyen bárki által gyártva, tényleg könnyed feledhető - enyhén szólva.)
Ma még elfogyasztom a pacalmaradékot, aztán egy ideig nem nagyon nyitogatok ... Boldog konzervmentes Húsvétot kívánok mindenkinek ! (Ma kettőig vagyok utoljára netközelben Húsvét előtt.)
Egy normális kifőzdében is biztos ehetsz finom pacalt.De hidd el nem bonyi elkészíteni házilag mint írtam is. Hát még a körmöspacal, na az még a finomság! És olyan konzerv nincs is. Ha sok pénzem lenne én venném meg a globust és gatyába ráznám azt a csődtömeget.Megint gyártanám a sonkatojással konzervet,meg a sóletet 2 tojással marhahússal, mint a régi szép időkben.Mindezt megfizethető áron persze.
Na jó, nem úgy volt paradicsomos, mint a töltöttpaprikához való szósz ... Inkább az volt a gondom, hogy nem volt elég csípős, bár ez ízlés dolga, lehet van aki úgy véli, ne is legyen. Aki nem lakott jól a pacallal, mártogathat benne kenyeret, erre megfelelő. A 40 % pacal se egetverően sok, valószínűleg azért annyi, hogy egy piacképes árat tarthasson a termék. (De a Hamé 25 % -a disznóság !)
"Gondolkozol a saját pacal készítésen, amit javasoltam?"
Még nem merek belevágni. De az éttermi verzió is érdekel. Persze ez sem tuti megoldás, nem tudom Vácott hol készítik legjobban a pacalpörköltet.
Csak azt nem értem hogy miért gondolják azt a konzervgyártók hogy egy pacalnak paradicsomosnak kell lenni.Lehet belerakni persze,de nem dominálhatna a paradicsom íz. Gondolkozol a saját pacal készítésen, amit javasoltam?
Volt benne, mármint a paradicsomos szószban őrleményként (paprika darab nem), ami enyhén csípősnek hatott, de csak nagyon enyhén. A szósz is finom volt. a 400 g három nekifutásra elegendő, bár én egyszerre sohasem eszem sokat semmiből sem. A maradék a hűtőben pihen.
Megtörtént a kóstolása. Legfőbb tapasztalat, hogy több benne a pacal, mint a korább említett cseh konzervben, bár ezt reméltem is, mivel a cimke szerint 40 % (szemben a 25 % -kal). Ezt is amolyan paradicsomos szósz kíséri. Maga a pacal éppúgy pacal, mint a cseh. :-)) Az ízével, állagával nincs gond. Összességében vállalható, mint konzerv.
Nem vettem, de láttam: Pincepörkölt. Na most mitől ez a neve ? Miben más mint a "nem pince"pörkölt ? Az elnevezés alapja gondolom az lehet, hogy (sok tételes)borkóstolókhoz remek. Így van ?
Még megvan, akkor nyúlok nyitóhoz, ha nem lesz "rendes" főtt étel otthon és nagyon éhes leszek ... Általában így vagyok a konzervekkel, kivéve a halkonzervet, abból hetente kettőt - hármat következetesen elfogyasztok vacsorára. Megkockáztattam egy ugyancsak Tiszai Paprika Rt. kiadású tiszai halászlé konzerv vásárlást is, az is kóstolóra vár.