Keresés

Részletes keresés

hb-tata Creative Commons License 2005.11.21 0 0 56

Sziasztok!

 

Örülök ennek a fórumnak. Már vagy 7-8 éve, hogy erre a -feleségem szerint ostoba flúgra-, adtam kopasz fejemet. Össze is jött néhány ezer féle tégla az ország és a felvidék sok pontjáról. Különösen érdekelnek a növény és állatmotívumok, valamint az egyházi jelek. Csatolok néhány képet próbaként. 

cyperus Creative Commons License 2005.11.18 0 0 55

Sziasztok!

 

Elkészültek a fényképek, de sajnos 15 nem lett jó. A téglákat olyan helyen fényképeztem, ahol rossz szögben érte őket a fény, így tiszta homály lett mind. Sajnos nincs digitális gépem, a telefonhoz meg adatkábel kell, hogy át tudjam vinni a számítógépre. Hamarosan szerzek. Azért a kerítésről készült képek jók lettek, arról teszek is fel, de a téglákon a pecsét így is nehezen vehető ki.

 

kerítés1

 

 

kerítés2

 

 

kerítés3

 

 

kerítés4
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.16 0 0 54

A római kori téglák teljesen mások, abból lényegesen kevesebb van, mint a későbbi tömegtermékből. A Dávid csillagosból is van több féle változat, sok helyen lehet vele találkozni, de ha valakit be lehet palizni, hát legyen neki.

Nem tudom, láttátok e már az Illés kútját, s az ottani beépített téglákat. Nagyon szépen megcsinálták.

Karcagon is van néhány szép példány az országzászló talapzatában. De pl Óbudán a Szőlő utcában is van egy kocsma bárpultjában néhány egyedi darab, vagy Neszmélyen, a Hilltop étteremben.

Várjuk a képeket, üdv.

Előzmény: cyperus (53)
cyperus Creative Commons License 2005.11.16 0 0 53

Szia!

 

Én is kaptam ajánlatot tőle, 4000 Ft lenne az osztrák sasos tégla darabja. Én még 1-2000 Ft-ot reálisnak tartok ilyenfajta téglákért, de a 4000 az már sok. Bár hallottam már olyanról, hogy római kori vagy Dávid csillagos téglát 20 000-ért adtak el. Hétvégére ha minden készen lesznek a tégláimról a fotók, majd felteszem ide.

 

cyperus

Előzmény: mtib (51)
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.16 0 0 52
Azon az áron alighanem ott fog elenyészni a manusnak. Még a legkülönlegesebb tégláért sem szabad annyi pénzt adni. A tömegtégla darabjáért még a 400.- Ft is sok.
Előzmény: mtib (51)
mtib Creative Commons License 2005.11.15 0 0 51
Sziasztok!

Kaptam választ, elérhetőséget: 4000Ft/DB!!!! Ha érdekel valakit szívesen megadom az elérhetőséget! (Lenti környékére kell érte menni!)

Mtib
Előzmény: mtib (42)
vivaldi.ron Creative Commons License 2005.11.15 0 0 50
Az előbb nem sikerült a képek csatolása, viszont a http://kep.tar.hu/vivaldiron  címen a képek megtalálhatók.

vivaldi.ron Creative Commons License 2005.11.15 0 0 49

 

 

Csak azért írok, hogy hátha érdekelne Titeket, mint pecsétes tégla mániásokat címeres tégla nagy mennyiségben is( kb. 7000 db).

A tégláról csatolok képet is.  Elérhető vagyok:vivaldivivaldi@freemail.hu címen.

 

Ha valakit érdekel ez nagy mennyiségben, írjon!

 

 

 

Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.10 0 0 48

A kalapácsos valamelyik köbányai téglagyár, az I.T. pedig az István Téglagyár. Az U.T.C. az Újpesti Tégla és cementmű. A V.J. fejből nem megy, már elég régen foglalkoztam a dologgal. Érden is volt téglagyár, nem tudom annak mi lehetett a jele.

Kalapácsot egyébként több gyár is használt, többek között a Salgótarjáni Tégla és Mészégetőmű. A B.T.M.Gy. a Budapesti Tégla és Mészégető gyár. Az A.Ö.B.G. az Allgemeine Österreichische Baugesselschaft, aki a budapesti rakpartokat kezdte építeni, majd Magyar Építő Rt-re szervezte át a cégét. Nekik is voltak hajóik. A terasz homlokfalán van egy ilyen tégla. A SZOB feliratot még nem tisztáztam, de Luczenbacher utódaié lehet. Van más anyagú VISEGRÁD és MAROS feliratú is.

Előzmény: cyperus (47)
cyperus Creative Commons License 2005.11.09 0 0 47
Most nézem, V.J. pecsétes is van nekem, azt is Érden találtam.
cyperus Creative Commons License 2005.11.09 0 0 46

Az újabb képeken is felfedeztem néhány ismerős téglát, ami megvan nekem is.

Pl. ilyen a kalapácsos, I.T., SZOB. Kalapácsost, és I.T.-t Érden találtam, valamint ugyanazon a helyen volt U.T.C pecsétes is. A SZOB feliratút érdekes módon itt Ajkán találtam. (Vajon hogy került ide???) Ezekről nem tudsz valamit? Vagy egyáltalán hol lehetne utánanézni? Érdekes a keresztes is. Hol sikerült ilyenekre szert tenni?

Különben köszönöm az infot a talpas P betűsről. Remélem a fentebb említettekhez is lesz valami hozzáfűzni valód.

Előzmény: Ha-Jó (45)
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.09 0 0 45

A képek lemaradtak!

 

Lymphater! Jó lenne, ha újra kesztyűt húznál!!

1234
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.09 0 0 44

Még néhány kép, amíg Ti is beindúltok.

Sajnos a cseresznyefa árnyéka helyenként rontja a láthatóságot.

A legfelső kép jobb felső sarkában lévő keresztes tégla a Kegyes Rend téglavetőjének a jele.

 

Szép napot Mindenkinek, Ha-Jó

Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.09 0 0 43

Örülök, hogy végre beindúl a topic.

A talpas P betű Luczenbacher Pál szobi vállakozó téglája, kinek kőbányája, fafűrész üzeme, téglagyára, s hajózási vállalata volt, hogy a termékeit maga szállítsa, s így olcsóbb lehessen.

 

Tegyetek fel képeket, mert csak így lehet életet vinni a topicba.

 

HerrZig!

Küldtem e-mailt képekkel, nem érkezett meg? Ha nem, jelezz, s újra megpróbálom.

 

Tudtátok, hogy a tégla szó a német der Ziegel-ből származik? A horvátok ciglának hívják.

 

Annyit még, hogy a D H ill. H D monogramos téglák magyar ill. osztrák címerrel Drasche Henrik különböző téglagyáraiból valók.

 

Volt még több téglagyáros is, akiknek saját hajózási üzemük volt, kikötővel, uszályokkal és hajókkal. Mohácson ketten is voltak: Rosenthal Samu és Rosmayer Ferenc.

Előzmény: cyperus (41)
mtib Creative Commons License 2005.11.08 0 0 42
Sziasztok!

Volt kb két hete az apróneten egy hírdetés téglákról. Írtam az embernek és válaszolt is. Ígért árat, képet, stb. Egy a baj, hohy Zeg ill. Lenti ahol át lehet venni őket. Ha küld valamit, szólok, hátha nektek jó.

Mtib
cyperus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 41

Szia!

 

Gyönyörű a terasz avval a sok különleges téglával. Van egy néhány, amit már láttam vagy éppen nekem is van. Láttam olyan "talpas P betűset" is, na pl. olyanom van 3 db. Az egyiket 1000 Ft-ért vettem, a másikakat törmelékkupacból szereztem. Pénteken megpróbálom lefényképezni a tégláimat, addigra lesz adatkábel a telefonomhoz. Így talán a hétvégén fel is tudom tenni. Csinálok képet a most épülő kerítésről is, amibe szintén bekerültek a pecsétes példányok is. Néztem vannak töröttek is. Sokszor annyira sajnálom, amikor csak a tégla fele van meg, vagy az évszámból csak egy 1-es és egy 8-as látszik. Eleinte gyűjtöttem ezeket is, de most már csak az egészeket hozom el, ha találok.

Előzmény: Ha-Jó (40)
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.07 0 0 40

Gyerekek!

Miért ilyen halott ez a topic. Napok óta csak a magam sorait olvashattam. Állítólag több százan vagyunk, akiknek ez a mániája.

Csereberéljünk infót, képeket.

No rakok még fel néhányat.

Részletek-1Részletek-2Részletek-3Részletel-4
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.07 0 0 39
A próba sikerült, jön a többi.A teraszA teli végfalRészlet a hátsó frontról
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.07 0 0 38

No, ha az index is úgy akarja felteszek néhány képet a teraszról, illetve a téglákról.

Üdv Ha-Jó

Pozsonyi tégla körkemence rajzával
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.05 0 0 37

Végre megleltem a képeket a fiókban, most már csak be kell szkennelni. Remélem, végre összejön a dolog.

Kellemeset mindenkinek a hétvégére.

mtib Creative Commons License 2005.10.30 0 0 36
Előre is köszönet érte!
Fénymásolásban tudok segíteni.

Mtib
Előzmény: Ha-Jó (35)
Ha-Jó Creative Commons License 2005.10.24 0 0 35

Ahogy lesz időm beszkennelni az anyagomat, megkeresem a módját, hogy láthassátok. Sajnos nagyon sok melóm van, s mindíg későn érek haza, nincs már kedvem felmenni a géphez. De ami késik, nem múlik!

Üdv, Ha-Jó

Előzmény: mtib (34)
mtib Creative Commons License 2005.10.20 0 0 34
Sziasztok!

Kedves Ha-Jó! Gratulálok így látatlanban is a gyüjteményhez! A gyüjtői munkád szerintem hiánypótló lehet! Egy-két szép képpel meg tudnál örvendeztetni minket?
Én elsősorban numizmatikával foglalkozom, bárcákat gyüjtök. A téglák gyerekkorom óta tetszenek, volt egy-két darab az udvaron lerakva (Kossuth címeres, osztrák sasos). Sajnos panelben lakom, így fizikailag eltenni nem nagyon tudom őket. Inkább képanyagot próbálok összeszedni róluk. Irodalmat még nem sikerült találnom. www.kep.tar.hu/mesztib itt van az eddigi szerény termés, de ígérem lesz még!


Más:
http://www.apronet.hu/lista.tdp?alrovat=23
Régi tégla eladó! Lehet, hogy egy idő után ezen a linken már más lesz. Előre is bocs!

Szervusztok


Mtib
Ha-Jó Creative Commons License 2005.10.20 0 0 33

Sziasztok!

 

Nagyon érdekes témát dobtatok fel. Azt hiszem, a következőkben sok kérdésre találtok választ abban, amit írok.

Szóval, több évtizede, hogy megfogott a bélyeges téglák látványa. de nemcsak a látványa. Mikor kézbe veszi az ember, szinte úgy érzi, mintha kezében tartaná a történelmet, mintha megérintene valami életérzés abból a korból. A teraszom falát ilyen téglákból építettem. Egy sor semleges tégla lapjára, majd fekve kantra, kb. két centit kiemelve a síkból a bélyegesek. Újra fekvő semleges sór, s arra megint a kiemelt bélyegesek. Úgy 200 db lett így beépítve. az első teli homlokfal a tetőig így. Szépen megpucoltam rézdrótkefével, s lenolajjal impregnáltam a fegyok ellen.

A szomszédot elválasztó kerítésem hasomló stílusú, a szomszéd felől bevakolva szépen. Még boltívet is raktam egy bontott gyárkémény íves tégláiból. A tömött vakolt falrészekbe pedig bélyeges cseréptöredékeket ragasztottam. Abból is van nehány.

Téglagyüjteményt lehet látni Abonyban is, és Kőbányán a 85-ös busz vonalán lévő tó déli partján 5 emlékfalba beépítve. Kőbányán sok téglagyár volt, ezeknek állít emléket a kis park a falakkal. Nem messze még áll egy gyárkémény a pusztaságban, a lakótelep túloldalán, a Köki metrómegálló felé.

A TV-ben egyszer egy felvidéki bácsi tégláit is bemutatták, valahonnan Elefánt környékéről, mert emlékszem, hogy egy elefántot ábrázoló téglája is volt, amit az ottani téglagyárban készítettek.

Kezdetben azoknak a gyáraknak a tégláit gyüjtöttem, amelyeknek hajózási üzemük is volt, s így olcsóbban tudták a termékeiket elszállítani a nagy Budapesti építkezésekre.

Drasche Bécsben, Eggenhoffer és Drasche Esztergomban, Luczenbacher Szobon, Nagymaroson a Marosi, Baján a Geiringer, s mohácson Rosmajer és a Rosenthal.

Később, mikor Győrben tanítottam, a Káptalan-domb bontásainál leltem szép darabokat, de sajnos ezek nagy részét egy érzéketlen takarítónő kidobálta a nautikai laborból, ahol gyüjtögettem.

Még később a Dunát járva, hátizsákban cugoztam haza egy-két darabonként Bécstől Magyarkanizsáig. A legszebb darabom Pozsonyból való, egy álló alakú, a város címerét ábrázoló darab.

Egyszer betegség okán elkezdtem katalogizálni is a meglévő tégláimat, majd később a Széchenyi könyvtárban kigyüjtöttem többszáz téglagyár adatait. Ha valóban akadnának tettestársak, talán össze lehetne hozni belőle valami kiadványt. Sok fotót is készítettem a beépített tégláimról.

Sőt egyszer írtam egy cikket a hajós-téglagyárosokról.

Ha tényleg van érdeklődés, a címem: horvath.jozsef@europahajo.hu

 

Üdv minden érdeklődőnek.

 

wrn3060 Creative Commons License 2005.10.17 0 0 32
Időközben eltelt egy hét. Az átereszt teljes egészében elbontották. Egy szem téglát találtam a földbe döngölve. A bélyeg: "G K" megtudja valaki mondani, hogy mit jelent?Nagycenk, 2005.10.16.
Előzmény: mtib (31)
mtib Creative Commons License 2005.10.10 0 0 31
Sajnos nem tudok ilyen könyvről. Veszprémben van(?) egy téglamúzeum, ha minden igaz, nekik van valamilyen kiadványuk. Ha sikerül lefotózni a téglákat, küldj egy képet róla, nekem sajnos messze van a helyszín! Előre is köszönöm!
Előzmény: wrn3060 (30)
wrn3060 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 30

Urak, 1 információ + 2 kérdés:

 

Most bontanak Sopron közelében egy 1866/67-ben épült nagy boltozott vasúti átereszt. A kőöből készült áteresz tetejét egy sor téglaréteg, rajta kb. 1 cm vastag kátrányréteg alkotja. A téglákon - amennyire ki lehet venni -  "GY" vagy "GV" bélyeg van. Akit érdekel, annok tudok közvetlenben helyet és címet adni. Mit takarhat a 'Gy" vagy "GV" bélyeg?

 

Van valakinek "SB" bélyeges (Südbahn = Délivasút) téglája? Fotó érdekelne róla.

 

Mivel én nem "utazom" téglákban, ezért egy buta kérdés: létezik valahol, valamilyen formában könyv, kiadvány, lista, stb. ami a téglabélyeget sorolja fel megfejtésükkel egyetemben?

 

Segítséget előre is köszönöm.

m61019andras Creative Commons License 2005.08.24 0 0 29

Sziasztok!

 

Régebben készültek olyan téglák, melyekre MÁV volt nyomva. Én nagyon szeretnék egy ilyet a vasúti gyűjteményembe. Ha valaki tud, segítsen légyszi!

Előre is köszi! :-))

mtib Creative Commons License 2005.08.23 0 0 28
Sziasztok!

Megjött! Fel is teszem a fotókhoz. A képek nagy része az Őrségben készült, Kerkafalván. A szállásadónk udvara van ezekkel kirakva. Tudsz irodalmat ezekről?

Sziasztok

Mtib
Előzmény: cyperus (27)
cyperus Creative Commons License 2005.08.23 0 0 27
A kép nem ment fel, elküldöm mailben.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!