Hát igen,át tudnak cseszni a hangok rendeen. Én úgy jártam egyszer,hogy iszonyat hangja volt a motornak mintha egy MTZ járt volna.Azt hittem már a végét járja(van benne vagy 800.000),mikor véletlenül egy csavarnyúzóval valamiért megfeszítettem a hosszbordásszíjfeszítő lengéscsillapítójának a felső felfogatását.Néztem ám nagyokat,mekkora csend lett,és hogy milyen szépen jár ez a moci,esze ágában sincs behalni.:-) Szoval a lengéscsillapító perselyezése volt ki mint állat,és ez adta a kerepelő hangot.Türelmetlen ember lévén mit is csináljak?Kivettem a fém perselyt,és egy darab disszou tömlőt bevágtam a helyére mert pont az a méret.Azóta csend van és nyugalom.:-)) De tud érdekes hangot adni még dieselnél a vákumpumpa is.Szinte olyan csattogást produkál,mint mikor tényleg valamelyik csapágy elszáll a motorban.
Nagyon sokminden lehet az...mondjuk vízpumpa vagy vezérszíjfeszítő...akármi.
Nemrég én is meg voltam győződve,hogy vége a blokknak,iszonyú kalapálás,csörgés..azonnal leállít,semmi nem látszik.Nézem alul,nézem felül..na mondom ez csapágy,ez van..azért újra beindít,mostmár nyitott géptetővel..iszonyú kerregés...olajlámpa elalszik,fordulat egyenletes..pár mp után gyanakodva kiszállok.
Nézek alul,nézek felül....vezértengelycsapágy? Óvatosan kis gázt adok,erre olyan a hang,mint amikor flexelnek valamit..mintha nagyon előlről jönne..generátor,légkondi,vízpumpa,szervoszivattyú..stb..??!? Nézem,nézem ahogy forog,hallom,hogy igen,elől darál valami.Leállítom és hogy lássak is,odanyúlok,hogy kipattintsam a blokk elején az olajbetöltő sapka előtti kemény műanyag tálkát (ami azért van,ha az olajat mellé öntöd,ne a szíjakra öntsd).Hozzáérek,és szinte leesik..hoppá..lerázta magáról,ennyire..!!..? Kikotrom azt a műanyag vackot,érzem,hogy meleg..nem szokott ez meleg lenni..mintha büdös is lenne..megnézem közelről,hát az alsó pereméből hiányzik egy tized mm.Az egyik (és csak az egyik a 8közül!) ventillátorlapát beleért a meglazult műanyagba alulról,ez adta az iszonyú hangot.Minden fordulatra egy koppanás..én meg már temettem az autót:)) Persze a műanyag is azért lazult meg,mert előtte egy héttel meglöktem,mikor a blokkot takarítgattam,nem vettem észre,és mostanra "mászott" bele egy tizedet a ventillátorba..ki gondol ilyen piti dologra amikro beindítva az autót istentelen kerregés jön a "motorból"..?:)
Nem mindegy, mert a dugttyúcsapszeg cseréhez ki kell vennem a motort, a hajtókarcsapágyat alulról megcsinálom. Remélem nem olyan súlyos, hogy főtengelyköszörülés vállna szükségessé.
Nem halkul melegen, nem hiszem hogy hidrótőke lenne, azt felismerném, ez mélyebb hang. Főleg a vezérlés oldaláról hallatszik. Ha kalapácsnyéllel hallgatom akkor a motortartóbakknál a legerősebb. Nem emlékszem, hogy a motortartó bak a hengerfejre, vagy a motorblokkra van felfogatva. :(
Nekem is mondták skodán,hogy "csak rezonál valami",amikor megfordult a hajtókarcsapágy az alufólia "bélésben"..és nem az a "szerelő" mondta,aki kialufóliázta.
Egyébként ezek tudtommal hideg motornál a leghalkabbak,melegen az olaj már hígabb,sokkal durvább hangja van.Nem tanácsos nagyon forgatni,mert ha szétszakad a blokk oldalán leselkedik kifele a hajtókar.
Amugy irtad hogy valamelyik szerelö nem is hallja( ha nem villanyszerelö) akkor lehet hogy nem is akkora a gáz,mert azért 1 csapszeget ill hajtókar csapágyat még a láma szerelö is hallja......
79-es 1,5-ös aut I-s Golfom nem indult. Akksit feldobtam Absaar-ra, talán du majd, mert elég lassan forgatta és bikáról sem röffent. Viszont ha du esetleg töltött akksiról sem, vna vmi tippetek, vmi tipikus meghibasodas? köszönöm
Van egy Vectrám és az lenne a próblémám, hogy a távírányítója nem nyitja az ajtókat.
A központi zár amúgy rendesen műkődik, meg nem is emlékezős baja van, hanem voltam vele autóvillamosági szerelőhőz és ő mondta, hogy le van tiltva a 3 gyári kulcsból kettő, és a letíltottak közül az egyik pont nálam van. Más kulcsom nincs, külföldről behzott kocsi.
Nem lopot a verda, meg semmi ilyesmi.
Na már most cserélném én benne a zárat uneverzálisra, de nincs 20.000 ezer forintom az istenek se.
Én kicsit konzervativ vagyok, 3 Wb 353 -volt, és olyan , hogy összeomlik a gyujtás nem tudok elképzelni,persze , ha egyébként rendben tartod öreg csatalovadat. A gyujtás hibáját sokszor a megszakitók okozzák, főleg mert utángyártottak, a zárásszöget nem lehet tökéletesen beállitani rajta. Más esetekben a gy. trafók hibája, de nem ritka a gy, trafon lévő 2 kábel felcserélése sem ,. ez szokott aztán véletlenszrüen " összeomlást okozni. Javaslatom : válastd az egyszerübbet: Trafók ellenőrzése, én kicseréltem Zsiguli trafókra, mert az sokkal nagyobb szikraszámra van méretezve, /Pf 125, ZUK stb.is jó, csak régi tipus legyen./ Nagyon fontos , hogy a 2 vékony kábel helysen legyen bekötve, Rajz szerint./ Ha nincs rajz küdhetek /Gyertya kábelek sötétben való ellenőrzése után már nagy baj nem lehet a gyujtással.Kondenzátorok ellenőrzésére nem tudok jó módszert.
szerintem ne szorakozzal a kensavval. Haverom gimiben vizetontott a kensavba (ha jol emlexem pont forditva kell). Mivel a folyamat erosen exotherm ezzert kifutott a kensav ra a kezere es szep egesi serulesek lettek rajta :-(
Keresek (lehetőleg a 13. kerületben) autószerelőt, akinél megheggesztethetném egy Borának a kipufogóját. A középső felfogatás levált a kipufogócsőről (pontheggesztés elengedte). Aki tud megbízható szakembert az légyszi írja meg az elérhetőségét.
Azért megmérem, hátha szívja valami, bár nem hiszem. Csak szegénykém már tényleg túlkoros az átlaghoz képest. Egyébként Szászakku márkájú. Kerestem most a neten, de nem sok infót találtam róla, szinte semmit. Csak annyit, hogy még gyártják, de hogy hol kapható az már nem derült ki.
A Perionról meg azt találtam, hogy Szlovéniában gyártják :-O
Meg van ez a Top Akku, ami ugyanúgy néz ki mint a Perion, azt meg itthon gyártják.
Melyiket javasoljátok? Vannak számomra ismeretlen típusok is, Gigawatt, Global ... meg ilyenek :) 11-14ezer forint között. Bár a Global talán drágább egy picit.