Épp az a jó, hogy nagyra nô, jó gyorsan.:) A telek északi oldaláról határolna, a szél ellen. Helye van bôven, és szép háttere lenne a többi növénynek. Majd 5-10 év múlva...:/
Szóval nem, bocsi. Máskor majd előbb olvasok vissza, minthogy kérdeznék :) Leylandi ciprus nagyon gyorsan nő, nagyon nagyra. Én nyírott sövénynél olvastam 1,2 méter tőtávolságot. Szabadon növőnél gondolom lehet nagyobb, vagy később ritkítani kell. Még nem láttam ilyen sövényt csak tujából, az nem nagyon fogott meg. Ha megnő, nagyon árnyékol, sötét. Persze ha nagy területe van az embernek, az más. (Én láttam ilyen Leylandi-t, nagyon szép, olyan volt mint egy szabályos, nagy tuja, csak épp ötször akkora. És állítólag nem volt túl idős példány.)
1.20m? Nem lesz az kevés? Nem kell neki már 2 méter magasan teljesen zárni... Eleg, ha 4-5 méteresen nô jól össze, és elférjen /ne kopaszodjon/ 10 méteresen sem. Kb. 2 m-es tôtávra gondoltam. Sok?
Egyszerű válasz: szerintem most már kicsit késő, bármikor jöhetnek a fagyok. (Itt jegyezném meg, hogy annyira azért nem vagyok szakember, a tévedés joga fenntartva :) )És persze, hogy lehet keverni, miért ne lehetne?
Aztán bonyolítsunk. nem-írúr forrására nem derült fény. Mondjuk ilyet leírni, hogy fagyal - örökzöld elég érdekes és félrevezető is, ugyanis a közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) nem örökzöld. Feltehetően a Ligustrum ovalifolium-ról, azaz a széleslevelű vagy örökzöld fagyalról volt szó, ami - nem meglepő módon - örökzöld. Bár még ez sem egészen igaz, mert csak enyhe teleken maradnak a levelek egészen tavaszig zöldek. Na és ennek van az 'Aureum' fajtája, amelynek levelei sárgák vagy sárgatarkák. (Figyelem, hajlamos a visszazöldülésre, célszerű a tiszta zöld hajtásokat levágni.)
Ligustrum nemzetség szaporítása: magvetés ősszel, vagy rétegezés után a szabadba. Fásdugványozás, zölddugványozás (idézet dendro könyvemből)
Mikor érdemes ültetni? (szüleimnek van hagyományos így abból tudnék metszeni néhány vesszőt, de érdemes-e illetve lehetséges-e ilyenkor metszeni és azt gyökereztetni?)
Lehet-e "keverni" a fagyalt, az aranytarka fagyallal, színesíteni így a sövényt, vagy más az igényük ápolás szempontjábol?
Szeva sövényesek, kinek van Leylandii-ja? Szeretnék egy szabadon növô, szélfogó sövényt, ami gyorsan nô, jól zár. Eddig Leylandii a befutó. Bár a xC. ovensii lenne a legjobb, de nálunk olyan nincs. Kérdés: milyen távolra telepítsem a növényeket?
Hát bizony, lehet, hogy már elkéstél. "Az örökzöldeket már nyár végén, ősz elején vigyük új helyükre. Az átültetésre gyakran levélbarnulással reagálnak, főleg ha rövid idő múlva fagyos időre számíthatunk."(Ez a netről van) Dendro könyvemben átültetésről nincs szó, csak ültetésről, fenyők esetén tavasszal, közvetlenül a hajtásnövekedés megindulása előtt javasolják (március vége - április eleje). Konténeres növényt elvileg bármikor lehet ültetni (vagy telepíteni, tök mindegy, a telepíteni talán formálisabb kicsit). Földlabdásat ősszel vagy tavasszal előnyös. Télen nem jó örökzöldet ültetni, mivel hideg a talaj, így nem tud begyökeresedni a növény és kiszárad.
Úgy megtetszett, hogy nem is olvastam tovább, hanem írtam. Utána már én is láttam.:-)))))
Más: Mikor lehet átültetni az ezüstfenyőt és a tujákat. Egyenlőre lustaságból elhárítottam az asszonyt azzal, hogy még korán van. De tényleg nem tudom és már nagyon nyaggat az áthelyezéssel. Kösz: fabi Ja és azt a 646-osat mikor kell telepíteni vagy ültetni? Melyik a helyes kifejezés?
Lásd 646. Én mondjuk nem metszeném, mert nagyon szép, szabályos alakja van. De csak akkor ajánlom, ha jó nagy helye van az embernek. Sövénynek én még nem láttam, de ezek szerint annak is jó. Valószínűleg gyakran kell metszeni, mert gyorsan nő.
A 646 hsz-ben bemutatott sövénynek ( fenyő félének) mi a neve? Nem a latin érdekell, hanem hogyan keressem dísznövény kereskedésben? Mikor kell ültetni? Most vagy a tavasszal? Kösz a választ. fabi
Leyland-ciprus (x Cupressocyparis leylandii) - Egy ciprus (Cupressus macrocarpa) és egy hamisciprus (Chamaecyparis nootkatensis) spontán hibridje, 1888-ban keletkezett Angliában. (Ez szerintem érdekes :) )Nagyon gyorsan nő, keskeny, kúpos koronát nevel. Termést nem hoz, ezért csak dugványozással lehet szaporítani.
Fagyal Alkalmazás: Örökzöld , Sövény Fényigény: Teljes nap , Részleges árnyék Magasság: 140 - 250 cm Szín_szerint: Zöld
Erőteljes növekedésű, fényes, sötétzöld levelű örökzöld, télizöld cserje. Télen a levelek többsége a bokron marad, - innen az örökzöld - télizöld megnevezés. Majdnem kizárólag sövényként ültetik. Nyár közepén hozza sárgásfehér illatos virágait. Az első 2 évben vágjuk vissza ágait, és nyírjuk erősen. A 3. évtől évente egyszer júliusban vágjuk vissza a friss hajtásokat. A nem rendszeresen nyírt sövénynél egyes hajtásokon megjelennek fehér virágai és fekete termései. Ültetési távolsága egysoros ültetésnél : 30 - 40 cm.
Duplasoros ültetésnél : 40 cm sor és 45 cm növénytávolságra.
Tűztövis Alkalmazás: Díszes termésű , Örökzöld , Sövény Fényigény: Teljes nap , Részleges árnyék Magasság: 250 cm felett Szín_szerint: Narancs
Sűrű, tüskés, gyors növekedésű örökzöld cserje. A leggyakrabban felhasznált örökzöldek egyike. Ebben nagy díszértéke mellett edzettsége és gyors növekedése is szerepet játszik. Talaj iránt nem igényes, még a szárazságot is elviseli. Az ágakat teljes hosszában beborítják a termései. Gazdag termésdíszre napos helyen számíthatunk. A sövényként ültetve nyírását május - július között végezzük. Ültetési távolsága sövényként: 60-70 cm.
Kék arizóna ciprus Alkalmazás: Örökzöld , Sövény , Szoliter Fényigény: Teljes nap Magasság: 250 cm felett Szín_szerint: Kék , Kékeszöld , Kékesszürke
Gyors növekedésű, szélesebb kúp alakú, 20 méter magasságot is elérő csoadszép fenyőfajta. Tobozai gömb alakúak. Bírja a szárazságot és a meszes talajokat is. Elsősorban sövényként alkalmazzák, mivel kiválóan tűri a nyírást is. A Leyland ciprushoz hasonlóan évente akár 60-100 cm-t is nőhet. Sövényként ültetve tőtávolsága 60-70 cm
Alkalmazás: Örökzöld , Sövény Fényigény: Teljes nap , Részleges árnyék Magasság: 250 cm felett Szín_szerint: Zöld
Nagyon gyors növekedésű, sűrű, tömött ágrendszerű fenyő. Évente akár 75-90 cm-t nőhet. Talajban nem válogatós, jó szárazságtűrő, de a locsolást meghálálja. Ültethető egyesével, csoportosan, vagy magas, szélvédő nyírt, vagy nyíratlan sövényként. Sövényként ültetve tőtávolsága 70-140 cm. A sövény nyírását szeptemberben végezzük.
A leylandi ciprus rendkívül gyorsan nő, ötéves korában már 2,5-3 méter magas, sötétzöld színű, sűrű, mutatós, edzett növény. 15 méter magasra is megnő, sövénynek (is) kiváló.
A leylandi ciprus rendkívül gyorsan nő, ötéves korában már 2,5-3 méter magas, sötétzöld színű, sűrű, mutatós, edzett növény. 15 méter magasra is megnő, sövénynek (is) kiváló.
A tiszafa magról szaporítása: A magokat a termés húsától meg kell szabadítani zúzással, áztatással és 1 évig rétegezni... Tehát ha most szeded, abból vszinüleg csak 2oo7 tavaszán lesz csírás mag. Ráérsz ennyire?!
Dugványozni most még időszerű, bár már sietni kell."Ősszel dugványozunk hidegágyba vagy november-decemberben üvegházba. A felálló ágak csúcsaiból 1o-2o cm-es, alján 2-3 éves idős farésszel záruló dugványt vágjunk. Sebzése előnyös (a dugvány talpi részétől számított l-2 cm-es kéregbevágás). A szokásosnál jóval sűrűbben dugványozzunk: négyzetméterenként 4-5oo dugványt is elhelyezhetünk"(dr Nagy Béla: Kertészeti dendrológia).
Ajánlom az Incit-K hormonkészítménybe való mártást. Egyébként ha nem vagy rest, öreg tiszafák alatt (termőre gondolok) gyakran találni kis magoncokat háborítatlan helyen néha nagyobb mennyiségben is. Sövénynek ez is megteszi...(Persze ezeket még pátyolgatni és szelektálni kell!)