Keresés

Részletes keresés

ztoth32 Creative Commons License 2006.04.22 0 0 303

Talán most!

ztoth32 Creative Commons License 2006.04.22 0 0 302

Nem ment át a kép! Még egy kicsit kisérletezni kell!

ztoth32 Creative Commons License 2006.04.22 0 0 301

Üdvözlök Mindenkit!

Én is szeretek fúrni , marni, esztergálni. Szeretném az ötletemet közreadni, hátha másnak is megtetszik. A TIP kiseszterga szegnyereg rögzítéséről van szó. Egy régebbi hozzászóló profi megoldást mutat be, de kiváncsi vagyok, hogy hányan másolták le! Az én megoldásom szerint ki kell fúrni az eredeti rögzítőcsavar oldalát, és M5-ös menetet kell belefúrni. A hajtószár hossza 30 mm. Anyaga ezüstacél. Vagy valami ami a vasnál jobb. Gömböt a végére nem érdemes tenni, mert megakad a felsőszánban.

A másik képen egy pici gépsatu látható, amely segítségével meglepően sok marási műveletet lehet elvégezni az esztergán.

PETYUS Creative Commons License 2006.04.21 0 0 300
Szerintem nem melegítette. Legalábbis annyira nem, hogy érezni lehetett volna.
Előzmény: petike23 (299)
petike23 Creative Commons License 2006.04.21 0 0 299
Termograviméter lehetett, ha közben melegítette is.
Előzmény: PETYUS (298)
PETYUS Creative Commons License 2006.04.20 0 0 298
Akkor mégsem olyat láttam Debrecenben. De azt is valamilyen tömegspektrométernek hívták, de annak az érzékelőjére csupán oda kellett tenni a szilárd halmazállapotú mintát, ott kellett hagyni egy darabig, közben lefutott valami program, és kinyomtatott valami grafikonszerűséget, amiből a hozzáértők meg tudták mondani az anyagi összetételt. Utána a mintát le lehetett venni, és nem látszott rajta semmi változás.
Előzmény: petike23 (291)
petike23 Creative Commons License 2006.04.20 0 0 297

Igen, azért ne felejtsük el, hogy a meghatározáshoz le kell vágni/reszelni belőle X milligrammot, analítikai mérlegen bemérve, feloldani valami savban (pl. analítikai tiszta salétromsav), abból törzsoldatot készíteni, a negyműszerrel megmérni.. szóval nem két forint.

Megéri ?

Előzmény: rferi (296)
rferi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 296

Ha pontosan akarod tudni, miből van az alutömböd, akkor el kell menni az aluboltba,és ott venni.

Ők a saját árujuk összetételét tudják.

Ez a legolcsóbb megoldás.

Nem hiszem, hogy azt az atom izét az első sarkon befordulva használatba vehetnéd :)))))

Előzmény: Steam (294)
optikus Creative Commons License 2006.04.20 0 0 295

Sztem sehonnan;) de miert is olyan fontos az? Ki kell probalni, lehet-e jol esztergalni(marni) vagy nem, nalam ez a legfobb szempont...

Előzmény: Steam (294)
Steam Creative Commons License 2006.04.19 0 0 294
NA, azért, így már világos.
De honnan fogom megtudni, h miből van az alutömböm???? :))
Előzmény: petike23 (293)
petike23 Creative Commons License 2006.04.19 0 0 293

;-))

Egy dolgot elírtam: az Atom Abszorpciós Spektrofotométer természetesen a karakterisztikus elnyelést vizsgálja, az Emissziós pedig az emissziót. :)

Üdv: Péter

Előzmény: rferi (292)
rferi Creative Commons License 2006.04.19 0 0 292

Akkor én alkottam gondolatban egy új eszközt :)))

Én azt hittem a gázkromatográf vizsgál a színképvonalak alapján! :)))

(erre leginkább azért gondoltam, mert a gáz és a kroma szavak nekem egy légnemű - vagy plazma - anyag színképére engedtek következtetni)

Előzmény: petike23 (291)
petike23 Creative Commons License 2006.04.19 0 0 291

Hali,

"Egy gázkromatográffal szted nem lehet megállapítani az összetételét? hm.

Akkor tévedésben vagyok, de homályosíts fel..."

a gázkromatográf úgy működik (nagy vonalakban), hogy a bevitt mintát elgőzölögteti, majd valamilyen inert vivőgázzal végighajtja egy kolonnán, aminek a végére - a különböző mértékü megkötődésekből - a komponensek szétválnak, azaz ha beviszel egy ABCD összetételű keveréket, először (időben) a legkevésbé megkötődő A komponens jön ki a cső másik végén, és legutóljára a legjobban megkötődő D.

Azt, hogy kijött valami a cső végén, valamilyen detektorral (UV, vezetőképességi, stb.) mérjük.

Tipikusan illékony anyagok (pl. oldószernyomok, kőolajpárlat, stb.) összetételének megatározására alkalmas a gázkromatográf (GC).

Az AAS (atomabszorpciós spektrofotométernél) a vizsgált anyag oldatát (az ötvözetet föl kell oldani előbb) magas hőmérsékletű lángba (/plazma) porlasztjuk, ott az elemek gerjesztődnek, és rájuk jellemző (karakterisztikus) sugárzást bocsátanak ki. (ennek a látható része pl. hogy a bárium zöldre festi a lángot, a nátrium sárgára, stb..)

Ezt a sugárzást detektáljuk (jó széles tartományban, hogy az összes elem beleférjen), ezáltal megtudjuk, hogy milyen elemek voltak abban az ötvözetben.

Ha előtte egy oldatsorozattal kalibráljuk, tehát felrajzoljuk a koncentráció - intenzitás függvényt (az adott elem karakterisztikus hallámhosszán/hullámhosszain), akkor a mol%-os összetételt is meg tudjuk határozni.

Az AAS tipikusan fémek/fémnyomok meghatározására alkalmas.

Van még HPLC, TLC, IR, NMR, UV, de fémek meghatározására csak az AAS, vagy valamelyik klasszikus: titrimetria, gravimetria alkalmas..

Előzmény: rferi (290)
rferi Creative Commons License 2006.04.18 0 0 290

Egy gázkromatográffal szted nem lehet megállapítani az összetételét? hm.

Akkor tévedésben vagyok, de homályosíts fel...

Előzmény: petike23 (288)
PETYUS Creative Commons License 2006.04.18 0 0 289
>Atomabszorpciós spektrofotométerrel inkább. :)

Olyat viszont láttam Debrecenben, az ATOMKI-ban.
Előzmény: petike23 (288)
petike23 Creative Commons License 2006.04.18 0 0 288

Hali,

akkor Al-Mg-Si ötvözet lesz, vagy valami technikai Al, bizonytalan szennyezőkkel.

"Tehát alkalmasint mindkettő kisebb fajsúlyra, de megállapítani, mekkora százalékokban van benne a két ötvöző..... hát kromatográffal meg lehetne biztosan, de az kissé drága mulatság :)))"

Kromatográffal biztosan nem. Atomabszorpciós spektrofotométerrel inkább. :)

Előzmény: rferi (277)
Soká Creative Commons License 2006.04.17 0 0 287
Az alu tömb szeletelését érdemes gépi fűrészre bízni, ilyen minden jobb esztegályosnál található. Ami az anyag minőségét illeti: az átmérő alapján (ha ez még eredeti méret és nem egy leesztergált darab) ki lehet deríteni. Ekkora méretben nem hiszem, hogy túl nagy lenne a választék. De ha egy "sima" AlMgSi ötvözetről van szó, akkor lehet, hogy jobban jársz ha valami maradék lemezanyagból próbálkozol. Persze nem tudom 10mm felett van-e ilyen anyag... Meg kell kérdezni a Bronzkerben.
Előzmény: Steam (282)
optikus Creative Commons License 2006.04.16 0 0 286

Inkabb nem mondok semmit en sem javaslom (bar en igy csinalom, de oda kell figyuzni az mar szentigaz;)))

Előzmény: rferi (285)
rferi Creative Commons License 2006.04.16 0 0 285

245 mm átmérőben csak a gépi fűrész, illetve fémipari szalagfűrész jöhet szóba!

245 mm olyan hosszú, hogy rendesen még kézi fűrésszel sem lehet vágni, mert a közepénél alig tudsz tolni valamit a fűrészen.

Flexxel meg ne próbáld! Egyrészt életveszélyes, láttam embert, akinek a kődarab az arcában landolt !! (optikus, ez rád is vonatkozik!)

Másrészt meg az alu eltömi a flexkorongot hamar, utána csak erőlteted, és abból baj lehet!

optikus Creative Commons License 2006.04.15 0 0 284

Ma voltam obieknal. Vettem sullyesztot. Van tobb fele is (ami csak fara valo annak mas a kialakitasa:1 élû). En olyat vettem ami alu+fa es 8 éle van. Sullyeszto-maronak hijjak. A jobbak 2-6e ft, az olcsobbak meg csak fara valok. De a 6szogletu (bit) csatlakozos viszont olcso (800ft) jo fara es alura. (Tokmanyban meg ugyis mindegy hogy kor vagy hatszoglet.) Most meg csak egy kicsit probalgattam de az elonye az, hogy nem ket elu hanem tobb igy nem billeg forgas kozben. Ha bevalik akkor veszek valami rendes kemeny anyagut.

Aztan vannak jopofak, pl. olyan amit furoszarra lehet rahuzni es mikor bement a furo a kello melysegre akkor egybol sullyeszt is (keszletben volt 3 fele merethez de jopar ezres).

optikus Creative Commons License 2006.04.15 0 0 283

Hat a furesz brutal melo (persze ha nem gepirol van szo). En mostanaban sikitoval vagom, vettem 1mm vastag penget es egy 2eft-os sikitot... Arra kell figyelni hogyha mar melyen jarsz akkor tartsd a merolegest mert ha beszorul szetcsapja a korongot es kiugrik a kezedbol a gep. Nem mondanam hogy ez kovetendo moccer de nekem bevallta. Anyagveszteseg sem nagy mert vekony pengevel pontosan tartva szepen lehet dogozni, viszont a korongot azt eszi (ebbol is volt gazdasagos 99ft/db aron asszem baumaxban).

Egyebkent a metaloglobusznal van gepi furesz az nagyon durva kis szerkezet es szepen leszeleteli. De ha kintorol akarsz anyagot bevinni (azaz nem ott vetted) az nem ecceru, de nemi zsebpenzert sztem megcsinaljak.

Steam Creative Commons License 2006.04.15 0 0 282
rferi

Látom, unatkoztál :) Köszi

optikus

Most keresgélek vmi megoldást, h 10-20 mm szeleteket leszedjek belőle. Valószínű csak fűrésszel lehet, nem tudom van-e akkor eszterga, amibe be lehet fogni és kevesebb veszteséggel szúrja le, mint a fűrész.
Előzmény: rferi (280)
optikus Creative Commons License 2006.04.15 0 0 281

Hat szep darab... Mit csinalasz vele? Mert ebbol kis darabokat leszedni nem egy leanyallom...

Nekem is van egy 100mm atmeroju es kb 100mm hosszu veresrezdarabom de gyakorlatilag nem tudok vele sokat kezdeni. Viszont baromi nehez sokkal nehezebb mint amilyennek ranezesre gondolnad. Apropo nem kell valakinek? Odadaom felaron mint a bronzker es tarsai (vagy valahol van esetleg felvasarlas rendes aron?)

Előzmény: Steam (273)
rferi Creative Commons License 2006.04.14 0 0 280

Tovább segítek a trigonometriában: a H (teljes menetmagasság, amit a képen látsz)

kijön:

H= P x sin 60° = 1,5 x 0,866 = 1,299mm

Ebből felül lejön 1/8, alul pedig 1/4, tehát a valós, mérhető menetmagasság:

1,299 - 0,487 = 0,811 mm

Na milyen vagyok? :)))

(ki kellett ujra találnom, hogy a sin függvény az a derékszögű háromszögben melyik két oldal hányadosa, már nem ment kapásból! Hiába no: én sem iszom hiába! :)

Előzmény: rferi (279)
rferi Creative Commons License 2006.04.14 0 0 279

Itt van a szabványos métermenet menetprofiljának összefüggései a menetemelkedés szerint paraméterezve.

http://www.boltscience.com/pages/screw7.htm

Ebből, és némi sin/cos függvényszámolásból ki tudod okoskodni, a menetmélységet. (is)

Előzmény: Steam (274)
Steam Creative Commons License 2006.04.14 0 0 278
Köszi :)
Vélemények szerint AlMgSi1 lesz.... A kromatográf tényleg költséges lenne. Nincs vhol szakmai gyakorlat eme műszer használatából? A "diák" bevizsgálhatja a mintadarabot :)
Előzmény: rferi (277)
rferi Creative Commons License 2006.04.14 0 0 277

térfogat: alap x magasság

azaz: [( 2,462x Pi ) / 4 ] x 1,85 = 8,7884 liter

Ebből sűrűség: 22 / 8,7884 = 2,5033 kg/dm3

Az aluminium sűrűsége szobahőmérsékleten a wikipédia szerint 2,7 kg/dm3

Ebből az következik, hogy ez valamilyen könnyebb fémmel ötvözöttnek tűnik.

Aluminiumot legtöbbször magnéziummal ötvöznek, ettől rendkívül szívós, nagy keménységű lesz. A magnézium sűrűsége 1,738 kg/dm3

A másik leggyakoribb ötvözőanyag a szilícium, amitől keményebb (de ridegebb is) lesz, és öntéskor sokkal jobban folyik, kitölti az öntőforma üregeit.

A szilícium 2,33 kg/dm3 sűrűségű.

Tehát alkalmasint mindkettő kisebb fajsúlyra, de megállapítani, mekkora százalékokban van benne a két ötvöző..... hát kromatográffal meg lehetne biztosan, de az kissé drága mulatság :)))

Előzmény: Steam (273)
Steam Creative Commons License 2006.04.14 0 0 276
OK, de ez nem szabvány menet lenne.
Előzmény: drehás (275)
drehás Creative Commons License 2006.04.14 0 0 275
Egy M56-os menet emelkedése 5.5 mm.Menetmélység:3.820 mm.Ez az m56-os szabvány menet adata
Előzmény: Steam (274)
Steam Creative Commons License 2006.04.14 0 0 274
Egy menetes kérdés, mert a belinkelt adatokban nem tudok kiigazodni.
Egy M56 menetnek, 1,5ös menetemelkedéssel mi a menetmélysége?

Üdv
Steam

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!