Keresés

Részletes keresés

Thomaster Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4269
Van ám itt élet :-) oké, rég jártam iskolába, nem mindenre emlékszek...
Noirdesir Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4268
"Ökölvívó edzőterem, nagy boxzsák, telefonkönyvet rácelluxozni, belelőni, megmérni hogy mennyit lendül ki. Aztán üssön ugyanoda egy nehézsúlyú boxoló. Lehet hogy nagyságrendileg hasonló lesz az eredmény."

Köze nincs a kettőnek egymáshoz! A boxzsák meg sem fog mozdulni a gumilövedéktől viszont ha kisujjal meglököd akkor kiing több 10 centit is!!! az öklöd viszont ritkán szakítja át a telefonkönyvet több száz oldalon. :-)
Előzmény: Thomaster (4265)
gvass1 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4266

"Most például azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne gyakorlatiasan demonstrálni, hogy mekkora pedagógiai hatása van egy gumilövedéknek. Ökölvívó edzőterem, nagy boxzsák, telefonkönyvet rácelluxozni, belelőni, megmérni hogy mennyit lendül ki. Aztán üssön ugyanoda egy nehézsúlyú boxoló. "

Mar megint nem teccettek figyelni fizikaoran.:-)))

Egeszen pontosan gyakrolatilag NULLAT fog kilendulni a boxzsak a gumilovedektol. Sooot, egy .44 Magnumtol sem sokat.

Az impulzusmegmaradas tetele jatszik ugyanis be. MxV=mxv!  A konnyu lovedek impulzusa pedig a relative nagy sebesseg ellenere is lofing.

Ennek ellenere brutalisan fajdalmas.

Előzmény: Thomaster (4265)
Thomaster Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4265

Az ember már csak ilyen, hogy gondolkodik. Akinek 300 lóerős autója van, az azon, hogy hogyan lehetne 400 lóerősre tuningolni... Amiket meg itt kitárgyaltunk, abból szerintem mindenki azt a következtetést vonta le, hogy a gyári Def2-nél hatásosabb eszközt se legálisan, se műszakilag nemigen lehet otthon barkácsolni. Ezért még hasznosnak is mondanám ezt a diskurzust.

Most például azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne gyakorlatiasan demonstrálni, hogy mekkora pedagógiai hatása van egy gumilövedéknek. Ökölvívó edzőterem, nagy boxzsák, telefonkönyvet rácelluxozni, belelőni, megmérni hogy mennyit lendül ki. Aztán üssön ugyanoda egy nehézsúlyú boxoló. Lehet hogy nagyságrendileg hasonló lesz az eredmény. Olyat meg legalább tévében mindenki látott, hogy egy szép jobbegyenesnek mi lehet a hatása.

Noirdesir Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4264
"Volt mar praxisomban akkora barom, akit majdnem uvoltozessel kellett lebeszelni arrol, hogy a 12 mm-es regi 7,5 J alatti gumis Gigantjat ne alakitsa at .45 ACP-re:-))))"

Há azt mé' nem lehet??? Még lötyögne is benne a .45 ACP, a spiáter meg mint tudjuk (hegymászó kollégától) erősebb, rugalamsabb és nagyobb szakítószilárdságú mint az acél! ;-)
Előzmény: gvass1 (4263)
gvass1 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4263

Hi,

viszont en ammondo vagyok, hogy az illegalis barkacsolasok kitargyalasat itt lassan abba kene hagyni...meg valami hatosag is olvasgatja...vagy plane valami hulye kezbol fogva probal ki ilyen eletvezselyes manovereket.

Volt mar praxisomban akkora barom, akit majdnem uvoltozessel kellett lebeszelni arrol, hogy a 12 mm-es regi 7,5 J alatti gumis Gigantjat ne alakitsa at .45 ACP-re:-))))

Előzmény: Törölt nick (4262)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4262

Thomaster: Ez valóban érdekes kérdés. Mert ugye a flóbert lőszer így egyben szerelt lőszer, de ugyanakkor nem központi gyújtású. Viszont a fegyver így alkalmas szerelt lőszer (persze csak flóbi, és nem éles) kilövésére. Nem tudom, hogy a törvény szerint ez mi lehet, majd megmondják az okosok.

Viszont érdekes, hogy annak ellenére, hogy igen csak kifújjhat melette, hiszen a golyó valóban simán átgurul a csövön, mire képes. Gyönyörű egy ekkora lyuk ezen a deszkán. Mert igaz, hogy egy légpuska is átütné, de azért egy 9-es lyuk az sokkal szebb.

Gondoltam, hogy ha már ennek a dobnak ugyis mindegy, csinálok vele még valamit. Egy éppen maradt nyíllásból szintén kifúrtam a lőkúpot, beleraktam a 9mm.-es, központi gyújtású risztó patront, elöről pedig a gumit. A kakasra pill.ragasztóval egy kis acélgolyót ragasztóttam, ami így pont középre ütött.

Eredmény: A gumi golóbis bement a deszkába, úgy, hogy a másik oldalon 1 mm.-ert kilógott. Természetesen a ráragasztott "ütöszeg" lejött, és a nyitott tűzfal miatt a skuló gyutacsa hátrafelé távozott. Tehát ez is veszélyes lenne így kézben tartott lövéshez. A nyomást viszont bírta a spiáter, persze nem fordult tovább a dob, hiszen a másik oldalát már úgy szétcsesztem az elöbb, hogy megakadt.

gvass1 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4261

A nevleg 9 mm-es flobert lovedek az jo esetben 8,8 mm-es:-))

"Más kérdés, hogy minek számít az így átalakított eszköz? Végülis a flóberttöltény szabadon tartható, peremgyújtású 9mm-es éles lőszerről nem tudok, tehát az eszköz nem alkalmas éles lőszer működtetésére... "

LOfegyvernek kokemenyen.

VAN loporos 9 mm flobert _loszer_, pl. soretes. Igy az belemegy es mukodtetheto, meg ha jo esellyel fel is robban a dob elsore:-)))

Előzmény: Thomaster (4260)
Thomaster Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4260

"egyik lőkúpot kifúrtam, 9mm-es flóbert töltény egyben behelyezve. (ez ugye azt jelenti, hogy a mag és a furat között van 1mm hézag."

Neeem... A gumigömb a 10 milliméteres, a csőfurat 9-es (rá is van írva), a dobfurat 9,5.

"Eredmény: 3 méterről a deszkát átüti."

Az azért nem semmi... próbáltam, az ólomgolyó gurul a csőben, tehát van némi hézag, ahhoz képest jó erős.

Más kérdés, hogy minek számít az így átalakított eszköz? Végülis a flóberttöltény szabadon tartható, peremgyújtású 9mm-es éles lőszerről nem tudok, tehát az eszköz nem alkalmas éles lőszer működtetésére...

Előzmény: Törölt nick (4256)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4259

Igen, még gyengébb is vszinűleg.

Megvan a kép, de sajna nem tudom feltenni, csak a jövő héten. (a gépem miatt, de a hiba elhárítása folyamatban)

A dob ára viszont felment. Már 10 ezer.  De legalább tudom, hogy ezt -sem- bírja. Jól kitalálták ezt Kesernyéék, hogy ne lehessen buherálni. :-)

gvass1 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4258

"1, Gumigömb megfúr, bele 6mm.-es ólomgolyó. Mérni sajna nem tudom, de a becsapódási kép alapján nem lett erősebb. 1,7mm vastag fenyő deszkán kb. 2mm-es benyomódás 3 méterről."

Akkor ez meg imho gyengebb is lett...

petike23 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4257

Tanúlság: nem érdemes buherálni.

BTW feltehetnél egy képet a dobról..

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4256

Na a "próbáld ki" miatt gondoltam miért is ne.

1, Gumigömb megfúr, bele 6mm.-es ólomgolyó. Mérni sajna nem tudom, de a becsapódási kép alapján nem lett erősebb. 1,7mm vastag fenyő deszkán kb. 2mm-es benyomódás 3 méterről.

2, egyik lőkúpot kifúrtam, 9mm-es flóbert töltény egyben behelyezve. (ez ugye azt jelenti, hogy a mag és a furat között van 1mm hézag. Eredmény: 3 méterről a deszkát átüti.

3, Gondoltam, hogy valahogy letömítem. A magra zsugorcsövet égettem, így pont 10mm lett. Eredmény: nem bírta a nyomást, a dob kinyilt mint a rózsa.

Még szerencse, hogy ezeket is satuba fogva a fegyvert, rá a vasdoboz (1 oldal nyitott), és 20 méter zsinórral meghúzva az elsütőbillentyű végeztem, mert a markolaton is maradtak nyomok.

Thomaster Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4255

Érdemesnek szerintem se érdemes... én se csináltam meg.

Esetleg egy mérést megérne, hogy a 9mm-es flóbert amúgy hulladékba menő ólomgolyóját az elöltöltősöknél szokásos módon, mögétömött fojtással kilőni... de fene tudja, milyenre sikerül a fojtás, hogy bírja a spiáterdob... meg a Definél a csőfurat szűkebb, mint a dobfurat, ott is lehet szorulás... áh, legyen elég az a 40 joule.

Előzmény: petike23 (4254)
petike23 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4254
Szerintem nem érdemes ilyennel tököltni, plána roncsolni (megfúrni) a gumigolyót..
Előzmény: Thomaster (4253)
Thomaster Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4253

"szerinted ha növelné a gumi tömegét ( csak elméletben) akkor erősödne? "

Másik kérdés: gyakorlatban hogy növelnéd a gumi tömegét?

(Már gondoltam arra, hogy gumigolyó átfúr, ólomgolyó - pl, légpisztolylövedék - a közepére, sziloplaszttal beragasztva... eléggé babra munka.)

Előzmény: Törölt nick (4241)
gvass1 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4252
"

Szerintem nem... A lövedék mozgási energiája a gyorsításába fektetett munkából adódik, az meg (W=Fxs) a gyorsítóerőből ("lőpor"töltet) és a csőhosszból adódik. Nagyobb tömegű lövedéket azonos erő kisebb sebességre gyorsít, energiája ugyanaz maradna."

Hajjaj, ez a baj, hogy ez itt mar kokemenyen belballisztika+reakciokinetika, tehat inkabb magia, semmint egzakt tudomany.

Lehet, hogy a nehez lovedek noveli a lefojtottsagot, de az is lehet, hogy hatul lesz csak tobb a kifujas, esetleg a felfujodo huvely elakasztja a szerkezetet.

Szoval ezt csak a legosibb, kiprobalod, megnezed mi gyun ki elven lehet vizsgalni.

Előzmény: Thomaster (4250)
Thomaster Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4251
Martin Riggs topiktársnak már van házi építésű sebességmérője, itt publikálta is a mérési eredményeit. Akkor azt írta, hogy ha elkészül a gépe végleges formában, akkor vihetjük hozzá a csúzlijainkat mérésre. Már én is várom :-)
Előzmény: Törölt nick (4248)
Thomaster Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4250

"szerinted ha növelné a gumi tömegét ( csak elméletben) akkor erősödne? "

Szerintem nem... A lövedék mozgási energiája a gyorsításába fektetett munkából adódik, az meg (W=Fxs) a gyorsítóerőből ("lőpor"töltet) és a csőhosszból adódik. Nagyobb tömegű lövedéket azonos erő kisebb sebességre gyorsít, energiája ugyanaz maradna.

Előzmény: Törölt nick (4241)
86pid Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4249

Egyébként igaza van neki, mert a 9x18 Makarovot megdogja a télikabát ! Csak előtte átmegy rajta, 2-3 gipszkarton falon, néhány bútoron, és az utolsó szekrény utolsó kabátja megfogja.

Bár abból, hogy képtelen volt elsütni az 59-est nem túl sok jóra tippelek:-)))))

86pid

Előzmény: Törölt nick (4247)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4248
Nincs valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetne "házilag" megmérni a lövedék sebességét?
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4247

86pid: Nemes a cél! W B Endrécskén teszteli a 40 J erejét.

Ha van egy kis Makarovod az sem baj, hiszen emberünk golyóálló. :-)))

86pid Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4245
goloyó = gojó = golyó :-)))
Előzmény: 86pid (4244)
86pid Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4244

Milyen hüvely + goloyó kell, és mennyi???

Nemes cél érdekében a csillagos ég a határ:-)))))

86pid

Előzmény: Wild_Bear (4242)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4243

Wild Bear: Tegnap vettem 50 db.-ot. Csak szólj és már küldöm is.  :-)

Emberek adakozzatok :-)))))

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4241

gvass: szerinted ha növelné a gumi tömegét ( csak elméletben) akkor erősödne?

Ja és volt egy ide nem tartozó kérdésem, de azért megpróbálom. Igaz, hogy Ausztriában eng.nélkül lehet sörétes puskát venni?

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4240
Wild Bear: szólj, ha lövöd Endrécskét, megyek kárörvendeni :-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4239
Messer: Köszi inkább kihagyom. Illetve 5m-ről rámlőhetsz (tuning nélkül) :-)., de 3 méteren belülről, engem mégegyszer senki nem lő meg. Az már tényleg nagyon fájt.
gvass1 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4238

"........ha nem hat kiprobálok magamon egy makarovot mert arról is azt halottam hogy egy vASTAgabb kabát megfogja.."

Endrecske elmegy lenyugodni...

Előzmény: endre(petn) (4231)
Messer22 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 4237

Hi

Csináltam elég röfis tesztet.közvetlenül az állat leölése után,2.5cm-es kráter!

Ha nem hiszed szívesen kipróbálom rajtad az arzenálomat!

Messer

Előzmény: Törölt nick (4235)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!