"A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst."
forrás:http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5205
A bichon havanese fajtájú (+rokon fajták) kutyák topicja.
Kéretik a talált, örökbefogadható kutyusok linkjét, fotóját a "bichon mentés" topicba linkelni.
A fajtával kapcsolatos vidámságok, fotók, történetek megosztására jött létre a topic.
Ezek a kutyák vidám HOSSZÚSZŐRŰ társasági kutyák, nagyon igénylik az ember társaságát, és csak bent tarthatóak. Ettől függetlenül igényli a sétákat, mozgást, kirándulást.
Amennyiben valaki súlyosan, a fórumozókat zavaróan offtopic-tehát, személyeskedő, nem megfelelő stílust, hangnemet használó a fórumozókkal szemben-a hobbi moderátornál jelenthető, ahol kérésre a moderátor döntésétől függően kizárásra is sor kerülhet.
Itt információ kapható:
oltásokról
oltásiprogram:http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kiskutya-vedooltas-147/1434/
szőrápolásról
kozmetikus, otthoni ápolás
betegségekkel kapcsolatos tapasztalatokról és sok minden másról is!
Hát nem irigyellek! :-((( Borzasztó, hogy ott a kert és mégsem tudjátok önfeledten kihasználni ezt a szuper adottságot! Nem tudja a szomszéd valahová megkötni vagy elzárni ezt a fenevadat? Esetleg meg lehetne erősíteni a kerítést, mert ez így nem állapot, nem várhattok félelemben amíg el nem költöztök. :-(((
Más:a szomszédban van egy németjuhász keverék kutya(még másik három kistestű keverék mellett, melyből az egyik most 6-ot kölykedzett),mellesleg ez a nagytestű "fenevad" is kölykedzett, de olyan sokat, hogy számszerűen nem is mondták meg(ebből következtetek, hogy 10-15 körül). Legújabban szétszedi a kerítést és átjár hozzánk, hogy szabaduljon a kölykeitől(engem megharapott elég csúnyán egy németjuhász és azóta félek az idegen kuttyoktól) és ez még agresszív is, főleg, hogy kölykei vannak.Mindkét kutyánkat megkergette már az elmúlt 2 napban és már én sem merek kimenni, nemhogy a kutyák! Úgy sajnálom őket, mert mikor már nagyon muszály, legyőzve félelmüket kimegyünk együtt és gyorsan elvégzik a dolguk, de ha csak egy kutyaugatást meghallanak rohannak be.Vége az önfeledt futkározásnak!Már alig várom, hogy költözzünk, mert a szomszéd ehhez annyit fűz hozzá, hogy rossz napja van a kutyájuknak. Hát kösz!
Sziasztok!Rég írtam, de olvastalak ám benneteket! A szőr lenyírásával én sem értek egyet, de persze mindenki maga dönti el. Mivel a havanesenek nincs aljszőrzete, nem véletlenül hosszú a szőre, ez védi a természeti behatásoktól(napsütés stb.).Ma megyünk a Julyval állatorvoshoz, mert nagyon vakarja a jobb lábát könyöktől vállig, már a szőre is lekopott a sok nyalástól.Lehet, hogy bűzmirigy?Bolhájuk nincs és semmi látható nyoma, hogy mit vakarhat.Az viszont furcs, hogy csak azt a kis részt piszkálja magán!
Hát ezzel én is hasonloképpen vagyok, mint Pött. Van egy véres verejtékkel csodaszép bundájunak kitnyésztett kutyafajta, erre édes 1 centisre lenyirják a szörét :-))) A mieink lábon szoktak kirándulni.... ha hideg van, akkor beülhetnek hátizsákba, kutyahordo téskéba, de ezekt inkább akkor hazsnáljuk, ha piszkos, saros, olajos a jarda, ahova megyünk. Ha nagyon hideg van, akkor leröviditjük ésszerü rövidségüre a sétát, jo féloras, oras setaba nem halnak bele, jo sokat rohangásznal es kimelegednek :-)
Ja és azt elfelejtettem mondani, hogy a kiskutya névrokona Vackor, az egyik legszebb és legsikeresebb havanese kan Magyarországon (nem mellesleg Babuci apukája) és mégis mindig kék, zöld stb gumit visel a hajában, és nagyon jól áll neki. Ettől ő még igazi kemény legény! ;o))))
Nekem van 1-2 fürdős képem, de csak Hugiról, Pöttömről csak videó készült. Amúgy mindenki azt csinál a kutyájával, amit akar, de szerintem (saját véleményem) a havanese azért lett ilyennek tenyésztve, mert hosszú szőrrel a szép, és aki rövid szőrű kutyát akar, az vegyen vizslát vagy tacskót. Azok rövid szőrrel a szépek.
Azt megmondom, hogy Vackor is borzasztóan nézett ki a tegnapi fürdés után. Mint egy nagyranőtt egérke. Pici fej, nagy pocak, pipaszár lábacskák.
A csatot lány kutyán még el tudom képzelni, de fiún semmiképpen sem. Egyébként én nem szeretném hosszúra hagyni a szőrét, mert több képen is láttam félig lenyírva és nagyon tetszett. Olyan játékmackós olyankor.
A mérete meg előbb-utóbb úgyis kiderül.
Még egy kérdés: kirándulni miben viszitek őket? Vettünk mi egy hordozót. Műanyag, rácsos és két oldalról is nyitható. Autóban ez kiváló, de egy erdei túrához nem valami praktikus. A hegymenetet pedig nem túl sokáig bírná a lábacskáin.
Nálunk a havanesek 4-6 kg között vannak, a nagyobb kanok 6 kg vagy afelett. 6 kilos kutya igazábol nem nagyobb, mint egy macska... csak a ször miatt tünnek nagynak, kisvirág kutyáinak dus, gündör szöre van. Vizesen feleakkorák, a mieink is viccesen néznek ki vizesen, legközelebb le is fogom fényképezni öket :-)
A havanese hosszú szőrű fajta, nem zavarja a szemébe lógó haj, és ha megnő a szőre 1 éves korára, akkor már el lehet tűrni, vagy csatot teeni bele! Hugi már 6 hónapos kora óta visel csatot.
Köszi a tájékoztatást. Vackor, mint a neve is mutatja fiú. De még olyan picike. Hány hónapos korára éri el a teljes méretét? Lehet 4 hónaposan kozmetikushoz vinni? Nem lát már a szeme előtt lógó szőrtől. Csak attól félek, hogy nem bír vele a kozmetikus, mert olyan ficánkolós, nem tud nyugton maradni egy percig sem, csak ha alszik.
Tegnap megfürdettem. Egészen jól tűrte, sőt alapfokon a hajszárítót is. Fésülésnél sokat ugrál, de utána kap jutalomfalatot, amit imád.
Azt még nem döntöttem el, hogy mikor felvételezik. Meg hogy kell-e neki egyáltalán. Olyan okos.
Dódy, mindkét kutyám havanese, és jól látod, többféle nagyság van, meg attól is függ, hogy fiú vagy lánykutyája van az embernek. A fiúk majdnem kétszer akkorák mint a lányok. Nálunk Csibe nagyobb mint Babuci, a formájuk is más, Csibe hosszúkásabb.
De a nagyobb méretű kiskutya kisebb könnyebb mint mondjuk a kisebb méretű puli. Gyorsan fel lehet őket kapni akár vészhelyzetben, akár csak kedveskedésből.
Én úgy látom ebből a kutyusból könyvelő lesz. Az adókedvezmények terén szakértő vagy inkább olvasni szeret? Az én Vackorom a fényes újságokat kedveli. Fáradhatatlanul gyakorolja a helybenfutást a mellső lábaival. Amikor kellőképpen mérges lesz széttépi az újságot.
Egyébként a Te kutyáid Havanese vagy Bolognese fajták? Azaz igazság, hogy én még nem láttam élőben csak egy Havaneset, Vackor anyukáját. Az a kutyus elég kicsi volt. A képen viszont a Tieid sokkal nagyobbnak tűnnek. Most fogalmam sincs mekkora is lesz a kutyusom.
Igazad van! ;o))) Pont tegnap történt, hogy Pöttöm a szokásos vehemens stílusában nekirohant Huginak, így szokta hívni játszani. Sajnos sokszor felkészületlenül éri ez a kicsit, és elesik, elburul. Most megunta, hogy burulás közben megütötte magát és egyetlen morgással Pöttöm fölé kerekedett, aki ijedtében egyből hanyatt dobta magát, megadta magát. Szerintem nem kell 2-3 hónap, és Hugi átveszi a főnökséget tőle. :-)))
Elfelejtettem az előbb: de ha ez az egyetlen alkalom, hogy kettesben vagytok együtt, akkor persze játsszál vele. Akkor az a fontosabb, hogy együtt vagytok, nem baj, ha tovább tart a fésülés.
Csibével pl. most is küzdeni kell, mert ő egy ellenálló, nem csinál semmit, csak leszorítja a kezeit, kifordul, amikor hanyatt fektetem, kitolat, amikor a hátát fésülöm, mindezt lassan, módszeresen. Babuci megadóbb, csak a végén kezdi a kicsúszást, amikor már unja. De a rendszeresség sokat segít a dolgon. És szerintem ne játssz vele közben, mert akkor mindig a játékon lesz a hangsúly, és soha nem végzel a fésüléssel.
Itt vagyok, nem vesztünk el csak nem nagyon volt időm írni. Azért nem menekültök a kifogyhatatlan kérdéseimtől.
Fésülés: próbálom én hetente 3-4 alkalommal fésülni, de mintha gumibogyószörpöt ivott volna, úgy ugrál ki a kezemből. Mindenképpen a fésűt szeretné megrágni. A tükrös fésűvel egy ideig nem próbálkozom, mert eléggé tüskés és nem szeretnék a szemébe kapni vele. Van viszont egy körkefém, ezzel elég jól boldogulok, persze miután jól kifárasztottam. Ekkor ugyanis álmos lesz, lelassul és sikerül valamennyire megfésülni. Nem egyszerű mutatvány. A szemkörnyék tisztítás ellen is tiltakozik hevesen. Gondolom ez nálatok is valami hasonló volt, de mennyi ideig?
Mi jól vagyunk, köszi! Azért nem írok, mert nem sok érdekes történik velünk, és az időnk is kevés! Na de majd tavasszal... (feltéve ha megjön egyáltalán)
Ugye? És tényleg olyan Babucis. Emlékszem, napokig soroltuk neki a neveket, és egyikre sem reagált. Csak a Babucira. Arra azonnal felkapta a fejét. Hiába, erős egyéniség, még nevet is maga választott magának.
Zsuzsa, emlékszel, most (8-án) másfél éve született!