Szia , Squier az egy Zsakbamacska , lehet jo lehet rossz , mindenesetre egy hozzaertovel kell megnezni es kiprobalni egy hangszert , meg igy is csak a " sustaint" a nyak rugalmassagat, esetleg beallithatoosagat , meg a hangszinet lehet magfigyelni .Aztan hogy mi lessz egy ido mulva azt nem tudni . DE ha regi a gitar es jo akkor mar kicsi az esely hogy nagyot valtozzon mert mar altalaban minden megvaltozott a sok ido alatt. Ezert van erteke egy vinage ( regi) gitarnak , mar rosszab nem lehet , esetleg fel lehet javitani.
Az en Stratom is Japan '85- koruli . epp akkor csak japanban gyartottak ,tenyleg '60-as Strato mindenben , hat 20 eves ez is , mar.
Gondolom Squier helyett akkor mar jobb egy mas ceg jegyzett kopiaja , uj feltoro cegek jo minosegban kezdenek , aztan mind mindenben alabb hagyjak , innen a " hanyas kiadas , milyen evjarat...mint a bornal "
ES ha kopiat veszel vegyel egy hasznaltat nagyon olcson , es ezt muveszien le lehet becsmerelni hogy meg ingyen is odadajak , lol.Es akkor szerencse , lehet hogy nagyon jo, ha meg nem hat olcso es valahogy esotod masnak ha nem kell. Bocs most a Bandikanak is valaszoltam ,egyben.
Erdemes lemerni hany kilos a Strato-d es add meg a sulyat Bandikanak , ha veletlenul talalsz ilyen tomegu Squiert az lehet hogy kozel all majd a Strato Hanghoz , mert ez adna meg az onrezgest es nagymertekben ez hatarozz meg a jhangszint..(nagyon nagy s szoras az anyag miatt)
Ha esetleg valaki egy JV szériás Squier-t akar rád sózni, fogadd el. Jobbak lettek mint az ugyanakkor készült jenki cuccok. Nomeg a Karpi által kiemelt 60-as reissue-k. Nekem egy 62-es reissue van (japán). Irgalmatlan jó.
Kösz a tippeket. Ezek a Squierek egyébként teljesen faszának tűnnek. Hol készültek, ezek is távolkeleten? (Az Affinity szériáról mondják, hogy kínai, és messze kell kerülni.) Mindenképpen kipróbálok ilyeneket is, mielőtt döntök, hátha megtetszik a hangszíne, főleg a semi-hollow lehet érdekes.
KARPI: igen, tényleg nem szól rosszul a Rockwoodod. Nekem sajnos még csak nem is Rockwoodom van, hanem "HS Special", 28.000 Ft volt vagy hat-hét éve, első gitárom. Sajnos jobb motyón kicsit úgy szól, mint egy darab bakelit, gondolj bele, ennyi pénzért milyen faanyag, milyen pickupok...(mind single coil egyébiránt). Mondjuk amennyire a hátulját takaró műanyaglap lecsavarása után meg tudtam állapítani, nem rétegeltből van!
Hogy milyen hangszínre vágyom, nos elég sokat játszok tisztán, effekt nélkül (max reverbbel, kis delay-jel), szóval nagyon jó lenne a belinket Stratód hangszíne, diszkréten csilingelős, de mégis valahogy meleg. Gilmour, Knopfler, Ch Rea, stb. Miközben tudom, hogy kézben van a sound egy jó része :-)
SZIA Hat az attol fugg hogy milyen hangszinre vagyol .
Stratobol a '60-as reisue hasonlit az igazi Stratora a tobbi csakk ugy nez ki es rafogjak hogy ilyen olyan "signature" .Az "american" minosegi jegyzes az kotelezo ez az egyetlen amelyik "receptje" megkozeliti a 1960 -as gitaroket , egy oribinalis vintage az szornyu draga .
American Fender Stratocaster = test -fa anyag , nem lehet tobb mint ket darabbol a test , a nyak anyaga JUHAR lehet rozsafa "fretboard" , acelrud ket darabbol fem menettel ( nem facsavar) , az uj tipusoknal lehet Floyd-rose tipusu " System I " vibrator , Hurleszorito a nyaknal , nyak szog beallitocsavar ( contemporary) , 22 bund , ujitasok is.
A hangszedok originalis Strato ALNiCo magnesekkel ( nem feritmagnes es puhavas magnester koncentralo).
A testben a minimalis kimaras kell legyen , a hangszedok eppen hogy belefernek a "lyukakba" .Ha ez mind egyezik lehet hogy Strato-kent fog szolni.
A 60-as tipusok altalaban mar a "hot rod cultura termekei voltak " ugy hogy nem " sunbrust " hanem autofestek jellemzo ( 55-60-as divat hullam).
Jatszottam , javitottam , bundoztam ,beallitottam tob Strato-t csak a fenti tipus szol a vilaghires TWANG hangon.
A kessobbi " ujitasok" mar lerontottak a minoseget , olcsobb fa , olcsobb hangszedok , stb .
Tul olcson csak nagy szerencsevel kaphatsz egyet valahol . En tremolot csereltem 147 Euro , Bundok 20 Euro ( en cserelem ) , kapcsolo 15 $ es akkor hol a tobbi .(Egy hangszedo 70$ plusz kulcsok stb ) a farol nem is beszelunk.
. Nekem is van egy Rockwood Hohner LX 250G nagyon jo ,a Humbucker hangszedokon kihuztam a ket tekercs kozos kontaktjat es a testre kotom egy kapcsoloval igy " singlecoil " lessz es eleg jol szol amugy egy kicsit sotet a hangja.
, lehet ha te is magcsinalod az atkaocsolhatosagot jobban fog tetszeni a hangja , nem tudom mibol van , milyen fa mert gyonyoruen be van festve de seriaszamos es a nyakun a lakk alatt ra van halovanyan irva hogy MADE IN KOREA es jegyzi a Hohner katalogus is.
tolem ilyet biztos nem olvastal, mivel en nem komalom a marshall-t, ami kezdetben egyebkent a bassman koppintasabol indult...
birom, amikor valaki ilyen huen megbizik egy adott markaban...azert az adaptered megneznem :-) ennyi ido utan nem ertem, hogy nem jut eszedbe elemmel is kiprobalni. a harmony-central-on olvashato lehuzo kritikak nagy resze ilyen es hasonlo problemak miatt kerul ki, tapasztalatlan es kapkodo emberektol.
Sziasztok,időnként rámjön, hogy vennék egy nem túl drága Fender Stratot. Van egy koncertezgető zkr mostanában, és a koreai Hohnerem színpadon már elég tréül szól. Közbenső megoldásre nem szánnám magam, amellett, hogy sztem jól szól, igazából teljesen szubjektív okok miatt a Fender Strat tetszik. Azon belül bármi, egy dilim van, hogy lábnál legyen dupla PU, mert adott esetben előfordulhat némi torzulás, aminek eddigi tapasztalataim szerint jót tesz, ha dupla PU szedi össze a jelet. A másik dolog, hogy nem nagyon tudok 200 rugó fölé menni. (Ja, és persze ne legyen flojdrózos).
Szóval ha tudtok, segítsetek tippekkel. Főleg abban kéne döntenem, hogy
a) a Vintage52-ben vegyek használtan valamit (160 környékén egyébiránt garis Highway-t lehet ott kapni, de 180 környékén is szoktak lenni használt stratók)
b) a Musik Produktivban vegyek újonnan valamit (a mexikóiak megfizethetők* a Highway Strat** tetszene, a Zenész magazin egyszer dícsérte, de a Vintage-ben leszólték, +az ára is gyanús, az öszes strat közül a legolcsóbb, mondjátok már meg, mi vele a gond? illetve végső esetben, ha nagyon rábeszéltek, egy amerikai*** alsó hangon is talán kifizethető
c) mondjatok mást, ha tudtok (megbízható pesti hangszerkereskedés, vagy valami közeli külföldi megfejtés, e-Bayt mondjuk még nem próbáltam, de használt hangszert látatlanban nem vennék).
Aki esetleg le akar beszélni a Fender Stratról, megpróbálhatja, meghallgatom az érveket, de előre jelzem, hogy a "160 ezerért vegyél inkább x márkát, az jobban szól, mint a 160 ezres Fender"-típusú érvek a szubjektív fendermániámon nem segítenek, bármennyire is logikusak. Szóval főleg az érdekelne, hoyg a fentiek közül melyiket, melyiket ne, stb.
Időm van bőven, mert csak ősszel fogom megvenni, úgyhogy mindennek utána tudok nézni, amit javalltok.
Ja, és bonus kérdésem, rég volt már róla szó, hogy a B az tulajdonképpen a H-e? ;-)
A víz alatt nem az a hang jött, hogy "bzzzzzzzzzzzzzzzzz", legal'bbis amikor utolj'ra uszad'ban voltam Münchenben az olimpiai uszodában, akkor ez track ment. : )
en meg usziban voltam (nem otthon) es vegig a pink floyd valamelyik best-of -ja szolt a hangfalakbol, pszichedelia a viz alatt :-))) the grass is greener...slide-szolo stb.
Olvasgatom a dolgokat erdekessek , szerintem egy "volume pedal" kell , aktiv feszultsegvezerelt erositovel , ez mint buffer is mukodik nem valtozik a hangszin mint a gitar potmeter lehuzasakor es a torzitot jol beallitva el lehet erni hogy kulombozo nivoju jeleket allithass a "clean"-tol a maximum beallitott torzitasiig .Ez szerintem a legmegfelelobb szimpadi jatekhoz , plane Strato-hoz ahol a gitarpotmeter allasa sokat valtoztat a hangszinen es megmarad a vilagos hangszin halkan is.
Nagyobb belso ellenallasu hangszedoknel nem annyira erzekeny a hangszin , a hambuckernel meg igy is ugy is le van vagva a magas tehat lehetne csak a gitarbol allitani ( sokaig igy hasznaltam a Schaller LP-met nem vesziti el a magasakat ha lecsavarom a hangerot a gitaron , singlecoil 7 Kohm fem dobozban es teli fem magnesester koncentralo ami vagja a magasakat )
A problema az erzekenyseg megtartasanal van , arra gondolok hogy ugyan ugy szoljon a vasuton keresztul mint ha egy nagyon gyors ( jo dinamikaju par micro secundum alatt teljessen kivezerelheto) erositon jatszol teljessen kivezerelve , alig ersz a hurokhoz es rogton "robban" a hang ne legyen "gait" hatas.Semmi sem javithatja az erosito dinamikajat ha az rossz.
Egy jo erositon kell lehessen "clean" teljes "szarazon" konnyen es konyedden jatszhass " gyorsan" eroltetes nelkul , ne keljen erosebben pengetni ahoz hogy halhatok es erthetok legyenek a gyors futamok , ha egy erosito nem adja ezt arra hiabba teszel akarmilyen agyonreklamozott pedalt , proceszort.
Jatszottam egy Peavey Bandit erositon ( uj tipus nem a regi tipus ami jobb volt) hat nagy kitolas a hangszinszabalyozasok csapnivalok az expander ugyszinten , leeszi az attackot ( elnyeli a hang elejet "gait" hatas ) pufolni kell a gitart hogy szoljon rendessen es akkor ugyancsak ok adnak majd hozza mindenfele "plugin"-t hogy "feljavitsad" a dinamikai erzekenyseget ,ez egy jo becsapas . Szoval az erositot es a hangszorot is ki kene valogatni a vasuthoz vagy proceszorhoz ezek nagyon beleszolnak a hangszinbe majd a hangositas mikrofonnal veve es a mixeren keresztul a PA -ra adva az is minosegi kene legyen ( jo dinamika es magfelelo hangszorok ) es a legfobb egy jo "hangmester" a mixernel ,mert loheted a jo dinamikat es hangszint a szimpadon ha az nics jol tovabbadva a halgatosag fele.Legtobszor ez a nagyobb baj.
Ádámmal most mértük le az időt, a mi "szettünk" félóra. Ha sokat pofázni támad kedvünk, ami végülis esélyes, akkor bő félóra. lesz kakukktojás nóta. meg progresszív vicc,