Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2006.07.08 0 0 497
Reklám.

Előzmény: varadit (496)
varadit Creative Commons License 2006.07.07 0 0 496

Egy jónak ígérkező hely kínai kaja kedvelőknek: LANZHOU BUDA

( forrás: Exit)

Ha én magamra valamit adó kínai lennék, biztosan erőteljesen kikérném magamnak azt a sok színvonaltalan büfét, ahonnan monosodium-glutamáttól kipirult arcú emberek támolyognak ki nap mint nap, és ami az itthoni gasztrokultúrában de facto egyenlő a kínai konyhával.

És aztán elmennék valamelyik igazán jó kínai étterembe, ami nem, vagy alig drágább, mint ezek a büfék - viszont igazán nagyszerűeket lehet ott lakomázni.

A Luther utcai, általunk roppantul kedvelt eredeti Lanzhou fiatalabb - ám nagyobb, tekintélyesebb és csicsásabb - testvérét feltehetően azért nyitották meg a tulajdonosok, hogy ha egy budai állampolgárságú egyed jó kínait szeretne enni olcsón, akkor ne kelljen a vadregényes Pestre átrándulnia. Szép, emberbaráti cselekedet, még akkor is, ha a hely korántsem olyan jutányos árakon dolgozik, mint a Luther utcai egység. Ez némiképp érthető, tekintve, hogy az egyébként felettébb hangulatos, ám elsősorban a szakadtság bájával tüntető pesti létesítményhez képest a Fő utcai hely igazi tág és csicsás étteremként definiálja magát, körülbelül háromszor nagyobb a tesójánál, és hát a belsőépítészeti megoldások is továbbterjednek az opálos hattyúkat meg sárkányokat ábrázoló üvegmatricákon - melyekkel egyébként az égvilágon semmi baj nincs, mi imádtuk nagyon azt, ahogyan sikerült alkalmazkodni a nyolcadik kerületi hangulathoz. Az étlapon viszont túl sok különbség nem mutatkozik, hacsak az nem, hogy az itteni kínálat jóval szélesebb skálán mozog, több a tengeri herkentyű - már persze amennyire a Luther utcai látogatásunk óta eltelt háromnegyed év távlatából ez megítélhető. A személyzet kedves és segítőkész, a tulaj például nagy örömmel és készségesen segít, amikor látja, hogy egyikünk (aki én vagyok), kicsit szerencsétlenkedik az evőpálcikával, a felszolgáló többször beszalad a konyhába, ha nem tudja, hogy ez vagy az az étel pontosan miből illetve hogyan készül, és úgy általában nagyon jó hangulatú ebédeket lehet itt eltölteni. Az ételek mind kifogástalanok, az édes-savanyú oldalas mondjuk sajnos inkább édes, mint savanyú, de például a szójás marha egészen zseniális, rengeteg fokhagymával és gyömbérrel összeérlelt, hajszálvékonyra vágott, vajpuhára főtt omlós marhalábszár-szeletek, és a kocsonyás csülöksonkára sem lehet panasz, amit a nagy melegre való tekintettel rendeltünk be, mint amolyan kímélő jellegű, Update 1-es fogást. A szárazra sült, csípős birkahúst mondjuk elsősorban tíz fok alatt javasolt fogyasztani, mert Ázsiában nem szoktak viccelni a csípőssel, nekünk viszont a humorérzékünk kissé megkopott a negyven fokos, agybomlasztó melegtől. Persze a fogás attól még hibátlan, a hús omlós, és a fűszerezés remek, de hát ezzel az erővel nyugodtan bevállalhattunk volna két Sziget-kört is irhabundában, lábsúlyzókkal - testhőmérséklet szempontjából ugyanott tartanánk. Szót kell még ejteni a császári lakomáról, ami azért érdekes fogás, mert ilyen áron eddig nem sikerült Pesten olyan fogást rendelnem, ami ennyire tele lenne rakva tengeri herkentyűkkel, és itt most ne mélyhűtött koktélrákra tessék gondolni, ha szabad kérnem (ja, és körettel együtt két ember simán jóllakik vele amúgy). Vasárnaponként ráadásul árengedmény is van, úgyhogy ha valaki még csak ismerkedik a kínai konyhával, akkor menjen. Megéri simán.

Kobracska Creative Commons License 2006.06.12 0 0 495
pedig qrva egyszerű:P
Előzmény: varadit (494)
varadit Creative Commons License 2006.06.12 0 0 494

:-)))  No, most akkor mi van???

A helyes megfejtés beküldőjét meghívom egy illatos-omlós csirkére. :-)

Zitka Creative Commons License 2006.06.08 0 0 493

Itt az abszolút szaktopik:

Illatos omlós csirke
Előzmény: czandi3 (492)
czandi3 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 492

Szisztok!

Látom sokan ismeritek a kínai ételeket. Nekem az illatos csirke receptjére lenne szükségem. Ilyen néven szokott szerepelni kínai éttermekben. Előre is köszönöm.

Kobracska Creative Commons License 2006.05.17 0 0 491
Üdv!

Kicsit off, de kapcsolódik:P

Ha valaki tudja, h hol lehet beszerezni ezt a könyvet kérem jelezze magánban!Az igazi kínai konyha ( Liu Zihua, Uli Franz)
domboldali Creative Commons License 2006.05.16 0 0 490

Még egy kis friss éttermi beszámoló! :)

Hétvégén voltunk a moszkva-téri Ping-ben. Csak ajánlani tudom, meggyőződtünk róla, hogy nem véletlenül dícsérik az éttermet! :)

A hely barátságos, a felszolgálás udvarias. A pincérre bíztuk a három fogásos vacsora összeállítását és mint kiderült mi sem választhattunk volna jobban!

Annak ellenére, hogy az ételek határozottan keletiesek voltak, nem volt mindennek ugyanolyan "kínai" íze, mint ahogy általában a kisebb gyorsétkezdékben. (A szecsuáni lében főtt marha pedig egyszerűen fenséges volt! :))

Hwin Creative Commons License 2006.04.22 0 0 489
Néhány friss Bp.-i kínai étterem beszámoló:

-Tian Tan nevű elegáns kínai étterem - az Erzsébet híd lábánál, a Mátyás Pince mellett van. Az étellel -azon kívül hogy elég drága- nincs semmi gond, viszont a kiszolgálás... Ma voltunk ott, a pincér egy magyar középkorú férfi volt (úgy nézett ki, hogy ő volt az egyetlen pincér), akinek ránézésre már minden életkedve elszállt, és elég lekezelően, bunkón viselkedett.
1/4 órákat, 20 perceket várakoztatott... amikor végre előkerült, akkor pl. megkérdezte, hogy kérünk-e desszertet, és mire válaszoltunk volna, már ott sem volt. Szóval eléggé felháborító volt a viselkedése!
Nem akarom tovább részletezni, azt hiszem elég ha leírom, hogy nem gondolkoztunk azon, hogy mennyi borravalót adjunk neki... (semmit). Érdekes ez a mentalitás egy olyan étteremben, ami a Váci utca környékén van, ami hemzseg a külföldi túristáktól...

- Napsugár kínai étterem - az Október 23.-a utcában van (nem messze a budai Skálától). Az étel finom és olcsó, a házhozszállításuk pedig meglepően gyors. Vannak náluk kedvezményes menük, és 2e. ft feletti rendelésnél egy adag rákszirmot is adnak ajándékba. Nem mondom, hogy ez a legeslegfinomabb kínai amit eddig kóstoltam, de mindenesetre eddig a legnormálisabb itt Budapesten.

- Nefrit kínai étterem - az Apor Vilmos téren van, sajnos csak több mint 1évvel ezelőtti élményem van róla. Akkor nagyon nagyon finom volt az étel, de elég drága is.
Azt hallottam, hogy egy új tulajdonosa lett, és azóta már nem is olyan jó.
Ha valaki mostanában járt ott, akkor írjon, kíváncsi vagyok rá, milyen!
Andikee Creative Commons License 2006.04.20 0 0 488

Sziasztok.

Most találtam rá erre a fórumra :)

A sült tészta receptet kerestem volna. Megtaláltam.

Meg van még egy recept amit keresek. Nagyjából tudom hogy miből van, de jó lenne valami konkrétabb. A kaja neve nálunk így hívják: Amerikai szószos csírke (a barbeqra gondoltam, hogy az lehet, de nem tudom.) Esetleg tudnátok segíteni?

Anyukám csinált (nem elég sűrün) kínai kaját :), de sajnos nem tudtam megtanulni, és már nem is fogom, sajnos.

Sok helyen ettem kínait, de eddig a legjobban ami ízlett, az Debrecenben a zsibin ("ócskapiac")van egy ici-pici kínai büfé. ott szoktam venni, most is éppen azt eszem. Imádom.

Kár hogy nincs ennek a cégnek étterme.

640 ft-ért veszek egy közepes adag sült tésztával és 3 féle cuccal, nagyon finom.

Ha valaki erre jár próbálja ki.

Aki tud légyszi segítsen a csirke ügyben.

Köszi

H_G Creative Commons License 2006.04.14 0 0 487
Előrelátó európai jól megvegetázza (maggizza, knorrozza) a gyerekek kajáját otthon is, úgy hozzászoknak a Na-glutamáthoz szépen.
Előzmény: KukacAV (481)
nicko Creative Commons License 2006.04.14 0 0 486

ja és ez 1988-ban volt..

aztán utána a második az szecsuáni marha volt majd a pekingi kacsa...az étlap a kinai étterembe sem volt semmi :)

svéd, angol, német, kinai nyelven és fényképpel volt megspékelve, ha valaki egyik nyelvet sem beszélte :)

azóta szeretem a kinai/thai kaját lassan 20 éve.

Előzmény: nicko (485)
nicko Creative Commons License 2006.04.14 0 0 485

életem első kinai kajátát Göteborgban ettem.

polip volt bundában kisütve (nem volt rágós, hasonlított az illatos csirkéhez csak nem csíkokra volt vágva hanem diónyi darabokra) hozzá sima rizst és egy isteni finom ananász szószt..jó sűrű levűt adtak ami tűz forró volt.

Megcsináltam itthon (lehet nem 100%-ig lett olyan) de finom lett csak nem poliphoz csináltam :)

ahol laktunk panel rengetegben ;) a lépcsőház bűzlött a kinaiak kotyvalékától...nem tudom mit csináltak de mindig büdöset :p

Előzmény: Törölt nick (484)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.14 0 0 484

amikor en eloszor ettem kinaki kajat (nem eros svanyu levest) akkor 3 napig halalomon voltam...eloszor talalkoztam nagyobb koncentracioban natrium glutamattal a doki szerint. ezert evekig tartozkodtama kinai kajatol...aztan elvittel valahova ahol beleszeretm az illatos omlos csirkebe es onnantol kezdve nem volt megallas. bar mostanaban nem nagyon ettem kinait, nem is nagyon foztem.  rakattantam a torok kajakra, de hat ez itt off:)

H.

Előzmény: nicko (482)
nicko Creative Commons License 2006.04.14 0 0 483

Tudjátok olyan erős ,ecetes sűrű/ majdnem nyúlik/ és csak tojás van benne meg gomba.A többi kajájuk is olyan nyúlós de finom.Köszi.

tesznek bele főtt csirke húst is (mondjuk ami lefő a csirkemell csontról is pont elég)

erős a pistától, savanyú az ecettől lesz :)

Előzmény: kerkyra (480)
nicko Creative Commons License 2006.04.14 0 0 482
nem tudom..én használtam és a családból nem lett senkinek semmi baja tőle..mi akkor a 90%-ban vagyunk :)
Előzmény: KukacAV (481)
KukacAV Creative Commons License 2006.04.14 0 0 481

Recept 1
Recept 2
Recept 3

Elképzelhető, hogy a nátrium-glutamáttól van rosszul, az európaiak kb. 10 százaléka érzékeny rá, szívdobogás, verejtékezés stb. Egyszerűen sót kell helyette használni.

A savanyú-édes levesekhez adj némi chiliszószt és máris savanyú-erős lesz :).

Előzmény: kerkyra (480)
kerkyra Creative Commons License 2006.04.14 0 0 480
Sziasztok! Tudja e valaki hogy a bánatba kell csinálni az erős savanyú levest.Olyat amit a Kinai büfékben éttermekben lehet kapni.Amitől a férjem mindig rossszúl van ha megeszi.De megeszi!Olvastam itt recepteket a neten de egyik sem olyan.Tudjátok olyan erős ,ecetes sűrű/ majdnem nyúlik/ és csak tojás van benne meg gomba.A többi kajájuk is olyan nyúlós de finom.Köszi.
Anny68 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 479
Örülök ha segíthettem azért egy beszámolót lécike írjál hogy sikerált!!!!!!!
Előzmény: maglali 533 (476)
PolyÍ Creative Commons License 2006.04.13 0 0 478
Azt elfelejtettem leírni, hogy ez az alap recept ehez még azt adsz hozzá amit akarsz csak a tészta elött süsd az alaphoz.
PolyÍ Creative Commons License 2006.04.13 0 0 477

Szerintem még próbáld meg ezt a változatot is én egy kinai cimborámtól tanultam

Az egyszerű sült tészta

A hozzávalók egy adaghoz:

1 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

Fél fej fél szeletre vágott vöröshagyma

És ízlés szerint vékonyra szeletelt káposzta kb. 1-2 marék

2-3 marék kifőtt durum tészta (ez fontos, hogy ne legyen tojásos)

2 evőkanál olaj

Fűszerek: só, gutamát, cukor, bors, szójaszósz

Elkészítés:

A száraz wokot nagyon forróra felhevítjük és beleöntjük az olajat. Rá a vékonyra szeletelt fokhagymát, és a káposztát. Addig sütjük, míg egészen illatos nem lesz. Amikor érezzük a zöldségek illatát, hozzá adjuk a tésztát és a fűszereket ízlés szerint majd a szójaszószt. Összekeverjük, és addig sütjük, amíg egy kicsit meg nem pirul a tészta.

Előzmény: maglali 533 (474)
maglali 533 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 476
Na ez az !!! koszonom szepen !!
Előzmény: Anny68 (475)
Anny68 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 475

Helóka!

Én azt hiszem tudom hogy mire gondolsz. Az a kínai sülttészta amit te szeretnél csinálni. Kínai tésztát kell venned amit nem kell főzni csak leforrázni és 5-10 percet állni hagyni majd leszűrni.A wokba pici olívát tenni felforrósítani és a tésztát ráönteni.A tetejét jól meglocsólni szójazósszal és alaposan átforgatni benne .A szójaszósz picit sós vigázz vele!! Ez egy alap recept, amit köretként is kínálhatsz, de ha zöldségeset szerestnél, akkor külön hagymát elnegyedelek,wokba  hírtelen megsütöm félre rakom . A mexikói zöldséget ugyan így és még a végén egy kis össze kockázott káposztát is sütök. Az egészet egybe keverem a már kész tésztával és tálalom. Remélem tudtam segíteni nálunk nagyon bejön mind a két változat.Jó főzöcskézést ,és jó étvágyat!!!!!!!!!!

Előzmény: maglali 533 (474)
maglali 533 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 474

Sziasztok !! Egy kis segitseget szeretnek kerni sehol sem talalom a Thai teszta recepjet.Ha valaki tudja szepen kerem segitsen !!!

Koszonom: maglali

H_G Creative Commons License 2006.01.19 0 0 473
Igen, és a közelében a Galagonya u. és Lajos u. sarkán lévő se rossz (kivéve a sült diót, az nem igazán megy nekik).
Előzmény: Zitka (472)
Zitka Creative Commons License 2006.01.13 0 0 472
A Kolosy téri piac mögött, asszem Bokor utcában van egy pici kínai büfé. Az új építésű részen. Nem tudom, most milyen, de régebben nagyon szerettem. Az illatos-omlóst különösen finomra készítették, nem vastag volt a bundája, hanem finom ropogós. :-)
Előzmény: zsuzsa (471)
zsuzsa Creative Commons License 2006.01.13 0 0 471

Egész véletlenül nem tudtok ajánlani egy hazavihetös kinai éttermet a Kálvin-tér / Óbuda tengelyen. ESte kéne vennem hazafele menet a lányom névnapjára  mert nincs idöm fözni, de ami a Ráday utcában van, az rohadt csipös cuccokat csinál és elég vacak.

Hol van most nagyon jó kinai étterem ?

durci22 Creative Commons License 2006.01.12 0 0 470
Sziasztok nem tudna nekem valaki segíteni hogy interneten keresztül hol lehetne rendeli rizsbort.Vagy Bp -n hol van ilyen bolt??Köszönöm segitségeteket
nicko Creative Commons License 2005.12.20 0 0 469
Teleki térnél
Előzmény: Ocho8bit (466)
PolyÍ Creative Commons License 2005.12.20 0 0 468

oks majd megkérdezem

biztos, hogy egy tésztáról beszélünk? vékony mint a cérnametélt ( majdnem ) hosszú és káposzta, fokhagyma, esetleg s. répa vagy borsó, vagy tojás van benne? Csak a pontosítás kedvéért.

Előzmény: ironclad (464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!