Köszönet, remek idézetek. Végül a Picasso-s tanmese került a humidorra (elterjedt, városi legenda-gyanús történet, már Norman Mailer is megmlíti, ld lent) Érdemes lenne gyűjteni a szivaros bon-mot-okat, sztorikat már csak okulásul is. A neten nem találtam ilyet, de itt vala két link híres szivarosokról: 1. 2., ők biztos jól idézhetők. A legismertebbek talán K. Marx, Grant tábornok, Freud, Churchill, JFK (aki 1000 Petit Uppmann-t rendelt a kubai blokád bevezetése előtti napon) + Damjanich (égő szivarral ment a bitófa alá), Arany (Őszikék), Deák Ferenc, Krúdy (Utolsó szivar az Arabs Szürkénél), Babits, Kosztolányi, Lukács György, Tamás Gáspár Miklós és atöbbiek. Ps. A Maria Mancini ma valóban 1 kolumbiai tucatszivar, de Th. Mann idejében még a Varázshegy presztizsszivarja volt.
Én egyszer már szívtam, de nem hagyott mély nyomot bennem. Egy rendesen megsodort normál dominikai szivar az azokra jellemző tulajdonságokkal. Szépen kidolgozott nagy gyűrű (dombornyomott, aranyozott)
„Ich verstehe es nicht wie jemand nicht rauchen kann, ‑ er bringt sich doch, sozusagen, um des Lebens bestes Teil und jedenfalls um ein ganz eminentes Vergnügen! Wenn ich aufwache, so freue ich mich, daß ich tagsüber werde rauchen dürfen, und wenn ich esse, so freue ich mich darauf, ja ich kann sagen, daß ich eigentlich bloß esse, um rauchen zu können wenn ich damit natürlich auch etwas übertreibe. Aber ein Tag ohne Tabak, das wäre Gipfel der Schalheit, ein vollständig öder und reizloser Tag.“„Ich verstehe es nicht wie jemand nicht rauchen kann, ‑ er bringt sich doch, sozusagen, um des Lebens bestes Teil und jedenfalls um ein ganz eminentes Vergnügen! Wenn ich aufwache, so freue ich mich, daß ich tagsüber werde rauchen dürfen, und wenn ich esse, so freue ich mich darauf, ja ich kann sagen, daß ich eigentlich bloß esse, um rauchen zu können wenn ich damit natürlich auch etwas übertreibe. Aber ein Tag ohne Tabak, das wäre Gipfel der Schalheit, ein vollständig öder und reizloser Tag.“
magyarán: 1881. október 25-én, Malagában halva született egy kisfiú, a bába ott is hagyta az asztalon. A nagybátyja hozta vissza a kicsit az életbe, egy slukk szivarfüst segítségével. Enélkül ma nem ismernénk Pablo Ruiz Picasso nevét.
A Cohiba Selección ára 90K. Tekintettel arra, hogy egy különlegességről van szó ami 30 (!) darab szivart tartalmaz, úgy érzem annak aki értékeli ezt a minőséget nem túlságosan magas. Ez a doboz hosszabb időn keresztül biztosítja a minőségi és változatos szivarozás lehetőségét.
a seleccion kis humidorában semmiképpen se tartsátok sokáig a szivarokat, bár tényleg teljesen cédrus, de nagyon vékony a fala, ha állandón cseréled is a párásítót, akkor is elkezd száradni. amúgy tényleg gyönyörű kis doboz. az is biztos, h frissen csomagolt szivart a legjobb vásárolni, ugyanakkor megfelő tárolás mellett egy idő után úgy az élvezeti, mind a materiális értéke nőni fog. a certifikált (évente ellenőrzik és minősítik), ún old vintage szivarok leginkább árveréseken cserélnek gazdát hihetetlen összegekért. nekem is van még néhány 88-as mc no2-őm, ennek a kikiáltási ára londonban 1000 gbp/doboz volt néhány éve (ennél sokkal drágábbak is vannak), persze nekem nem innen van:) mindenesetre jól záródó, jól üzemeltetett humidorban, vastag cédrusfalak közt, ügyelve arra, h az egyes brandek ne keveredjenek (legjobb a külön humidor), a friss szivar állaga teljesen megőrizhető (max sötétül néhány év alatt), a cédrus érlelő aromája viszont sokat hozzáad az ízéhez (kb fél év után). a friss szivas is nagyszerű (olyasmi ez, mint a friss gyöngyöző rozé és a jó taninos v barrikolt vörös óbor közti különbség), de a jobb márkákat és limitált szériákat sokkal tovább fermentálják, vagyis füllesztik (akár 5-7 évig), ez persze nem tévesztendő össze a humidorban való tárolás/érlelés-sel.
Helló! Nekem személyes tapasztalatom, hogy a friss szivarnál jobb nincs. Elvileg megfelelő páratartalmon és hőmérsékleten a szivar elég sokáig eláll, de miven ilyen itt nálunk Mo.n nincsen, ezért azok állapota folyamatosan romlik. A humidorok nyilvánvalóan azt a célt szolgálják, hogy a romlás minél lassabban történjen, de mint tudjuk tökéletes humidor nincs, az ember meg gyarló is, és nem szereti naponta feltöltögetni a párásítót se stb... Amikor megveszel egy dobozzal, olyan finom puhák a levelek, olajos a külseje, meg ilyenek. Olyan kb. mind egy jó kerek fenekű csaj (gy.k. jó fogdosni)... :) Néhány hónap után a humidorban ez a frissesség, olajosság eltűnik, és beáll egy olyan szintre, ami elvileg korrekt, de azért a friss szivar, az friss szivar... :) Üdv,
Egyébként gyönyörű ez a doboz szivar (most nem a reklámot csinálom !).
És épp ez a gondom is vele. Sajnálom megbontani ezt a szép kollekciót, de ugyanakkor ahogy telik az idő esetleg változhat a szivar minősége, ár a Selección dobozába a gyárba tesznek egy kis párologtatót, így elsősorban nem a kiszáradástól kell védeni a szivart.
Mi a véleményetek egyébként, az idő múlásával a megfelelően tárolt szivar minősége hogyan változik?
A Cohiba Sublimes-t pl. 3 évig érlelt dohányból készítik eleve. De pl. Kubában az egyik vendéglátónk szerint a szivar árát nagymértékben befolyásolja a gyártás ideje. Szerinte a 18 hónapnál korábban gyártott szivarokat már féláron meg lehet kapni, és a legértékesebbek a friss, 6 hónapnál frissebb dobozok.