A múltkor a tesóm vett egy dominómintás mappát, mikor megláttam, egyből a Dominó süti jutott eszembe:) Lehet még kapni valahol? Ha valaki lát, jelezze! Szögletes, a tetején dominópöttyök, és - ha jól emlékszem - belül marcipános. De lehet, hogy belül csokis, és csak a teteje marcipán.
Nem tudom hogy valaki beírta-e, ha igen elnézést az ismétlődésért, de Limo port a mai napig lehet kapni, ugyan az mint gyerekkoromban, teljesen azonos csomagolásban. Még a kis műa. palack címkéje is változatlan.
Ugyan nem édességes téma, de hadd ajánljam figyelmetekbe a
lehet, hogy nem ugyanarra gondolunk, de időnként kapható egy horvát csoki, Bajadera a neve,kis hasábok sárga-barna átlósan csíkos papírban , nagyon finom nugátos!
A szőlőcukrot mi is halomszám ettük általánosban, 5-6. osztály körül, de mi zacskósat. Hányingerünk nem lett, de a tanulmányi eredményünkön sem látszott meg az agytuning:)
"Dobozos szőlőcukor háromféle volt: 1. Citromos - sárga doboz zöld betűkkel, a doboz hátulja zöld, kerek tabletták (legfinomabb) 2. Ánizsos - zöld doboz sárga betűkkel, a doboz hátulja sárga, párna alakú tabletták 3. Mentholos fehér doboz zöld betűkkel, a doboz hátulja zöld, ezt nem szerettem. "
Ez nekem olyan meghatározó élmény volt (és az a hányingerroham is, amit egy teljes doboz befalása után éreztem) hogy engedelmeddel bemásolom ide mégegyszer az utókor kedvéért! A sorrend nálam: 1. ánizsos és citromos holtverseny, 3. mentolos.
Ha már csokipapír... Egy ismerősöm, látván a Szofi cigi csomagolását, emlékezett, hogy van/volt egy olyan édesség, aminek hasonló csíkos a borítása, mint a cigidoboz csíkos része. Világosbarna és sárga csíkok. A neve (mármint az édességnek) nem jutott eszébe. Nem lehet nagyon régi, mert az illető 17 éves, de mi lehet ez?
Nem tudná vki megmondani hogy mi az elérhetősége annak a képgyüjteménynek, ami régi '70- es ' 80- as évekbeli csokipapírokat mutat be, asszem a TAR- on volt, van?
A Melódia csokira én is emlékszem, pont a minap emlegettem egy barátomnak, nagyon sajnálom, hogy teljesen eltűnt! Emlékeztek az akkori töltött csokira - ananászos, málnás , stb, de ezek közül is az ananászos volt a legkirályabb, volt kicsi, meg nagy táblás kiszerelésű is!!
A lila papíros nápolyis-csokis dologról valami derend, mintha tényleg lett volna ilyen édesség.
Emlékeztek az olyan cukorkára, ami lapos, kerek, átlátszó dobozban volt, a doboz oldalán volt egy níalás, és ott gurulhattak ki a kis cukor golycskák, talán fehér színű-mentolos volt, de dereng egy zöld színű változat is...
A százszorszép+Exrtra Barna nekem is nagy kedvencem volt, különösen jól sikerült bizonyxítvány után. évvégén lehetett ilyet ajándékba kapni.....Néhány üres dobozt még most is őrizgetek a boldog 70-es évekből!!
NEBULÓ drazsé???? Egyáltalán még létezik manapság???
Üdv Topiklakók!
Én sem olvastam végig, csak átszaladtam, de azért had említsek én is pár nevet, hátha nem volt még:
Melódia csoki (mogyorókrémes volt arany papírban), 4 kis buci összekötve vékony ostya rétegben). Valamikor a 80-as évek végén ismét felbukkant (vagy 10 év szünet után), aztán persze eltűnt.
Gyerekkoromból emlékszem még egy lila papiros csokira, hasonlított a Balaton szereltre, de ez ha jól emlékszem Csilla névre hellgatott (nem tuti a neve!), lényeg, hogy csak alul és felül volt nápolyis réteg középen vastag kakaó krém.
Aztán volt olyan, hogy Százszorszép desszert. Ez már a 90-es években tűnt el, meg olyan is, hogy Extra Barna. Álom finomak voltak...
Nekünk is van még két ilyen mézepoharunk, amit ivópohárnak soroztunk be. De most átálltunk a mustárospohárra, az is jó vastag üveg, és még mese is van rajta:)
Ki emlékszika cigikre?
Volt Fecske, Filtol(ez valami zöld alapon rombuszokkal díszített dobozban, mentol izesítésű volt, a nagyim ezt szívta)
Aztán volt a Gitár, az valami piros-sátrga, ha jól emlékszem, na és persze a szimphonia, szofi, meg a munkás, füstszűró nélkül. Meg a kossuth.
Ööö... én egészen kornkrétan (személy szerint is) tudom, hogy ezek a termékek kinek köszönhetôk ám :-)
Szerintem ezek a Lady-Rose-stb förmedvények kicsit sem trendik, a csomagolásuk és a termékek maguk legjobb esetben is csak a nyolcvanas évek nyugati színvonalát súrolják -- alulról. Ez csak trendi próbál lenni, de nem bír kitörni a saját korlátai közül.
A mai ifjú marketingasszisztensek inkább abban játszanak szerepet, hogy a termékek az ô szempontjukból jobbak lesznek, (értsd: olcsóbban, egyszerűbben, homogénebb módon elôállíthatóak) a mi szempontunkból meg rosszabbak (értsd: gagyi, íztelen, silány, stb.).
Számtalan, valaha nagyszerű termék hanyatlását volt "szerencsém" végig kísérni, javarészt az édesiparban :-(
A Stollwercknél nincs igazi "öltönyke-kosztümke-managerke", legalábbis az utolsó eresztés kivételével még nem volt. Valószínűleg azért, mert a marketing fônök csajszi megválogatja kit vesz maga mellé, és nem szereti a törtetô emancipuncikat. Ellenben ott maradt az illetô mamszi, aki szerintem kb 40 éve kezdhette a cég elôdjénél a pályáját. Azóta kicsit "kikupálódott", már ismer olyan szavakat, mint "ímér", "briffing", "líjaut", "mitting", meg effélék. Amúgy aranyos ám :-)))
ha hatvan körüli szocreálban megkövesedett mamszi lenne, akkor még mindig a Százszorszép, Gerbera bonbonokat ehetnénk,meg a Korfut, Arany-Ezüstkockákat,Kedvencet,Inota szeletet stb. Ezeket a trendi Ladybluerose-okat inkább a mai ifjú marketingmenedzserasszisztenseknek köszönhetjük:-(
A Stollwerck (illetve jogelôdje) gyártotta a Százszorszépet, manapság nem készül. Nem kifizetôdô, ugyanis tiszta kézi munkával készült. 1-2 éve beszéltem ott valakivel, fontolgatták hogy újra gyártásba helyezik, de nem lett belôle semmi, pont a kézi munka igénye miatt. Helyette nyomatják a több ostoba néven forgalomba hozott gagyi xart, mind Stollwerck címkével (már ha fel merik tüntetni, mert van hogy szándékosan lehagyják ám,) mindegyikben ugyanaz a 4-5 féle, félszintetikus gagyi lapul, csak a csomagolás más.
Én már a tartalmán is kibuktam ezeknek a desszerteknek, de az igazi traumát a nevek jelentették. "Lady Blue", "Lady Midnight", Lady Rose", "Beauty's & Rose's", "Royal", agyrém! Ezeket a förmedvényeket ki találja ki?