Nehezen tudok dönteni. mert nincs rendes húsdarálók, a kézi tekerős meg olyan, már kár lenne rá költeni.
Legszívesebben olyan elektromosat vennék, ami "rendes" fém húsdarálós, és bővíthető további alkatrészekkel, de nem kell egyszerre megvenni mindent.
/Pillanatnyilag az is gond, hova tenném.../
Mivel imádom a sült-főtt kolbászt nem gond a füstölés.
Apropó füstölés!
Anno Kudlik Julinak volt egy kuktás füstölési recipéje. Nem emléxik valaki rá, miket kellett beletenni (fűszerek, fadarab?), hogy a rácson nyugvó hús megfüstölődjön, és nem legyen rossz???
Azt tudom, hogy a szelep nem kell rá, ott kacskaring ki a füst...
tojás.lap.hu - hát az eszem megáll, hogy mi mindennek nem szentelnek linkgyűjteményt! Mi mindig a sonkával együtt főzzük a keménytojást húsvétkor, eddig aszittem, ez a normális :) azt is tanúsíthatom, hogy a tojás igen sokáig (hónapok) eláll, egy idő után kicsit leragad a sárgája odabent, de ha megrázzuk, olyan, mint az új.
Öreganyám szokott kiküldeni az istállóban levő búzát tartalmazó hombárhoz, hogy hozzak be x db tojást. ( Az istálló üres volt már, csak nem fagyott bent). Ősszel, amíg tojtak a tyúkok, mésztejbe mártotta, aztán be a búza közé.Hónapokig elállt.
De a nyár végén egy doboz tojást találtam a nyaralóban levő hűtőben, meg ugyan nem ettük, de ránézésre ehetőnek tűntek, se záp, se állagproblémát nem láttam, pedig előző ősszel tettem be..:}}}}
Persze, én is így teszek, de a keményet nem állok neki melegen zaklatni, a lágyat meg mielőbb kellene.. Ha tudnám szakszerűen lefejezni, akkor a héjából lehetne kanalazni, de a lakáj képtelen megtanulni, én meg főleg..:}}}}}
Tavaly húsvétkor a csülökkel együtt főztem a tojást, elejétől végig, órákon át.
Az a neve: " velefőtt tojás". Az íze jobb, mint ha vízben főtt volna, mert annyi idő alatt a héján átjut a főzőlé. Nem lett zöld, sem vasbetonkemény, úgy látszik egy mértéknél nem tud keményebb lenni. Jövő húsvétkor megint főzök ilyet..
Forró vízbe szoktam tenni. Én arra gondoltam ,hogy a nagy hőmérséklet külömbség repeszti be.Vagy ,hogy odakoccan amikor teszem az edénybe, vagy ha nagyon forr a víz és dobálja a tojást.
Ezért kanállal, előmelegítve raktam a vízbe. De nem nyert.
Most kipróbálom a javasolt szúrkálást és az elősször az edénybe aztán rá a melegvíz és forralom technológiákat.
Nem akarok nagyon off lenni - de mennyire tartozik a trukkok koze a terites, a dekoralas, a talalas? Annyi finomsagot fozunk ossze-vissza, hogyan, hol, mivel esszuk meg???
joy, ha nem nagyban készítenéd a kolbászt, elég venni a husdarálódra egy bádog csöcsöt fillérekért a piacon vagy ezeraprócikkben. Nekem bevált. Csak a füstölést nemtudtam megoldani itt a Belvárosban.
Ha teflonos pléhsütőt veszel, érdemes kapszlikat használni hozzá, könnyebb kezelni, sok olyan massza van, ami különösen ragaszkodik a bádoghoz. Én rdágállom a kapszli árát, inkább vajazott sütőpapírból szoktam belegyűrni 1-1 darabot, az is van olyan jó, legföljebb nem annyira mutatós.
A "gumi"formánál ez elhagyható, ráadásul abból ki is fordítható.