Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3852

Remek gondolatmeneted van!  :-)

Ha jól emlékszem a Malom-bástya felsőbb szintjein nevezték meg az "Úr házát" -- Gerendás új házat -- tehát régebben a földesúr itt lakhatott.

Ezek a várleltárak viszont már 1678-ban és 1685-ben készültek el, amikor tényleges birtokos nem élt a várban, így aztán az eredetileg neki és famíliájának készült palota belső tereit más célra használták fel...

Ebből is látszik, hogy napjainkban egy várlátogatás során mennyire másképpen látjuk az erősség szerkezetét, felépítését -- mint azt egykoron használhatták!

Mint ahogy a várlista készítője is elcsodálkoznék {elszorodnék} a mai állapotokon!

Előzmény: karako-hid (3851)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3851

Szóval én ara jutottam, hogy a vár déli oldalán az Öregtoronytól délre volt az 1680-as években a palotal. A mostani palotának nevezett épület pedig gazdasági célokat látott el: konyha, sáfárház, pitvarok, boros ház és pince (jelen esetben a fsz-en) volt benne.

És ami érdekes a 3szegű toronyból visszajövet jön keresztül a mai palota tetején, hogy elérje az öregtorony egyik emeletét.

Előzmény: karako-hid (3850)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3850

Szerintem van, csak nem azt nevezi palotának.

"19. - A Nagy Palotából ó konyhán általmenvén, ugyanazon feljebb megemlített csatornás kút mellett vagyon egy gerendás pince, mely három szakaszban vagyon."

Szerintem ez a mai palota földszintje lesz.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3849)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3849

Alaposan átolvastam az inventáriumhoz fűzött megjegyzéseket, de -- érdekes módon -- a hosszúkás palotaépület belső tereinek nincs meg a lajstroma!

A Malom-bástya és a háromszögletű torony {benne a várkápolnával} részletesen leírva, de a palota nincs!  :-(

Hej, legjobb volna egy ilyen inventárium teljes szövegével végigjárni az adott erősséget!  :-)

Előzmény: karako-hid (3848)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3848
OK, de az invertárium? Nem ír helyiségeket vagy mégis?
Előzmény: Nagyon Várbarát (3847)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3847

Igen, abban 100 %-os vagyok, hogy a hosszú palotaépület fénykorában 3 szintes, vagyis kétemeletes lehetett, melyet a XIX. századi metszetek még romjaiban de ábrázolnak {pl. Rohbock és Miskovszky}

Sajnos ezt már a helyreállítások során nem állították vissza...  :-(  úgy, mint pl. a gesztesi vár is kétemeltnyi volt eredetileg! Pedig úgy mennyivel több lehetőség kínálkozna a vár kihasználására...

Miskovszky rajza Ny-felől 1882-ből

Rohbock metszete 1882-ből származik
Előzmény: karako-hid (3844)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3846

Én jelenleg a déli bástyát úgy képzelem el, ahogy egy lentebbi rajzomon jeleztem, vagyis a mai malomtorony éa környéke É-K felé egy épület lehetett.

Egy biztos pont a tömlöc, de van még egy süllyesztett "bolt". Ezért gondoltam ezt a malombástya alsó szintjére. A malomépítmény a leírás szerint az emeleten volt.

Egyébként a regéci, fűzéri, most a boldogkői invertáriumot olvasgatva, rájöttemn arra, hogy a pince mit jelent abban a korban: ugyaolyan tároló, mint most, de nem feltétlen süllyesztett (lásd: Füzér vára, Boldogkő jelenlegi palota alsó szintje !!!).

Szóval, ha a leltározó kitér arra, hogy süllyesztett, akkor valszeg az, de ha pincéről ír, nem biztos, hogy a föld alatt kell keresni.

Ui. Sós István nem tudja hova helyezni a "boltot", szerinte nem is volt besüllyesztve, szerintem igen.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3845)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3845

de attól, hogy neogótikus a lépcső feletti boltozat, még nem következik, hogy  a lépcső is 19. századi

Elgondolkoztattak a szavaid... valóban, lehetséges, hogy ez a lépcsősor még a felrobbantott É-i épületrész legalsó "boltjához" tartozhatott.

leltárból nem derül ki pontosan, mikor, hol jár az összeíró

Erre Sós I. is többször célzást tesz, miszerint szinte lehetetlen megállapítani az inventáriumot végző ember útvonalát a napjainkra félig lerombolt Malom-bástya belső helyiségei között

Előzmény: karako-hid (3843)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3844

És még egy érdekes kérdés:

vajon az É-i palotarész, amit ma palotának hívunk, hány szintes volt? Bejáratok hol voltak?

1. egy 1858-as metszetes akár 3 szintes is lehet, látszanak falcsonkok és egy védőtető.

2. leltározáskor viszont nem említenek szintet, csak egy folyosót vagy ilyesmit.

3. a palota K-i faláról készült képemen Sós I. írásának segítségével felfedeztem a gerendalyukakat, meg mintha ajtónyílás is lenne. E szerint az emeleti szint bejárata kívül volt.

karako-hid Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3843

Igazad van, ezt este nem írtam le, de azt a rajzot természetesen a déli-bástya MA IS ÁLLÓ épületére értettem. A déli bástya É-i elpusztult épület is 3 szintes volt, de szerintem a felső egy ágyúterasz szerűség volt, vagyis nem lakószoba.

Boltív: igazad van, ugye a Péchyek építkezéseit a monogramos vöröstéglák datálják, de attól, hogy neogótikus a lépcső feletti boltozat, még nem következik, hogy  a lépcső is 19. századi.

A leltárból nem derül ki pontosan, mikor, hol jár az összeíró. Emiatt nem tudni, hogy a bejárás merre volt a d-i bástyába. Újabb részletes kutatási eredmények kellenének. Sajnos csak egy rövid összefoglalót találtam a CB hírlevelek között.

Egyben biztos vagyok már, szerintem Sós I. rossz helyre helyezi a 3. kaput.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3841)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3842

Itt térjünk nyugovóra és majd holnap folytassuk! Jó éjt! :-)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.20 0 0 3841

A vázlatodat reálisnak tartom, de csak Malom-bástya hátsó, D-i oldalára... mivel az É-it elpusztította a robbantás!

Elől kellett lennie a feljáró lépcsőnek {grádics} ami felvezett az erkélyre {pitvar}

Innen aztán vagy K-felé a K-i keskeny várudvar illetve az Öregtorony felé -- vagy

a Malom-bástya D-i épületrészeibe lehetet továbbmenni.

A XIX. századi feljárat

A Malom-bástya épülettömbje egykoron sokkal nagyobb volt!
Előzmény: karako-hid (3834)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3840

Mivel gyakorlatilag az általad küldött alaprajzom van, meg az  a pár oldalnyi ismertető, amit küldtél, sok mindenben egyszerűsítek.

Szóval Drégely, de mégse. Elméletileg az 1550-es évek eleje, de ki tudja, hogy akkor pontosan, hogy nézett ki.

Rám nem vonatkozik a VC.

Gyakorlatilag annyit szeretnék, amennyit eddig megtudtam. Vagyis felsővár az öregtoronnyal, a ny-i oldal épülete, d-i kaputorony, középsővár a déli sziklaalagúttal, meg a két é-i patkótoronnyal.

Alsóvár a d-i bástyával vagy toronnyal?? Meg ha lesz kedvem egy palánkrész épül még hozzá.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3839)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3839

A   :-(  a végén azt jelenti, hogy sajnos a drégelyi vár jelenlegi helyreállítási állapota is ilyen mértékű! A vár egyébként klassz, de majd szeretném látni ha teljesen kész lesz.

Amúgy még nem írtad, hogy melyik időszakban fogja bemutatni az erősséget?

Fénykorában? Az 1552-es ostrom után? Vagy a napjainkban látható módon?

Előzmény: karako-hid (3837)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3838

Kösz szépen... jó éjt Álmos úr!   :-)

Előzmény: Reventlow (3835)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3837
Mi ez a :( a végén?? Remélem csak azért mert elsőre nem találtad ki, nem pedig azért mert nem tetszik a művünk. Még van rajta mit csinálni, de egy várat nem lehet csak úgy összecsapni, plusz ez nem művészi makettnek készül, hanem a fiam szórakoztatására.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3833)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3836
Viszont ebben az esetben a bejárás NEM a séli bástyán át van, hanem a jelenlegi helyen. Nem tudom mennyire igaz, hogy a kőlépcső 19. sz-i. Ezt feltételezi ui. Sos I.
Előzmény: karako-hid (3834)
Reventlow Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3835

Köszi:-))

Az igazság az, hogy olvasgatlak itt benneteket, és az államat csak nehezen tudom néha felhozni a földről, látva, mit műveltek:-)

De most már piszkos mód álmos vagyok. Jó éjt nektek!

Előzmény: karako-hid (3832)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3834

Az én jelenlegi elképzelésem a déli bástyára. Azért írtam, hogy jelenlegi, mert az elemzések során jelenleg ezt tartom elképzelhetőnek.

Előzmény: karako-hid (3831)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3833

Gratula!  :-)    Ilyen 30 %-os állapotában valóban hasonlít a valóságoshoz!    :-(

Előzmény: Reventlow (3830)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3832
Telitalálat. :)))))))
Előzmény: Reventlow (3830)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3831

Gőzerővel jár az agyam Boldogkőn is. Most megint eszembe jutott valami.

A leírás szerint a 3. kapu mellett volt egy kőből épített istálló, mégpedig a négyzetes bástya alatt. Most ugrott be, hogy hol lehetett ez.

Szóval a 2001-es ásatás szerint a kék helyen állt épület, erre lehet következtetni a déli bástya É-i induló falából. Itt volt a 3. kapu.

Ezen belül volt az istálló, 12 lóra.

lásd:

"Azon kapun belül vagyon egy kamora deszkából való, amellett vagyon egy kőből épített istálló, tizenkét lóra való." Amely istálló a Négy Szegű bástya alatt van, ugyan amellett vagyon..."

"sötét tömlöc, azon ellenében ugyanott van egy sütő ház, melybe kenyérsütő kemence vagyaon. Azon ház alatt van egy erős boltocska a földben..... kinek két ablaka a felsővárba járó kapu közé szolgál..."

Én arra gondolok, hogy a mai malombástya alsó szintje, ahová fentről kell lépcsőn lemenni, volt a "boltocska", vagyis boltozott helyiség. Ennek két kis ablaka a lécső felé szolgál. A maolmtorony 2. szintje, fentről fsz volt a sütőház. És még ezek fölött lehetett az ebédlő palota.

Előzmény: Nagyon Várbarát (3823)
Reventlow Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3830

Bocsi hogy belevauvau:-)) de erre hasonlít. Nem állítom azért hogy tényleg ez az.

Előzmény: karako-hid (3822)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3829

Már egyszer volt itt a császári robbantások feltételezett helyszínei. Az Öregtornyot és a Malom-bástyát rettenetesen elintézték, viszont a kaputorony megmaradt! Vajon miért?A Malom-bástya É-i fala a középkorban közfalként szolgált

Miután a császári robbantómesterek alaposan elintézték a boldogkői várat, végre eljöttek a békésebb idők! Szerencsére nem hordták szét maradékát a szemfüles parasztok, mert földesúri gazdái alatt mint gabonaraktár szolgált. Addigra már a palánkvár a múltté lett, így a Felsővárban lévő palotaszárnyat nézték ki, mint helyreállított tetővel védelmezett raktárhelyiséget. Ennek a tetőzetnek maradékai még láthatók az 1858-as évben készült Rohbock metszeten is.

Mivel a Malom-bástya bejárata is elpusztult, valószínűleg ezért kellett vésni egy gyalogoslépcsőt a csupasz sziklába, hogy legyen hol felvinni a gabonászsákokat a palotába, a raktárba...

Hát nem is tudom, hogy örüljünk-e a Péchy család helyreállítási munkálatainak az 1800-as évek végén, mert alaposan bekavartak-átalakítottak a váron... de ők főként téglával dolgoztattak, ez talán segít elkülöníteni a régebbi időszaktól.

Előzmény: karako-hid (3826)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3828

Kb 30 %, a felső rész így valóban retire emlékeztet, de még hiányzik egy kiugró bástya. az alsó részből csak mintavárfalat látsz, de még lesznek falak az egyik oldalon. És még volt valamikor egy kerítő palánk is. Na hol járunk?

Azt elárulom, hogy biztosra tudom, hogy jártál már ott....

Előzmény: Nagyon Várbarát (3827)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3827
Kérnék egy kis segítséget...  :-)    hány %-os állapotú most ez a vár?
Előzmény: karako-hid (3825)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3826
Eddig OK. Megvan a válasz a Déli bástya kiugró falára. Viszont a bástya É-i falán lévő két lőrés elfalazott ajtót rejt... úgy néz ki, hogy a bejárás a Déli bástyán, ma Malombástya volt. Állítólag a kőlépcső is XIX. sz-i.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3823)
karako-hid Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3825
hideg.
Előzmény: Nagyon Várbarát (3824)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3824

Első ránézésre a dunántúli R... várának gondolnám, bár akkor mit keres ott a külső várfal?

Előzmény: karako-hid (3822)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2005.11.19 0 0 3823

A számomra a Váras újság elején leadott cikkből és főleg a rajzból kiderült!

A Malom-bástya Ny-i fala -- ahogy mi is néztük a helyszínen -- sokkal hosszabb volt É-felé... elért az Öregtorony vonaláig. Ezért van még egy csonkja megmaradva, a többit a robbantás elpusztította, a helyreállításnál pedig nem törődtek vele.

Tehát a Malom-bástya É-i oldalfala előrébb állt az udvar felé, ide pedig -- eredetileg -- egy falépcső vezetett fel.

A Malom-bástya részlete a felvezető lépcsővel

Öregtorony és Malom-bástya rekonstrukciója
Előzmény: karako-hid (3821)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!