Keresés

Részletes keresés

mannamari Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2321
MAI RECEPT
INDIAI CSIRKECOMB

Hozzávalók:
6 csirkecomb
só és frissen őrölt bors

A páchoz:
½ evőkanál köménymag
½ evőkanál koriandermag
1 ujjnyi darabka friss gyömbér vagy ½ kávéskanál őrölt gyömbér
¼ kávéskanál őrölt fahéj
2-3 gerezd fokhagyma
3 dl joghurt
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

Előkészítem a csirkecombokat. Leszedem róluk a bőrüket, az egyik felükön óvatosan beirdalom mindegyiket, majd megsózom, megborsozom őket, és mindet félreteszem egy kicsit.

A páchoz először egy tálba öntöm a joghurtot, aztán egy száraz, pici serpenyőben kevergetve megforrósítom a köménymagot és a korinadermagot, hogy illatosabbak legyenek, majd mozsárban megtöröm őket és a joghurthoz öntöm ezeket is. Utána meghámozom a gyömbért, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres joghurthoz. A páchoz már csak a fahéj, egy kevés olívaolaj só és bors hiányzik. Hogy még ízesebb legyen, belereszelem a fokhagymagerezdeket is. Ha mindez belekerült a joghurtba, az egészet alaposan összekeverem.

A vágódeszkán várakozó csirkecombok egyik felét alaposan bekenem a páccal, majd egy tepsibe helyezem őket úgy, hogy a bekent oldaluk nézzen lefelé. Végül megkenem a combok másik oldalát is. A maradék pácot pedig, óvatosan rájuk csurgatom.

A tepsit letakarom alufóliával, és beteszem a forró sütőbe. Először 40-45 percig sütöm a csirkecombokat, majd lekapom róluk a fóliát, és anélkül további 10-15 percre visszateszem őket. Így belül omlósan puhák lesznek, kívül pedig szép, pirult színük lesz. Ha a beléjük szúrt hústű nyomán nem rózsaszín, hanem áttetsző lé jön ki belőlük, készen vannak.

4-6 adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2005.10.27 0 0 2320
MAI RECEPT

LENCSELEVES KORIANDERES JOGHURTTAL

Hozzávalók:

30 dkg vörös lencse
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 l forró víz
1 zöldségleves-kocka
1 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál őrölt köménymag
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 zöldcitrom

A korianderes joghurthoz:
1 piros chilipaprika
2 dl natúr joghurt
1 nagy maréknyi friss korianderzöld

Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat. A vörös lencsét szűrőben átmosom, majd megpucolom, és apróra vágom a vöröshagymát meg a fokhagymát. A forró vízben elmorzsolom a zöldségleveskockát, és jól összekeverem, hogy feloldódjon. A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán hozzászórom az őrölt köménymagot.

Egy leveses fazékban mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztom az olívaolajon a vöröshagymát. Hozzáadom a fokhagymát, majd amikor megérzem a fokhagyma illatát, a hagyma-alaphoz szórom a chilit, hozzáadom a vörös lencsét, és megsózom, megborsozom. Felöntöm a zöldséglevessel, majd erős tüzön felforralom. Ha már forr, takarékra veszem alatta a lángot, és kb. 15 perc alatt puhára főzöm a lencsét.

Amíg a lencse fő, elkészítem a korianderes joghurtot. Ezután mindkettőt összekeverem a natúr joghurttal, majd tálalásig félreteszem.

Miután a lencse megfőtt, hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és ujjaimon átszűrve a levéből is belefacsarok keveset. Ilyenkor szoktam megkóstolni a levest, és ha kell megsózom, megborsozom.

A lencselevest óvatosan átkanalazom a turmixgépbe, és összepépesítem és teszek bele még egy kis zöldcitromlevet. Ezután visszaöntöm a fazékba, és tálalásig takaréklángon melegen tartom.

Tálaláskor kimerem a levest tányérokba, és mindegyik közepébe teszek egy nagy kupacnyi korianderes joghurtot.

4 adag lesz belőle.

nemisbéka Creative Commons License 2005.10.26 0 0 2319
Tegnap moessal megcsináltuk a pestós csirkét. Sok pirospontot kapott érte a szerző. :)
mannamari Creative Commons License 2005.10.26 0 0 2318
MAI RECEPT
FAHÉJAS KIFLIK

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg hideg vaj, apró kockákra vágva
1½ evőkanál cukor
1 csipet só
4 evőkanál natúr tejszínes krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája

A töltelékhez:
20 dkg cukor
2 púpos evőkanál őrölt fahéj

a nyújtáshoz liszt
a nyers kiflik lekenéséhez 1-2 tojásfehérje, enyhén felverve
a megsült kiflik lekenéséhez 2 evőkanál cukor 2 evőkanál forró vízzel összekeverve

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire.

Összeállítom a tésztát. A lisztet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót morzsásra dolgozom egy késes betétű robotgépben. Hozzáadom a tejszínes krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját – a fehérjét, pedig félreteszem későbbre-, majd addig járatom a gépet, amíg össze nem áll a sima tészta. (Ha nincs robotgép, akkor is elkészíthetjük a tésztát. A lisztet összekeverjük cukorral és a sóval, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Ezután hozzágyúrjuk a krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját.)

A tésztát elosztom 2 egyenlő részre, bucivá formázom, és folpackba csomagolva berakom a hűtőbe min. 30 percre.

Amíg a tészta pihen, megcsinálom a tölteléket. Ez annyi csak, hogy a cukrot összekeverem az őrölt fahéjjal.

Megformázom a kifliket. Kiveszem a hűtőből az egyik tészta-adagot, és lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával kb. 24 cm-es körlappá nyújtom. Megkenem tojásfehérjével, majd egyenletesen rászórom a fahéjas cukor felét, és kicsit bele is nyomkodom. Ezután a körlapot éles késsel 16 cikkre vágom, majd magam elé veszek egy-egy tészta-cikket. A szélesebb oldalától indítva feltekerem, aztán picit meghajlítom, hogy kifliformájú legyen.

A kifliket háromujjnyi távolságban ráteszem egymás mellé az előkészített tepsire, megkenem vékonyan tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütöm őket.

A megsült kifliket még melegen lekenem cukros vízzel, hogy szép fényük legyen. Ha kihűltek, készen vannak. A második adag tésztát ugyanúgy készítem el, ahogy az első adagot.

24 kifli lesz belőle.

ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.10.26 0 0 2317

Tegnap este rámtört az "úgy ennék valami csokisat, de gyorsan", úgyhogy előkerestem a Stahl féle brownies receptet, amit már korábban kinéztem.

Fél órán belül kész lett, és nagggyon finom!! Olyan jó csokitól ragacsos a belseje :-P

Brownies

Hozzávalók:

10 dkg apróra vagdosott étcsoki, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 dkg kakaó, 1/2 tk sütőpor

--->ezeket egy tálban összekeverni

2 teáskanál nescafé 1 ek vízben feloldva, 2 db tojás, 1 dl napraforgó olaj

--->ezeket egy másik tálkában összekavircsolni (bevallom, én tettem bele egy kis rumot is :P)

A két masszát összekevertem, majd sütőpapírral kibélelt kisméretű tepsibe simítottam (Stahl cikkcakkos tortaformában süti, de nekem nem volt kedvem mosogatni). A tetejére egy marék durvára vágott dió helyett én lapokra vágott mandulát szórtam, mert az volt otthon. 18 percig sütöttem 175 fokos előmelegített sütőben.

Nyamm... már el is fogyott :-P

kutykurutty Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2316
Vicces volt egyebkent a musor... Igy kezdte: Ez most nem az en receptem lesz.
Kis hatasszunet utan: hanem az anyukame :)
Előzmény: kutykurutty (2311)
mannamari Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2315
Sőt, a hozzávalók között sem szerepel. De hát kicsire nem adunk :)
Lehet, hogy paranormális képességekkel (pl. gondolatolvasás) kellene rendelkeznünk a receptek egy részénél?
Előzmény: kutykurutty (2311)
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2314
Becenevem: a Villám :).
Előzmény: monkey62 (2313)
monkey62 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2313
Nagyon koszi, azt is, hogy gyors voltal :)
Előzmény: nemisbéka (2312)
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2312
Előzmény: monkey62 (2310)
kutykurutty Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2311
Mustar ?
A musorban szo nem volt mustarrol... :)
Beszel ossze-vissza :)
Előzmény: mannamari (2305)
monkey62 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2310
SEGITSEEEG!!!!!!! Hol talalok feherbabos krem crostinihezt? Orok halam erte, ha valaki, esetleg...
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2309
Mindenhol :).
Előzmény: mannamari (2308)
mannamari Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2308
Előfizetőknek egy nappal korábban kézbesítik. Felénk legalábbis...
Előzmény: mara2 (2307)
mara2 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2307
Hol olvastad te már a Nők Lapját? Csak holnap jelenik meg :))
Előzmény: mannamari (2306)
mannamari Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2306
Az eheti Nők Lapjában van egy cikk Judittal.
Nagyrészt a kislányával kapcsolatos dolgokról szól, de egy kérdés érinti a szakmai dolgokat is. Eszerint nem ír új könyvet, csomagküldő szolgálatot akar indítani és tervezi egy újság kiadását.
(Remélem nem hagytam ki semmi lényegeset.)
mannamari Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2305
MAI RECEPT
GOMBÁS KIFLI

Hozzávalók:
4 kifli
25 dkg gomba, apró darabokra vágva
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem, apróra vágva
2 dl tejföl
1 dl natúr joghurt
10 dkg tejszínes krémsajt
2 tojássárgája

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.

Előkészítem a kifliket. Először elnegyedelem őket, azaz keresztben félbevágom mindet. Ezután a feleket hosszában is félbevágom, majd az így kapott negyedekből kiskanállal vagy az ujjammal kiszedegetem a puha belet. Így lesz 16 darab „kifli-hajóm”. A kifli-belet nagyon apróra morzsolom, és félreteszem.

Jöhet a gomba. Az olívaolajat megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott gombát, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és néha megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha a gomba már puha, leveszem róla a fedőt, és erős lángon elforralom róla a leve nagy részét. Nem szabad teljesen kiszárítani! Ezután megpucolom a fokhagymát, hozzáreszelem, és hozzáadom a mustárt is.

Összekeverem a tölteléket. A párolt gombához hozzáadom a kiflibél-morzsalékot és az apróra vágott petrezselymet, majd megkóstolom, hogy elég sós-e, borsos-e. Szerintem akkor lesz finom a gombás kifli, ha a tölteléke intenzív ízű.

A kifli-hajókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és megtöltöm őket a gombás töltelékkel.

A máz következik. A tejfölt, a tejszínes krémsajtot és a joghurtot kézi habverővel összekeverem a tojássárgájával, aztán megborsozom, és rákanalazom a töltött kiflikre. Nem baj, ha imitt-amott lecsurog róluk, de azért figyelek rá, hogy a máz alaposan bevonja a tölteléket.

A gombás kifliket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben.

4 adag lesz belőle.

mannamari Creative Commons License 2005.10.24 0 0 2304
Szia!

Nem csoda, hogy a vasárnapit nem találtad, mert október 23. miatt nem is volt adás.

Megkaptad a mailt?
Előzmény: komórka (2303)
komórka Creative Commons License 2005.10.24 0 0 2303
A vasárnapi nem volt fent ez a mai

MAI RECEPT

FŰSZERES DIÓ KÉTFÉLEKÉPPEN

Hozzávalók:

FŰSZERES DIÓ I.
½ evőkanál olívaolaj
15 dkg dióbél
¼ kávéskanál cayenne bors
½ kávéskanál cukor
¼ kávéskanál só

FŰSZERES DIÓ II.
¼ kávéskanál cayenne bors
½ kávéskanál cukor
¼ kávéskanál só
1 tojásfehérje
15 dkg dióbél

Elkészítés:

FŰSZERES DIÓ I.
A koriandermagot mozsárban megtöröm, és félreteszem.

Egy közepes méretű serpenyőben mérsékelt tűzön megmelegítem az olívaolajat, majd hozzáteszem a diót. Pár percig kevergetem, hogy illatos legyen.

A dióhoz hozzákeverem a megtört koriandermagot, a cayenne borsot, a cukrot és a sót, aztán ha a fűszerek már szépen eloszlottak a dión, leveszem a serpenyőt a tűzről.

A fűszeres diót melegen tálalom.

FŰSZERES DIÓ II.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe.

A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán összekeverem a cayenne borssal, a cukorral és a sóval.

A diót beleszórom egy tálba. Egy másik tálban kézi habverővel enyhén habosra verem a tojásfehérjét, aztán ráöntöm a dióra. Jól összeforgatom, hogy a fehérje mindegyik diódarabot bevonja.

A tojásfehérjével bevont diókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és rájuk hintem a fűszerkeveréket.

A fűszeres diót 5-8 perc alatt illatosra és ropogósra sütöm a meleg sütőben.

GIL1 Creative Commons License 2005.10.21 0 0 2302
THAIFÖLDI CSIRKELEVES Hozzávalók:

1 piros chilipaprika
2 fej gomba
25 dkg csirkemellfilé

2 gerezd fokhagyma
½ tyúkhúsleves-kocka
5 dl forró víz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 zöldcitrom
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg rizstészta
1 maréknyi friss bazsalikom
1 maréknyi friss korianderzöld
Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat. A chilipaprikát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A gombát felszeletelem. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra darabolom, és egészen enyhén megsózom. Ezután megpucolom a fokhagymát, finomra zúzom, és a leveskockát elmorzsolom a forró vízben. Az így kapott léhez habverővel hozzákeverem a szójaszószt, a mézet és a zöldcitrom levét: ez lesz a leves-alap.

Az olívaolajat megforrósítom egy kisebb leveses fazékban, majd 1 perc alatt kevergetve átpirítom rajta a csirkemell-csíkokat. Nem sütöm meg őket, csak egy kis színt adok nekik.

Az átpirított csirkecsíkokhoz hozzáadom a gombaszeleteket és a felcsíkozott chilipaprikát, majd hozzáreszelem a fokhagymát és hozzáöntöm a leves alapot.

A levest felforralom, aztán takaréklángon 5 percen át csendes forrásban tartom, hogy a csirke és a gomba megpuhuljon. Az utolsó 1 percben hozzáteszem a rizstésztát is. Amíg a leves fő, apróra vágom a bazsalikomot és a korianderzöldet.

Tálaláskor a thaiföldi csirkelevest megszórom a felaprított, friss fűszernövényekkel.

2 nagy adag lesz belőle.
mannamari Creative Commons License 2005.10.21 0 0 2301
MAI RECEPT
THAIFÖLDI CSIRKELEVES

Hozzávalók:
1 piros chilipaprika
2 fej gomba
25 dkg csirkemellfilé

2 gerezd fokhagyma
½ tyúkhúsleves-kocka
5 dl forró víz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 zöldcitrom
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg rizstészta
1 maréknyi friss bazsalikom
1 maréknyi friss korianderzöld

Elkészítés:
Előkészítem a hozzávalókat. A chilipaprikát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A gombát felszeletelem. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra darabolom, és egészen enyhén megsózom. Ezután megpucolom a fokhagymát, finomra zúzom, és a leveskockát elmorzsolom a forró vízben. Az így kapott léhez habverővel hozzákeverem a szójaszószt, a mézet és a zöldcitrom levét: ez lesz a leves-alap.

Az olívaolajat megforrósítom egy kisebb leveses fazékban, majd 1 perc alatt kevergetve átpirítom rajta a csirkemell-csíkokat. Nem sütöm meg őket, csak egy kis színt adok nekik.

Az átpirított csirkecsíkokhoz hozzáadom a gombaszeleteket és a felcsíkozott chilipaprikát, majd hozzáreszelem a fokhagymát és hozzáöntöm a leves alapot.

A levest felforralom, aztán takaréklángon 5 percen át csendes forrásban tartom, hogy a csirke és a gomba megpuhuljon. Az utolsó 1 percben hozzáteszem a rizstésztát is. Amíg a leves fő, apróra vágom a bazsalikomot és a korianderzöldet.

Tálaláskor a thaiföldi csirkelevest megszórom a felaprított, friss fűszernövényekkel.

2 nagy adag lesz belőle.

(Hasonló szerepelt valamikor a Nők Lapjában is, de nem ugyanez.)
tündérlala Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2300
EZ brutál jól hangzik - meg kell csinálnom! :)
Előzmény: Sorsha (2296)
Zitka Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2299

Pont ezt az adást nem láttam, de legtöbbször Bolero sonkát használ. Az 80 g-os - mi is nagyon szeretjük. :-)

Más: ma tök jól látszott a nagy rozsdamentes tál alján az IKEA címke. :-))))) Pedig az Ikea nem is szponzorálja őket. :-)

Előzmény: mannamari (2298)
mannamari Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2298
Tényleg kihagyta a hozzávalók közül. Komórkának igaza van, tegyél úgy ízlés szerint. Judit általában kis csomagos szeletelt sonkát szokott használni. Úgy gondolom az olyan 8-10 dkgos csomag lehet.
Előzmény: Hermione17 (2295)
komórka Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2297
Mégha olvasnám is a receptet, akkor is az a válaszom, hogy izlés szerint, na meg a lehetőségeidhez mérten. Én ezeknél a recepteknél (tehát nem sütemény) nemigen szoktam méricskélni, hanem úgy gondolomra. Tehát az adott tészta mennyiséghez képest.
Előzmény: Hermione17 (2295)
Sorsha Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2296
SÜLT SONKA CSÍPŐS ŐSZIBARACKKAL
Hozzávalók:

40 dkg főtt, füstölt sonka
1 púpozott kávéskanál méz
1 evőkanál olívaolaj
1 doboz őszibarack-konzerv
1-2 friss piros chilipaprika
1 púpozott kávéskanál mustár
1 maréknyi friss menta
1 evőkanál málnaecet
Elkészítés:

Az őszibarack-konzervet alaposan lecsepegtetem –a levét elteszem a hűtőbe másikorra, pl. jéghideg pezsgővel finom koktél lesz belőle-, majd apró kockákra vágom. A chilipaprikát kimagozom, és vékonyan felszeletelem. Végül apróra vágom a friss fűszernövényeket.

Első lépésként egy keverőtálban alaposan összekeverem a mézet, a chilipaprikát és az evőkanálnyi olívaolajat.

Aztán a sonkát kettévágom, hogy 2 vastag, szép szeletet kapjak. Megforrósítok egy kevés olívaolajat egy nagy serpenyőben, beleteszem a sonka-szeleteket és alaposan megkenem őket a mézes mázzal. Kb. 2 perc múlva megfordítom a húsokat, és a másik oldalukat is alaposan megkenem a mézes mártással.

Az apró kockákra vágott barackhoz kanalazom a mustárt, a málnaecetet és az apróra vágott menta nagy részét, majd az egészet jól összekeverem.

Tálaláskor elosztom 2 tányéron a csípős őszibarackot, melléteszek 1-1 sült sonka-szeletet, és megszórom a félretett fűszernövénnyel.

2 adag lesz belőle.
Hermione17 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 2295
Segítenétek, hogy a MOZZARELLÁS CSAVART TÉSZTA CITROMMAL ÉS FOKHAGYMÁVAL receptbe mennyi sonkát kell tépkedni? :)
Előzmény: komórka (2229)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.10.19 0 0 2294
szerintem nemcsak egy fedőt kapott, hanem egy egész tefal ingenio készletet, meg azt a sok szilikonformát. Meg egész sok dolgot már csak tálkákból adagol, amire nem kell leragasztott felirat. Nézzetek korridor tévét, ott nincs reklám :) - még...

ui. mondjuk a vasárnapi mulatságok sincsenek fent
Előzmény: Zitka (2291)
Sorsha Creative Commons License 2005.10.19 0 0 2293
Ma a hétvégi DUPLÁN CSOKIS TALLÉROK voltak
Előzmény: kreativtucsok (2271)
Rolné Creative Commons License 2005.10.19 0 0 2292
Jövő heti Nők Lapja címlapján Stahl Judit lesz a kicsi lányával. Hátha kapunk valami infot arról, hogy lesz-e újra recept az újságban, vagy lesz-e újabb könyv, videó stb. Majd beszámolok.

Mannamari! Írom a választ.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!