Keresés

Részletes keresés

vargaur Creative Commons License 2005.12.06 0 0 130

":)) Olvasom, hogy sokan kiengedik a kalitkából. Tényleg nem csinálnak semmi zűrt? Ürülék széthagyása stb.? "

Na az enyimek ebben a tekinteben is kivételek.

Ugy kell kizavarni őket.

Nyitvahagyott ajtónál csak odaülnek az ágra és elkezdenek sipákolni" gyere gazduram valaki nyitvahagyta az ajtót, de mi nem akarunk kirepülni" :)

V

Előzmény: ewet (128)
vargaur Creative Commons License 2005.12.06 0 0 129
"Mondjuk van még egy kutyám is, aki nem tudom mit szólna hozzájuk... " Szerintem örülne nekik, Igaz lehet hogy a kaja után trüsszögne az orrára tapadt tollak miatt, de akkor a "kecske" is elfogyna és a kutya is jólakna. Ne az a közmondásban nem pont igy van......... :) Amugy hány párod van, és milyen idősek, hogy igy termelnek? V
Előzmény: ewet (128)
ewet Creative Commons License 2005.12.06 0 0 128

Jó lenne ha jó lenne...

Csak szegények nagyon árválkodnak. Most már annyian vannak, hogy nem lehet őket megtartani. A párok meg folyton csak tojnak :) Szánom-bánom, de néha már kidobom a tojásokat, mert nem tudok velük majd mit kezdeni. Aktív állatkák ezek!!  :)) Olvasom, hogy sokan kiengedik a kalitkából. Tényleg nem csinálnak semmi zűrt? Ürülék széthagyása stb.? Mondjuk van még egy kutyám is, aki nem tudom mit szólna hozzájuk...

Előzmény: vargaur (127)
vargaur Creative Commons License 2005.12.05 0 0 127

"Nekem született három fiú zebrapintyem, "

De jóóó neked :)

V

Előzmény: ewet_ (126)
ewet_ Creative Commons License 2005.12.05 0 0 126

Sziasztok!

Sajnos mostanában nem fogadják be az állatkereskedők a pintyeket a madárinfluenzára hivatkozva. Nekem született három fiú zebrapintyem, és nem tudom őket hova vinni. Szegények együtt vannak a kalitkában, mikor tudom, hogy nekik párosan szép az élet. Akinek esetleg kellene pinty, írjon nekem e-mailt.

Kb. 4 hónaposak.

vargaur Creative Commons License 2005.12.05 0 0 125
Mivan Urak? Mi ez a nagy csand, minden rendben, vagy pont hogy nem betévedt a macsek és oda a pintyőke? Na akkor 1 kérdés. Ami a boltokban kapható szépiacsontként az igazán az, vagy csak ilyen alakura formázott mésztartalmu valami? V
vargaur Creative Commons License 2005.11.25 0 0 124
Hát akkor kivárom, ha fene fenét eszik is. Azt viszont nem tudom, miért ajálja a könyv a tyukhur fonnyasztását, fissen adtam nekik és szeretik (vagy emiatt böfögtek olyan jókat utánna?) :) V
Előzmény: sgabo (123)
sgabo Creative Commons License 2005.11.25 0 0 123
majdcsak rápattannak a témára! a tyúkhúrt amúgy hallottam én is hogy nagyon szeretik. Egyszer mamáéktól hoztunk haza és rengeteget ettek! a maradékkal meg kibélelték a fészket! aranyosak voltak!
Előzmény: vargaur (122)
vargaur Creative Commons License 2005.11.21 0 0 122

A tojást, almát probálgatom, de a magokon és a tyukhuron kivül semmi nem kell nekik.

V

Előzmény: sgabo (121)
sgabo Creative Commons License 2005.11.21 0 0 121

melegített dióbél. vagy mandula. drága, de ha van a kertben akkor nem vészes egy pár szemet adni nekik. salátalevél, reszelt répa. és a tojást próbáltad már?

üdv: SGabo

vargaur Creative Commons License 2005.11.20 0 0 120

Nofene micsoda pangás.

Ezek a piszok a magokon kivül nem hajlandók enni semmit.

Talán a tyukhurt de azzal is inkább játszanak, se alma se lágyeleség, semmi nem kell nekik.

Valami rászoktatási módszer?

V

Előzmény: vargaur (119)
vargaur Creative Commons License 2005.11.17 0 0 119
OK köszi majd utánna nézek. Eddig sima homokot tettem be, abból is kimazsolázták a kagylótörmeléket ha jól láttam :) Köszi V
Előzmény: sgabo (118)
sgabo Creative Commons License 2005.11.16 0 0 118

Szia!

Ilyet lehet kapni szerintem mindegyik madaras üzletben. Alapvetően homok, de van benne mindenféle darált motyó, a szépicsonttól a kagylódarabokig minden. Amit én szoktam venni az sárga papírdobozban van egy kanárival meg egy pinttyel az oldalán és madárhomok (Vogelsand) néven fut.

üdv:SGabo

vargaur Creative Commons License 2005.11.11 0 0 117

". Alájuk madárhomok, általában valami jobb minőségű, őrölt kagylőval"

Ha ezt részletesebben kifejtenéd.

köszi

V

Előzmény: Törölt nick (116)
vargaur Creative Commons License 2005.11.10 0 0 115

Igen? Nálam még nem csinált galibát :)

Szoval, hogy szoktassam rá a madarakat az egyébb kajákra?

Csak a magokat akarják enni, pedig multkor szedtem nekik kukacot is, az sem kelett.

Sem a lereszelt, sem a darabos alma.

Mondjuk a tyukhurt azt imádják

V

Előzmény: Törölt nick (114)
vargaur Creative Commons License 2005.11.10 0 0 113

Már késő, ez már bent van a fagyasztóban, majd a legközelebbinél.

Azám urak, haszál valaki MSN-t? Azon egyszerüb lenne a csevegés.

V

Előzmény: Törölt nick (112)
vargaur Creative Commons License 2005.11.10 0 0 111

Hoppá. Valahogy ugy rémlett, hogy eddig mindig csak a fehérjéről olvastam, azt hittem azt nem  szeretik. Köszia tippet akkor odadom nekik külön.

V

Előzmény: Törölt nick (110)
vargaur Creative Commons License 2005.11.10 0 0 109

No ,kész a lágyeleség. 1 tojás fehérje és vagy 4 kex hozzá. Lereszelve pépesitve, most már csak egy kérdésen van ezirányba.

Tessenek mondani hogy kell a pintyeket tömni, mert bele se szagultak a munkámba? :(

V

finch Creative Commons License 2005.11.09 0 0 107
Üdv! Tapasztalatom szerint minnél apróbb, annál jobb. Ha nagyon pépesre szeretnéd, egy széles pengéjű kés, vagy kenőkés lapjával szét tudod "kenni", szinte teljesen pépesre. Esetleg keverhetsz hozzá egy kis reszelt háztartási kekszet. Az éheztetéshez nem tudok hozzászólni, de szerintem inkább ne.
Előzmény: vargaur (106)
vargaur Creative Commons License 2005.11.09 0 0 106
Ahoy Na most arról mesélyetek, hogyan kell azt a tojásfehérjét lereszelni. Sokáig főztem, ki is hült, de olyan lágy, hogy reszelni nem tudom, inkább szétkenődik. Összedaraboltam apróra és tettem be belőle. A tojó nézgette mert éhes volt, kostolgatta is, de mindtha még mindig nagy lett volna a darabolás. Mekkorát birnak ezek lenyelni? Kb olyan gyufafej nagyságura daraboltam össze, de mint irtam puha lágy volt a tojás. És még valami, érdemes egy kicsit éheztetni öket, hogy hamarabb rászokjanak? V
finch Creative Commons License 2005.11.07 0 0 104

Nem vagyok régi motoros a témában, mint korábban írtam, két hónapja vannak meg az enyémek, de azért leírom a tapasztalataimat.

Repkedés közben nem igazán piszkítanak, mondjuk én olyan szerncsés helyzetben vagyok, hogy a kalitjukhoz közel van egy nagy bokor cserepes virág, és abban bújkálnak, szinte egész nap. Néha azonban nagy köröket is tesznek, de semmi rossz tapasztalat. Ha hosszabb időre leszállnak valahova, nem mondom, hogy nem marad ott a nyomuk, de hát valamit valamiért.

Nálunk a kalitjuk a falra van felerősítve, és mi is nagyon sokszor mászkálunk el a kalit előtt, de.... 1. a kalit magasra van feltéve, szinte egészen a plafon alá, 2. sarokban van, így viszonylag védett helyen. Meg azt nem nagyon szeretik, ha közelről vizsgálgatjuk őket a kalitban. Úgy vettem észre, hogy közel a földhöz nem szeretnek lenni.

Előzmény: vargaur (103)
vargaur Creative Commons License 2005.11.07 0 0 103

És nem kakálják össze a lakást? :).

Más: azt irtátok, hogy költés közben nem szabad őket zavarni, de az nem zavarás, ha bent van a lakásban és ott járkálunk el a kalitka közelében napota soxor? Eddig a teraszon voltak, de most beljebb hoztam télire, milyen helyet keressek neki?

V

Előzmény: finch (102)
finch Creative Commons License 2005.11.07 0 0 102

Üdvözlet!

Ha kiszabadul is, nem kell őt hajkurászni, mert magától visszarepül a helyére. Főleg, ha megszokja, hogy naponta repülhet egy kicsit. Persze ez emberi tényező, hogy mennyit enged meg neki, de az én tapasztalatom szerint egyáltalán nem okoznak kárt a lakásban. És imádnak repkedni. Ha megunják, visszamennek a kalitba.

Előzmény: vargaur (101)
vargaur Creative Commons License 2005.11.07 0 0 101
Hát érdekesek ezek a madarak.Tegnap kiszabadult az egyik takaritás közben. Ez nem tud repülni, azaz tud kb. fél métert felfele de utánna visszasülyed. Mind ilyenek, vagy szegény csak azért mert eddig nem volt lehetősége? Mondjuk nem bánnám ha igy maradna, nem kell hajkurászni :) V
vargaur Creative Commons License 2005.11.05 0 0 98

"megnéztem ezt a fonott fészket és egy kb 20cm magas "

Köszi, akkor én jól elcsesztem. Az átmérője jó lenne, de csak ollyan 8-10 cm magas, lehet hogy ezért nem mennek bele.

Más: Azt mondta 1 galambos hogy ne is kisérletezem, mert ezek a bolti madarak már anyira beltenyészttek, hogy nem fognak költeni. Ti is onnan szerztétek be?

V

Előzmény: sgabo (97)
sgabo Creative Commons License 2005.11.05 0 0 97

Szia Spillo!

Látom Te vérbeli tenyésztő vagy! :))) Ezt a tojásos lágyeleséget hol lehet kapni? Délelőtt voltam a közelben két boltban is és nem volt. Amit én vettem, az ilyen porszerű akármi volt. Összekevertem vízzel, reszelt tojással, egy pici sajttal, aztán még adtam hozzájuk vagy répát vagy almát. Egy jégkockatartóba tettem bele ezt a motyót (fele almás fele répás) Aztán lefagyasztottam, és minden nap raktam be nekik egy darabot, de semmi. Aztán próbáltam a mindennap kikeverem nekik című megoldást, de úgy sem ment. Külön alma, meg répa egy perc alatt elfogyott de a mixemet nem ették.

Mostanában dióbelet szoktam nekik egy picit megmelegíteni, és úgy azonnal be a kalitba. Egy ideig azt hittem megeszik az etetőt is...

vargaur:

megnéztem ezt a fonott fészket és egy kb 20cm magas tojásra hasonlít, tehát jó magas. Egészen a kiszélesedő részéig telepakolták szénával, úgyhogy abban a magasságban hárman kicsit sűrűn vannak, de ketten kényelmesen elférnek. Szerintem a szellőzéssel sincs baj, mert elég laza szövésű az egész.

jó hétvégét!

Előzmény: Törölt nick (95)
finch Creative Commons License 2005.11.05 0 0 96

Sziasztok!

Már lassan két hónapja, hogy pintyeim vannak. Egy kisfiú, és egy kislány. Az első pillanattól kezdve nagyon jól érezték magukat, szinte azonnal elkezdték a fészket építeni, és tojások is lettek. Gondozták, felváltva költötték, azonban egy idő után eltűntek a tojások, és már csak aludni jártak be a fészekbe. Nem sokkal ez után a kislány elpusztult. Szomorú voltam én is, megy a fiúcska is, de a párom közbelépett, és sikerült venni neki egy új kislányt. Szinte az első pillanattól imádták egymást. Gyakran kiengedtem őket a kalitból, nagyokat röpködtek a lakásban, úgy tájékozódtak, mintha mindig is itt laktak volna. Aztán arra lettem figyelmes, hogy egyre többet vannak a kaliton kívül, és egyre több időt töltenek a viaszvirágom mélyén. ( Hatalmas, sűrű bokorrá nőtte ki magát az elmúlt években. ) Meglestem, hogy vajon mit csinálnak ott, és egy csinos kis fészket pillantottam meg. Örültem is, meg nem is, de nem akartam megzavarni őket. Szinte az egész idejüket ott töltik, csak enni mennek a kalitba. Ha bezárom őket, nagyon izgatottak és eszeveszetten ki akarnak jönni. Úgyhogy most nyitva a kalit ajtaja, és akkor mennek és jönnek, amikor csak akarnak. Nem nagyon zavarja őket, hogy mi is itt élünk. Vannak kétségeim a dologgal kapcsolatban, de nincs szívem bezárni őket. Mit tegyek?

vargaur Creative Commons License 2005.11.03 0 0 94

Köszi a választ.

Azt meg tudnád mondani, hogy kb mekkora belméretü odu kell neki?

Lehet hogy az enyém alacsony, mint mondtam faágból esztergáltam, átmérőre akkora a belseje, hogy 1 kényelmesen elfér farkastól, de lehet hogy alacsony.

Köszi

V

Előzmény: sgabo (93)
sgabo Creative Commons License 2005.11.03 0 0 93

Szia!

Ebben már van némi tapasztalat. :) Egy párszor mi is próbálkoztunk a természetből vett fészektípusokkal, de a félelem mindig nagy volt. Aztán mikor megbékéltek vele, akkor is max aludni jártak be, de inkább azt se. Ahogy ezt könyvekben is olvastam a "standard" zebrapinty fészekben alszik és ott is költ ha egy mód van rá. Tehát fontos, hogy elfogadja a cuccost. Boltokban lehet kapni, sőt létezik teszkógazdaságosban is ilyen fonott fészek. Mikor először betettük, ment a nézegetés meg a fejcsavargatás, de este már benne aludtak. Úgy gondoltuk, hogy alakítsák ki ők maguknak. Berkatun egy marék szénát és a kisfiú már neki is állt a pár napja bentlevő fészket kitömni. A kislány is csatlakozott hozzá, úgyhogy amit a fiú behordott azt ő belül elrendezte. Nagyon aranyosak voltak. Aztán 3 hét után megjelent az első tojás. Aztán még kettő. A szakirodalom szerint két hétig kotlanak rajta (legalábbis mintha ezt olvastam volna), nos ez nálunk 2 hónap volt. Csak akkor keltek ki, illetve kotlottak normálisan, amiután egy nyugisabb sarkába kerültek a lakásnak. Olvastam, hogy lágyewleséget kell nekik adni. Nos én azt a port akárhogy akármivel kevertem, nem ették. Sőt, kifejezetten utálták. Ha csak az volt bent, akkor addig jeleztek míg ki nem vettük és adtunk be mást. A tojásra való hajlamot egyébként tök jól elősegíti a főtt tojás. A sárgáját is megeszik, de a fehérjét imádják. Próbáld ki: megfőzöl egy tojglit, megvárod míg kihűl, majd felét villával összetöröd. Aztán rakd mondjuk egy befőttes üveg tetejébe és rakd a földre olyan sarokba ahol az ülőrúdról nem tudnak beleszarni. Nálunk az öt madár van hogy napi másfél tojást beteker! Most már nem kapnak olyan gyakran, mert iszonyatosan sokat tojtak utána!

Azt, hogy tojni akar nem jelzi semmivel. ha nincsen fészek akkor beletojik még az etetőbe is. Nyugis hely kell nekik meg egy frankó fészek. Saját tapasztalatból pedig úgy gondolom, semmi kötődésük nincsen a naptárunkhoz.

Az első fiú amit vettünk egy szomorú baleset áldozata lett. A következő ami bekerült a kalitba, kb 2 perc alatt aklimatizálódott és felfedezve a tojót az ülőrúdon, rögtön neki is látott utódokat nemzeni! Előtte ilyen furcsa gurgulázó hangot adnak ki magukból. De mint mondtam ennek sem volt semmi előjele.

Sok sikert!

Előzmény: vargaur (92)
vargaur Creative Commons License 2005.11.02 0 0 92

Sziasztok

A gyerekem szerzett egy zebra párt.

Azaz egy him és egy tojó, de remélem pár is lesz belőle.

Az lenne a kérdésem, hogy honnan fogom meglátni, hogy tojni akar?

Nem tudom hogy menyi idősek lehetnek.

Egy állatkereskedésből lettek véve, gondolom, hogy fiatalok.

Csináltam neki odut egy fatörzsből, bent volt náluk napokig, de oda se bagóztak rá.

Adok be nekik füszénát de  fészket nem akarnak rakni.

Egyáltalán van naptári időszakhoz kötve a majdani költésük? Mondjuk csak tavasszal?

Ha udvarolni kezd a him akkor az annak a jele lesz hogy lészülnek valamire? :)

Köszi

V

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!