2 M feletti a terjedelme, és nem publikus a címed. A pécsi hálót nemhiszem hogy elérnéd, de azért beírom az elérést: "Dedasz" munkacsoport és a D1030479-es gépen a PLT_Industria.ppt fájlra keress rá, de ha megtalálom a mailcímedet elküldöm háromfelé harapva.
Most az ünnepek múltával ismét megkérdezem: van-e valakinek a szovjet R-310-ről valami doksija?
Meg egy másik kérdés: a BRG új hasábrádiója (nem a Maros-B, hanem az utána jövő, zömök kis darab, nem jut most eszembe a típusa), na annak van egy szép akkutöltő/stab.táp hálózati egysége. Arról is kéne valami doksi, ha vóna. Mert lett egy olyanom. Működni működik csak helyre kéne tekerni a trmmereket benne. Mert ugye, amit tekerni lehet, az el is "tekeredik"
Helló Urak! Nem tudjátok hogy lehetne egy zippelt fájlt ide beszúrni? Egy nagyon jó anyagot találtam a hálózati feszültségen folyó netezésről a belső hálónkon (póverpointban). Most már meggyőződhettem arról, hogy igaz amit állítottam, egy nagy marhaság az egész.
Dx cluister-t kersnék a neten. SWL-ként "működöm" és két éve járok egy budapesti rádióamatőr klubba. Nincs szélessávú kapcsolatom, ezért olyan oldalcímet mondjatok, ahol nem kell sok mindent előre letölteni.
Aprópó, ha már szántom itt a billentyűket! A legnagyobb gondot számomra az RH-A vizsgára való készülődésben a műszaki rész jelenti. Ami neten van elérhető kidolgozott kérdéssor, azt már letöltöttem. Van e valakinek ötlete, egy jobban bevált módszer vagy valami. A mi rádióklubbunk vezetője teljesen rendben van.A forgalmat és a balesetvédelmet vesszűk már egy idelye és igéretet tett, hogy valahonnan fog majd nekem korbbi kérdéssorokat előkeríteni. Ebben viszont mintha egy kicsit lassúbb lenne. Szerintem ha valaki -úgy mint én- készül a megmérettetésre, ott nem lehet már elég korán elkezdeni a műszaki részre való felkészülést. Ha valakinek van valami ötlete, kérem írjon. Pesti srác vagyok , ha tehát valakinek vannak "raktáron" vizsgakérdései, évekkel korábban kérdezett sorai, szívesen elkérném egy fénymásolásra.
- hatfiuk encsak mosolygok rajtatok.. :) - akit komolyabban erdekel a dologm es a tervezett torvenylavaslat alapjan meg fel is kelti erdeklodeset a rh sav hasznalatanak eselye, az vegye na faradsagot es tegye le azta vizsgat.. nem bonyesz, ha a felesegem le tudta rakni nektek sem lehet problema.. az a sok kifogast amit talaltok es ide leirtok messze tobb energiatokat veszi el mint maga a vizsgara valo felkeszules ;)
Erről beszéltem, majesztró! Ha valaki nem olyan választ ír, ami megegyezik a rögeszméddel, akkor azt mint hiteltelen forrást figyelmen kívül hagyod, ignorálod, leszólásnak veszed és folytatod rög- és téveszméid felböfögését.
Képtelen vagy a tanulásra, alkalmazkodásra. Öntörvényű vagy, mindenki mást lenézel, mindenkibe belekötsz, szórakozol az amatőrök idegeivel. Ezzel a mentalitással maradj pmr és cb sávon!
Webmaestro, neked láthatóan annyira minimális a rálátásod a rádióamatőrizmusra hogy ebben a topicban hallgatnod és figyelned kellene, nem osztani az észt. Nem értem néha hogyan mersz hozzászólni ilyen témákhoz, hogyan gondolod hogy vitatkozhatsz úgy hogy a hozzászólásod végére szinte odaírod hogy egyébként nem tudod. Osztod az észt elektronikai témákban is, közben nem raksz össze egy 8 alkatrészes GDO-t sem. Az időre ne hivatkozz, mert amennyi időt itt az indexen osztod az észt, ezt felhasználva 2 hónap alatt simán összerakhatnál egy adóvevőt is. Nem akarok én beléd kötni, de kicsit már sok van belőled, és a legtöbbször a mondandódnak nincs magva. Tudod szokták azt mondani, hogy "Ezt a szakmát nem elég szeretni !!"
De azért neked is, és mindenki másnak Kellemes Karácsonyt Kívánok !
"Mindig elmagyarázzák neked, hogy az nem úgy van, ahogy móricka elképzeli, észérvekkel, indokokkal, de te mindig felböfögöd,"
Az észérvek, indokok és a mórickás-böfögős-mellébeszélős leugatások aránya ebben a fórumban egy a tízhez (ezúton is köszönet a valóban válaszolóknak). Remélhetőleg a feltett kérdésekre a valódi rádióamatőrök között jelen fórumnál nagyobb százalékban próbálnak érdemben válaszolni.
Tévedsz. Olyan emberekkel, akik válaszok helyett csak elhajtanak a fenébe, nem akarok beszélgetni (persze biztosan van kivétel, de a jelek szerint csekély a statisztikai esélye annak, hogy ilyennel találkozzak)
Az ignisklub-ban elég sok pmr használó van, és tudtommal ott maestro sokat segít, negyedhullámú antenna, találkozók, stb, ami nagyon pozitív szerintem.
Tehát az aktivitása megvan az úrnak, csakhát vizsga és szabályügyben makacs :-)
"Ez a rendszer másik nagy hibája, miszerint totál amatőr rádióamatőröket nem engednék olyan sávok és wattok közelébe, ahol messzire tud adni"
Ez szerintem a rendszer hallatlan előnye!
És mi a búbánatos lótusznak akar valaki messzire adni Q kódok, minimális angol, és a nemzetközi szabályok ismerete nélkül?! A rádióamatőrizmus nem arról szól, hogy erős pista elmegy jó messzire, és hogy utána tudok-e szólni BÁRHOGY.. 70 centin, belföldön, pmr-en talán.
Tulképp bárhogy, de annak FELTÉTELEI vannak.
De a "hiba" ki lesz küszöbölve, mert elvileg kapnánk 3,5 és 28 megát.
De nem hiszem hogy ez pl már jó lesz neked..
Mivel az előbb statisztikát emlegettél, és én még -ha hiszed ha nem - az ignis klubot sem tartom többségnek, ezért megnyugszom abban, hogy szerencsére nem a nagy átlagot képviseled, aki egy szál ptt gombbal, q kódok és szabályok nélkül nekimenne az rh világnak.
Majesztró! Azt, hogy te vizsga nélkül ( extra light vizsgával: "Milyen nap van ma?", mert az "Annyya neve?" már személyiségi jogodat sérti ), csak beszélgetni akarsz rádióamatőr sávokon, régóta tudjuk. Így-úgy körüljárva minden északban előadod magad. Mindig elmagyarázzák neked, hogy az nem úgy van, ahogy móricka elképzeli, észérvekkel, indokokkal, de te mindig felböfögöd, mintha meg se hallanád. Maradj a pmr-en, az való neked. A vitakultúrához az is hozzátartozik, hogy nem szennyezed a fórumot negyedévente ugyanazzal a rögeszméddel.
"Ugyanis egy Q-kód egy brazilnak is ugyanazt jelenti, mint egy japánnak. Mindenféle nyelvismeret nélkül, néhány Q-kód ismeretében is tudsz forgalmazni akárkivel."
Ez kétségtelen. Ez a rendszer másik nagy hibája, miszerint totál amatőr rádióamatőröket nem engednék olyan sávok és wattok közelébe, ahol messzire tud adni. DX sávokban és komoly wattal adni pl csak klubban eltöltött aktív próbaidő, vagy igazolt megfigyelői tevékenység vagy külön RH vizsga (DX vizsga?) vagy ilyesmi után engednék bárkit is, az első vizsgája után öt perccel semmiképp sem.
Na, pedig egy jóízű szentek felsorolása, majd üzleti céllal kéjelgő nők emlegetése hozzátartozik a rádiós élethez. Egy egy ölben landoló páka, vagy óndarab, egy egy kelleténél rövidebbre vágott antennapálca kihozza az érzést.
Tulajdonképpen valahol senki sem abból vizsgázik rádióamatőr berkekben, amit szeret. De ez még mindíg közelebb van a dolgokhoz, mint mondjuk az iskolában tanított "közismeret" a való élettől. Ahonnan tökéletesen hiányzik a kombinatorika, a problémamegoldás, helyette évszám-magolás, lexikális-tudásos-agypukkantás folyik.
Azt gondolom, hogy ha programozol nem lehet különösképpen megerőltető mondjuk a q kódok memorizálása, csak te nem szereted ezt a részt.
Én pedig örülök, hogy az árbóc statika kimarad, mert elég volt anno a matek, mechanika, áramlástan szigorlat, köszönöm.
"Legalább annyian nem építenek antennát, mint ahányan nem építenek rádiót."
Ha ez így van, akkor ennek megfelelően kell összeállítani a vizsgát. Marad bőven egyéb fontos (szükséges) témakör, nem kell attól félni, hogy a vizsga három kérdésből fog állni: neve? lakcíme? milyen végződést szeretne a hívójelére? :-)
"Annyi idő alatt, míg összebarkácsolnék egyet, szaladgálnék az anyagért, stb. simán megkeresem legalább kettő gyárinak az árát."
Vagy tíznek. Ez a természetes. Aki takarékosság céljából épít házilag antennát az valószínűleg vagy elszámolta magát, vagy unatkozó időmilliomos (vagy egy rabló kereskeső áraitól rémült meg). Alig van olyan antenna (a speciális típusok kivételével), amit ne lenne olcsóbb készen megvenni. Kivéve persze, ha valakinek éppen az antennakísérletek a hobbija, vagy kereskedelmi forgalomban beszerezhetetlen antennatípust szeretne kipróbálni.
Volt egy eladó yaesu frg 8800 a pannondx-en, de a honlap is elhalt, meg másnap reggel már felhívni sem tudtam.
Volt hozzá antennatuner, meg vhf opció, így került volna 60e-be. Az opció benne marad, de tuner nélkül ha azt mondta volna a fickó hogy 50, már indulok is érte a messzeségbe.
Hát valami olyasmi dolog kellene, vagy pl icom icr 70/71, kenwood r600, yaesu frg 100 (bár ez elég "fiatal", így annyiba kerülhet mint egy komplett tcvr).
0-30 mega elég, kell ssb, és nem kellenek irdatlan elektroncsövek."
Legalább annyian nem építenek antennát, mint ahányan nem építenek rádiót.
Nekem például az árbócomon mind a 9 antennám gyári. Annyi idő alatt, míg összebarkácsolnék egyet, szaladgálnék az anyagért, stb. simán megkeresem legalább kettő gyárinak az árát.
Azt nem kell elfelejteni, hogy külföldi börzéken az ottani ár felére szokták az antennákat leakciózni, nem az itthoni rablóárakra gondoltam. Pl. az X-200 as Diamond 50 euró volt a Hamradio-n.