Keresés

Részletes keresés

Hivadar Creative Commons License 2019.12.30 0 0 48

Nincs hülye kutya, hanem hülye gazdi van!

bolykitomi Creative Commons License 2012.02.01 0 0 47

Köszönöm, ha lesz megoldás elmesélem.

Előzmény: CILLI (46)
CILLI Creative Commons License 2012.01.24 0 0 46

nézesd meg a szemét orvossal, a mienknek olyan hályog volt rajta, ami mozgott és persze a labdáját mindig megtalálta, de sötétben pl. kétségbeesetten ugatott 3 lépcsőfok tetején a lakásban, vagy a folyosó végén, mert nem talált (vagy nem akart betalálni) a szobába. A hályog néha jobban ráhúzódott a pupillára, néha kevésbé, bár nem 8 hónaposan kezdődött, de már olyan 4-5 éves kora óta fennállt a probléma, hogy nem lát rendesen. Elég hisztis tudott lenni néha amúgy és néha az éjszaka közepén jött rá a cirkusz, sírt, nyivákolt, de hogy mi baja volt, sose lehetett tudni. Tavaly halt meg szegénykém 2 hónnapal a 16. születésnapja előtt.

Előzmény: bolykitomi (43)
bolykitomi Creative Commons License 2012.01.23 0 0 45

Logikus kérdés.

Kiprobáltam, a labdáját gond nélkül megtalálja .

Előzmény: Büfés74 (44)
Büfés74 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 44
Jól lát?
Előzmény: bolykitomi (43)
bolykitomi Creative Commons License 2012.01.18 0 0 43

Éppen nem hülye, de furcsa.

Kb 8 hónapos kiegyensúlyozott szuka, szürkületkor mintha megbolondulna. Rohangál, ugat, érthetetlen okból erősen túlvezérelt állapotban.

Mikor hívom lehasal előttem kb 1.5 méterre és engem is ugat. Nehezen bejön, akkor meg annyira szeret, hogy már zavarba ejtő.

Ezt eljátszuk 5-6 alkalommal 18-22 óráig aztán szépen megnyugszik.

Tapasztalt már valaki hasonlót ?

Üdv:bolykitomi

Encci Creative Commons License 2010.12.27 0 0 42

adj neki kevesebbet többször.És neveld "jó modora".Ha nagyon éhes akkor taníts neki trükköket és jutalmazd a kajával (amit annyira szeret) :) Klikkerrel jól megy.És még ha agility gyakorlatokat is tanítassz neki akkor le is adhat egy keveset.:)
De szerintem ha gyorsan eszik annak az lehet az oka hogy éhes vagy fél hogy megeszi más előle...:S Még ha nem is éhezteted egy kövér kutya többet bí enni mint gondolnád.Így fontos lenne ha agilityznél vele vagy csak többett sétálnál.:))

Magada Creative Commons License 2007.11.27 0 0 41
Sziasztok!

Nemtudom, hogy erre a kérdésemre tud e valaki válaszolni de azért felteszem:) :

Van egy 2 hónapos (westi) kiskutyám, és akárhányszor adok neki kaját kb 2 másodperc alatt felfalja és már nagyon-nagyon kövér...

Hogyan tudnám leszoktatni, hogy ne csak a kaja érdekelje és normálisan kajáljon? Vagy ez majd leáll egy idő után? Nemtudom de eléggé furcsán néz ki amikor még a saját anyja elől is feleszi a kaját...
g-krisz Creative Commons License 2005.11.28 0 0 40
Így már érthetőbb, köszi.

Úgy gondolom, azért vigyázni kell a fajtaszintű általánosítással, hiszen fajtákon belül is elég nagyok a különbségek. Tény, hogy egy északi fajtát, vagy egy nyájörző fajtát nehezebb tanítani, de olykor a "jól bevált" német juhászkutya tanítása sem sétagalopp. Persze attól is függ, mire szeretném tanítni.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, szerintem az méginkább egyedfüggő, hogy melyik kutya hogy viseli az egyedüllétet, a kevesebb törődést. Azonban ha mégis fajtákat szeretnék minősíteni, akkor azt mondanám, hogy a német juhászkutya, örző-védő fajták, retreiverek, border collie nem valók olyannak, aki nem tud számukra munkát / hobbit biztosítani. Viszont ölebek sem valók olyanoknak, akik nem tudnak sokat vele lenni, tartsuk őket akár butának, akár okosnak.
Tehát összességében nehéz úgy kutyát választani, ha az a feltétel, hogy ne igényelje a gazdi foglalkozását...
Előzmény: lzleo (39)
lzleo Creative Commons License 2005.11.28 0 0 39

Van egy kutyaiskolai oktató ismerősöm, aki azért nevel rotit, mert például egy németjuhászban nincs akkora kihívás. Egy németjuhász két perc alatt megérti, hogy mit akarsz, és néhány ismételtetés után már szépen megcsinálja, míg egy rotival általában többet kell küzdeni az eredményért.

Szóval a butaság alatt azt értették a műsorban, hogy egy okosabb kutya inkább igényli a társas kapcsolatokat, a törődést, könnyebben "megsértődik", ha elhanyagoljuk, bonyolultabb összefüggéseiben képes szemlélni a világot, stb. 

Egy butább kutyát képes lefoglalni akár egy nyüzsgő hangyaboly is hosszú időre, míg egy okos kutya ennél több élményre vágyik. 

 

Előzmény: g-krisz (38)
g-krisz Creative Commons License 2005.11.27 0 0 38
Érdekes műsor lehetett...

Melyik kutya számít butának, ez hogyan mérhető?
Előzmény: lzleo (37)
lzleo Creative Commons License 2005.11.27 0 0 37

Láttam a tévében egy műsort, amiben azt ajánlották, hogy az elfoglalt emberek ha jót akarnak a kutyának, akkor inkább butább kutyafajtát válasszanak, mert azok jobban viselik, ha napközben egyedül vannak hagyva a kertben, nem igényelnek annyi törődést, mint az okosabbak. Simán eljátszadoznak egész nap, akár egy darab fával is. Ajánlották például a boxert. 

Ki mit gondol erről? Boldogabbak a butusok?

gitana19 Creative Commons License 2005.11.19 0 0 36

Felhozom 1 picit.

 

Kinek mi a véleménye a viselkedésterápiáról, állatpszichológiáról? Tanácsadás kutya- / macskavétel előtt? Létezik ilyen? Tudnak róla? Elérhető?

Gorcsev Creative Commons License 2000.06.23 0 0 35
A rangsorról: nem szabad elfelejteni, hogy az uszkár remek vadászkutya volt, kb. az utóbbi 100 évben lett belőle játékszer. Persze vsz. ez sem véletlen, talán éppen azért, mert jól kezelhető, értelmes fajta. A retrievereket pedig köztudottan szívesen használják pl. vakvezetőnek, ami a kutyák számára az egyik legnehezebb dolog. Nyilvánvaló, hogy ennek a rangsornak a felállításánál eleve előnnyel indultak azok a munkakutyák, amelyek ösztönösen elvárják és elfogadják az irányítást.
Leonbergi: ha van hely (udvar), és családi/házőrző kutyának kell, maximálisan javasolni tudom. Keresd meg a régebbi kutyás topikokat, rengeteget írtam róla.
dals Creative Commons License 2000.06.23 0 0 34
"Egyebkent nem egy kifejezetten intelligens qtty.Ot nem neveltuk gyerekkoratol, kisse elvadult formatumban kerult hozzank. "

Ez mindent megmagyaráz......

A másik kutyánál pedig igazából nencs semmi különleges..... Tudja, hogy azzal örömet okoz, ha pacsit ad, s miután tudja, hogy rossz fát tette a tűzre, megpróbál a gazdi kedvében járni.Az én kutyám ilyenkor úgy viselkedik, mint egy kis angyal. Ha meg finomságot szeretne, elém ül, s a két mancsát felrakja a székre vagy az ölembe. Ha zta akarja, hogy simogassam a nyakát, odajön, és a fejét a két térdem közé rakja, s várja, hogyí simogassam. ezeket minden kutya tudja, csak amelyikkel nem foglalkoznak, ott nem látni. Ha a kutyát abszolút családtagként kezelik, akkor a gazdik és a kutya kifejlesztenek egy közös nyelvet. Nafgyon fontos, hogy sokat beszélgessünk a kutyával. Sok kutyás ismerősöm tudna ilyen sztorikat mesélni. Én pl. elég sokat szoktam vele társalogni, főleg amikor 2en vagyunk itthon vagy sétálunk. És már elég sok dolgot ért. pl. különbséget tesz a "macska" és a "cica" között. A macska az, amit meg kell kergetni, ki kell űzni a kertből, míg a cica az, amelyik a miénk,és nem szabad bántani. De ilyet midnen kutyás tud mondani.

Előzmény: morticia addams (25)
géza gumikutya Creative Commons License 2000.06.23 0 0 33
Nézd, kivételek persze lehetnek, de nekem ezzel ellenkező a tapasztalatom...

Ráadásul a már említett 2 hülye kutya velünxemben ha szirénát hall, egymást túllicitálva vinnyognak... nem mindennapi élmény...

Előzmény: Yv (31)
dals Creative Commons License 2000.06.23 0 0 32
kutyától függ. Van, amelyik bírja, van amelyik nem. Ugyanúgy, mint a lövésállóságnál. Van, amelyik eleve bírja, van, amelyik csak hosszú szoktatás után lesz közömbös.
Előzmény: Yv (31)
Yv Creative Commons License 2000.06.23 0 0 31
Ezt meg kell, hogy cáfoljam. Dobink nem reagál a szirénára, míg Maszikám hosszas éneklésbe kezd, pedig Ő aztán korcs..
Előzmény: géza gumikutya (23)
dals Creative Commons License 2000.06.23 0 0 30
udvaron, ugye?
ha vhova odakakil, a végterméket szállítsd át arra a helyre, ahova akarod, hogy piszkítson. Mutasd meg neki. Ha felébred vidd oda, ha evett, vidd oda, ha úgy látod, mindjárt piszkít, szállítsd oda. Meg fogja tanulni. A mamáméknál a kutya pl. semmi pénzért nem hajlandó a kertben piszkítani, csak a kerten kívül, í gyümölcsösben, vagy az útszéli fűben.
Előzmény: nickJagger (27)
dals Creative Commons License 2000.06.23 0 0 29
ez nem ritka, a legtöbb kutya így reagál, ha vmi magasabb hangot hall.
Előzmény: géza gumikutya (24)
Yv Creative Commons License 2000.06.23 0 0 28
Szerintem sehogy:)
Régen a németjuhászoknak volt kijelölt helyük (azt is Ők jelölték ki), de aztán dobik lettek, azok pedig az egész udvart teleszemetelik.

Van egy kb. fél éves németjuhász fejű, staffi testű, csíkos talált kutyunk, Maszatka. Imádom és Ő is imád, és azt hiszem ebből származik a sok baj:)
Heves a vérmérséklete, de azt már beleneveltem, hogy ne harapjon, tavasszal jókat játszottunk a nappaliban. Aztán Anya elkezdte aportírozásra tanítni, így kevesebbet járt be, inkább kint edzettek.
Azóta, amikor bent játszok Vele mindig vigyázni kell, hogy ne pisiljen le örömében.. Már többször volt játék helyett fürdés.
A múltkor Ötsi kitalálta, hogy ismerkedjenek össze a kismacskával. Na Yv kiscicával a kezében letelepszik a földre, Maszat berohan. Persze hevesen szalad, kiscic ettől beijed, szőr feláll, fújás, karmolás (kit ha nem engem), végül elengedtem. MAszat viszont látta, hogy a földön térdelek. Odajött hozzám, hanyattvágta magát és lepisilt... A többiek fetrengetek a nevetéstől, én pedig megpróbáltam elszaladni Maszika elől. De Maszat csak jött utánnam, és néha meglocsolt.. Az a baj, hogy ilyenkor az se használ, ha rászólok.
Miért csinálja ezt?? Senki mást nem pisil le örömében, csak engem. És engem is csak akkor, ha bent játszok Vele. Ha az udvaron szaladgálunk, akkor semmi baj.

Kutyaféltékenységgel Ti hogy álltok? Amíg Maszat kicsi volt szeretett az ölemben ücsörögni. Látta ezt Domcsika a dobermann és úgy gondolta, hogy ha Maszatnak lehet, akkor lehet Neki is. Persze egy 3 éves dobermann már nem tud elhelyezkedni egy ölben, ahol már van egy kiskutyu is, így csak az első lábaival állt rám, de valahogy azt hiszem odahelyezte a súlypontját is, mindig kék és zöld volt a lábam Tőle:))
Ha csak egy kutyával akarunk foglalkozni, a másikat be kell zárni, mert egyszerűen képtelenség megmagyarázni, hogy most nem és nem Te vagy a soros:)
Tavaly ősszel még volt egy németjuhászunk, a szőrét úgy lehetett megtisztítani, hogy Domcsit bezártuk a lakásba, örült is magának jól, hogy Ő most bent lehet, és addig Lucyt sikerült megszabadítani a felesleges szőreitől.

Most látom csak, hogy mennyit írtam:) Bocsánat:)

Előzmény: nickJagger (27)
nickJagger Creative Commons License 2000.06.23 0 0 27
Van 1 kérdésem. Nem annyira gusztusos a kérdés, de kíváncsi lennék,..

Pici qtyám van és szeretném megtanítani, hogy csak egy helyre... dolgozzon. Ezt hogyan kell?

géza gumikutya Creative Commons License 2000.06.23 0 0 26
Ez igen! Az enyém meg megtanult mosolyogni! Amikor örült, rám vigyorgott! Nem tréfa!
Előzmény: morticia addams (25)
morticia addams Creative Commons License 2000.06.23 0 0 25
en csaladi kutyakrol tudok nyilatkozni(nekem sajnos nincs, bar imadom oket)
egyikuk kuvasz-nemetjuhasz keverek, es nagyon nagy lelke van. Ra is rajott a dili,(kuvasz ver) de meg idejeben rendre lett utasitva. Egyebkent nem egy kifejezetten intelligens qtty.Ot nem neveltuk gyerekkoratol, kisse elvadult formatumban kerult hozzank.

A masik kutya- a sztar:)))- istentudja hanyfele faluszeli keveres es kavaras kovetkezmenye, de minden elfogultsag nelkul allitom, hogy en nala intelligensebb kutyat meg nem lattam "eloben". Miatta vonom le azt a kovetkeztetest, hogy egy igazan okos kutya nem feltetlenul attol tarthato okosnak, hogy mikent engedelmeskedik a gazdajanak vagy kornyezetenek. G. "kiszasszony" mar ifjukoraban kimutatta a foga feherjet, azaz ha uri kedve ugy tartotta, akkor nem engedelmeskedett. Felepitett viszont egy teljes kommunikacios rendszert.
Pelda: Anyukam megtanitotta ot pacsit adni, amit viszont csak hebe-hoba teljesitett.Egyszer elszokott, ugy, hogy nagyon jol tudta, mit muvel. Amikor visszatert, magatol pacsit adott, senki sem kerte ra, sot. Azota is igy ker bocsanatot. Ezt o talalta ki maganak, mint meg rengeteg egyebet.
Az egesz csalad ismeri azt a jelrendszert, amit kialakitott velunk, es hihetetlen szinteken kommunikalunk. Eleg sok szot ismer emellett. Nyilvanvalo, hogy nagyon is atlatja a dolgokat.
Ehhez persze az is tartozik, hogy a kezdetektol fogva allandoan beszelgettunk, vitatkoztunk vele, vagy megdicsertuk,minden szinten neveltuk es kommunikaltunk vele,azaz abszolut csaladtagkent volt kezelve.

Szoval, egy keverek valoszinuleg ertelmesebb mind egy tultenyesztett fajta-tiszta kutya, de persze ebbol nem azt a kovetkeztetest vonnam le hogy a fajtatisztak hulyek, hanem inkabb az emberi hozzaallas milyenseget tartanam dontonek.

géza gumikutya Creative Commons License 2000.06.22 0 0 24
apró pontyosítás: a szirénára nem ugatni kezdenek, hanem - mintegy azt utánozva - szamárbőgés-szerű vonításba kezdenek,
Előzmény: géza gumikutya (23)
géza gumikutya Creative Commons License 2000.06.22 0 0 23
Rosszul fogalmaztam, a komondor & a németjuhász nem szomszédok, hanem egy házhoz tartoznak, együtt vannak. Így szerintem még szégyenteljesebb rájuk nézve a kirívóan bugyuta, egész éjjel tartó ugatás-vonítás.

Jah és még vmi: az összes remek, márkás fajkutya az utcánkban veszettül elkezd ugatni, ha szirénát hall, az egyik különösen bugyuta (a fajtáját nemtom sajnos) akkor is, ha harangoznak a közelben.

Persze az ilyesmiről le lehet(ne) szoktatni őket, de vhogy a korcsok mintha eleve mentesek lennének az ilyen szokásoktól, le sem kell szoktatni róla őket...

Előzmény: agresszívmalac (12)
dals Creative Commons License 2000.06.22 0 0 22
véleményem szerint hülye kutya nincs, csak hülye gazda - bocs, ha megbántottam vkit.....

Az igaz, hogy pár fajtánál többet kell gyakorolni, stb, de ugyanahzt az eredményt el lehet vele érni, mnt egy border collieval vagy egy NJvel. A felsorolt hülye ír szetter, komondor csak azért hülye, mert a gazdája nem foglalkozott vele, nem tanította, s emiatt a kutyák feltalálják magukat, elszórakoznak (ilyen az egymással való "beszélgetés"). A komondor s az NJ is munkára lett kitenyésztve, s vmit csinálnia kell. ha már a hülye gazda nem foglalkozik vele.
a lényeg: egy dalmatával ugyanazt meg lehet csinálni, mint egy németjuhásszal - az engedelmesség terén. Azért csak itt, mert bár a dalmata nem a legjobb őrző-védő, mindamellett jobb vadászkutya, mint az NJ. Van amelyik ebben, a másik abban jobb. De az engedelmesség alapkait mindegyiknek meg lehet és kell(ene) tanítani!

dals Creative Commons License 2000.06.22 0 0 21
hát nem is a mai fajta! A mai formáját az angolok hozták létre párszár éve.
Viszont a kutyák között nem sok pöttyös kutya van, s valószínűleg azokra az egyiptomi kutyakra vezethető vissza a közös ős......
Előzmény: nobodybuilder (11)
mulder_ Creative Commons License 2000.06.22 0 0 20
A legokosabb kutya akkor is a puli..a lehülyébb meg a chau-chau...Szerintem...De ez csak egy ember véleménye...Igaz az az ember én vagyok :)))))
nobodybuilder Creative Commons License 2000.06.22 0 0 19
bocs, hülyén fogalmaztam. szóval nem a kutya heccelte direkt a bikát : ) viszont nem habozik nekimenni a nyílt terepen sem, félelem nélkül, nem kell kényszerítő körülmény hozzá. de ez itt off, bocs.
Előzmény: prb (18)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!