Sajna semmit sem tudok a páncélvonatról. Éppen ezért kértem a segítségeteket... Sem időpont, sem helyszín, sem név... Amúgy van valahol egy páncélvonatokkal foglalkozó könyvem, azt átlapozgattam demég csak hasonlót sem találtam benne.
A képeken úgy tûnik, a víztartálya nincs páncélozva (mert akkor egyben lenne a páncélzat). Márpedig nehezen hiszem, hogy valaki olyan marhaságot csinál, hogy a rudazatot befedi, a víztartály oldalát viszont védtelenül hagyja. Elég egy géppisztoly-sorozat bele és elfolyik a víz!
A képeken úgy tûnik, a víztartálya nincs páncélozva (mert akkor egyben lenne a páncélzat). Márpedig nehezen hiszem, hogy valaki olyan marhaságot csinál, hogy a rudazatot befedi, a víztartály oldalát viszont védtelenül hagyja. Elég egy géppisztoly-sorozat bele és elfolyik a víz!
Szerintem ez az a mozdony, amit a 60-as években "a dicsôséges Tanácsköztársaság páncélvonata" címmel összetákoltak. Aminek egyik "páncélozott" kocsija Tapolcán található (http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/Pictures/Prototype/Freight/j_tapolca1.jpg). Vagy annak valami hasonlóan dicsôséges rokona. A "páncéllemezzel" viszont spórolni akartak, ezért csak oda raktak belôle, ahova az optika miatt kellett... :-(((
Van egy érzésem ma egy jót fogunk beszélgetni, (remélem inkább, hogy visszafogottan vitatkozni), békésen, azon hogy tényleg volt e ez a mozdony páncél mozdony.
Amúgy a mozdony nincs kis hazánkban ő volt az egyik csere a 424,001-ért
Elég nehéz bármit is mondani egy kémény részlet alapján. Lányi Ernő bácsi megmondta volna, én sajnos már nem.
Magyar páncélmozdony 3 különböző sorozatból lett kialakítva (leszámítva a kiállított utánérzéseket): 326, 375, 377. A képen nem 375-ös van, de felőlem lehet 326 is meg 377 is. 326-ból 1 darab volt, az is csak rövid ideig, mert 1916-ban lett a 326,470 átalakítva és némi huzavona után a Románok végleg elhordták. 377-esből összesen 10 db lett átalakítva, ha fogadnom kéne, erre a sorozatra tennék. Ha megmondod a páncélvonat nevét vagy számát és az időpontot, akkor megmondom a mozdony számát.
Nagyon köszönöm! Egyik kedvenc képem, annak ellenére, hogy nem elölről van fotózva. Illetve van úgy is, de ennek jobb a hangulata. -:) Beteszem oda is mindjárt.
Már megint a 334-es... Szivet melengető, ahogy dolgozik, tőlem feltehetőleg párszáz méterre ...és már nincs meg. (Erre a csodálatos képre is ugyanaz vonatkozik, mint a néhány napja feltettekre, csak sajnos nincs köldökzsinór, amelyen erről bővebben is értekezhetnénk.)
"Van valahol a neten fellelhető leírás az ózdi iparvasutak gőzmozdonyairól?"
Drdoktor nagyon szépen összeállította a zindexes kapcsolódó hozzászólásokat. Kiegészítésül nézd még meg a http://www.softrain.hu/train/ozd.htm lapot is, ahol az ózdi gyáriszám lista található. Van vagy 800 fotóm (nagyobb részt archív illetve a barátaim által elkövetve, kisebb részben saját) meg több óra videó még működés közben. (1989-től a megszüntetésig). Mi lenne a cel?