Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
"Ökölvívó edzőterem, nagy boxzsák, telefonkönyvet rácelluxozni, belelőni, megmérni hogy mennyit lendül ki. Aztán üssön ugyanoda egy nehézsúlyú boxoló. Lehet hogy nagyságrendileg hasonló lesz az eredmény."
Köze nincs a kettőnek egymáshoz! A boxzsák meg sem fog mozdulni a gumilövedéktől viszont ha kisujjal meglököd akkor kiing több 10 centit is!!! az öklöd viszont ritkán szakítja át a telefonkönyvet több száz oldalon. :-)
"Most például azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne gyakorlatiasan demonstrálni, hogy mekkora pedagógiai hatása van egy gumilövedéknek. Ökölvívó edzőterem, nagy boxzsák, telefonkönyvet rácelluxozni, belelőni, megmérni hogy mennyit lendül ki. Aztán üssön ugyanoda egy nehézsúlyú boxoló. "
Mar megint nem teccettek figyelni fizikaoran.:-)))
Egeszen pontosan gyakrolatilag NULLAT fog kilendulni a boxzsak a gumilovedektol. Sooot, egy .44 Magnumtol sem sokat.
Az impulzusmegmaradas tetele jatszik ugyanis be. MxV=mxv! A konnyu lovedek impulzusa pedig a relative nagy sebesseg ellenere is lofing.
Az ember már csak ilyen, hogy gondolkodik. Akinek 300 lóerős autója van, az azon, hogy hogyan lehetne 400 lóerősre tuningolni... Amiket meg itt kitárgyaltunk, abból szerintem mindenki azt a következtetést vonta le, hogy a gyári Def2-nél hatásosabb eszközt se legálisan, se műszakilag nemigen lehet otthon barkácsolni. Ezért még hasznosnak is mondanám ezt a diskurzust.
Most például azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne gyakorlatiasan demonstrálni, hogy mekkora pedagógiai hatása van egy gumilövedéknek. Ökölvívó edzőterem, nagy boxzsák, telefonkönyvet rácelluxozni, belelőni, megmérni hogy mennyit lendül ki. Aztán üssön ugyanoda egy nehézsúlyú boxoló. Lehet hogy nagyságrendileg hasonló lesz az eredmény. Olyat meg legalább tévében mindenki látott, hogy egy szép jobbegyenesnek mi lehet a hatása.
"Volt mar praxisomban akkora barom, akit majdnem uvoltozessel kellett lebeszelni arrol, hogy a 12 mm-es regi 7,5 J alatti gumis Gigantjat ne alakitsa at .45 ACP-re:-))))"
Há azt mé' nem lehet??? Még lötyögne is benne a .45 ACP, a spiáter meg mint tudjuk (hegymászó kollégától) erősebb, rugalamsabb és nagyobb szakítószilárdságú mint az acél! ;-)
viszont en ammondo vagyok, hogy az illegalis barkacsolasok kitargyalasat itt lassan abba kene hagyni...meg valami hatosag is olvasgatja...vagy plane valami hulye kezbol fogva probal ki ilyen eletvezselyes manovereket.
Volt mar praxisomban akkora barom, akit majdnem uvoltozessel kellett lebeszelni arrol, hogy a 12 mm-es regi 7,5 J alatti gumis Gigantjat ne alakitsa at .45 ACP-re:-))))
Thomaster: Ez valóban érdekes kérdés. Mert ugye a flóbert lőszer így egyben szerelt lőszer, de ugyanakkor nem központi gyújtású. Viszont a fegyver így alkalmas szerelt lőszer (persze csak flóbi, és nem éles) kilövésére. Nem tudom, hogy a törvény szerint ez mi lehet, majd megmondják az okosok.
Viszont érdekes, hogy annak ellenére, hogy igen csak kifújjhat melette, hiszen a golyó valóban simán átgurul a csövön, mire képes. Gyönyörű egy ekkora lyuk ezen a deszkán. Mert igaz, hogy egy légpuska is átütné, de azért egy 9-es lyuk az sokkal szebb.
Gondoltam, hogy ha már ennek a dobnak ugyis mindegy, csinálok vele még valamit. Egy éppen maradt nyíllásból szintén kifúrtam a lőkúpot, beleraktam a 9mm.-es, központi gyújtású risztó patront, elöről pedig a gumit. A kakasra pill.ragasztóval egy kis acélgolyót ragasztóttam, ami így pont középre ütött.
Eredmény: A gumi golóbis bement a deszkába, úgy, hogy a másik oldalon 1 mm.-ert kilógott. Természetesen a ráragasztott "ütöszeg" lejött, és a nyitott tűzfal miatt a skuló gyutacsa hátrafelé távozott. Tehát ez is veszélyes lenne így kézben tartott lövéshez. A nyomást viszont bírta a spiáter, persze nem fordult tovább a dob, hiszen a másik oldalát már úgy szétcsesztem az elöbb, hogy megakadt.
A nevleg 9 mm-es flobert lovedek az jo esetben 8,8 mm-es:-))
"Más kérdés, hogy minek számít az így átalakított eszköz? Végülis a flóberttöltény szabadon tartható, peremgyújtású 9mm-es éles lőszerről nem tudok, tehát az eszköz nem alkalmas éles lőszer működtetésére... "
LOfegyvernek kokemenyen.
VAN loporos 9 mm flobert _loszer_, pl. soretes. Igy az belemegy es mukodtetheto, meg ha jo esellyel fel is robban a dob elsore:-)))
"egyik lőkúpot kifúrtam, 9mm-es flóbert töltény egyben behelyezve. (ez ugye azt jelenti, hogy a mag és a furat között van 1mm hézag."
Neeem... A gumigömb a 10 milliméteres, a csőfurat 9-es (rá is van írva), a dobfurat 9,5.
"Eredmény: 3 méterről a deszkát átüti."
Az azért nem semmi... próbáltam, az ólomgolyó gurul a csőben, tehát van némi hézag, ahhoz képest jó erős.
Más kérdés, hogy minek számít az így átalakított eszköz? Végülis a flóberttöltény szabadon tartható, peremgyújtású 9mm-es éles lőszerről nem tudok, tehát az eszköz nem alkalmas éles lőszer működtetésére...
"1, Gumigömb megfúr, bele 6mm.-es ólomgolyó. Mérni sajna nem tudom, de a becsapódási kép alapján nem lett erősebb. 1,7mm vastag fenyő deszkán kb. 2mm-es benyomódás 3 méterről."
1, Gumigömb megfúr, bele 6mm.-es ólomgolyó. Mérni sajna nem tudom, de a becsapódási kép alapján nem lett erősebb. 1,7mm vastag fenyő deszkán kb. 2mm-es benyomódás 3 méterről.
2, egyik lőkúpot kifúrtam, 9mm-es flóbert töltény egyben behelyezve. (ez ugye azt jelenti, hogy a mag és a furat között van 1mm hézag. Eredmény: 3 méterről a deszkát átüti.
3, Gondoltam, hogy valahogy letömítem. A magra zsugorcsövet égettem, így pont 10mm lett. Eredmény: nem bírta a nyomást, a dob kinyilt mint a rózsa.
Még szerencse, hogy ezeket is satuba fogva a fegyvert, rá a vasdoboz (1 oldal nyitott), és 20 méter zsinórral meghúzva az elsütőbillentyű végeztem, mert a markolaton is maradtak nyomok.
Érdemesnek szerintem se érdemes... én se csináltam meg.
Esetleg egy mérést megérne, hogy a 9mm-es flóbert amúgy hulladékba menő ólomgolyóját az elöltöltősöknél szokásos módon, mögétömött fojtással kilőni... de fene tudja, milyenre sikerül a fojtás, hogy bírja a spiáterdob... meg a Definél a csőfurat szűkebb, mint a dobfurat, ott is lehet szorulás... áh, legyen elég az a 40 joule.
Szerintem nem... A lövedék mozgási energiája a gyorsításába fektetett munkából adódik, az meg (W=Fxs) a gyorsítóerőből ("lőpor"töltet) és a csőhosszból adódik. Nagyobb tömegű lövedéket azonos erő kisebb sebességre gyorsít, energiája ugyanaz maradna."
Hajjaj, ez a baj, hogy ez itt mar kokemenyen belballisztika+reakciokinetika, tehat inkabb magia, semmint egzakt tudomany.
Lehet, hogy a nehez lovedek noveli a lefojtottsagot, de az is lehet, hogy hatul lesz csak tobb a kifujas, esetleg a felfujodo huvely elakasztja a szerkezetet.
Szoval ezt csak a legosibb, kiprobalod, megnezed mi gyun ki elven lehet vizsgalni.
Martin Riggs topiktársnak már van házi építésű sebességmérője, itt publikálta is a mérési eredményeit. Akkor azt írta, hogy ha elkészül a gépe végleges formában, akkor vihetjük hozzá a csúzlijainkat mérésre. Már én is várom :-)
"szerinted ha növelné a gumi tömegét ( csak elméletben) akkor erősödne? "
Szerintem nem... A lövedék mozgási energiája a gyorsításába fektetett munkából adódik, az meg (W=Fxs) a gyorsítóerőből ("lőpor"töltet) és a csőhosszból adódik. Nagyobb tömegű lövedéket azonos erő kisebb sebességre gyorsít, energiája ugyanaz maradna.
Egyébként igaza van neki, mert a 9x18 Makarovot megdogja a télikabát ! Csak előtte átmegy rajta, 2-3 gipszkarton falon, néhány bútoron, és az utolsó szekrény utolsó kabátja megfogja.
Bár abból, hogy képtelen volt elsütni az 59-est nem túl sok jóra tippelek:-)))))
Messer: Köszi inkább kihagyom. Illetve 5m-ről rámlőhetsz (tuning nélkül) :-)., de 3 méteren belülről, engem mégegyszer senki nem lő meg. Az már tényleg nagyon fájt.