A kivitelező ígérete szerint, belülről teljesen kész lenne (belső vakolás+festés+parketta+ járolap+...stb.), csak a külső vakolás lenne hátra, amit a beköltözés után fejezne be...!
A barátnőmék eladták a mostani lakásukat (záros kiköltözési határidővel), és nemsokára írnák alá a szerződést egy két hónap alatt elkészülő házra a kivitelezővel....!
Én óvekodok tőle, de ezzel egyedül vagyok, no meg a tapasztalatom is kevesebb.
Ezért is kérdezlek Titeket!
Szerintem ez nem "készház" lenne, mivel az aljzatbetontól ytonggal mennének tovább. Ja, és szerintem nincs födém (márha az a plafon), mivel egy megmutatott hasonló épületben is látszódott (belülről) a tető V íve, ahol az egyik felében galériás jelleggel, de szobák voltak kialakítva. Az földszinten egyébként padlófűtés lenne, ami talán segítheti a száradást, ha nem kellene kivárni, mire az aljzatbeton teljesen kiszáradna.... (na ezekhez nem értek)
Ha tuti hoyg hibasan ertelmezi a rendeletet en bizony mennek a felugyelo szervhez meg hajtanam a karteritest allamigazgatasi jogkorben elkovetett akarmiert. Kis szerencsevel magaval az ugyintezovel fizettetik ki a kart es a koltsegeket is. Nem tudom miert arra jatszik mindenki hogy TAPLALJA az ilyen TETVEKET. Es ugy nem csoda ha a balkant epitjuk a boritekokkal fiaink es unokaink szamara.
kezdd el összeírni a lépéseket és a szükséges kötési időket.
A födém betonja sok időt igényel.
Persze lehet "készházat" is építtetni. Ott az alaptól már "száraz" technológiával dolgoznak az aljzatbetont leszámítva.
Miért ilyen sürgős?
(csak egy mester csesszen el valamit, aztán borul minden. Az meg különösen drágító tényező, hogy minden mesternek adott napon kell jönnie és adott napra befejeznie.)
Bontás anyagárban témában próbáld meg őket. Soroksári brigád, még közel is van. Ami fontos, hogy úgy egyezz meg velük, hogy a sittet szállitsák el konténerrel. Én úgy jártam hogy szépen elterítették, megemelve ezzel a terepszintet... Tel: 30/2663780
Nalunk a kemenyengedelyezes (nem terv hanem a kemeny) - gazengedely - gazbekotes - gazatvetel - gazorafelszereles - kazanbeuzemeles maga tartott vagy 1-1,5 honapig (mindegyik hivatalos szemely tobb hetes hataridovel jott ki, a kazanosok talan nem annyira). Persze lehet, hogy turbosnal egyszerubb... En nem biznek a helyedben hgoy olyan gyorsan meglesz, ha lenne fatartalmu burkolatod akkor plane nem (parkettas csak x% betonnedvesseg alatt all neki a munkanak). Sot, nem biznek benne hogy ha elkeszulnek akkor az jo is lesz... (az ytong ha nincs szepen rakva akkor kell vakolni ami egy csomo penz+vizt visz be, de a jo munkahoz meg ugye mi kelletik...).
Az alptól kezdve 2 hónap alatt fel lehet építeni egy pince nélküli, ytong-ból készült földszintes családi házat úgy, hogy minden előírást (száradás,...stb.) betartanak?
Lassan (remélem) megjön a tavasz, elkezdődnek az építkezések. Mi is mostanában kezdünk. Kérdésem, hogy érdemes-e, szükséges-e az építkezés idejére valamilyen biztosítást kötni? Pl elemi kárra, lopáskárra , bár a zárt helyiség eleinte elég nehezen megoldható. Célszerű-e felelősségbiztosítást kötni vagy igazából a kivitelező a felelős egy esetleges balesetért?
Ha nincs viz villany gáz, akkor tök mindegy, hogy van tartalék tűzhelyed vagy nincs. Azon múlik a fűtés, hogy honnan lopsz fát, miután a parkettát eltüzelted.
Az viszont rendben van szerinted, hogy egy több gyerekes családot ezzel szivassanak és nem költözhetnek be?
Ilyen alapon atombunkerről és több raklap konzervről is kérjenek papírt, ha ennyire aggódnak. Az egész fölösleges szivatás.
Az előző hsz-omból kimaradt: Nem nekik, hanem neked nem mindegy, hogy mivel fűtesz, ha nincs villany, gáz stb. Megnéznélek mondjuk -20C-ban, fűtetlen lakásban, ugyanis az emberek addig nem ugrálnak, amíg a baj be nem következik.......
Nem mindegy nekik, hogy mivel fűtök, ha már világvége, anarhia van? És ha van egy kandallóm a cirkón kívül, akkor kérnek papírt a tartalék fáról és, ha az is van, akkor papírt a fa eredetéről, stb. Ezt az országot. Az eszem megáll.
Mert ha ő váltotta ki, akkor egy lakóházat vettél, amiért neki, mint építtetőnek valamennyire viselnie kell a következményeket. Ha te, akkor egy építési telket vettél, és az épületért minden felelősség a tiéd.
Szerintem tipikus a hozzáállás. Egy "borítékos sorsjegy" javítaná a rendelet értelmezési képességeiket. Én is utálom, de olcsóbb, mint megfelelni az "előírásaiknak" vagy felügyeleti szervhez fotdulni.
Köszi a választ, a szerződésben ilyen kitétel nem volt, az ügyvédet mi vittük.
Okulásként röviden elmondom a történetet:
Kinéztük az ingatlant (30m), megállapodtunk, majd 4 hónapos kiköltözési határidőt engedve folyamatosan fizettük a részleteket.
(Ez kamatban kifejezve több 100e Ft jelentett, és arra is futotta, hogy elmenjenek egy 3-4 hetes kirándulásra külföldre.)
Adott napon -péntek- megjelenek az uccsó zsével (3m), de még nem költöztek ki, jó akkor menjünk el a kocsimmal és intézzük el az átírásokat, a kiköltözést meg oldják meg vasárnapig (de rendes vagyok - mondták).
Vasárnap odamegyünk - pénz ismét nálunk, asszony díszmagyarban - és azt láttuk, hogy a mai nap biztosan nem költöznek ki. Holnap - mondták, és az ottmaradt szemetet a pincéből a jövő hónapban elvitetjük.
Az asszony a visszafelé úton egy dugóban elsírta magát, hazaérve bedurrantam és felhívtam őket: amennyiben holnapra az összes cucc nem lesz kitakarítva, akkor ne is hívjanak és a kötbérhez (10e/nap) péntektől ragaszkodom (ha vasárnap elhúznak ez sem érdekel).
Másnap kitakarítva, elpakolva: utolsó rohadt szemét vagyok, hogy ragaszkodom a kötbérhez (tartalmilag kb hasonló) és hogy ők végig milyen rendesek voltak velem (az asszonyt, nem az enyémet, kedvem lett volna felpofozni).
Azóta megcsináltattuk az "ismert" hibák egy részét (ereszcsatorna rendszer) és nekifogtunk a "nem ismertekhez" is (gépkocsi leálló dőlésszög javítás). Ez utóbbi javításakor derült ki, hogy talán a födém nincs normálisan leszigetelve (illetve a garázs mennyezete alul fel van nikecellezve, hogy "még jobban szigeteljen")
Ami hibát még elkövettünk: a szomszédokkal nem beszéltünk, mert megkértek rá, és nem azonnal, de félig-meddig elmondták, hogy tudták, hogy abból (is) élnek, hogy 4-5 évente mennek tovább, építve egy másikat.
A tanulópénz így elég drágára sikeredett, remélem más esetleg tanul belőle.
A födém - ha jól látom - csak 2-3 centi betont kapott max + rá a burkolat. Az átadott terven szerepel még polifoam, nikecell és újabb réteg aljzatbeton. Mivel ezek nincsenek meg, így a pince fűtésével lehet valamennyire erre a dologra rásegíteni.
Ezek után szerinted mi lehet/érdemes csinálni?
(egy szakértővel meg szeretném véleményeztetni hivatalosan - ha tudja valaki, hogy ez kb milyen nagyságrendű összeg, leírhatná)
Segítsetek, gondban vagyok. Vettem egy kis parasztházat vidéken, de korszerűsíteni, felújítani kell. Egy hetem van, hogy egy költségvetést prezentáljak. Aki el tudná készíteni, az terveket kér, de két hete nem érem el a tervezőt, akivel szóban megegyeztem, de a terveknek neki sem kezdett. Nem fontos, hogy szakember készítse a költségvetést, az is jó, ha én megcsinálom. Valaki küldhetne nekem egy mintát.