Én is megszeretenélek kérni, hogy pontosítsd a cicám fajta megnevezését. Én is nagyon kiváncsi lettem rá a téma után. Nekem is sziámit írtak rá a könyvére.
ja, és nem kell hozzá semmi más csak hogy legyen kombinált oltása, amit nem régebben kapta meg mint egy év, a karmai hegyét le kell vágni, fület pucolni és ha szükséges fürdetni (nem muszáj). Ennyi.
Az oltási könyvet hozni kell mert lesz állatovosi vizsgálat mielőtt beviszed a kiállítás területére.
Ahogy lentebb írtam már itt van nevezési lap: www.gabinet.hu a catshow résznél, a hagyományos bírálati lapot kell letölteni.És ide kell faxolni: 06-27-592-071
Mennyi idős Zanzi? Ha 9 hónapos feletti, akkor Nyílt osztályba kell nevezni.
Ha még nincs annyi akkor a 6-9 hónapos kölyökkategóriába.
Igen a sziámik ezen a téren kicsit hátrányos helyzetben vannak a többi fajtához képest, mert a bírók azt szeretik, ha a színe kontrasztos, a teste pedig szép vékony. És ez leginkább fiatalkorukban jellemző rájuk, ahogy idősödnek, és sötétednek, nyilván csökken a kontraszt is.
Az imént említett kennel koncepciója számomra sem világos, hiszen az egyik nőstényük kerekfejű, a másik félig Okonor, modern típusú. Ha az utódjaikat pároztatják majd, illetve ha a "hosszú" nőstényt kerekfejű kandúrral fedeztetik be, már is kész a keveredés. Jó lenne, ha legalább a tenyésztők tisztában lennének a fajtasztenderdekkel, és komolyan vennék azokat.
Elvileg sztem (lehet hogy ez az én egyéni véleményem) de egy thai törzskönyvében nem kéne hosszúfejűnek lennie. És MINDEN OKonor macska hosszúfejű sziámi, ez tuti.
Szerintem attól függetlenül hogy van benne színhiba, ki lehet hozni, mert annyi féle bíró van, van aki nem elsősorban színt nézi, hanem a típust (mennyire testes és zömök) meg van aki a szemszínért van oda, stb.
Egy macska sem tökéletes, akár thai, akár sziámi, és jó "buli" egy kiállítás, azt a pár ezer ft-os nevézi díjat megéri.
Valószínűleg a barátnőd Fife kiállításon volt Ausztirában, a Fife nem ismeri el a thai fajtát, ezért maradt alul a sziámikkal szemben. Ez most PMCE kiállítás (Tica) lesz, itt a thai elfogadottként számít, és csak a best in show-n kerül össze a sziámikkal.
De külön szokták díjazni a thai cicákat is.
Egyébként közzé tennék itt egy felhívást, nektek asszem ez igencsak aktuális:
2006. február 4-5.-én Budapesten kétnapos MACSKAKIÁLLÍTÁS lesz, és egy SZIÁMI/THAI/KELETI SPECIAL SHOW!!!!!!!!!!!!!!!
Itt a sziámik külön díjazásban és külön megmértettetésen is részt vesznek majd, minél több sziámis, thai-os, keletis, peterbaldos jelentkezését várjuk.
Valószínűleg a Lurdy Házban lesz, de még időben felteszem majd ide a jelentkezési határidőt, a nevezési lapot és a nevezési árakat is.
A neten találtam egy új tenyészetet Kennelnevük Bambuszligeti és meglepődve olvasgattam a törzskönyveket, és ott is szerepel Okonor a felmenők között ugyanakkor Thai tenyészetük van , akkor ez egyáltalán nem ritka.?
Létezik egyáltalán olyan Thai vérvonal Mo.-on amelyikben nincs Okonor vér mivel ugye ők már sziámik?
Írod, hogy 2-3 éves korig lehet kiállításra vinni és ha elöbb kialakulnak a színhibák mint folt a hason stb , akkor nem is ajánlatos már kivinni?
Nem tudom, hogy működik?
Olyat is hallottam , hogy egyes bírók nagyon elfogultak...
Pld, egy ismerősöm aki thai tenyésztő Ausztriában ő mesélte, hogy a kiállításokon , nem szeretik ha a Thai cicáival állít ki, azt hiszem Sziámi kategóriában tud csak, mivel a Thait nem ismerik el mint fajtát.
Vannak érdekes dolgok, de szerintem a legtöbbünknek a képeket nézegetve Thai cicusa van.
Mint írtad, , hogy te is mennyit költesz a tenyészállataid beszerzésére, valóban nem sok a 40 ezer Ft a kölykökért szerintem.
Én csak azon akadok ki amikor sziámi macsit hirdetnek jobbra - balra , szinte minden nélkül 5-15 ezerig , sőt részletre is. Na ez volt a hab a tortán.
És akkor ugye később meg , na csak egyszer legyen kismacskája és már keveredik a fajta és tovább.....a köv. generáció is.
Ezért én is ivartalaníttatni fogom a cicámat....
Zamir
Csak azért volt feltűnő ,hogy nincs törzskönyve , mert Okonor és valóban GYÖNYÖRŰ !!!!
Szerintem is vihetnéd kiállításra, nem lehet utólag alombejelentővel törzskönyvet kérni, és ha te keresnéd fel az egyesületet ahol a szülök regisztrálva vannak?
Nálunk is teljesen megegyezik a nyivákolásuk (főleg ivarzáskor) a babasírással. Volt hogy megkérdezte egy szomszéd hogy mekkora a babánk, mert olyan keservesen sírt múltkor hogy hallották. Erre én csak mosolyogni tudta. Évek óta csecsemőkorú a "gyerekünk":-))
Igen léteztek, néhány dokumentum film és NÉHÁNY hozzáértő szerint ma is gyakran találni Sziámban ilyen vékony , hosszúfejű sziámikat, azokat, akik nem pároztak be más fajtájú, zömökebb felépítésű macskákkal.
Nem állítottam hogy bizonyított lenne, ahogy én is írtam, ahány szakkönyv, annyi vélemény, de azért lásd be egyik változat sem lehetetlen.
Én is azt írtam hogy az 1800-as végén állították ki a sziámi macskákat először Angliában, de megtörténhet hogy az az 1900-as bajnok sziámi kandúr, már az európai rövidszőrűvel történt keresztezés eredménye. Hangsúlyozom, nem bizonyíték értékű,de meglehet.
Az európai rövidszőrű nem feltétlenül házimacska, külön ilyen fajta is létezik , ahogy amerikai rövidszőrű is.
Az angol Fife standard valóban a hosszúfejű forma, és máshol is a világon, de abban vitába szállnék hogy a 70-es években láttak volna először ilyen hosszúfejű egyedeket. A sziámi/keleti fajtáknál tapasztalatból mondhatom, egyáltalán nem jellemző a gyenge áll.
Az amerikai sziámikra pedig sztem a legjobb példa, hogy alig két hónapja érkezett hozzám az államokból egy sziámi nőstény, és ennek a testvére egy tenyésztő ismerősömhöz, és tökéletesen megfelel az egyenlőr szárú háromszög standardnek.
És mi a helyzet az ókori egyiptomi ábrázolásokon látható macskákkal?
Megdöbbentően hasonlítanak a mai sziámi/orientális macskákra.
Az egyiptomiak bizonyosan nem szelektáltan tenyésztették a házimacskáikat.
Csak annak a macskának a "megnyújtására" van lehetőség, amelyik magában hordozza ennek a genetikai lehetőségét. Szerinted hány generációra lenne szükség ahhoz, hogy pl. a brit macskák célzott, szelektált tenyésztésével elérd a sziámi-fejformát? (anélkül, hogy beletennél sziámit)
Én egy, a fajta történetével foglalkozó szakkönyvben olvastam az "üvegházas" verziót, amely szerint az első Angliába behozott sziámikat üvegházban, melegben tartották, és gyümölccsel etették mint egzotikus különlegességet. Amitől aztán tényelg elkezdtek pusztulni. És ekkor került sor az őshonos macskákkal történő keresztezésre, amitől erős, zömök állatokká váltak.
A hosszú típus genetikai lehetőségét valahonnan örökölniük kellett, de biztos, hogy nem az angol házimacskáktól.
És ha megnézed pl. a mai kiállítás győztes sziámikat, a fej - a standardleírással ellentétben- rég nem háromszög alakú, a fülek sokkal lejjebb vannak annál, hogy az arc vonalának egyenes meghosszabbítását képeznék, a kivánatos az, ha majdnem hogy derékszögben állnak a fejhez képest. És nem vettem észre, hogy az amerikai tenyészetekben ezen a téren előrébb járnának, mint Európában.
Ha beleszólhatok a sziámi-thai kialakulásának elmélkedésébe, akkor hozzátenném, hogy anatómiailag a macska felső állkapcsa és az orri rész genetikai okokból könyebben rövidül meg és hosszabbodik meg, mint az alsó. Ennek példája, hogy a nagyon rövid orrú perzsák között gyakori az előreharapás (az alsó fogsor túlnyúlik a felsőn), a sziámi és keleti fajtáknál pedig az igen gyenge áll.
Semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az eredeti sziámi macskák azért lettek zömökebbek, mert összekeverték őket a házimacskákkal. Az első sziámi macskákat 1886-ban állították ki Angliában, egy 1900-ból származó képen látható bajnok sziámi kandúr éppen olyan mint ma egy thai macska.
Az 1950-es évek elején kezdődik a fej megnyúlása és a 70-es évek közepére áll elő az egyenlőszárú ékalak, mely szerint a fülcsúcsok, illetve a fülcsúcsok és az orrhegy közötti távolság megegyezik. Ez ma is az angol standard.
Ezt könnyedén ki lehet alakítani ennyi idő alatt végzett gondos szeleckióval. Csak mellesleg az amerikai sziámi macska feje már nem egyenlőszárú háromszöget mutat szemből, mert a fülek és az orrhegy közötti távolság hosszabb, mint a két fúlcsúcs közötti. És szerintem ezzel élérték a hosszabbíthatóság felső határát.