Sziasztok!
Nemrég léptem ki a cégemtől és az ottmaradottakon szeretnék segíteni.
A cégnél kriminális munkaügyi (sok száz ki nem fizetett regisztrált túlóra, hisz mindenkinek 50 órát kell dolgoznia hetente...) és munkabiztonsági (mindenkinek vezetői engedély nélkül kell targoncáznia, dülöngélő rögzítettlen polcok, a termelés gyorsítása miatt kiiktatott biztonsági elemek, szellőőzés nélküli műanyagfröccsöntés...) helyzet uralkodik, pedig a tulajdonos megtehetné, hogy színvonalasan üzemeltesse. A dolgozók közül senki se mer fellépni, féltik az állásukat.
A kérdésem a következő:
Hol tehetek konkrétan bejelentés az OMMF-nél, amit remélem helyszíni vizsgálat követhet? (Pest megye) Telefonra, email-re gondolok, amit el is olvas valaki.
Köszönöm.
Ha egy közalkalmazott 2005 december 31-ével ment nyugdíjba, úgy, hogy a felmondási idő szeptember közepétől számított (amitől kezdve az utódját tanította be), akkor jár-e neki most a 13-ik havi fizetés?
nem arra gondoltam, amit idéztem persze... :) hanem arra, amit először írtál, hogy nem lehet megváltani a rendkívüli munkavégzést mással. mert azt nem találtam meg.
Köszönöm, ezt bóknak veszem. A II. fejezeten dolgozom, csak közben más is van, de nem felejtettelek el.
Megjelentetni lehet, hogy tényleg célszerű lenne, van az a könyv, amit az érintettek kapnak, na abba jobb lenne egy hasonló jellegű, egyszerűen fogalmazó, gyakorlati teendőket is tartalmazó összeállítás, mint a törvényszöveg.
Egyébként a családineten van egy hasonló, de az egy közös iromány, én csak lektoráltam és kiegészítettem, alapvetően az is a jogszabályszövegre épül az is. Annyival jobb még a többi információgyűjteménynél, hogy be van linkelve a hivatalok elérhetősége és a nyomtatványok, meg konkrét nettó összegek vannak. Ja, és van ott egy munkajogi összeállítás is a témáról.
Ezen kívül kb. fél éve kb. 40%-on áll egy GYIK összeállítás, ami egyszer majd talán készen lesz.
Kösz, megkaptam, és a nagy hálákodással a II. rész végére vártam, de nagyon szuper amit írtál. Nem gondoltál még arra, hogy ezt kiadd? Vagy eladd egy tematikus magazinnak? legalább lenne azokban is valami hasznos:)))
A FEOR az tényleg egy elavult rendszer, de még tényleg használják valamire. Ha munknanélkülinek nem tudják megállapítani az átlagkeresetét,mert az előző 1 évben nem volt bére, akkor úgy tudom, hogy FEOR-os országos átlagot vesznek alapul. (Mondjuk nem az én adatszolgáltatásomból, az biztos, mert azt a májusi statisztikát, amiből szerintem ezt csinálják, azt én évek óta nem küldöm be.)
Off. Küldtem neked kisregényt, II. kötet is megy hamarosan. Ennyire jókat írtam, hogy semmi kérdés,vagy nem kaptad meg?
Ja és a FEOR szám természtesen semmiféle rangsort nem jelez a munkakörök, még kevésbé a szakmák között, sem általában, sem egy munkáltatón belül, a munkakörök elnevezése a munkáltató kizárólagos jogköre, a FEOR besoroláshoz semmi köze. Szakmát pedig nem FEOR számmal, vagy gyakorlattal, hanem szakképesítéssel lehet szerezni, amiről bizonyítványt állít ki a szakképző intézet vagy iskola.
Ez talán az ősidőkben így volt, ma már biztosan nem. A FEOR szám egy puszta munakügyi statisztikai azonosító jel, jogvitábamn jelentősége csak akkro van, ha másból a munakör besorolása nem álapítható meg, de a munkakört magát a munakszerződés konstituálja, és részleteit a kötelező munkaköri leírás rendezi, és mivel a munkaszerződés kötelező eleme a munkakör meghatározása, így annak módosítási is csak írásban történhet, azaz bármennyi ideig is végzel más munkakörbe tartozó munkát az nem konstituál új munkakört (ráutaló magatartás tehát nem legendő), egyébként azt jogszerűn évente csak 44 napig lehetne egyébként is ellátni, tehát folyamatos 5 éves más munakör betöltése enyhén furcsa, de persze lehet. A FEOR besorolások leírása egyáltalán nem oylan részletes, hogy az elegendő legyen egy adott munkáltatü egy adott munakörének leírására, továbbá a munkáltató egyáltalán nem, köteles olyan munaköröket létrehozni, amik a FEOR besorolásban vannak. lehtenek oylan munakörei amik csak részben fednek le egy FEOR besorolást, vagy több FEOR besolorálst fednek le, vagy ami általános, több FEOR besorolást részben átfednek.
A Munkaadó köteles kilépésedkor a kilépési okmányon feltűntetni a szakmai besorolást. Más néven a FEOR számot, ez a szám jelzi a szakmák, foglalkozások ténybeli helyét rangsorát. Az alacsonyabb szám magasabb beosztást jelzi, míg a nagyobb szám alacsonyabb beosztást takar. Ha elhelyezkedsz egy munkahelyen és esetleg olyan munkát is elvégeztetnek veled a te munkáddal összefügg ugyan, de nem azonos és több mint öt évet eltöltesz benne, besorolás szerint előmenetelt és egy új szakmát jelent a számodra.
köszi eksön! hol van ez pontosan leírva, hogy tudjak mire hivatkozni?
egyébként nem úgy megy feketén a dolog, hogy kézbe kapjuk a zsét, meg ilyen. csak annyi, hogy mivel évekkel ezelőtt felmerült az igény arra, hogy szombaton vannak nyitva tartó rendszerek, amit üzemeltetni kell, ezért megállapodtunk abban, hogy elvállaljuk, mert nagyon jónak tűnt a 200%-os túlóradíj. erről rendesen adunk le túlórapapírt és ez benne is van a fizetéspapírban, hogy mennyit számoltak el és mennyiért. tehát nyoma van és eddig korrekten ki is fizették, nem is volt semmi probléma. mivel elég jó pénz, ezért vállaltuk. de azt mondták, hogy márciustól nem fizetik. viszont a szombat ugyanúgy marad munkanap, mert az nem szünik meg, hogy dolgoznak.
ez nagyon jó hír így kezdetnek!!! köszi. viszont találtam még egy ilyet: "Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása előírhatja, hogy ellenértékként - pótlék helyett - szabadidő jár, ami nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál." Ez mit jelent pontosan?
Nem. Sőt, ha - esetleg évek múlva - visszamész dolgozni, akkor is van 30 nap védettséged, ami alatt nem küldhetnek el. Nyugodtan élvezd a babázást:-))))
A segítségeteket szeretném kérni. Nemrég szültem, jelenleg itthon vagyok a két hónapos kislányommal. Azt szeretném megkérdezni, hogy a munkahelyemen elküldhetnek e a gyed ill. gyes alatt létszámleépítésre hivatkozva? Ha valaki tud ezzel kapcsolatban segíteni, kérem írjon nekem! Köszönöm Kiwike
Légyszi segitsen valaki! Mik az üzemi tanács visszahivásának feltételei?Az MT 55/3 csak azt irja 30%aláirás kell.Kell e indokolni a visszahivás okát?Mi minősül oknak?A jelenlegi ÜT saját ügyrendje szerint kell,de felül irja e ezt a MT? Köszi!
Bocs a dupláért de tényleg fontos.:)
Tancstalan vagyok mint egy kisközség.
Ezt olvasni is rossz volt! Egyszerűen felháborító. Sajnos Magyaroszág híres a korrumpálhatóságról. Pfff.... Teljesen meg vagyok döbbenve. :-( Rynart urat meg a nemesebbik részénél fogva lógatnám föl valahová. (Elnézést, de ezt olvasva nem tudnám sajnálni.)
Én most dolgozom a 3. multinál. Ami lényeges különbség a Rynarthoz képest, hogy nem egy személyes tulajdonban voltak/vannak, hanem cégcsoportok, konszernek felvásárlásából, egyesüléséből keletkeztek, a világon sok-sok dolgozóval és ellenőrökkel, sőt belső auditálókkal.
Így itt az adófizetéstől a munkavédelemig mindenre nagyon korrekten ügyelnek (biztos van okoskodás más téren). Azt hiszem szerencsés vagyok.
Viszont arra magam is rájöttem, hogy ma Mo-n nem szabad önálló (egy fő) tulajdonában lévő céghez elmenni dolgozni, mert ott az ember jól rábaltázik (ismeretségi körömben van erre példa: reggeltől estig, minimál pénzért, bármikor rendelkezésre állással. 'Anyád.).
De hogy a bírókat is lefizették fejenként egy milláért és az APEH-et is, ez durva. Mi lett az újságíróval? Cikk? Persze, aki ezt megírja, azt meg ott csinálják ki... A pénz mekkora hatalom, döbbenet. :(
Én már csak dacból is elmennék Strassbourgba, itthon mindenkit le fognak fizetni. Persze az egészségi állapotod nem tudom mennyire engedi. Micsoda rohadt világ ez...
"6. § Ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyô elôtti munkavégzéshez nem megfelelô, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyô elôtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel."
Ami a minimális megoldás: a munkáltató csak és kizárólag a monitorvédő bevonatot köteles téríteni azon munkavállói számára, akik egyébként szemüveget viselnek. Viszont komplett nulla dioptriás védőszemüveget köteles biztosítani a jó szemű alkalmazottaknak, viszont ez nem jelenti azt, hogy akárhol megcsináltathatja, hanem azt, hogy a munkáltató intézkedni köteles a munakvédelmi eszközről, akár úgy, hogy maga megrendel egy egyenszemüveget és kiosztja, akár úgy, hoyg azt mondhja x összegig mindenki csináltasson olyat amilyet akar.
A dioptriás szemüveg sokkal több vitára ad okot, hiszen igaza van a munkáltatónak, és az APEH-nek, akkor amikor azt mondja, keret és dipotriás üveg mindenképpen lenne, ez nem a munkálttaó munakvédelmi eszköze, csak a bevonat. De a dolgozó meg azt mondhatja, hogy ő a saját használatára nem kér bevonatot zavarja, utálja, vagy mert csak.
Szóval azért a kialakult gyakorlat a következő, és ezt az APEH is elfogadja: a dioptriás szemüvegek esetében, amennyiben a számlán a munkavédelmi szemüveg, monitorvédő bevonat, stb utalás szerepel, és az összege az ésszerűség határain belül van (az kb 50000 Ft normál szemüveg, és 80-100e Ft multifokális, vagy magas dioptriás lencsék esetén) akkor azt minden további nélkül elfogadja.
Ebből viszont nem következik, hogy a munkáltató köteles ezt fizetni! Persze normális munkáltató megteszi.
Durva. Bár az ítéletek indoklását sem lenne rossz eredetiben olvasni. Én magam az összeesküvéselméleteknek nem vagyok híve.
Ehhez képest egy banális kérdéssel hozakodom elő: Új belépő kolléga a munkáltató által előírt üzemorvosi vizsgálaton átesve ún. munkaszemüveget kapott. Megcsináltatta, kiváltotta, a munkáltató tojik kifizetni. Hol találok jogi klauzulát arra nézve, hogy ilyenkor ki kell-e fizetni ezt a fránya szemüveget, vgay sem? Konkrét rrendelet- vagy törvényszámra lenne szükségem. Tudni kell: a munkatársunk részben számítógép előtt dolgozik, de konkrétan a szemüveg távollátó - viszont használja is munka közben (nyilván nem a gép előtt).
Azt javaslom előbb ezt olvasd el, ez meg velem történt, aztán vond le a következtetést.
Ez a magyar igazságszolgáltatás, a vagy multik hatalma a magyar igazságszolgáltatásban, az átlag magyar fölött?
Mikor a múlti – a több milliárdos vagyona mellett - kibújik a fizetési és felelőségi kötelezettségei alól, mikor semmibe veszi a magyar törvényeket, mikor a magyar bíróságot (véleményem szerint) kénye-kedve szerint manipulálhatja, így vagyonát könnyű szerrel évről-évre megduplázhatja. Akkor állam az államba. Ezzel szemben nekem –az átlag magyarnak- ha a jogos követelésemet szeretném bírósági úton behajtatni, esélyem sem lehet a saját hazámban az igazságos ítéletre.
A történet ott kezdődik mikor 1994-ben egy közeli ismerős megkért, - mivel tudta, hogy munkahelyet akarok változtatni-, hogy hozzájuk menjek dolgozni. Nem rég alakult logisztikai Rynart Hungary kft melynek akkor a törökbálinti raktárvárosban, volt a telephelye. Szűkségük lenne egy olyan személyre, aki el tudná látni a jelenleg 40-50 főből álló kft, munkaügyi, személyzeti, bérelszámolási, pénztári, adózási, és a Társadalom Biztosítás feladatait. Tudta az ismerősöm, hogy számomra mind ezek a feladatok, nem jelentenek problémát, mivel már van gyakorlatom ezeken a területeken. Vesztemre elvállaltam. Akkor még nem tudtam, hogy milyen, holland tulajdonú kft-nél dolgozni Magyarországon. A munka számomra nem jelentett problémát. Igaz ugyan, hogy a napi 8 órában nem fért bele az egyre gyarapodó létszám miatt. Szinte minden nap 14-16 órát dolgoztam a szombatokat, vasárnapokat és az ünnepnapokat is beleértve. A tulajdonos a túlórát soha nem fizette ki – mindig arra hivatkozott, hogy nagyon sok a kiadás, de csak írjam össze majd mind ki fogja fizetni, ha enyhülnek a kft anyagi terhei. A túlóra csak egyre gyűlt és gyarapodott, de a kft nem fizetett. Persze a dolgozók létszáma is egyre nőtt. A fizetett szabadságaimnak csak egy tört részét tudtam igénybe venni. Csak nagyon indokolt esetben 1-2 napot vehettem igénybe. Gyakran előfordult, hogy az egész évi szabadságom benn maradt. Előfordult, hogy eltört a lábam és miután orvosi ellátás után hazaszállított a mentő, másnap megjelentek a munkatársaim, a főnök utasítására és közölték: törött lábbal is be kell jönnie dolgozni. És így fekvőgipsszel kellet bejárnom dolgozni, mert a munkámat nem tudták másra bízni. Időközben telephelyet is változtattunk. A törökbálinti raktár terület kevésnek bizonyult, egy nagyobb raktárt kellett keresni. Így költöztünk át egy nagyobb kényelmesebb raktár épületbe Budaörsre. Itt már több százra növekedett a létszám, de még mindig egyedül minden segítség nélkül végeztem a munkámat. Kezdetben még számítógép sem állt a rendelkezésemre, mindent manuálisan kézi erővel kellett végeznem. Később – úgy két év elteltével kaptam egy kimustrált gépet egy igen olcsó programmal. Nekem ez is nagy előrelépést jelentett, mert sokat könnyített a helyzetemen. A már-már elvégezhetetlen, töménytelen mennyiségű munkát – igaz még mindig csak túlmunkával, de határidőre tudtam teljesíteni. Bár az irodában dolgoztam, de a napi munkám folyamán a dolgozóktól tájékozódhattam kft-n belül, más munkaterületeken dolgozók helyzetéről, munkakörülményeiről is. Egyre jobban megismerhettem a kft felépítését, alapelvét a dolgozókkal való bánásmódot. Számomra igen megdöbbentő volt, hogy mennyire semmibe vették a magyar dolgozókat. Előfordult, hogy több dolgozót azért rúgtak ki, mert a nyilvántartásban lévő árut nem találták a raktárba. Persze később kiderült, hogy az árú be sem érkezett. Ez már, senkit nem érdekelt. A kft robbanásszerű fejlődésével ezt a telephelyet is kinőtte. Ismét költözni kellet egy újabb telephelyre. A biatorbágyi raktárbázis, amit a Frank Rynart – a tulajdonos - már saját elképzelése szerint építetett fel. Ez a raktárbázis több épület csoportból állt, külön iroda házzal. Pénz volt, csak az én egyre gyarapodó túlórámat nem volt képes kifizetni. Mint tudomásomra jutott, a kft nem volt szégyenlős, ha a pénzügyeiről volt szó, mert a havi fekete túlórák száma több tízezerre rúgott. Ebből következik, hogy az adócsalásból származó jövedelme a kft-nek milliárdos nagyságrendű összeget is meghaladta. Ami után sem adót, sem az egyéb járulékokat nem fizetett. 2002 év elején környezetemben sugdolózásokra lettem figyelmes a munkatársaim körében. Mint később kiderült. Át akartak helyezni egy olyan irodában, ahol a munkavégzésemnek még az alapvető feltétele sem volt megteremtve. Pénzzel dolgoztam! A munkafeltételeimet a számviteli törvény szabályozza. Aminek a legelemibb – a pénz lezárhatóságának lehetőségét sem teremtette meg a kft. Tudtam, hogy mind ez, a miatt történik, hogy a ki nem fizetett túlóráim száma már több ezerre rúgott, ami már több tízmillió forint, és ennek kifizetése nélkül akartak megszabadulni tőlem. A személyemre irányuló lelki nyomások igen megviseltek, és 2002 február 13.-án munkahelyemen, több személy jelenlétében rosszul lettem, és eszméletemet elvesztve, földre zuhanás közben a fejem erősen bevertem. Nem tudom, hogy mennyi ideig lehettem eszméletlenül, de amikor magamhoz tértem, erősen szédültem, hányingerem volt és elviselhetetlenül fájt a fejem, amit egy kolleganőm ölében tartva próbált élesztgetni. Ami ezután következett még az ellenségemnek sem kívánom. Hogy a történetet folytassam: Ekkor felsegítettek, és a nap hátralévő részében már nem engedtek dolgozni. Két kollegám haza vitt a szomszéd községbe ahol laktam. Még az nap a férjem háziorvoshoz vitt. Az orvos ellátott gyógyszerekkel és szigorúan megparancsolta, hogy feküdnöm kell. Két nap múlva a szűnni nem akaró, elviselhetetlen fájdalom miatt kórházba szállítottak. Mint kiderül a kórházi vizsgálatok folyamán, hogy koponyán belüli vérzés és zúzódás keletkezett. Aminek következménye, kórházi bent fekvés, után is több hónapos ágyban fekvés, fejet 30 fokos szögben tartva. Munkahelyem, a balesetem nem ismerte el munkahelyi balesetnek, pedig mint kiderült, munkatársaim mentőt is hívtak, mivel hívás közben magamhoz tértem, így rögtön le is mondták a mentőt – amit hazaszállításomkor, kollegám hozott a tudomásomra. Ez után minden lehetséges fórumon panaszt tettem, a Fővárosi Társadalombiztosító Pestmegyei Hivatal Ellenőrzési Szakosztályán az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség Pestmegyei Felügyelőségnél a panaszom mindenhol elutasították. Nem volt mit tennem ezek után, 2002. június 27.-én a Munkaügyi Bíróságra adtam be kereset levelet 1. A munkahelyi baleset megállapítása 2. A túlóra díjak kifizetése 3. Szabadság kiadása tényében. A munkahelyi baleset megállapítása perben, doktor Kovács Ilona bírónő vezette a tárgyalást, de már az első tárgyalás után –mikor a tárgyalásnak vége volt- kinn a várakozóban odajött hozzám és megpróbált lebeszélni az ügy további folytatásáról. Ekkor úgy éreztem, hogy a bírónő már tudja, hogy a pert elfogom veszíteni. A kolleganőm, aki a balesetnél - miközben ájultan feküdtem, és ölében tartotta a fejemet, a bíróságon ő is ellenem tanúskodott – azt mondta a bíróságon, hogy lefeküdtem a padlóra. A véleményem az, hogy nem tehetett mást, hiszen még mindig ott dolgozott. Ha a bíróságon az igazat elmondja, akkor kirúgták volna a munkahelyéről. Néhány tárgyalás után a bíróság kimondta az ítéletet. A bíróság a felperes keresetét elutasítja. Tehát elvesztettem a pert. Pedig bizonyítékként a mentőhívás írásos és hanganyagát is a bíróság részére megőriztettem, illetve bemutattam bizonyítékként. A bíróság lejátszotta a mentőszolgálattól kiadott hanganyagot, és ott is elhangzik a kollegám bemondásában, hogy ájultan fekszik. Mégsem volt elég. Folytatásként a másodfokú bíróságra fellebbezést adtunk be, de sajnos az ügyvédnőm a fellebbezést úgy írta meg, hogy a bíróság formai okokra hivatkozva elutasította. Ügyvédnőm szerint az ügy tovább vitelére más lehetőség már nincs. Időközben munkahelyemről is kirúgtak, úgy hogy a ténybeli FEOR számomat is elvették. Ennek ellenére még mindig hittem a magyar igazság szolgáltatásban, pedig ezek után nem lett volna szabad, Ez az ítélet nem más mint a magyar állampolgár lekezelése, semmibe vevése - gondoltam magamban, majd talán a túlóra pert a bíróság igazságosan fogja levezetni. Mint később kiderül ebben is tévedtem. A baleset miatt az egészségi állapotom olyannyira megromlott, hogy otthonomon kívül nem dolgozhattam, mert az orvosok megtiltották - otthon is csak felügyelet mellett. Így hát orvosaim megindították a leszázalékolásomat. Amit a kft nyomására el is utasítottak. Ez után a bíróságra keresetet adtam be a túlóra követelésre, a FEOR szám visszaadására és az elutasított leszázalékolásom miatt is. A leszázalékolásom ügyében ismét doktor Kovács Ilona bírónő vezette a tárgyalást. Aminek a következménye. Ismét elutasítottak. A túlóra pert és a FEOR szám ügyet doktor Mózsa Gábor, vezette . A FEOR számot rögtön megígérték, hogy visszakapom - amit még a mai napig sem korrigált a kft pedig bírósági végzés is született róla. A túlóra tárgyalások úgy folytak mint egy koncepciós per. Előre meghatározott nyomvonalon haladt a bíró. Hiába vittem egy újságírót és hiába volt 14 tanúm aki tanúsította a túlóráimat az alperes 3 tanújával szembe. A pert itt is elvesztettem. Indok: betudta bizonyítani, hogy bent volt a munkahelyen, de azt nem hogy dolgozott is.
2004 augusztus 13.-án beadtuk fellebbezést Másodfokú Bíróság – ra. 2005 február 23.-án 9 órára tűzték ki a tárgyalást Bp. Thököly út.172.-ben. A rossz útviszonyok miatt korábban indultunk el a tárgyalásra, így elsőnek érkeztünk meg a bírósági épületbe. Várakozás közben figyelemmel követhettük bírósági alkalmazottak és az alperesünk ügyvédjének a megérkezését. Nem sokkal az alperes ügyvédjének megérkezése után, két hölgy érkezet, akit az alperes ügyvédje megkülönböztetett figyelmességgel üdvözölt. Akkor még nem tudtam, hogy mit jelent ez nyájaskodás a törvény házában. A két hölgy megállt annak tárgyalónak az ajtaja előtt, ahol a tárgyalásunk ki volt jelölve – valószínűnek tartottam, hogy az ajtó kulcsát nem hozták magukkal - majd ott néhány perces várakozás után megjött a harmadik hölgy társuk is. Ez a hárommilliós tárgyalás? Kérdezte az egyik hölgy, majd beléptek az ajtón. Ennek hallatán kicsit megdöbbentem. Hárommilliós tárgyalás! Mi ez? A mi esetünkben több mint kilencmillió forintról van szó. Éreztem, hogy itt valami nincs rendbe: gondoltam talán ez az a három bíró nő aki tárgyalja az ügyemet. Kis vártatva 9.20 perckor 20 perces késéssel szólítottak bennünket. A három bírónő, azonos volt, az ajtó előtt várakozó hölgyekkel. Röviden ismertették a tényállást. A mi és az alperes ügyvédjét meghallgatták. Az első perctől kezdve a bíró nők, szinte mindig az alperes ügyvédjének tekintetével voltak elfoglalva. Úgy változott a bíró nők hangsúlya ahogyan az alperes ügyvéd mimikája. Semmi kétség nem fért ahhoz, hogy pert vesztünk- ezt bármelyik külön álló személy láthatta volna, hogy mi folyik itt Alig harminc perc után ki küldtek bennünket a tárgyalóból: ítélethozatal következik-mondták. Néhány perc várakozás után, behívtak és ismertették az ítéletet: az elsőfokú tárgyalás ítéletét helyben hagyjuk. Majd perköltségként köteleztek, hogy fizessek 100 000Ft (százezer forintot) amit az alperes ügyvédje fejbólintással helyeselt. Ez lenne a magyar igazságszolgáltatás? Ennél a múltinál a nyolc év alatt 10 000 (tízezer) túlórát teljesítettem, de jog szerint csak 3447 óra megfizetését követelhettem. Sajnos számomra ez a tízezer óra is csak uniós robot maradt - újkori rabszolgaság. Kicsit számoljunk ez az eset, csak rólam szól 10 000 óra ezután sem bér, sem semmilyen járulék nem lett kifizetve. Jelenleg ennél a kft-nél több mint ezernyolcszáz ember dolgozik. Vajon én vagyok az egyedüli. akit a múlti vagyonának gyarapítására használ a – fentiekben leírt módszerrel.? Vajon hány ilyen múlti van az országba? Annak ellenére, hogy minden múlti, ha hazánkban jön öt évre adó mentességet kap. Vajon meddig terjed a törvénytelenségük, amit a magyar hatóságok elnéznek, szemet hunynak fölötte. Ez lenne a jogállam? Ez, azaz UNIO, amire vártunk? 2005 Magyarország. Kérdezem én, most mit tehetek? Mit tehet egy átlag ember, aki mögött nincsenek milliárdos vállalkozások vagy valamilyen szervezet. Annak az embernek, aki bérből és fizetésből él, esélye sem lehet tisztességes tárgyaláshoz? A magyar igazságszolgáltatás itt véget ér? Ezek után kihez forduljak? Van még egy Felülvizsgálati kérelemre lehetőség és utána irány Strasbourg. Igaz, balesetem óta nem dolgozhatom, a férjem nyugdíja meg a megélhetéshez is kevés. 2005 május 27.-én beadtuk a Felülvizsgálati kérelmet. Jelenleg várom a tárgyalás kitűzését.
Rynart Transport Hungary kft –néhány hónapra vonatkozó- több tízmilliós rendű adócsalását, bizonyítékokkal együtt Keller László Közpénzügyi Államtitkár részére átadtam, majd Király László György APEH elnöknek is tudomására hoztam személyes meghallgatás útján. Érdekes módon, az égvilágon semmit nem tettek. Jelenleg is folyik az adócsalás csak most az APEH tudomásával. Talán a kikezdhetetlenségének magyarázata lehet a kormány körökkel való jó kapcsolata, pl. hogy, Medgyessy Péter Frank Rynart díszvendége volt az egyik raktárépület átadásánál.
De nem lehet magyarázat arra, mikor az ország ipara, mezőgazdasága , egészségügye ezer sebből vérzik. Több az állam adóság és az infláció, mint bármikor a rendszerváltás után. Az ország nyugdíjasai teljesen lezüllesztett állapotban vannak. A napi betevőre sem jut, ha kifizeti, közüzemi számláit. Itt a saját hazámban a múlti kénye kedve szerint azt tesz amit akar. A kapott adókedvezmény mellett adót csal. Nem fizeti a társadalombiztosítási és egyéb járulékokat. Csak néha egy-egy alkalommal a látszat kedvéért. Ennek a kft nek a dolgozók agyonhajszolása miatt, már több halálos baleset, és néhány véglegesen megnyomorított dolgozó írható a számlájára. Napi 18 órai vezetés után nem egyszer fordul elő, hogy a fáradtan hazaérkezve lefekvés után 1 órával kap egy telefont a gépkocsivezető, hogy jöjjön be vagy ki van rúgva. Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy ha valamelyikük elalszik a volánnál és balesetet okoz. Valahogy nem érdekel senkit, nincs aki oda figyelne. Ez is érthető, hiszen a felügyeleti szerveknek Ők diktálnak. A hazámban teljesen kivagyok szolgáltatva a számukra. Ha törvénytelenséget követ el velem szemben nem tudom megvédeni magam. Néhány millióért könnyen megvásárolhatja az igazságszolgáltatást. Nincs hatalom aki szembe száll velük. Ez lenne a demokrácia? Ez az ország a bűnözők paradicsoma, a korrupció melegágya, a tiszta és becsületes ember halála. A médiák arra fordulnak amerre a pénzt, nem pedig az igazságot látják. Itt az átlag embernek reménye sem lehet az emberhez való élethez. Meddig?