Keresés

Részletes keresés

B-road Creative Commons License 2005.11.22 0 0 2487

Most keszulunk sutot venni. Elektromosat.

Van valakinek tapasztalata a pirolitikus tisztitassal kapcsolatban? Megeri? Hasznalhatoak a forgonyarsas grilles sutok?

Mert most kb ilyesmit szeretnenk. (Illetve en nem annyira, mert kifizetni nem lesz olyan mulatsagos.)

Eddig olyat hasznaltunk (kb 1 evig) ami katalitikus fallal rendelkezett. Nagyon nem koszolodott ossze, de azert el tudom kepzelni, hogy tartosabb hasznalat, es nagyobb igenybevetel eseten azok a reszek ahova nem er a katalitikus fal, eleg nehezen tisztihatoak. Van valakinek tapasztalata/velemenye ezugyben?

Ja es mik a jo ar-ertek aranyu markak/tipusok?

eolga Creative Commons License 2005.11.21 0 0 2486

Már késő, már elkészült.

Egy régi bérház kb 500 nmes, 5-6 méter belmagasságú padlásteréről van szó. Gondolod, hogy ez így számítana?

Előzmény: bimbambusz (2485)
bimbambusz Creative Commons License 2005.11.21 0 0 2485
Nem jó ötlet. Állati hamar szétrohad a faszerkezet a nedvességtől.
Előzmény: eolga (2484)
eolga Creative Commons License 2005.11.21 0 0 2484
Nem találtam elég meggyőzőnek a kéményseprőt, így végül a padlástérbe vezettük ki a szagelszívót.
Előzmény: bimbambusz (2483)
bimbambusz Creative Commons License 2005.11.21 0 0 2483
Béleletlen kéménybe én nem kötnék konyhai szagelszívót. Gondolom nem előny, ha a keletkező párát mind elszívja a kémény szerkezete.
Catman Creative Commons License 2005.11.18 0 0 2482
Ezt en is meg tudom erositeni. En OBI-t es baumaxxot hasonlitottam ossze a multkor. Derekszogu illeszto-szorito (butorlapok illesztesehez) kb. ketszer annyi volt a baumaxx-ban, mint az obiban...
Előzmény: Grg (2481)
Grg Creative Commons License 2005.11.18 0 0 2481
Hát jól körül kell nézni, mi végigjártuk a Praktiker/OBI/brico/baumaxx négyest, ebből csak az első kettőben volt használható kinálat, és ebből at obi átlag 500-1000Ft-al olcsóbb volt darabonkénti árban(!).
Előzmény: eolga (2480)
eolga Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2480

Felkerestem egy kéményszakboltot (talán Kémény Doktor, Révész utca), ahol szépen összeállították, hogy mi kell a szagelszívó kivezetéséhez egészen a kéményig. Kb: 9 e Ft volt. Mivel minden fillér számít, inkább a padlásra való kivezetés mellett döntöttem, mert pont azon a falon van a szagelszívó, és így egy egyszerű könyökkel megoldható. Gondoltam, így spórolunk jó néhány ezrest, úgy is ez a kémény dolog nem tetszik annyira. Szóltam páromnak, útban megvette a Praktikerben ezt a pár kütyüt. A számla 11e Ft!!!!

Szóval bárhol is veszed meg, Praktikerben NE!!!

Előzmény: Catman (2476)
tündérlala Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2479

Igen, ez már egy másik porbléma. :)

(Ezért nem jó szerintem a konyhai szagelszívót más rendszerekkel - füstkémény, szellőztető rendszer, stb. - összekutyulni).

Előzmény: Catman (2478)
Catman Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2478
Eppenseggel Cata paraelszivot fogunk venni, de a helyzet kicsit bonyolultabb. :) A lakasban folyamatos - elvileg kozponti elszivasos - szellozteto rendszer mukodik. Ebbe van bekotve a szagelszivo csove is. Csak azon aggodom, hogy ha bekapcsolok egy 600m3/h-s szagelszivot, akkor a furdoben nem nyomja-e vissza a levegot? Ugyan most is van a szellozokben pillangoszelep, de az epittetom altal epitett masik hazban hallottam olyat, hogy ezek a pillango szelepek nem zarnak tokeletesen. Szoval csak azert erdeklodom, hogy ha en is ilyen problemaval kerulok szembe, akkor mit lehet majd tenni...
Előzmény: tündérlala (2477)
tündérlala Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2477
Ezért is ajánlom a Cata-t mindig, mert ahhoz tudsz venni gyári pillangószelepet, g.zsalut meg alucsövet is, az ilyen obiboltoknál jóval olcsóbban és sokkal-sokkal jobb minőségben.
Előzmény: Catman (2476)
Catman Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2476
Ez nem ujdonsag. :)
Előzmény: monyesz (2475)
monyesz Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2475
Meg kellő mennyiségű pénzt vigyél magaddal, mert az a vacak műanyagdarab többezer ft !
Előzmény: Catman (2473)
monyesz Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2474

eolga !

Ha a kémény csak a ti lakásotokhoz tartozik (nem gyűjtőkémény), akkor nyugodtan köss bele !

Előzmény: eolga (2470)
Catman Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2473
Koszi a tippeket.
Előzmény: tündérlala (2472)
tündérlala Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2472

Vannak olyan elszívók, amelyeknek már az elszívó házán lévő csatlakozócsonkon ki van alakítva a pillangószelep (pl. a legtöbb Cata), és oda csak be kell pattintani a gyári pillangószelepet.

Egyéb esetekben pl. a csőszakasz végére tesznek ún. "gravitációs zsalut", amelynek az alapból lehulló (és záró) lemezkéit nyitja meg a huzat, stb., de emlékeim szerint létezik kiegészítő csőszakasz beépített pillangószeleppel is.

Ezeknek a szerkezeteknek elsősorban nem is a szagvisszaáramlás, hanem a szél kizárása (süvítő elszívók), ill. a hideg huzat bejutásának megakadályozása a feladata.

Minden nagy barkácsáruházban lehet ilyeneket kapni. Tipp: mielőtt nekiindulsz, otthon mérd le a csőátmérőt, amibe alkalmazni szeretnéd.

Előzmény: Catman (2471)
Catman Creative Commons License 2005.11.17 0 0 2471
Tudnatok ajanlani szellozo/szagelszivo csovebe epitheto pillango szelepet (visszacsapo szelep), amit megakadalyozza, hogy a levego (szagok) visszaaramoljanak a csobol? Hol lehet ilyeneket kapni?
eolga Creative Commons License 2005.11.16 0 0 2470

Voltak a kéményseprők, a következőt mondták:(hátha mást is érint ez a páraelszívó kéménybekötése - régi polgári ház)

Régebben konvektor volt bekötve, így valami bélés féle van a kéménybe, bár azt mondták, nem megy végig. Az egyik kimászott a tetőre, a másik addig begyújtott a lakásban a járatban(gondolom a húzatát ellenőrizhették). Miután a kémény csak ehhez a lakáshoz tartozik, a húzata is rendben volt és nem megy benne semmi, elvileg lehet. De a kéményseprő hivatalosan nem tudhat róla.

Kérdeztem miért. Azt válaszolták, hogy valamilyen belügyminiszteri rendelet miatt a kéményt csak tüzelésre lehet használni, a páraelszívó meg nem az. Semmi biztonsági probléma nincsen, de a beleegyezésük nem hivatalos.

Magyarán szólva lehet, de a felelősség az enyém, ha történne bármi. Így döntsön okosan az ember. :-(

eolga Creative Commons License 2005.11.15 0 0 2469

Teljes a tanácstalanság a páraelszívó bekötése a kéménybe kapcsolatban. Beszéltem olyannal, aki simán bekötötte, csak arról bizonyosodott meg, hogy nincs más abban a kémény járatban. Holnap jönnek a kéményseprők, de a kéménybélelést nem találom járható útnak.

Catman: persze, így lenne, már jártam is egy kémény szakboltban, ott is így állította össze nekem a bekötést az eladó.

Tilia: köszi az infót. Nem vésztelen ez a kémény dolog.

Ha bárkinek van tapasztalata köszönöm a segítségét előre is!

Előzmény: Catman (2468)
Catman Creative Commons License 2005.11.15 0 0 2468
Hello!

Mik a tapasztalataid a paraelszivoval (felteve, ha mar kiprobaltad)? En is pont ilyet szeretnek venni...
Egyebkent ha mindenkeppen a kemenyben akarod kivezetni, engedj bele egy csovet, es abba kosd az elszivot, ne kozvetlenul a kemenybe...
Előzmény: eolga (2465)
Tilia Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2467

Ha nincs kibélelve, szerintem ne csatlakoztass páraelszívót a kéménybe. A fűtéstervező mérnöknőnk szerint a pára az évtizedes korommal mérgező vegyületeket képez a régi kéményekben, ami átszivároghat a falon vagy kikezdheti az anyagát és instabillá válhat. Azt mondta, hogy a cirkót is ezért nem szabad bekötni a gyűjtőkéménybe. Emiatt nekünk parapetes cirkónk lett.

Előzmény: eolga (2463)
_Coco_ Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2466

A Wirlpool vevőszolgálat igy válaszolt az emilemre:

"Az ADG 7550 típusú készülékének biztonságos üzemeltetése végett, kérem, szíveskedjék a használati utasításban leírtak szerint eljárni. A befolyócső kicserélése "60 fokos"- ra  semmiképpen nem ajánlott, mert a készülék olyan alkatrészt is tartalmaz amely meghibásodik az ilyen jellegű üzemeltetés következtében."

de a gépkönyv szerint amihez a vizcsőre max60 fok van irva azt rá lehet kötni. nekem nem ilyen van....:(

eolga Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2465

Páraelszívó bekötésével szeretnék segítséget kérni.

Vettem ma egy Cata telefszkópos páraelszívót és szeretném a kéménybe kötni. Két kérdésem lenne:

1. Hol tudok venni hozzá csőveket? (persze örülnék neki, ha nem kerülne többe, mint maga a készülék!)

Lentebb olvastam hozzászólásokat, hogy a barkácsáruházaknál jóval olcsóbban lehet kapni. Tudtok segíteni hol?

(meg is volt adva cím: szakar@axelero.hu, de ezzel nem boldogulok)

2. A kéménybe való bekötésnek mik lehetnek a feltételei?

monyesz Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2464

Biztos nem bélelték ki !

Ha beszéltél a kéményseprőkkel és azt mondták, akkor az baj ! Szvsz hülyeség (pedig én elég rigolyás vagyok ilyen témában), de mégnagyobb baj, hogy ez egy bérház és bárki feljelenthet vagy használhatja a kéményt készülékbekötésre és máris megvan a baj !

Kéményes fórum van a topicok között.

Előzmény: eolga (2463)
eolga Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2463

Köszi a segítséget.

Páraelszívó - kémény:

A kéménnyel kapcsolatban: most beszéltem a kéményseprőkkel. Ha ki van bélelve a kémény, beköthető a szagelszívó. Ez egy régi bérház, nem hiszem, hogy a konvektornak anno kibélelték.

Tényleg ki kell bélelni a szagelszívónak? Azért az elég tetemes költség lenne! Van ötlet, hol tudnék ennek utána kérdezni? Próbáltam ilyen fórumot találni, de eddig nem sikerült.

Aki bekötötte a páraelszívóját kéménybe, kérem segítsen!

Előzmény: monyesz (2462)
monyesz Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2462
Na, a gépemen találtam egy Zanussi és egy AEG gépleírást, mindkettő min 65 cm-t ad meg a főzőlap és az elszívó közötti távolságra. A Cata sem lehet más...
Előzmény: eolga (2460)
monyesz Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2461

1. Ezen a cata oldalon van leírás is, próbáld meg letölteni a tiedhez valót, abban asszem benne van az elhelyezési távolság. Az enyém nem biztos hogy mérvadó, meg már nem is emléxem rá (3 hónap alatt sokat hülyül az ember :) )...

Ha nem találsz ilyen adatot, akkor talán a forgalmazót kéne megkérdezni, nála ott a papír.

2. OK !

3. Akkor beköthető !

Előzmény: eolga (2460)
eolga Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2460

Párelszívóval kapcsolatosan:

1. igen, de mennyi a biztonságos távolság a gázlap és a szagelszívó között? Én azt hittem, elég a két szekrény közötti távolság + 10 cm. De a konyhastudióban azt mondták, hogy meg kell lennie a 70 cm, különben a szagelszívó elszippantya a gázlángot, leég minden. Valami logika van benne, ezért kérdem, Nektek mi a tapasztalatatok, mennyit kell hagyni?

2. Kösz, már találtam is.

3. A kéményben volt 2 éve egy konvektor kötve, de már nincs benne semmi.

Előzmény: monyesz (2456)
monyesz Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2459

Elég bosos áron, de lehet kapni géppucoló szert. Ezt évente 1-2x szoktam használni. úgy vettem észre segít.

A melegebb víz miatt előfordulhat, hogy a tabletta rossz fázisban oldódik.

Vízlágyító jól működik, regeneráló sóval fel van töltve ?

Előzmény: bimbambusz (2457)
Axióma Creative Commons License 2005.11.14 0 0 2458

A Bosch kez.ut. szerint azert nem jo, mert kevesebb ideig fog ezaltal mosogatni, mivel nem kell a vizet melegitgetni. Mondjuk azt nem ertem, hogy aztatas kozben melegiti vagy hogy erti, esetleg tul keves a "beaztatas" es a felmelegitett viz spriccelese kozti idotartam, mindenesetre azt elkepzelhetonek tartom, hogy a rovidebb program azonos hofokkal is kisebb hatasu.

En mar csak a leendo napkollektor miatt is inkabb kotnem melegvizre, de egyelore varok vele (remelem nem kell surun cserelni a gepet, es ha majd igen akkorra talan lesz melegvizre optimalizalt is).

Elvileg a tul meleg viz megoldhato, ha hideg-meleg kiallas is van, es egy hofoktarto keverot szereltetsz be a gepek ele mondjuk 40 fokra (nem tudom mennyire egyszeru, meg csak a napkoll. kapcsan hallottam rola hogy letezik).

Előzmény: bimbambusz (2457)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!