Nekem bizony kellett a Punto irdatlan vastag lemezére. Nekem bejött, a mélyek ténylegesen, hallhatóan jobbak lettek. Dynamat Extreme szerintem főleg az alakíthatósága miatt jó, de hogy megéri-e az árát, az kétséges. (nekem főleg a kárpit hátulján van,de még mindig kevés, mert mély hangoknál (EMMA-5.track) úgy berezgek...) A másik autódat ugyan nem tudom, hogy mi, de a BMW-t szerintem a németek becsülettel megépítették, nem úgy, mint az én olasz paripámat:)
Csak egy csöndes kérdés: miért jobb a Dynamat, mondjuk bármelyik autós bitulaphoz képest? Mindkettő merevíti az ajtó lemezét. Nekem csak a gyári van, mégsem érzem hiányát a D-nek.( Két autómban is így van.) Másikban az Ikarusban használatos filléres lap van és megkopogtatva olyan tompa hangja van, hogy csak na...
Van valaki , aki az átlagost kicserélte D-re? S a placebó-hatástól eltekintve lényeges különbséget hallott és/vagy mért?
ABT!
A tesztet azért kérdeztem, hogy tudod-e: a szivacs v. a bitulap volt jótékony hatással. Szvsz. egyszerre csak egy "tuningot" csinálni, hogy tudjuk, melyik , mit tesz.
Dynamat extreme, 4db nagyobb fajta lap bement a két első ajtóba. Ettől az alja egész jól rendbejött. Nem mondom hogy megérte ezt a pénzt, de hát sok mindent ki kell fizetni a hifisnek ha nem elégedett valamivel.
Szerintem a Dynamat nem is valo atlagos autokba. Akkor van ertelme, ha valaki tenyleg a csucsot keresi es maga a rendszere mar tokeletesen osszeallt, tenyleg csak az utolso finomitas hianyzik.
De tovabbmegyek: ha valaki ugy beszelt ra a Dynamatra, hogy tisztaban volt vele, az auto raadasul nem is a Tied, az etikai hibat is elkovetett. Ugyanis ha az autot vissza kell adnod (es ceges autonal ezt nem mindig Te dontod el), akkor tobb tizezer forintnyi -- masnak raadasul teljesen felesleges -- anyag marad a kocsiban.
En a magam reszerol es a sajat tapasztalataimbol kiindulva eleve nem vagyok akkora rajongoja a rezgescsillapitasnak, mint mas tapasztalatokkal rendelkezo szakemberek a topikon. De ha valaki ragaszkodik is a rezgescsillapitashoz, az auto statuszat figyelembe veve ezt a penzt okosabban es foleg elorelatobban is el lehet kolteni. Egy kevesbe hatekony, de megiscsak mukodo rezgescsillapitas a Dynamat aranak toredekebol megoldhato, a maradekbol pedig lehetett volna a komponenseket fejleszteni -- azokat legalabb ki tudod szerelni az autobol, ha vissza kell adnod.
Hangvalto tuning. Az elejen hadd tegyek egy remesen gonosz megjegyzest: egy harmonikus rendszernek nem kell kulon az "aljat" meg a "magasait" utolag farigcsalni. Tudod, szinergia...
A hangvalto tuning a mindenhato Bennic kondenzatorokkal pedig egy ujabb csalodast vetit elore -- legalabbis nekem.
Egyszeru szetteken gyakran nem segit a hangvalto "tuningja", mert nem feltetlenul a hangvalto a leggyengebb lancszem. Tapasztalataim alapjan legtobbszor maga a magassugarzo az. Azt is tudnod kell, hogy a valtot felepito alkatreszek csereje csak egy dolgot garantal: a hangzas meg fog valtozni. Hogy jobb lesz, az mar erosen kerdojeles.
Egy teljes valtoepites persze tenyleg csodakat tud tenni: egy alapvetoen magas potenciallal rendelkezo szettel, aminek a leggyengebb pontja eppen a filleres keresztvalto. Nade kerdezd csak meg, mennyi volt pusztan az anyagkoltsege a T_H-fele Absolut keresztvalto-epitesnek! Az bizony tobb tizezer forint volt. Ha T_H akar, majd pontosit.
Raadasul lejott az arbol egy fontos tenyezo: a keresztvalto epitoje korabban Europa bajnok lett egy Absolut szettel, amihez korabban maganak mar kikiserletezett egy keresztvaltot. A kiserletezes koltsegei igy nem adodtak hozza T-H keresztvaltojanak arahoz! Ez ujabb tobb tizezer forintnyi sporolas. Mert bele lehet tenni Bennic kondit. vagy valami mast. Lehet kiserletezni az alkatreszek ertekeivel. Lehet kiserletezni az aramkor topografiajaval. A tesztelesre hasznalt, es nem eleg jonak itelt alkatreszeket is ki kell fizetni a boltban, de a "nem-legjobb" statuszu alkatreszekbol es kiserleti modellekbol bizony kukatoltelek lesz.
Jo tanacs: akkor menjel bele a keresztvalto tuningba, ha vallalnak penzvisszafizetesi garanciat az eredmenyre. Es masok ajuldozasatol ne essel transzba, csak a sajat fulednek higgy!
Köszi, igyekszik az ember! A legnehezebb rész egy ilyennél (már kárpitozott panelbe lyukat vágni), hogy ne vágd el hátulról a körfűrésszel a kárpitozást, én a végén már kb. fél milliméteres lépésekben állítottam a vágásmélységet :-) de a végén szinte ki lehetett lökni a "dugót", csak le kellett választani a ragasztott kárpitrészről.
Ez érthető így! Azaz a hangszóró mögötti tér zárt vagy szelel valahol. Igaz?
Sztem nem szelel, hanem zárt lett, amennyire lehetett. Persze rés van, az említett okok miatt, mondjuk az ablaknál sem tömít úgy mintha zárt dobozba raktam volna, de mondjuk azt hogy 99%-osan zárt.
Több elv is van. Van aki azt mondja, hogy az egymással párhuzamosan kötött kondiknál egymást töltögetik a kondik, ahelyet, hogy a dlgukat végeznék.
A másik elv (főleg nagyértékü kondinál) hogy lépcsőket alakítanak ki. És a kisebb értékü csinálja a minőséget, a nagyobb értékü meg akapacitást. Tehát eszerint válogatják össze.
De a sárga fekete bennic kondi 6.8u-s értékben még nem vészes áru, így már csak rajtad a döntés, hogy 4.7u+2u (esetleg több pl. 3.3+3.3.1u) vagy egy nagy.
Olaj papír kondiknál ennek az értéknek bekerülési költsége kb. 200,-Ft
Most értünk vissza bevásárlásból, nyomtam a gyermekeknek az úton a Gitárpárbajt :-D
Ezzel:
Nagy mák, hogy a két erősítő szinte csontra egyforma méretű... még a scavarlyukakat sem kellett odébb fúrni! De azért látszik, hogy a Massive "ívesebb", mint a JBL volt, ezért majd ki kell tömnöm a panelt alul, mert belátni a kábelekhez. Kell még egy csavar is valószínűleg, hogy ne nyomja el az oldalfaltól a két erősítő közötti rész a panelt és párhuzamos legyen vele, majd a csavar odahúzza.
Szerintem itt nincs ajtópanel. A hangszóró az ajtóra van felszerelve és onnan van szivaccsal elzárva a kárpitig.
ABTGOLF4.
Az extrém árábol én inkább egy döntött panelt csináltattam volna a kárpitra,jobban megéri szvsz. Vagy ez lesz a következő lépés? A dynamatot kivülre raktad vagy belülre? 4 lap ajtónként vagy összesen?
Háát, úgy képzeld el, hogy mivel gyári helyre van beépítve s a gyári Ford a kisovál hangszórókat szereti, így kapott egy ovál falapot amiben kerek luk van most s ebben van a hangszóró. Na most ez az egész a belső ajtópanelen van amin van töbek közt az ablakemelő mechanika stb. Amúgy full, teljesen beteríti az ajtót. Erre az egészre jön az ajtókárpit amit bármely utas a szemével is láthat. Az ajtópanel viszont nem látható, így a hangszóró sem. Na ez a két ajtólap teljes felületén, sőt, sehol sem érintkezik egymással azaz kettejük közt légrés van. Mivel a hangszóró a hátsó lapon van, így a hang elkóborolhat. Vagy nem? Szóval jön ki a rácson is, meg mehet a két lap közé. Emiatt betettünk 3cm vastag szivacskarikát a hsz fölé-köré, így irányítjuk a hangot a rácson kifelé.
Még nagyon nem teszteltem, este későn lett kész, ma meg az autó közelébe sem mentem. Mondom a hang alsó tartománya javult. Most a köv. héten javítunk a magason is kicsit.
Na akkor, ha már reklamáltok akkor egy kis újabb történés. Dynamat extreme, 4db nagyobb fajta lap bement a két első ajtóba. Ettől az alja egész jól rendbejött. Nem mondom hogy megérte ezt a pénzt, de hát sok mindent ki kell fizetni a hifisnek ha nem elégedett valamivel. (szó nélkül) Így nem szólok én sem. :-))
Illetve a gyári rács és a kissé mélyebben elhelyezkedő hangszóró közé szivacsbol építettünk gyűrűt. Így a hang kivezetődik a rácson keresztül, s nem szól be az ajtópanel és az ajtókárpit közé.
Megvizsgáltuk a hangváltót, a magasnál 6.8qF kondi van betéve, ELKO.
Ez azt jelenti, hogy sok közepet enged rá a váltó? Vagy pont fordítva, magsabban van a keresztezési frekvencia?
Ezt elfelejtettem megkérdezni...ott helyben.
Na, ehelyett lenne Bennic betéve. Ettől a cserétől tisztább magasakat várnék el.
Van az a lehetőség is, neten is olvastam, hogy ebben az összértékben de 2db kondi menne bele. Egy pici 1qF alatti, meg egy nagyobb.
Ez nem hinném, hogy akkora töbletmunkával , és pénzel jár. Viszont az esetleges rövidzárlat esetán nem olvad bele a gyári kábelkorbácsba. Pl: BMW a kábelkorbács csere nem lenne olcsó.
Természetesen az írható oldalon a legfelső, lézerdióda felé legközelebb eső réteg színéről beszéltem... az szokott mindenféle színű lenni, a másik fele valamivel szitázott általában.