Mi jobban szeretjük a vékony sárgahéjú krumplit. Elvileg ez a "lisztes", vagy "szétfövős". A zacskójára viszont az van általában ráírva, hogy sütni való. Nagyon finom krémesre sül ezzel a tepsis módszerrel. De tény, hogy én is vettem már olyat az Auchanban, hogy kívül hibátlannak tűnt, belül meg szürkés hullafoltos ;-) volt.
Mostanában a kiflikrumpli ami nekem bevált, mindenre, amihez nem szétfővős kell.
Salátának, rakott krumplinak, sütve, de még paprikás krumplinak is jó. Sőt télen a tepsis apró újkrumplit is ebből csináltam kis módositással. Kb. centis karikára vágva félig megfőzöm, és innen az eredeti módon tovább:
"Kb. háromnegyed dl olívaolajba belenyomtam két gerezd zúzott fokhagymát, egy kk. sót, és a fűszerkertemből néhány ág zöldfűszert felaprítva. Zsályát, kakukkfüvet, oreganot, petrezselymet, rozmaringot. Lehet, hogy volt még hatodik is... :-) Ez lett belőle:
nagy tálba (kvázi műanyag vájdling :-) ) tettem a krumplit, ráöntöttem ezt a fűszeres olajat, és egy fakanállal jól összeforgattam. Aki nem irtózik, rá lehet maszírozni kézzel is :-))), úgy Jamie Oliver módra.... Amikor már minden részük olajos volt, átöntöttem a tepsibe." Majd pirulásig sütöm.
Az eredeti receptet innen szereztem, de balga módon nem irtam fel a szerzőjét :( De Zitkára gyanakszom.
kinek van jó krumpli trükkje? "márkailag" értve, mindegy, hogy szétfövős vagy "salátának való".
Hónapok óta nem kapok ehető krumplit, mind fekete belül, a felét dobhatom ki. Utoljára ÉK Mao-n lehetett jóféle rózsát meg szétfövős hópelyhet kapni évekkel ezelőtt, de már nem ott lakom, akik pedig itt a piacon árulnak, azt sem tudják, milyen fajtát árulnak, a bolti zacskós mosott meg hipószagú. Egyszer találtam egyet, ami ízre, állagra is jó volt (Scarlet hálós), persze azóta sem kaptam.
Vagy most mindegy, mert minden krumpli rohad belül, és várjam ki az újkrumplit?
Mi nem nagyon húsvétolunk, viszont láttam, hogy a fent említett oldalon már régebben elkezdték a gyűjtést. A húsvéti fórumba beírt receptek lejjebb a Receptek fejléc alatt könnyebben áttekinthető.
Hozzávalók: 25 dkg kagylótészta 3 szál újhagyma 1 gerezd fokhagyma 20 dkg pulykamellfilé só és frissen őrölt bors 1 dl tejszín 4 evőkanál krémsajt 1 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál puha vaj ½ csomag felengedett mirelit spenótkrém, lecsöpögtetve 1 dl száraz fehér bor frissen reszelt szerecsendió
a tálaláshoz reszelt provolone sajt
Elkészítés: Vizet engedek a tésztafőző fazékba, teszek hozzá sót, és elkezdem felforralni.
Amíg a tészta főzővize melegszik, előkészítem a mártás hozzávalóit. Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázom, aztán félrerakom. A fokhagymával sincs sok teendő: megpucolom, és finomra zúzva magam mellé készítem. Ezt követően apróra felkockázom a pulykamellet, megsózom, megborsozom, és félreteszem.
Egy serpenyőben kevergetve puhára sütöm az olívaolajon a pulykamell-falatokat, majd félreteszem.
Ha forr a főzővíz, beleteszem a kagylótésztát, és haraphatóan puhára főzöm.
Mialatt a tészta fő, elkészítem a mártást. pulykahús helyére beleöntöm a serpenyőbe a bort, megvárom míg elsistergi az alkoholtartalmát, aztán jöhet a többi hozzávaló egymás után.
Először az újhagyma, majd a fokhagyma kerül a serpenyőbe, végül a spenót. Néhány percig kavargatva főzöm a hagymás-fokhagymás spenótot, majd hozzáöntöm a tejszínt és a krémsajtot. Megsózom, megborsozom, reszelek bele szerecsendiót is. (Ha szükséges, hígíthatjuk a mártást még kb. 1 dl tejszínnel vagy a tészta főzővizével.)
Amint ezzel is megvagyok, hozzáadom a megsült pulykamell-falatokat a mártáshoz, és az egészet 1-2 perc alatt felforralom. A megfőtt tésztát lecsepegtetem, és beleforgatom a spenótos, húsos mártásba.
Tálaláskor a tésztát megszórom reszelt provolone-sajttal, még egyszer megborsozom, és ehetünk.
Ez se lehet rossz:
Spenótos penneHozzávalók: 45 dkg mirelit spenót
25 dkg ricotta (túróféleség)
25 dkg natúr krémsajt
1/2 dl tejszín
30 dkg kecskesajt
15 dkg füstölt, főtt sonka
40 dkg penne
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csipet cayenne bors
2 evőkanál apróra vágott bazsalikom
pici szerecsendió
1 marék fenyőmag (fenyőmandula) pirítva
Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütőt 220 fokra (gázsütő 7-es fokozat), majd a tésztafőző edénybe vizet engedek, picit megsózom és felteszem forrni. Közben összeállítom a spenótkrémet. Lenyisszantom a 45 deka mirelit spenót zacsijának a tetejét- ha reggel átköltöztetem a mélyhűtőből a hűtőbe, akkor estére felolvad és a mosogató fölött belekanalazom a tavasziasan zöld pépet egy szűrőbe. Alaposan lecsöpögtetem, és mehet is a turmixgépbe. Teszek a spenóthoz 25 deka ricottát. Ezt az eredetileg olasz, de már Magyarországon is gyártott túróféleséget nagyon szeretem a tésztákhoz: állaga simogatóan krémes, íze visszafogottan lágy és hűtőben jóval tovább eltartható, mint a mi tehéntúrónk. A spenótkrémhez jön még 25 deka natúr krémsajt, fél deci tejszín, 4 gerezdnyi apróra vágott fokhagyma, 1 csipet cayenne bors, néhány reszelésnyi szerecsendió és 2 evőkanálnyi apróra vágott illatos bazsalikom. Aztán mielőtt megsóznám a pépesre turmixolt, harsányzöld krémet, még hozzákeverek 15 deka apróra vágott, füstült, főtt sonkát is. Ilyenkor már lobogva forr a tészta fízővize, és amint beleöntöm a 40 dekányi pennét, be is állítom aż órát, hogy a dobozon megjelölt időnél ne főjenek tovább a tésztacsövek. Egy száraz serpenyőben aranyszínűre pirítok egy nagy maréknyi fenyőmagot, és megreszelek 30 deka kecskesajtot is. A kifőtt, lecsöpögtetett tésztát beleöntöm egy kivajazott, 1, 5 liter űrtartalmú kerámia sütőtálba, aztán összekeverem a sonkakockás spenótkrémmel, a megpirított fenyőmaggal meg a kecskesajt felével. Szépen eltapicskolom az egészet, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és miután a tetejét meghintettem a maradék sajtreszelékkel, betolom a sütőbe. 15 perc múlva, amikor a sajtkéreg már rotyog a spenótos penne tetején, mind a négyen megállapítjuk, hogy íncsiklandozóan tavaszváró illat tölti be a konyhát.