Kb. 20 perc múlva el tudom küldeni a képet róluk, csak még el kell készíteni... Örülnék ha hozzád kerülnének, látom te is gondos pinty gazdi vagy. Ki is ereszted őket? Milyen jó dolguk lenne... Én nem szoktam, félnék, hogy az édes ebem véletlenül kárt okozna bennük. Egyébként ők az egyszerű szürke zebrapintyek, de nagyon szép hanguk van, azt vettem észre, hogy a fehérek nem tudnak így énekelni. A kicsik meg az apjuktól tanulják.
Remélem meg tudjuk majd oldani a találkozást, pesten lakom a belvárosban.
Három párom volt, most már csak kettő van. Nem is tudom hány évesek. Kb. 3. Legalább 13 éve van pintyünk, már nem is számolom őket. Ha meghal az egyik, mindig veszünk egy párt neki. Valószínű az lehet a szaporodási kényszer oka, hogy a kiengedésen kívül nagyon jó dolguk van, saláta, tojás stb. + a radiátor mellett vannak, úgyhogy nekik mindig nyár van... :) Gondolom én...
"Mondjuk van még egy kutyám is, aki nem tudom mit szólna hozzájuk... "
Szerintem örülne nekik, Igaz lehet hogy a kaja után trüsszögne az orrára tapadt tollak miatt, de akkor a "kecske" is elfogyna és a kutya is jólakna. Ne az a közmondásban nem pont igy van......... :)
Amugy hány párod van, és milyen idősek, hogy igy termelnek?
V
Csak szegények nagyon árválkodnak. Most már annyian vannak, hogy nem lehet őket megtartani. A párok meg folyton csak tojnak :) Szánom-bánom, de néha már kidobom a tojásokat, mert nem tudok velük majd mit kezdeni. Aktív állatkák ezek!! :)) Olvasom, hogy sokan kiengedik a kalitkából. Tényleg nem csinálnak semmi zűrt? Ürülék széthagyása stb.? Mondjuk van még egy kutyám is, aki nem tudom mit szólna hozzájuk...
Sajnos mostanában nem fogadják be az állatkereskedők a pintyeket a madárinfluenzára hivatkozva. Nekem született három fiú zebrapintyem, és nem tudom őket hova vinni. Szegények együtt vannak a kalitkában, mikor tudom, hogy nekik párosan szép az élet. Akinek esetleg kellene pinty, írjon nekem e-mailt.
Mivan Urak?
Mi ez a nagy csand, minden rendben, vagy pont hogy nem betévedt a macsek és oda a pintyőke?
Na akkor 1 kérdés. Ami a boltokban kapható szépiacsontként az igazán az, vagy csak ilyen alakura formázott mésztartalmu valami?
V
Hát akkor kivárom, ha fene fenét eszik is. Azt viszont nem tudom, miért ajálja a könyv a tyukhur fonnyasztását, fissen adtam nekik és szeretik (vagy emiatt böfögtek olyan jókat utánna?) :) V
majdcsak rápattannak a témára! a tyúkhúrt amúgy hallottam én is hogy nagyon szeretik. Egyszer mamáéktól hoztunk haza és rengeteget ettek! a maradékkal meg kibélelték a fészket! aranyosak voltak!
melegített dióbél. vagy mandula. drága, de ha van a kertben akkor nem vészes egy pár szemet adni nekik. salátalevél, reszelt répa. és a tojást próbáltad már?
Ilyet lehet kapni szerintem mindegyik madaras üzletben. Alapvetően homok, de van benne mindenféle darált motyó, a szépicsonttól a kagylódarabokig minden. Amit én szoktam venni az sárga papírdobozban van egy kanárival meg egy pinttyel az oldalán és madárhomok (Vogelsand) néven fut.
Üdv! Tapasztalatom szerint minnél apróbb, annál jobb. Ha nagyon pépesre szeretnéd, egy széles pengéjű kés, vagy kenőkés lapjával szét tudod "kenni", szinte teljesen pépesre. Esetleg keverhetsz hozzá egy kis reszelt háztartási kekszet. Az éheztetéshez nem tudok hozzászólni, de szerintem inkább ne.
Ahoy
Na most arról mesélyetek, hogyan kell azt a tojásfehérjét lereszelni. Sokáig főztem, ki is hült, de olyan lágy, hogy reszelni nem tudom, inkább szétkenődik. Összedaraboltam apróra és tettem be belőle. A tojó nézgette mert éhes volt, kostolgatta is, de mindtha még mindig nagy lett volna a darabolás.
Mekkorát birnak ezek lenyelni? Kb olyan gyufafej nagyságura daraboltam össze, de mint irtam puha lágy volt a tojás.
És még valami, érdemes egy kicsit éheztetni öket, hogy hamarabb rászokjanak?
V
Nem vagyok régi motoros a témában, mint korábban írtam, két hónapja vannak meg az enyémek, de azért leírom a tapasztalataimat.
Repkedés közben nem igazán piszkítanak, mondjuk én olyan szerncsés helyzetben vagyok, hogy a kalitjukhoz közel van egy nagy bokor cserepes virág, és abban bújkálnak, szinte egész nap. Néha azonban nagy köröket is tesznek, de semmi rossz tapasztalat. Ha hosszabb időre leszállnak valahova, nem mondom, hogy nem marad ott a nyomuk, de hát valamit valamiért.
Nálunk a kalitjuk a falra van felerősítve, és mi is nagyon sokszor mászkálunk el a kalit előtt, de.... 1. a kalit magasra van feltéve, szinte egészen a plafon alá, 2. sarokban van, így viszonylag védett helyen. Meg azt nem nagyon szeretik, ha közelről vizsgálgatjuk őket a kalitban. Úgy vettem észre, hogy közel a földhöz nem szeretnek lenni.
Más: azt irtátok, hogy költés közben nem szabad őket zavarni, de az nem zavarás, ha bent van a lakásban és ott járkálunk el a kalitka közelében napota soxor? Eddig a teraszon voltak, de most beljebb hoztam télire, milyen helyet keressek neki?
Ha kiszabadul is, nem kell őt hajkurászni, mert magától visszarepül a helyére. Főleg, ha megszokja, hogy naponta repülhet egy kicsit. Persze ez emberi tényező, hogy mennyit enged meg neki, de az én tapasztalatom szerint egyáltalán nem okoznak kárt a lakásban. És imádnak repkedni. Ha megunják, visszamennek a kalitba.
Hát érdekesek ezek a madarak.Tegnap kiszabadult az egyik takaritás közben. Ez nem tud repülni, azaz tud kb. fél métert felfele de utánna visszasülyed. Mind ilyenek, vagy szegény csak azért mert eddig nem volt lehetősége? Mondjuk nem bánnám ha igy maradna, nem kell hajkurászni :)
V
"megnéztem ezt a fonott fészket és egy kb 20cm magas "
Köszi, akkor én jól elcsesztem. Az átmérője jó lenne, de csak ollyan 8-10 cm magas, lehet hogy ezért nem mennek bele.
Más: Azt mondta 1 galambos hogy ne is kisérletezem, mert ezek a bolti madarak már anyira beltenyészttek, hogy nem fognak költeni. Ti is onnan szerztétek be?