Na kis szamitas: az A-s fogyaszt 0.8kWh-t (nemtudom milyen sutesi modon, de biztos meg van hatarozva valami szabvanyban, pl 200 fokon megsutni egy talca makosbelest), a C-s legyen mondjuk 1.4kWh.
Tehat ha naponta sutok egy ilyen makosbelest, akkor egy evben 0.6kWh x 365 = 219kWh tobletfogyasztas szamlohatunk.
1kWh most kb 35ft. Azaz 7665ft evente a fenntartas. Ebbol ki lehet szamitani, hogy megeri-e vagy nem. Jelenleg ezek a szamitasok folynak nalunk. (Pl egy 1.1kWh-ssal mar kiegyeznek, ha az nem 140eFt-s, csak mondjuk 80e.)
"csak gyozzem az asszonyt lebeszelni rola, hogy jo lesz nekunk az Ckategorias, 60ezres is... :-((("
Pont ezt ne hagyd. AZ egyetlen ami tényleg számít az az hogy A B vagy C. :) Ez az egyetlen ami hosszú távon pénzt visz el, a többi csak úri huncutság, legfeljebb többször tisztítod, vagy nem pirul meg úgy a teteje.
A pirolitikus (legalabbis a katalogusok szerint) ugy 500fokon szarraeget mindent a sutoben, igy a dzsuvat is, es csak hamu marad, amit csak ossze kell seperni. Aztan irnak olyat is, hogy a keletkezo fustgazt valami katalizatorral semlegesitik (CO-> CO2, stb...?). Szoval biztos nem olyan egyszeru ez az egesz. Meg a gyakorlatban tuti nem ilyen egyszeru. Ezert lennek en is valaki olyan velemenyere aki mar hasznalt ilyet.
A katalitikus oldalfal meg annyival jobb egy sima zomancfalnal, hogy arra alig tapad meg valami, es az is konnyen eleg, vagymi? Nekunk ilyen volt, de nem hasznaltuk olyan sokat (1ev), hogy igazabol eszreveheto elony legyen. (De legalabbis mellette kellett volna hasznalni egy hagyomanyos sutot is, es osszehasonlitani.)
Nekem ugy tunik, hogy most ez a pirolitikus cucc a legmenobb (fagornal 160-170ezer), mig a katalitikus falat mar szinte minden 80-100e-es sutobe tesznek...
Az a baj, hogy sutot is az ember csak 1x szeretne venni, es ezert ha lehet minden legyen rajta (holegkeveres, pizzasutes, forgonyars, meg konnyen tisztithato, stb...). Raadasul ezek hiteles konstrukciok elerhetove teszik a legdragabbat is (legalabbis most), csak gyozzem az asszonyt lebeszelni rola, hogy jo lesz nekunk az Ckategorias, 60ezres is... :-(((
Az mit tud? (mármint a pirolitikus) A nagy hő segítségével leégeti az odafröccsent szennyeződést? A mi fagorunk ilyen volt - nem nagyon használtuk.
A katalitikus fal miben tér el a többitől? (én is sütővásárlás előtt állok, de nem igazán hajlok ezeke az extrákra pluszt áldozni; a korábbi masinán is volt számtalan funkció aztán mégsem használtuk.)
Van valakinek tapasztalata a pirolitikus tisztitassal kapcsolatban? Megeri? Hasznalhatoak a forgonyarsas grilles sutok?
Mert most kb ilyesmit szeretnenk. (Illetve en nem annyira, mert kifizetni nem lesz olyan mulatsagos.)
Eddig olyat hasznaltunk (kb 1 evig) ami katalitikus fallal rendelkezett. Nagyon nem koszolodott ossze, de azert el tudom kepzelni, hogy tartosabb hasznalat, es nagyobb igenybevetel eseten azok a reszek ahova nem er a katalitikus fal, eleg nehezen tisztihatoak. Van valakinek tapasztalata/velemenye ezugyben?
Ezt en is meg tudom erositeni. En OBI-t es baumaxxot hasonlitottam ossze a multkor. Derekszogu illeszto-szorito (butorlapok illesztesehez) kb. ketszer annyi volt a baumaxx-ban, mint az obiban...
Hát jól körül kell nézni, mi végigjártuk a Praktiker/OBI/brico/baumaxx négyest, ebből csak az első kettőben volt használható kinálat, és ebből at obi átlag 500-1000Ft-al olcsóbb volt darabonkénti árban(!).
Felkerestem egy kéményszakboltot (talán Kémény Doktor, Révész utca), ahol szépen összeállították, hogy mi kell a szagelszívó kivezetéséhez egészen a kéményig. Kb: 9 e Ft volt. Mivel minden fillér számít, inkább a padlásra való kivezetés mellett döntöttem, mert pont azon a falon van a szagelszívó, és így egy egyszerű könyökkel megoldható. Gondoltam, így spórolunk jó néhány ezrest, úgy is ez a kémény dolog nem tetszik annyira. Szóltam páromnak, útban megvette a Praktikerben ezt a pár kütyüt. A számla 11e Ft!!!!
Eppenseggel Cata paraelszivot fogunk venni, de a helyzet kicsit bonyolultabb. :) A lakasban folyamatos - elvileg kozponti elszivasos - szellozteto rendszer mukodik. Ebbe van bekotve a szagelszivo csove is. Csak azon aggodom, hogy ha bekapcsolok egy 600m3/h-s szagelszivot, akkor a furdoben nem nyomja-e vissza a levegot? Ugyan most is van a szellozokben pillangoszelep, de az epittetom altal epitett masik hazban hallottam olyat, hogy ezek a pillango szelepek nem zarnak tokeletesen. Szoval csak azert erdeklodom, hogy ha en is ilyen problemaval kerulok szembe, akkor mit lehet majd tenni...
Ezért is ajánlom a Cata-t mindig, mert ahhoz tudsz venni gyári pillangószelepet, g.zsalut meg alucsövet is, az ilyen obiboltoknál jóval olcsóbban és sokkal-sokkal jobb minőségben.
Vannak olyan elszívók, amelyeknek már az elszívó házán lévő csatlakozócsonkon ki van alakítva a pillangószelep (pl. a legtöbb Cata), és oda csak be kell pattintani a gyári pillangószelepet.
Egyéb esetekben pl. a csőszakasz végére tesznek ún. "gravitációs zsalut", amelynek az alapból lehulló (és záró) lemezkéit nyitja meg a huzat, stb., de emlékeim szerint létezik kiegészítő csőszakasz beépített pillangószeleppel is.
Ezeknek a szerkezeteknek elsősorban nem is a szagvisszaáramlás, hanem a szél kizárása (süvítő elszívók), ill. a hideg huzat bejutásának megakadályozása a feladata.
Minden nagy barkácsáruházban lehet ilyeneket kapni. Tipp: mielőtt nekiindulsz, otthon mérd le a csőátmérőt, amibe alkalmazni szeretnéd.
Tudnatok ajanlani szellozo/szagelszivo csovebe epitheto pillango szelepet (visszacsapo szelep), amit megakadalyozza, hogy a levego (szagok) visszaaramoljanak a csobol? Hol lehet ilyeneket kapni?
Voltak a kéményseprők, a következőt mondták:(hátha mást is érint ez a páraelszívó kéménybekötése - régi polgári ház)
Régebben konvektor volt bekötve, így valami bélés féle van a kéménybe, bár azt mondták, nem megy végig. Az egyik kimászott a tetőre, a másik addig begyújtott a lakásban a járatban(gondolom a húzatát ellenőrizhették). Miután a kémény csak ehhez a lakáshoz tartozik, a húzata is rendben volt és nem megy benne semmi, elvileg lehet. De a kéményseprő hivatalosan nem tudhat róla.
Kérdeztem miért. Azt válaszolták, hogy valamilyen belügyminiszteri rendelet miatt a kéményt csak tüzelésre lehet használni, a páraelszívó meg nem az. Semmi biztonsági probléma nincsen, de a beleegyezésük nem hivatalos.
Magyarán szólva lehet, de a felelősség az enyém, ha történne bármi. Így döntsön okosan az ember. :-(
Teljes a tanácstalanság a páraelszívó bekötése a kéménybe kapcsolatban. Beszéltem olyannal, aki simán bekötötte, csak arról bizonyosodott meg, hogy nincs más abban a kémény járatban. Holnap jönnek a kéményseprők, de a kéménybélelést nem találom járható útnak.
Catman: persze, így lenne, már jártam is egy kémény szakboltban, ott is így állította össze nekem a bekötést az eladó.
Tilia: köszi az infót. Nem vésztelen ez a kémény dolog.
Ha bárkinek van tapasztalata köszönöm a segítségét előre is!
Mik a tapasztalataid a paraelszivoval (felteve, ha mar kiprobaltad)? En is pont ilyet szeretnek venni... Egyebkent ha mindenkeppen a kemenyben akarod kivezetni, engedj bele egy csovet, es abba kosd az elszivot, ne kozvetlenul a kemenybe...
Ha nincs kibélelve, szerintem ne csatlakoztass páraelszívót a kéménybe. A fűtéstervező mérnöknőnk szerint a pára az évtizedes korommal mérgező vegyületeket képez a régi kéményekben, ami átszivároghat a falon vagy kikezdheti az anyagát és instabillá válhat. Azt mondta, hogy a cirkót is ezért nem szabad bekötni a gyűjtőkéménybe. Emiatt nekünk parapetes cirkónk lett.
A Wirlpool vevőszolgálat igy válaszolt az emilemre:
"Az ADG 7550 típusú készülékének biztonságos üzemeltetése végett, kérem, szíveskedjék a használati utasításban leírtak szerint eljárni. A befolyócső kicserélése "60 fokos"- ra semmiképpen nem ajánlott, mert a készülék olyan alkatrészt is tartalmaz amely meghibásodik az ilyen jellegű üzemeltetés következtében."
de a gépkönyv szerint amihez a vizcsőre max60 fok van irva azt rá lehet kötni. nekem nem ilyen van....:(
Ha beszéltél a kéményseprőkkel és azt mondták, akkor az baj ! Szvsz hülyeség (pedig én elég rigolyás vagyok ilyen témában), de mégnagyobb baj, hogy ez egy bérház és bárki feljelenthet vagy használhatja a kéményt készülékbekötésre és máris megvan a baj !
A kéménnyel kapcsolatban: most beszéltem a kéményseprőkkel. Ha ki van bélelve a kémény, beköthető a szagelszívó. Ez egy régi bérház, nem hiszem, hogy a konvektornak anno kibélelték.
Tényleg ki kell bélelni a szagelszívónak? Azért az elég tetemes költség lenne! Van ötlet, hol tudnék ennek utána kérdezni? Próbáltam ilyen fórumot találni, de eddig nem sikerült.
Aki bekötötte a páraelszívóját kéménybe, kérem segítsen!
Na, a gépemen találtam egy Zanussi és egy AEG gépleírást, mindkettő min 65 cm-t ad meg a főzőlap és az elszívó közötti távolságra. A Cata sem lehet más...