Viszont: a szolnoki és keceli múzeumokat nem tudom elérni. Nyitva vannak egyáltalán? Hogy kell oda lejutni? Nem ltudja valaki? (A weblapjuk nem műkszik.)
Oksi! UV lámpa szükséges feltétlenül? Honnan a rákból vegyek? Ilyen fotólemezkéket hol lehet vásáolrni? + Ugye a lakkot sem a háztartási boltban lehet beszerezni! Hol keressem?
Nagyon köszönöm! Ki fogom próbálni, s máris megy ide fel az eredmény! Nagyon köszi!
Jó akkor meglehet! Ha valaki végre pntosan leírná a működő általa kipróbált variációt, annak nagyon ötülnék.
A lemez felületét meg lehet jelölni, de az oldalait, azaz a vastagságát nem tudod előre védeni. A maráskor ezen felületek is megmaródnak. Vagy nem logikus ez így? Mi védi védené má meg?
Tehát nem kétoldali maratás? De a ásik oldala mért nem lesz megmart a folyadéktól? Hisz oda is eljut nem? És tökmindegy hány miliméter, vagy annak tört része, hisz ott is behatol a marató folyadék.
Ezen túl fotofilm készítése sem pár fillér, anélkül meg ember legyen a talpán az aki kirajzolja szabályosan a lapátokat.
Ha pontosan le tudnád írni a folyamatokat, lehet én is belátnám, hogy lehetséges megoldás lehet a maratás.
Jelenlegi ismereteim alapján viszont nem lehet megcsionálni!
Megnyugtatlak, nem fantazmagória! Nem tudom, hogy keveredett bele a NYÁK lemez, de semmi köze hozzá. Pártized mm-es vörösréz lap szükséges, fotoérzékeny spray, vasklorid. Meg egy alkoholos filctoll. Meg odafigyelés, türelem és tapasztalat (ezek pénzbe sem kerülnek). Hol itt a tízezer Ft-os költség?
Ami a kétoldali vagy lépcsős maratást illeti, az valóban bonyolultabb, de nem ördöngösség. A nagy gyártók is ezt a technikát használják, persze valamivel komolyabb felszereléssel, de az eredmény majdnem ugyanaz.
Ja, és mennyibe kerül egy műgyanta öntés anyagköltsége??? Szilikongumi (párezer) múgyanta (közel tízezer)??? És az első példányok ott sem biztos, hogy sikerülnek, ill. valszeg az ellenkezője az eredmény. Kérdezz meg néhány műgyantást.
Egyénként a hajtómű lapátkoszorúkat a nagy gyártók is úgy készítik. hogy a lapátsor mentén vékony sugárirányú vonalakat (esetleg íveltet is!) maratnak a lemezbe, aztán az így kialakuló lapátsort a makettezőnek kel kissé kifordítani a forgássíkból. A maratásos módszer sokkal egyszerűbb, pontosabb és egyenletesebb, mint rézlemezből kiszabni (ez utóbbit már csináltam kabintető keretnél, ne tudd meg! Vagy a harmadik lett jó).
A fotómaratásos módszer puszta fantazmagória! egyszerűen erre nem használható.
A mi általunk használt rézlemez vastagszága jóval nagyobb, mint amiből a nyáklapokat csinálják.
nekünk mindkét oldalt meg kellene maratnunk, ami a házi kivitelezést megnehezíti, illetva az anyagvasatagság 10 szeresére növelésének köszönhetően a két megvédett felület közé az éleken is behatol a maráshoz használt vegyszer, és a védőréteg alatt is megmarja a munkadarabot.
Persze szakkönyvek az ilyen éleket is javasolják védeni. De vajon arra senki sem gondolt, hogy maratás közben létrejönnek élek amiket a munka elvégzése előtt nem lehet a folyadéktól védeni?
Ergó az elmélet elmélet, gyakorlatban fabadkát sem ér. Ráadásul egy puszta próbálkozás is komoly ezközhátteret kíván meg, így több 10 ezer forintba is belekerülhet egy ilyen malőr, ráadásul csak egy hajtóműlapátról van szó.
A fotomaratás házilag nem olyan bonyolult (jó van olyan változat, ami az, de az már nagyon furmányos, és a nagy cégek is ritkán alkalmazzák). mindenesetre nem bonyolultabb, mint a műgyanta öntés. Valamelyik régi Modell és Makettben volt róla cikk. Egy régifajta (filmes, lehetőleg 6x6 vagy 6x9-es fényképezőgép kell hozzá, de a kisfilmes is megfelel, csak akkor kisebb méreteket lehet vele készíteni). A hozzá való vegyszerek beszerzése sem túl bonyolult, bár némelyik elég veszélyes, tehát óvatosan kell kezelni őket.
A többi már csak türelem és kézügyesség kérdése. Ha érdekel benneteket, előkeresem a cikket és beszkennelem.
Mittomhogyhívják a gyereket: Ő csinálta azt a fergeteges A380ast, nemrég volt itt fent link a fórumon róla.
Nah ő fotómaratással csinált hajtóműlapátokat magának, és az eredmény igazán figyelemreméltó, legalábbis részemről.
Tehát belehülyülök, ha nekem ilyen nem lesz. Fotómaratás házilag bonyolult, napok óta keresek infókat hozzá. nem jó...:-(
Viszont ha csak hajtóműlapátokra van szükség, és rendszerint az egyenes tollazatból áll, nem is annyira reménytelen a helyzet.
Ha veszünk nemtommilyen vastagságú, de vékony réz, vagy egyéb lemezt amit lehet vágni.
Hagyunk egy pici közepét, és kivágjuk körbe mondjuk ollóval. Papírvágó késsel megkarcolgatva bevagdossuk a lapátokat, majd, vagy előtte a nagyobb kört előrerajzolás után szintén kivágjuk. Jöhet a hajtogatás, és kész a propeller.
A 380 esetére ez tuti nem jó, hisz neki hajlított tollű darálója van elöl... nem tom azt hogyan lehetne kivágni, de az már elég nehéz szerintem.
Szerintetek működhet ez így egyszerűen??
Hol lehet megfelelő alapanyagot vásárolni ehhez a művelethez? Vagy mi lehet egyáltalán ehhez az optimális anyag?
Szia! Ez die-cast,vagy kit?Tudtommal itt csak repülősök,és harcjárművesek tanyáznak/meg itt vagyok én a kamionokkal/.Az autómakettek is tetszenek,de csak utcai személyautók. Zsolesz
Bemész a postára és megkérdezed, hogy mennyibe kerül az adott csomag ha utánvéttel adod fel. A vételárhoz ezt hozzáadod, és úgy küldöd el, fizetned ekkor csak a postaköltséget kell. A célállomáson a postás beszedi a pénzt és te kapsz értesítést arról, hogy bemehetsz a pénzedért vagy éppenséggel ki is viszik neked. Amennyiben a címzett nem veszi át, úgy visszahozzák a csomagodat és buktad a postaköltséget.
A postán megmondják, hogy az adott küldeménynek mennyi a postaköltsége, és az utánvét költsége (ez az értéktől függ, és persze a feladónak kell kifizetni). Az utánvét összegeként tehát a makett ára + postaköltség + utánvét költsége összegét kell számítani. Ez olcsóbb vétel esetén meghaladhatja a makett árát, de még drágább makettnél is jelentős összeg. A postai átutalás nem sokkal olcsóbb, a bankinál csak a postaköltséget kell felszámolni (belföld esetén, külföldi tranzakciónál ez is jelentős összeg lehet!!!). Viszont az utóbbi kettőnél nagyfokú bizalom kell mindkét részről.
Nekem eddig működött mindhárom változat, persze lehet hogy csak szerencsém volt a partnerekkel. (Ja, és személyesen egyiket sem ismerem - egyelőre).
Hogy működik a postai utánvétel? Valaki szeretne megvenni egy makettet tőlem, de gőzöm nincs róla, hogy kapom majd meg a pénzem, illetve hogy számítsam be a postaköltséget...
Szeretnék a mozdony után majd egyszer egy kamionnal vagy egy tűzoltóautóval megpróbálkozni. Csupa króm, csupa apró, csillogó izé... tisztára, mint egy szarka... :)