Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Erre azért kíváncsi lennék, hogy ha ez valóban egy kétcsatornás Vega, akkor mi a fenét keres ott, és honnan szerezték. Más: A két kis virág valóban hasonlít egy Vega indító rendszerre, de sajnos akkorára nem tudtam felnagyítani, hogy az egyes körletek felismerhetők legyenek. A kép a várakozásommal ellentétben nagyon jól nagyítható, de a képen látható hupli engem nem emlékeztet egy valós Vega állásra. Hiányoznak belőle bizonyos dolgok.
Én 1965-ben egyetlen légvédelmi rakétát sem különböztettem meg, mert akkoriban mentem 5. osztályba.
Nekünk egy fajta volt, az akkor már 3 kabinos Dvina.
Hogy az orosznak mi lehetett? a fene tudja. Nem tartom kizártnak, hogy nekik már Volhov volt, mert az SZ-75 M1 Volhov akkoriban jelent meg. A Nyevák, Kubok, Krugok tudomásom szerint később jelentek meg.
A gyakorlatokat általában úgy próbálták lejátszani, hogy valami köze legyen a valósághoz, ám azért némileg fedve is legyen a dolog. Ezért amikor kidolgozták a törzs okmányokat, akkor a résztvevő alakulatok megnevezését is, és minden mást rejtjeleztek. Ez abból állt, hogy a résztvevők nevét, alakulat számát megváltoztatták. Lehetett volna ezt a változtatást úgy is, hogy mindent össze - vissza, de gondolni kellett azokra a tisztekre, akik már az eredeti számokat annyira megszokták, hogy lehetetlen lett volna egy teljesen újat megszokni. Na meg arra a kis időre minek. Ezért a változtatás általában ugyanazt az értéket jelentette a teljes vonalon.
Na persze a több egymást követő gyakorlaton lehetett volna új rejtjelzést kitalálni, de egyrészt felesleges is volt, másrészt meg ezeknek a terveknek a zömét úgy csinálták, hogy előszedték az irattárból az előző évit és azt aktualizálták. Ha a hadműveleten volt egy rátermett gépírónő, akkor neki csak az irányelveket kellett megadni - sokszor még azt sem - és már készültek is a szükséges okmányok. A 104. ezrednél nekünk is volt egy ilyen nő, akinek csak a dátumot kellett megmondani, és már készült is az új terv. Galibát csak néha csinált.
Úgy látszik a "20" hozzáadása bevett gyakorlat volt. Mikor nekünk Szabadszálláson arról beszéltek, melyik hk. ezrednél is vagyunk, akkor is 20-at adtak hozzá.
Ez a véleményem szerint egy felhagyott (vagy előre kiépített tartalék) Pecsora M tüzelőállás. Hogy honnan gondolom? 6 indító állvány fedezék van, de a fedezékeknek csak egy bejárata van, ami a közepes osztály PU fedezékére nem jellemző.
Ha valóban "riadó" vagy gyakorlás volt a filmen, akkor Blue Sky kolléga megjegyzése korrekt. Eltekintve természetesen a helyi sajátosságoktól, mert nálunk az "Állványtól!" vezényszó volt a vége, de a lényeg ugyanaz. Ekkor az állvány és a rakéta összecsatlakoztatása (OS-10) után el kellett pucolni a fedezékből, de az állvány és a rakéta kivételével vinni kellett mindent. Én láttam a lőtéren olyan vaslétrát, amit a katonák bent felejtettek a fedezékben. Mitagadás, érdekesen nézett ki. Na meg nem is ott volt, ahol felejtették, hanem jó 40 méterrel arrébb.
Még anyi kiegészítés azért tartozik ide, hogy az indító állvány raj parancsnoka (tehát aki telefonált) az maximum tisztes volt, tehát nem tiszt.
Volt Tűzér!
Egy kérdés.Láttam egy filmben hogy valami riadó alkalmával egy rakás Orosz odaszalad egy álltalam Volhovnak vélt indító állványhoz és a rakéta előkészítése közben egy tiszt az inditó állvány belsejéből kivesz egy telefont és azon veszi az utasításokat.Valós dok.filmnek látszott.Van Ilyen?És ha igen milyen utasításokat kellet még itt közölni?Köszi!!