Keresés

Részletes keresés

kentaura Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7037
Egyébként ezt leszámítva szép a metszet, csak egy kicsit több műszaki tartalommal is meg lehetett volna tölteni. Én még legalább 3 rétegrendet jelöltem volna ezen a metszeten. De az a helyzet, hogy az alábbi metszet az általam eddig látott átlagos engedélyezési metszetektől részletesebb. De lehet, hogy csak én vagyok olyan hülye maximalista, hogy minden eltérő rétegfelépítést jelölök minden metszeten. Egy családi házon 8-15 féle rétegrendet szoktam jelölni az épület bonyolultságának függvényében.
Előzmény: kentaura (7036)
kentaura Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7036
Nem tudom, de nekem annak idején azt tanították, hogy metszeten vízszintes kótát nem illik tenni (arra van ugyanis az alaprajz) és az alaptestek közötti távolságot szigorúan tilos megadni, mert akkor az alapján tűzik ki az alapokat és biztosan elkefélik (merthogy az alaptestet úgy kell kitűzni, hogy a zsinórállásról a falak vonalait lejelölve a munkagödör tükrére ( azaz sík terepfelszínére) jobbra-balra kimérik az alaptestet. Engem tanítottak volna rosszul? Már nagyon sok ilyen vízszintes metszetkótájú tervet láttam, de szerintem logikus amit nekem tanítottak és az építészek jelentős része ezek szerint hiányzott erről az épületszerkezetek alapjai óráról. Ami meg az eresz kiülését illeti, azt a tetőszerkezet kiviteli tervének alaprajzán, és csomóponti rajzokon, illetve engedélyezési terveken az alaprajzra rajzolt szaggatott vonallal lehet jelölni, amit szintén az alaprajzon kell bekótázni.
Előzmény: mrjoni (7033)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7035

Köszi a megerősítést !

(bár be kell vallanom, É1-es, de azért ügyelt a megvalósíthatóságra is)

A szarufából egyébként az ács szerencsére nem túl sokat vágott ki. (szerintem)

ennyit vágott be :

Előzmény: jarokelo (7034)
jarokelo Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7034
A terv teljesen korrekt, így nincs gond,örülök. Látod a metszeten nincs rajta a derékszelemen, úgyhogy a terveződ jót rajzolt. Lehet, hogy a tervezők nem csak úgy rajzolgatnak?
Előzmény: mrjoni (7033)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7033

Igen, látni kellene. Gondolom a térdfal "kidőlésére" érted, hogy nem túl jó. Ezen a részen a térdfal VB pillérjei egészen lefutnak az alapig, és össze van természetesen kötve a födém koszorújával, úgy mint a felső záró-koszorúval . Mindkét koszorú (természetesen) körbefut. 2 statikus látta, illetve tervezte, vasalási rajzzal, remélem jó lesz.

A rajzról látható, milyen is. (Illetve annyi különbséggel, hogy az a keskeny galériacsík kétoldalt, nem lesz meg.)

Előzmény: jarokelo (7032)
jarokelo Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7032

Ja még erről: "(egyébként nem is lenne hova feltámasztani, mert nincs ott födém !".

Hát ez a fal szempontjából nem biztos, hogy így jó, de ehhez látni kéne az egész épületet.

Előzmény: jarokelo (7031)
jarokelo Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7031

Ne ess kétségbe, a 8,46 nem egy nagy fesztáv, abból nem lesz gondod, hogy nincs alátámasztva a szelemen, ha a kötések jók.  Ne fizess addig, míg a hibákat ki nem javították.

Jó példa arra, hogy számítógéppel lehet látványos hülyeségeket eladni. A szelemenek anyaga jobb helyen lett volna a szarufákban, meg remélhetően a szelemennél az ács nem nagyon gyengítette a szarufát.

Előzmény: mrjoni (7028)
Axióma Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7030
Ja es nalunk a plafonmagassagot szurtak el rendesen... raadasul volt kis felreertes is, ugyhgoy meg a korrekcio (amit a felen csinaltak meg a masikon nem lehetett) az is kisebb lett mint kellett volna. Erre a meretre se a tervnel, se az epites kozben nem gondoltunk ellenorizni, amig egyszer fel nem mentem es elertem a (fogopar?)t -- egybol gyanus lett...
Előzmény: Axióma (7029)
Axióma Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7029

Nalunk nincs a 45 fokos (hogyhivjak?) es a plafon-magassagu vizszintes (fogopar?) csatlakozasanak soraban a haz hosszaban meno merevito fa (szelemen?). Bocs a kerdojelekert nem tanultam meg a szakszavakat azert irom inkabb korbe...

Na most ujraolvasva nem tudom, hogy a nalam latott az arra vonatkozik hogy nalam is van vagy nalam sincs es megis all, szoval lehet hogy te is ugy gondoltad, de talan ez a kis pontositas se baj.

Előzmény: mrjoni (7028)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7028

Ja, igen ! :)  8m ÉS 46cm
Ezt én sem értem, minek oda derékszelemen, esetleg oldal-irányban stabilizálja, illetve begörbülés ellen rögzíti valamennyire. Másoknál is láttam ilyen megoldást, pl.:  Axióma honlapján rajta van a terv is és az elkészült tető is. Nálam ugyanez a szerkezeti megoldás van, csak nála a fesztáv azthiszem 7,65m és 8,15m  de gondolom nem számottevő a méretkülönbség.
Egyébként anno kértem árajánlatot számítógéppel dolgozó tetőanyag-előkészítő cégektől is, direkt a számítógépes rajz miatt, és ugyanilyen szerkezetet terveztek meg.
Remélem statikailag rendben lesz.
Ezt a tervet rajzolták nekem géppel, ennek kellene megvalósulnia. Az előbbi fotó, a jobb oldali szárny felől van csinálva :

Előzmény: Droopy (7027)
Droopy Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7027
Kiviteli tervben voltak oszlopok es az acs dontott ugy, hogy nem kell, vagy azert tartottak magukat a tervhez, es mar ott sem volt?
Előzmény: Droopy (7026)
Droopy Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7026

cm? Mondjuk 8-10 m kozott elegendo a fogoparos megoldas, de akkor meg minek a derekszelemen. Igy csak plusz suly...

Előzmény: mrjoni (7025)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7025
naaaagy
8,46 cm
Előzmény: Droopy (7024)
Droopy Creative Commons License 2005.11.07 0 0 7024
Mekkora a fesztav?
Előzmény: mrjoni (7022)
Droopy Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7023
Oppsz, csak az elfogyokat figyeltem...
Előzmény: jarokelo (7021)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7022
valóban vannak a fogópáron pallók a munkához, de a derékszelemen össze van csak csapolva a fogópárral és a szarufával. Semmi székállás. Sokan nem csinálják ! senki nem modta, hogy kell, pedig 4-5 áccsal beszéltem. (egyébként nem is lenne hova feltámasztani, mert nincs ott födém !
Előzmény: Droopy (7020)
jarokelo Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7021
Az oromfalon keresztül?
Előzmény: Droopy (7020)
Droopy Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7020
szvsz azok csak pallok a munkavegzeshez.
Előzmény: jarokelo (7016)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7019
a 15 cm-be valóban max. 15 cm szigetelés fér, de alá keresztben még elég sok mehet.
Egyébként szerintem 15cmnél magasabb szarufaanyagot nemigen szoktak használni (csak vastagabbat,10x15)
Előzmény: Lacivill (7015)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7018
hanem mire még ?
Előzmény: bp57 (7017)
bp57 Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7017

Basszus.

( de nem csak a tetőre értem ezt!)

B.P.

Előzmény: mrjoni (7012)
jarokelo Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7016
Jól látom, hogy a derékszelemen csak ül a fogópárokon és semmi állószék? Mert ha igen, akkor zavard el őket és a tervezőt is, ha az oszlopot nem tervezte be és berajzolta a szelement.
Előzmény: mrjoni (7012)
Lacivill Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7015

Be lesz éptve a tetőtér?

A 15 cm-be nem sok hőszigetelés fér be.

Előzmény: mrjoni (7014)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7014
7,5 x 15 -ös normál, csak hosszú (7,3m)
Előzmény: Lacivill (7013)
Lacivill Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7013

Milyen méretű az a szarufa? Lehet csak a kép torzit, de nagyon vékonynak néz ki.

Szerintem a kémény miatt van egy kis elcsusztatás a kiosztásban.

Lehet, hogy szakértőt kellene hivnod- sürgősen-,mert ha a folytatásban is ilyen minőségi gondok lesznek akkor jobban jársz ha még időben elküldöd őket.

Előzmény: mrjoni (7011)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7012
azt hiszem igen látványos az ács-hajszál
Előzmény: mrjoni (7011)
mrjoni Creative Commons License 2005.11.06 0 0 7011
Sziasztok !
Sürgős tanácsotokra van szükségem (sajnos)
Nem tudom mit tegyek :
Most csinálják az ácsok a tetőmet (sok-hetes csúszással, anyagmennyiség elszámolással, stb.) A szarufákat állították fel eddig. Sajnos nekem úgy tűnik igen nagy pontatlansággal.
Vajon mekkora az "ács-hajszál" ?????
A szarufavégek látszódók lesznek, mert felülről lesz lambériázva, plusz visszatámasztva a falra is.
A szarufa kiosztás igencsak összevissza jött ki. Kb. 6-7 cm-es távolságkülönbségek vannak benne. Ez már eléggé látszódik lentről is. Fent a taréj-szelemennél pedig még sokkal több ettől is. Az oromfallal nem párhuzamosak, (magyarul nem állnak függőben) hanem borulnak kb 5-6 cm-t, egy darabig. (5-6 szarufa) Az oromfalnál a szélső szarufa-pár csúcsbeli díszítő összekötését nem csinálták meg (nem tudom minek nevezik) csak egy darab gyalult deszkát feldobtak (majdnem) vízszintesen és kész. Miután szóltam nekik, (ami persze nem tetszett nekik) össz-vissz 1 db szarufát odébbraktak, de semmi mást nem korrigáltak.
Még sorolhatnám, de ezekből is látszik a "minőség"
Vajon mit tehetek ilyenkor ????
Van valami íratlan építőipari- etikai kódex ???
Addig veszekedjek velük, míg meg nem csinálják úgy ahogy kérem ? Mennyi eltérést hagyhatnak benne ??? (2cm-ért nem szólnék,de....)
Mi az eljárás? Zavarjam el őket ? Vonjal le a bérükből ?
Teljesen tanácstalan vagyok. A sok jó anyagot sajnálom, meg a pár év múlva esetleg)megrogyó tetőt.
Segítsetek légyszíves !!!! Holnap reggel megint megyek harcolni velük :((
NeomatiK Creative Commons License 2005.11.05 0 0 7010

Sziasztok!

Sok helyen látom, hogy falaznak - pl. Porotherm téglával - ilyen időben. Hány °C fok alatt nem szabad már falazni? Esetleg különböző habarcsoknak más a bedolgozhatósági hőmérsékletminimuma?

A hagyományos mészhabarcsnál mekkora ez a hőmérsékletminimum?

Ami adatot tudtok erről, légy szíves írjátok meg.

Azért is kérdezem, mert az Ytongos szakember mondta, hogy +5 °C alatt nem szabad falazni Ytonggal. És ugyebár már éjszaka -1 - +2 °C fok van.

Ehhez képest elég sok építkezést látok, eladásra megy, társasházak stb. Ha jól gondolom, hogy helytelen ilyen hideg időben falazni, akkor a leendő tulaj milyen veszélyekkel, károkkal számolhat?

Betonozni minimum hány °C-ig szabad?

Köszi előre is.

Cs_ Creative Commons License 2005.11.04 0 0 7009

A penészedéshez nincs köze, hogy hagyományos vagy szárazvakolat van e a falon. A szárazvakolásnak sok előnye van. Gyorsabb, sokkal kevesebb víz kerül az épületbe, a gipsznek jó tulajdonságai vannak, illetve szép egységes felület keletkezik. valamint, ha nagy a fal egyeletlensége, akkor lényegesen gazdaságosabb is.

Hátránya, hogy rontja a fal hanggátlását és különböző tárgyak rögzítése problémát okozhat, de nem megoldhatatlan problémát. Tartósan magas páratartalmú helységekekben nem használható (egy családi ház fürdőszábájában általában használható az impregnált (zöld) gipszkarton).

Előzmény: birsalmasajt71 (7006)
jarokelo Creative Commons License 2005.11.04 0 0 7008
Hát kell is bocsánatot kérned, ilyen tanácsokért engem már többen elküldtek a fenébe. De ha ötleteket adsz áfacsalásra, vállalkozol ráolvasásra, népszavazáson alapuló statikai tervezésre, stb. népszerű leszel.
Előzmény: Hacsek (7007)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!