Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2006.03.31 0 0 34726

Igen, én voltam. :-)))))

Mi jobban szeretjük a vékony sárgahéjú krumplit. Elvileg ez a "lisztes", vagy "szétfövős". A zacskójára viszont az van általában ráírva, hogy sütni való. Nagyon finom krémesre sül ezzel a tepsis módszerrel.  De tény, hogy én is vettem már olyat az Auchanban, hogy kívül hibátlannak tűnt, belül meg szürkés hullafoltos  ;-) volt.

Előzmény: kemese (34725)
kemese Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34725

Ilyenkor már elég izé a krumpli, sajna.

Mostanában a kiflikrumpli ami nekem bevált, mindenre, amihez nem szétfővős kell.

Salátának, rakott krumplinak, sütve, de még paprikás krumplinak is jó. Sőt télen a tepsis apró újkrumplit is ebből csináltam kis módositással. Kb. centis karikára vágva félig megfőzöm, és innen az eredeti módon tovább:

"Kb. háromnegyed dl olívaolajba belenyomtam két gerezd zúzott fokhagymát, egy kk. sót, és a fűszerkertemből néhány ág zöldfűszert felaprítva. Zsályát, kakukkfüvet, oreganot, petrezselymet, rozmaringot. Lehet, hogy volt még hatodik is... :-)  Ez lett belőle:

nagy tálba (kvázi műanyag vájdling :-) ) tettem a krumplit, ráöntöttem ezt a fűszeres olajat, és egy fakanállal jól összeforgattam. Aki nem irtózik, rá lehet maszírozni kézzel is :-))), úgy Jamie Oliver módra....  Amikor már minden részük olajos volt, átöntöttem a tepsibe." Majd pirulásig sütöm.

Az eredeti receptet innen szereztem, de balga módon nem irtam fel a szerzőjét :( De Zitkára gyanakszom.

Előzmény: t3v3d3s (34724)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34724
kinek van jó krumpli trükkje? "márkailag" értve, mindegy, hogy szétfövős vagy "salátának való".

Hónapok óta nem kapok ehető krumplit, mind fekete belül, a felét dobhatom ki.
Utoljára ÉK Mao-n lehetett jóféle rózsát meg szétfövős hópelyhet kapni évekkel ezelőtt, de már nem ott lakom, akik pedig itt a piacon árulnak, azt sem tudják, milyen fajtát árulnak, a bolti zacskós mosott meg hipószagú. Egyszer találtam egyet, ami ízre, állagra is jó volt (Scarlet hálós), persze azóta sem kaptam.

Vagy most mindegy, mert minden krumpli rohad belül, és várjam ki az újkrumplit?
joy Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34723

Köszi, de nem tartoxigorú diétát.   Még.

:o)

Bőnyés az a zsíros-bőrös-inas részek.

Szín szárnyashús, és hal -kellene, de ez utóbbi, míg nem sörben szaporodik-él nálam be nem jön!

Előzmény: Cicó_ (34720)
joy Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34722

Nem csak Bond Uel tud kikorizni.

Lehet, hogy két külön adagot készítek, mert a lányom és Cicusom imádja a kukorit, én meg nem annyira -csak nyáron, frissen.

Úgy is vendégsereg várható, el fog fogyni a dupla adag.

Megcsinálom TTAMAS és a mindmegette receptjét is.

Előzmény: doyen62 (34719)
nyanyad Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34721
Köszönöm. Betettem a kedvencekbe, majd nézegetem!
Előzmény: t3v3d3s (34715)
Cicó_ Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34720

:(

jobbulást, mihamarabb újra ehess ilyen finomságokat

az izületeim nekem is vacakok, most egy áztatott rizskúrát kezdek éppen, állítólag használ

mi az a "bőnyés" ?

Előzmény: joy (34704)
doyen62 Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34719
igy a nyuszi is kap ebédet!Amikor először találkoztam a mimózával, még nem is létezett bonduell kukorica, fejes saláta levélen pihengetett!
Előzmény: joy (34717)
joy Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34718
Főhús idén füstölt pulykamell lesz.
joy Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34717
Húsvétkor az lesz a zöldségmenű, de a kukoricát salátára cserélem.
Előzmény: doyen62 (34712)
joy Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34716

Igen. a zöldség már megvan: Mimóza.

Előzmény: nyanyad (34710)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34715
E.Margit

Mi nem nagyon húsvétolunk, viszont láttam, hogy a fent említett oldalon már régebben elkezdték a gyűjtést. A húsvéti fórumba beírt receptek lejjebb a Receptek fejléc alatt könnyebben áttekinthető.
Előzmény: nyanyad (34710)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.30 0 0 34714

köszi a további tippeket, a vége spenótos csőben sült penne lett.

sikere volt, cukrász (a férjem) 4x repetázott , és még a macska is evett belőle :))

mozzarellával, tejjel, soksok fűszerrel, fekete olivával készítettem el.

Gonoszka2 Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34713

szia nyanyad

kristálycukor. Nekem most nem volt itthon sima, ezért nádcukorból csináltam, azzal is finom... Az is kristályos, csak apróbb szemű

Előzmény: nyanyad (34709)
doyen62 Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34712
Igen! Most már megközeliti az emlékeimben élőt!
Előzmény: joy (34703)
D. Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34711

A tegnapi vacsink:

SPENÓTOS KAGYLÓTÉSZTA

Hozzávalók:
25 dkg kagylótészta
3 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg pulykamellfilé
só és frissen őrölt bors
1 dl tejszín
4 evőkanál krémsajt
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál puha vaj
½ csomag felengedett mirelit spenótkrém, lecsöpögtetve
1 dl száraz fehér bor
frissen reszelt szerecsendió

a tálaláshoz reszelt provolone sajt

Elkészítés:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, teszek hozzá sót, és elkezdem felforralni.

Amíg a tészta főzővize melegszik, előkészítem a mártás hozzávalóit. Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázom, aztán félrerakom. A fokhagymával sincs sok teendő: megpucolom, és finomra zúzva magam mellé készítem. Ezt követően apróra felkockázom a pulykamellet, megsózom, megborsozom, és félreteszem.

Egy serpenyőben kevergetve puhára sütöm az olívaolajon a pulykamell-falatokat, majd félreteszem.

Ha forr a főzővíz, beleteszem a kagylótésztát, és haraphatóan puhára főzöm.

Mialatt a tészta fő, elkészítem a mártást. pulykahús helyére beleöntöm a serpenyőbe a bort, megvárom míg elsistergi az alkoholtartalmát, aztán jöhet a többi hozzávaló egymás után.

Először az újhagyma, majd a fokhagyma kerül a serpenyőbe, végül a spenót. Néhány percig kavargatva főzöm a hagymás-fokhagymás spenótot, majd hozzáöntöm a tejszínt és a krémsajtot. Megsózom, megborsozom, reszelek bele szerecsendiót is. (Ha szükséges, hígíthatjuk a mártást még kb. 1 dl tejszínnel vagy a tészta főzővizével.)

Amint ezzel is megvagyok, hozzáadom a megsült pulykamell-falatokat a mártáshoz, és az egészet 1-2 perc alatt felforralom. A megfőtt tésztát lecsepegtetem, és beleforgatom a spenótos, húsos mártásba.

Tálaláskor a tésztát megszórom reszelt provolone-sajttal, még egyszer megborsozom, és ehetünk.

Ez se lehet rossz:

Spenótos penne

Hozzávalók:
45 dkg mirelit spenót

25 dkg ricotta (túróféleség)

25 dkg natúr krémsajt

1/2 dl tejszín

30 dkg kecskesajt

15 dkg füstölt, főtt sonka

40 dkg penne

4 gerezd apróra vágott fokhagyma

1 csipet cayenne bors

2 evőkanál apróra vágott bazsalikom

pici szerecsendió

1 marék fenyőmag (fenyőmandula) pirítva

Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütőt 220 fokra (gázsütő 7-es fokozat), majd a tésztafőző edénybe vizet engedek, picit megsózom és felteszem forrni. Közben összeállítom a spenótkrémet. Lenyisszantom a 45 deka mirelit spenót zacsijának a tetejét- ha reggel átköltöztetem a mélyhűtőből a hűtőbe, akkor estére felolvad  és a mosogató fölött belekanalazom a tavasziasan zöld pépet egy szűrőbe. Alaposan lecsöpögtetem, és mehet is a turmixgépbe. Teszek a spenóthoz 25 deka ricottát. Ezt az eredetileg olasz, de már Magyarországon is gyártott túróféleséget nagyon szeretem a tésztákhoz: állaga simogatóan krémes, íze visszafogottan lágy és hűtőben jóval tovább eltartható, mint a mi tehéntúrónk. A spenótkrémhez jön még 25 deka natúr krémsajt, fél deci tejszín, 4 gerezdnyi apróra vágott fokhagyma, 1 csipet cayenne bors, néhány reszelésnyi szerecsendió és 2 evőkanálnyi apróra vágott illatos bazsalikom. Aztán mielőtt megsóznám a pépesre turmixolt, harsányzöld krémet, még hozzákeverek 15 deka apróra vágott, füstült, főtt sonkát is. Ilyenkor már lobogva forr a tészta fízővize, és amint beleöntöm a 40 dekányi pennét, be is állítom aż órát, hogy a dobozon megjelölt időnél ne főjenek tovább a tésztacsövek. Egy száraz serpenyőben aranyszínűre pirítok egy nagy maréknyi fenyőmagot, és megreszelek 30 deka kecskesajtot is. A kifőtt, lecsöpögtetett tésztát beleöntöm egy kivajazott, 1, 5 liter űrtartalmú kerámia sütőtálba, aztán összekeverem a sonkakockás spenótkrémmel, a megpirított fenyőmaggal meg a kecskesajt felével. Szépen eltapicskolom az egészet, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és miután a tetejét meghintettem a maradék sajtreszelékkel, betolom a sütőbe. 15 perc múlva, amikor a sajtkéreg már rotyog a spenótos penne tetején, mind a négyen megállapítjuk, hogy íncsiklandozóan tavaszváró illat tölti be a konyhát.

Előzmény: rubintocska (34689)
nyanyad Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34710

Jut eszembe! Gondolkodtatok már a husvéti menün? Sütés-főzés? Ötletek? Remélem ez nem off!

nyanyad Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34709

Sziasztok!

Kristályckukor vagy porcukor kell ebbe a rétesnek nevezettbe, ami nagyon jónak, könnyen és gyorsan elkészíthetőnek tűnik?

Előzmény: Gonoszka2 (34702)
Zitka Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34708
Én is ismertem ezt a receptet, csak arra nem tudtam rájönni, hogy mitől rétes. :-)))))
Előzmény: Gonoszka2 (34702)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34707
hehe, az eredetiben (én írtam) még benne volt. :-)
Előzmény: ribizli (34695)
joy Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34706

Igazad van.

Valahogy beleolvtam, hogy a félretett tojásokat a tetejére kell reszelni a "nagylyukú sajtreszelőn"...

Előzmény: TTAMAS (34705)
TTAMAS Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34705

Csak ott éppen a "mimóza" maradt ki belőle.

A rétegzés és a tetejére reszelt tojássárga adja meg a mimóza lelkét.

Előzmény: joy (34701)
joy Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34704
Nem, izületi gondok miatt minden belsőségtől, bőnyéstől...
Előzmény: Cicó_ (34696)
joy Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34703

Megnézted azt a linket, amit a (34659)-ba betettem?

:o.

Előzmény: doyen62 (34686)
Gonoszka2 Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34702

Egy gyors, akár húsvétkor is megsüthető túrós sütit ajánlanék nektek. Én most sütöttem meg.

Nálam már 91 óta nyerő...

SZÓRT RÉTES

Tepsit kikenjük 15 dkg margarinnal.

Ezután összekeverünk 30 dkg lisztet, 20 dkg cukrot, és 1/2 csomag sütőport.

Ennek 3/4 részét a tepsi aljára szórjuk.

Erre szórjuk rá a 2 csomag túró, 10 dkg cukor, 2 csom. vaniliáscukor és 1/2 csomag (kb.10 dkg) mazsola keverékét.

Végül rászórjuk a liszt maradék 1/3 részét. Tetejére öntünk 5 tojás sárgájából és 2 dl tejből készült mázat.

Erre kerül rá az 5 tojásfehérjéből felvert hab.

Ezután sütjük közepes lángon. Ha túl erős, lejjebb lehet venni, kb. fél óra alatt kész, hústűvel megszúrva =tűpróba, ellenőrizzük, hgoy kész van-e.

Vigyázni kell, hgoy a fehérje ne égjen meg.

Klasszikus (ált. zománcozott vagy krómozott, fém) hosszúkás téglalap tepsiben (kb. 5 cm magas) sütjük…

sütési idő előmelegített sütőben 40 perc 4-es fokozaton :-) (gázsütő 8 fokozatú)

Jó étvágyat :-)

joy Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34701

Ezt linkeltem be a "Mindmegette"-ről.

Előzmény: TTAMAS (34685)
joy Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34700

No, mostmár nagyon kíváncsi vagyok rá, Húsvét közeledtével pont jó lenne!

Akkor azért mimóza, mert olyan érzékeny minden rezdülésre?

Előzmény: doyen62 (34679)
joy Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34699

Szebuc kollega.

Akkor valszeg tudod, hogy legalább kettőn múlik a dolog. A Proxin, és a zIndex szerveren.

... többek között...

Előzmény: Törölt nick (34674)
joy Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34698

Nekem is talpalnom kell a rendes tejért, azért hetente 1* megteszem.

Előzmény: efzsuzsa (34673)
Cicó_ Creative Commons License 2006.03.29 0 0 34697

csinálj spenótos palacsintát

szomszédtól néha kapok, nyammmm, nagyon fínom :)

Előzmény: rubintocska (34689)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!