Elkészítése: A diót durvára vágjuk, a citromot lereszeljük, levét kinyomjuk, a tepsit meglisztezzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a citrom levével és héjával, majd egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, beledolgozzuk a lisztet és 1 csipet sót, hogy jól formázható tészta legyen. Diónyi golyókat formálunk belőle, és tojás fehérjébe mártjuk, darabos dióba hempergetjük, közepét benyomjuk. Világosra sütjük, még melegen kevés lekvárt pöttyintünk a kis kráterbe.
60 g vaj 250 g étcsokoládé 125 g tejszín 1 evőkanál rum 125 g mogyorógrillázs
A MÁRTOGATÁSHOZ: 45 g étcsokoládé 45 g tejcsokoládé
A felolvasztott vajban olvasszuk fel a csokit, majd a tejszínnel keverjük simára. Ha kihűlt, tegyük hozzá a rumot és a darabokra tört grillázst, majd hűtsük ki. A masszából formáljunk hatvan golyócskát, majd a hűtőben dermesszük meg. A kétféle csokit gőz felett külön-külön olvasszuk meg. Harminc golyó tetejét a tejcsokiba, harmincét az étcsokiba mártsuk. Csokis felükkel felfelé sorakoztassuk őket zsírpapírra, és szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni.
ELTARTHATÓ: Hűtőben, zárt dobozban, zsírpapírral rétegezve tíz napig.
Grillázs
HOZZÁVALÓK 125 grammhoz:
60 g pirított, darabolt törökmogyoró 90 g kristálycukor 60 ml víz
A vízből és cukorból főzzünk aranysárga szirupot, majd keverjük bele a hántolt mandulát vagy mogyorót, és főzzük még két-három percig. A karamelles mogyorót öntsük vékonyan megolajozott sütőlemezre/tepsire, hagyjuk megdermedni. Végül mozsárban vagy késes robotgépben törjük kisebb darabokra.
Én leturmixoltam, a félig dermedt masszát csillagcsőrös nyomózsákkal papírkosárkákba nyomtam, és a tetejüket megszórtam a maradék grillázsmorzsával. Vigyázni kell, hogy elég nagy lyuk legyen a zsák csőrén, különben a grillázsdarabok eltömik.
A vajat a tejszínnel melegítsük fel pl. egy jénaiban. Ha a vaj elolvadt, húzzuk le a tűzről, és dobjuk bele a darabokra tört csokit. Keverjük simára, majd keverjük bele a tojássárgáját, narancshéjat, citrushéjat és likőrt. Hűtőbe vele, aztán a masszából formáljuk negyven golyót, hempergessük meg őket kakaóporban.
Eltartható: hűtőben, zárt dobozban két hétig. Tálaláskor a trüffeleket egyesével helyezzük mignonpapírra, és ne hűtőhidegen fogyasszuk.
Módosítás: a második egység hozzávaló helyett 1 nagy narancs héja, 1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 1 ek saját kandírozású narancshéj 1 ek narancslében felfőzve és apróra vágva, 1 ek házi vaníliakivonat (az alkohol miatt).
Golyóformálás helyett félig dermedt állapotban habzsákból ki lehet nyomni, és bonbon alakúakat gyártani, mégsem leszünk könyékig csokisak, és jóval gyorsabban meglesz.
Ribizlis sütemény Hozzávalók: 4 tojásból piskóta, 2 dl tej, 2 dkg búzadara, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg megtisztított ribizli, a tetejére citrommáz, ribizli. Elkészítés: A piskótát megsütjük, majd kettévágjuk, és a következő krémmel töltjük meg: a tejből a búzadarával tejbedarát főzünk és kihűtjük. Közben habosra keverjük a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, hozzákeverjük a kihűlt darát, és a ribizlit. Alaposan kikeverjük, és ezzel töltjük meg a piskótát. A felső lapot bevonjuk citrommázzal, tetejére ribizlit szórunk. Még frissen bejelöljük a szeletek helyét, mert ha a citrommáz megszárad, szeleteléskor törik.
35 dkg puha vaj 25 dkg cukor csipet só 4 púpos ek holland kakaó 35 dkg liszt 1 tk sütőpor étcsoki a bemártáshoz
Vajat cukorral habosít, bele kakaó, aztán kanálra vált, bele liszt és sütőpor. Nem t3v3d33s, nincs benne tojás. Fél órára hűtőbe. Aztán diónyi gömböket (trutyisnak néz ki, de nem ragad a kézre), elég távolra egymástól tepsibe, tetejét lisztbe vagy porcukorba mártott villával lenyomkodni. Kb. 5 centire nő meg, ez 3 nagy gáztepsinyi adag, de nem érdemes kevesebbel kezdeni. 180 fok + légkeverésen 12 perc, ekkor kicsit még puha (mint a kekszek általában), de nem szabad tovább sütni. Ha félig kihűlt, akkor kell kivenni a tepsiből. Lehet olvasztott csokiba mártani, vagy csíkokkal díszíteni stb.
Tudom, hogy a "bolti" jelző gyakran szitokszó, de nem tudok rá jobb kifejezést, olyan, mint a bolti kakaós aprósütemény. Én szeretem az ilyesmit.
Sziasztok, szeretném elkápráztatni az új nőmet egy olyan sütivel, ami túrós, de nem egyértelműen az. Ugyanis utálja a túrót, és megviccelném azzal, hogy a süti elfogyasztása után közölném vele, hogy mit is evett. Állítólag a gyerekeket is így szoktatják rá különféle ételekre. Nem allergiás vagy ilyesmi.
Az alabbi sutemenyt egy angol good food ujsagban lattam. Egybol megfogott, mert nagyon konnyen osszerakhato es miutan megcsinaltam rajottem, hogy isteni ize van.
Hozzavalok:
250g ricotta sajt
140g olvasztott vaj
4 tojas felverve
225g cukor
250g liszt
1cs sutopor
200g tort mandula
4ek sargabarack dzsem (en most eperrel keszitettem)
5db sargabarack negyreszre vagva
mareknyi szeletelt mandula
porcukor
A ricotta sajtot, vajat, tojast es a cukrot keverd ossze. A masszahoz keverd hozza a lisztet (amibe mar belekeverted a sutoport). A vajjal kikent formaba tedd bele a teszta felet majd kend meg a dzsemmel. Ezutan ontsd ra a teszta masik felet majd helyezd a felvagott sargabarackot a tetejere es masfel oraig gazsutoben 190C elektromos sutoben 170C susd.
Elkészítés: Néhány szem szép epret félreteszünk, a többit porcukorral és a kefirrel habosra turmixolunk, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhab háromnegyedét, és a kevés vízzel felfőzött majd langyosra hűtött zselatint. A tortalapot kettévágjuk majd megtöltjük, visszahelyezzük a tortaformába, és a maradék tölteléket ráborítjuk. Hűtőbe teve legalább 2-3 órán keresztül pihentetjük.Én este raktam a hűtőbe, és most reggel szeleteltem fel. Tálaláskor a tortaszeleteket tejszínhabbal, eperszemekkel és citromfűvel díszítjük.
Először is sütök 2-3 tojásból kisebb tortaformában egy piskótát, amíg sül, beáztatom a mazsolát, felverem a tejszínt. Veszek egy félgömb alakú tálat, alufóliával beterítem. A gesztenyét kézzel átgyúrom, majd kibélelem vele a tálat, úgy, h kb.1 cm vastag legyen. A tejszínbe belekeverem a mazsolát, porcukrot, és a felfőzött zselatin, az egészet a formába töltöm, 20 percre a fagyasztóba teszem. Utána ráillesztem a piskótát, ha nagyobb, levágom a széleit. Másnapig hűtőbe teszem, kiborítom, felmelegítem a csokit, belekeverem az olajat, leöntöm vele a sütit, majd meghűtöm. Fincsi!
A múltkori elsöprő sikerre való tekintettel ismételtem, csak picit másképp. Sütöttem egy kutya közönséges piskótát, onnan pedig az eredeti recept következett. A tetejét jó "rusztikusra" alakítottam, olyan, mint a viharos tenger (némi csokimázzal persze). :-)) Főpróba délután, ha megérkeznek a vendégeim. Kedves t3v3d3s, na és persze Lajos Mari, köszi, köszi! :-)
jaj de nagyon örülök! de végül is Lajos Marié az érdem, ne tagadjuk meg tőle, ha már túl sok jó receptet úgysem írt :-)
Ez a minifánk jó ötlet - biztos könnyű bekapni (én eclair alakúra szoktam formázni, ha nagy ritkán nekiállok forrázott tésztázni, ugyanezért). Ez a málnaöntet elég tutinak hangzik, amolyan tavaszváró hangulatú, könnyen lehet belőle valami a közeljövőben!
Holnap répatorta lesz, muszáj kipróbálnom rollller receptjét.
Kedves t3v3d3s, köszönöm ezerrel ezt a receptet, sütöttem már sütit, nem is keveset, de ilyen elismerésben csak ritkán van részem, mint amit ezért kaptam. Pedig milyen egyszerű... Ahogy tanácsoltad, két csomag gesztenyét használtam fel, és így éppen ideális volt az arány. Recept mentve az aranykönyvbe, köszi. :-)
Egy ötlet viszonzásképpen. Mini képviselőfánkot sütöttem úgy, hogy a vaníliás pudingra (nem akartam tojásos krémet főzni) málnaöntetet tettem (málna, cukor, kis keményítővel sűrítve, csak összemelegíteni szinte). Krémes és gyümölcsös, kevés tésztával... ez nekünk mindig bejön.
A lisztet, a cukrot, a vaníliáscukrot, a darabokra vágott vajat és 2 tojássárgáját
omlós tésztává összegyúrjuk, majd 20 percre hűtőbe tesszük.
Kivajazunk egy 26 cm-es tortaformát, a tészta 2/3 részét belenyomkodjuk, megszurkáljuk, 10 percre előmelegített sütőbe toljuk, megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk és felkockázzuk.
A megmosott mazsolát lecsöpögtetjük. A maradék tésztát a forma szélére nyomjuk.
Összekeverünk 2 tojássárgáját, a cukrot és a túrót. Belevegyítjük a keményítőt, a mazsolát és az almát. 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk és a túróhoz adjuk.
A tölteléket az omlós tésztára terítjük. A sütőbe tolva kisütjük és a formába hagyjuk kihűlni.
200 fokon sütjük 45 percig, és 3 órát hagyjuk hűlni.
szia Zitka! Tudtam,hogy valahol kerdeztem valamit,csak elfelejtettem ,hol. koszi a valaszodat,tulajdonkeppen a gimlin en is megkaptam azt a hofok listat,de egy kicsit el vagyok kenyeztetve,itt nalunk meg a tepsi meretet is odairjak a recepthez. majd ki fogom nyomtatni es a huton szoritok helyet,mert tele van receptekkel.
Egy kis kiegészítés: minél több tészta kerül egyszerre a sütőbe, annál hosszabb ideig kell sütni, tehát számít a tepsi mérete is. Én még a régi gázsütőnkbe is tettem egyszerre több tepsit, csak félidőben meg kellett cserélni, a mostani légkeveréses villanynál ez némiképp egyszerűbb, de a sütési idő nő (és a hőfok a ventilátoros sütésnél -20%). A lényeg: szerintem is csak tapasztalatból megy. Én eleinte pl. rendszeresen kiszárítottam a tésztákat a túl alacsony hőfokkal, de legalább egyetlen egyszer sem égettem szénné semmit....
Ez a leírás nem ad választ a "meddig" kérdésre. Hát, receptbeli adat híján ez csakis tapasztalat... A piskóta, muffin, egyéb kevert tészták nálam 20-25 perc. Vastagabb, nagybb tömegű tészták természetesen arányosan hosszabb ideig sütendők. Általában ezeknél is beállítom a sütő óráját 20 percre (mert feledékeny vagyok :-) ), akkor ránézek, és újból beállítom a további 20-25-stb. percre.
Az externetes konyhalistán egy kedves levtársunk küldte be egyszer ezt a kis leírást, szerintem nagyon hasznos:
Az alabbi adatokat az egyik legjobb es legszebb konyvbol vettem, amit a Magyar Konyvklub adott ki, Sussunk (a sutes iskolaja kezdoknek es haladoknak) cimmel.
A szamok a suto homersekletet jelentik.
Piskota: 180 Kevert tesztak: 180-200 Omlos tesztak: 200-220 Aprosutemenyek (karacsonyfadisz, kekszfelek...): 225 Vanilias kifli: 220 Gyumolcskosar: 200 Kinyomos (gepi) keksz: 190 Kelt teszta: 180-200 pl. almaslepeny, kelt kuglof, brios, kalacs: 180 pizza: 200 kenyer: 200 zsemle: 220 muffin: 180 leveles reszta: 225 retes: 200 egetett teszta (kepviselofank): 200 (Ez szamomra is uj, mert en mindig 220 fokon kezdem sutni, majd a felenel 180-ra allitom, es hagyom, hogy szaradjon, igy nem puhul meg mire kihul, e legkozelebb megprobalom a 200 fokot.) Ennyit a sutikrol.
A rakott eteleket altalaban 200-220 fokos sutoben, a sult csirket 220 korul,az egyben sult hust is hasonlo hofokon. Ha nagyon nagy darabrol van szo, akkor mindig egy kicsit alacsonyabb hofokon sutom, mert a kulso resze megeg, a kozepe nyers marad. A 250 fokot talan meg soha nem hasznaltam, talan a sult fagylatnal, amikor csak 2-3 percre kell a habbal bevont fagyit a sutobe tenni. A receptek nagy resze egyebkent kozli a sutesi homersekletet. Akkor aszerint kell eljarni. A konyv ir arrol is, hogy a gazsuto melyik fokozata, hany foknak felel meg a villanytuzhelynel. Ez az 5-os fokozatu gaztuzhelyre vonatkozik. 100-120 = 1/2-1 fokozat 120-150 = 1-2 " 150-175 = 3 " 180-200 = 3-4 " 200-210 = 4 " 220-240 = 4-5 "
Ha legkevereses a suto, akkor a legkeveres alkalmazasa eseten 15-20 %-al alacsonyabb hofokon kell sutni.