Amúgy sajna digi kompaktoknál sem túl rózsás a hazai helyzet. Egy ismerősöm korábbi kedvező filmes Pentax kompakt tapasztalat alapján Pentax digi szappantartót akart venni, de az eladó először csak nézett rá, hogy mit akar... Végül meghozatták (talán S5i-t), elég kitartók voltak szerencsére, de úgy gondolom nem ez az átlagos. Ha nincs polcon, mást fog venni a többség. És csodálkoznak, hogy nem fogy. Ha nem is lehet kapni...
nem tudom , hogy kapható-e , viszont a makro vakut ( AF 140C) a maga 100e Ft nagyságrendű árával gondolom nem egész kartonnal rendelne raktárra egy kereskedő sem ......
Ami viszont tényleg fontos lenne: LEHESSEN KAPNI KIEGÉSZÍTŐKET !
(pl. smc szűrők , távkioldók , szemkagylók , napellenzők,stb.)
Fene se tudja, hogy gyártják-e, de a világon mindenütt kapható, pl. a német képviseletnél is... :)
Amúgy szerintük van még AF 400T, 220T, 160SA, 201SA és 140C is, szóval nem olyan rossz a helyzet... Viszont a 43mm-es limitedet már nem listázzák. Fura.
Nyár elején kerestem nagyon, kellett volna egy komolyabb, nagyobb átfogású alapzoom, a nagylátó felé mozdulva, viszont azóta már beszereztem egy Tamron 17-35-t nagylátónak. De ha majd anyagilag egyenesbe jövök, szerintem érdekelni fog.
A Venyerin barátom által említett AF 280T-t szerintem már nem gyártják , jelenleg a 360 FGZ és az 500 FTZ a kínálat. Én felvenném melléjük mondjuk a METZ 54 MZ-3at.
Objektívek esetében az standard 55-200as -t mindenképpen az olcsóbb kategóriából - persze elérhető áron , alternatívaként pedig egy Tokina 80-200 ATX Pro-t vagy egy Sigma 70-200 HSM DG-t. (a szerelmemet[FA*2,8/80-200ED] nem mondom , reális keresletre még alkoholos befolyásoltság alatt sem tennék nagyob összeget)
Alapzoomként a Tamron 2,8/28-75 öt javasolnám , esetleg karöltve a
Sigma 2,8/24-70DG-vel..
Nagylátóban a 18-55 ös kittobi mellé a DA 4/16-45 ED AL-t + a 2,8/14 et javaslom - kiegészítőnek a Tamron 12-24 és Sigma 15-30at
Fixeket csak rendelésre , de ott az egész "Limited"-sorozatot + a 200as és 300as telét.
Az új makrók nagyon jók ( DFA 100 és 50) , ha nem 170e -ért árulnátok , lehet , hogy más is venne !
Ha kijön az új tükörreflexes , engem vszeg érdekelni fog , remélhetőleg nem leszek úgy legatyásodva , mint most!
más :
- HASZNÁLT OBJEKTÍVEK FORGALMAZÁSÁBAN NEM GONDOLKODTOK ?
a fórumon zajló barter alapján nem lehetetlen , hogy lenne rá kereslet ....
(pl. az általam régóta keresett 24-90-es obi az USA-ban 430USD, EU-ban 530Eu -már ez is túlzás-, itthon meg 200e felett volt amíg létezett hivatalos lista...)
Szerinem a tartozékok és gépek között az egyik leg leg leg, a fontossági sorrendben az árképzés ill. haszon kulcs. Persze nem rátok vonatkoztatva de olyan árakat lát az ember helyenként hogy a haja égnek áll. Ezt a "talin a kocsmába" is beszéltük. Hogy hogy lehet az, hogy külföldről behozva, kockázat vállalva, posta, áfa, vám, tb után is 1/3 ába kerül a cucc mint ithon. Ha csak 5-10 ezer forint lenne a különbség nem biztos, hogy érdemes lenne vállalni a kockázatot! szerintem.
Ha nyerek a lottón, én magam nyitok egy boltot ahol ezek lesznek :-)
Addig sajnos a középforma gépek biztos nem lesznek (a bolt kimondottan digivel foglakozik) és a limited obikat sem hoznám be. Majd a D utód, esetleg egy csúcsváz első pár darabját ha már eldtuk, de a többi esélyes.
Én mostanság nem tervezek komolyabb obi beszerzést, talán egy DSLR váz + alapzoom najd jövőre. Nekem a legfontosabb az lenne, hogy lehessen minden lehetséges tartozékot rendelni max. kéthetes átfutással, normális katalógból, szóval rendesen.
Ami egy márkaboltban mindenképp kéne legyen polcon: - a kurrens DSLR-ek a rájuk való zoomokkal - fontosabb alapvető tartozékok (markolat, kioldó, szíj, kupak) - limited obik (31, 77, 40 DA) - a még létező jobbik FA-k (20-35, 24-90, makrók) - vakuk (280T, 360FGZ, 500FTZ) - 645 rendszer 3-4 obival - 67 rendszer keresőkkel, obikkal
Filmesekhez is jó: FA 24-90 FA 28-105 3.2-4.5 FA 20-35 Ltd széria (31, 43, 77) Alap 50/1,7, 50/1,4 Makro Olcsó telezoomnak FAJ 75-300
Ezek kozul mar nemtudom egyaltalam gyartja-e valamelyiket. A legtobb fent felsoroltat viszont mar biztos nem. Elfekvo raktar keszleten vagy egy-egy speci utangyartas (lsd. FA 50/1,4) miatt talan meg rendelheto.
Ugyanigy talan talalni meg nehany FA35/2-t is, dehat erre alapozni nem lehet, mert gondolom igen veges a raktarkeszlet.
Jo aron en biztos vennek egy 360FTZ-t + egy FA35/2 vagy FA50/1,4-et (foleg ha mindketto utobbit kiprobalhatnam elotte).
Végre egy jó hír. De jó kérdés, lassan már azt se tudom milyen obikat gyárt még a Pentax.
Filmesekhez is jó: FA 24-90 FA 28-105 3.2-4.5 FA 20-35 Ltd széria (31, 43, 77) Alap 50/1,7, 50/1,4 Makro Olcsó telezoomnak FAJ 75-300
De gondolom most már inkább a digi felhasználók igényeit kéne figyelembe venni. SMCP 16-45DA 14mm DA 12-24DA
Tamron és Sigma 17-35-se, illetve extrém nagylátóik (11-22, 12-24) Tamron 28-75/2,8 Sigma 24/28-70/2,8 Sigma telék (Bigma, 100-300/4-es, 130-400-as, 80-200/2,8) Tokina: 80-200, 19-35, 28-70/80/2,8 Illetve olcsóbb cuccok. különböző 18-125-ös, 18-200-as obik, bár én vennék, de igény lehet rá. Sigma, Tamron makroobik elég jók Esetleg Cosina (az ára miatt) makro, tele.
Biztos van még, de majd a többiek kiegészítenek. A fenti cuccok nagy része viszont nem az olcsó árkategóriába esik, és van amit az ára miatt nem is írtam (pl Pentax 80-200/2,8:))
En MZ6-tal hasznalok ilyen vakut, es muxik vele. Megvan a hasznalatija is, ha kell, be tudom szkennelni, es elkuldom vmikor holnap (esetleg utan). Magyar nyelvu nincs benne, csak angol, nemet, es talan francia.
Végre úgy tűnik valaki felvállaná a Pentax komoly képviseletét kereskedői szinten!
Vagyis a cég mely nekem munkát (és pénzt) ad betöltené a hazai Pentaxkereskedelemi űrt. De mivel ezt eddig senki nem vállata, ezt csak nagy óvatossággal tenné. Kérlek titeket soroljatok fel párat az általatok nagyra tartott Pentax, Sigma, Tamron és Tokina objektívek közül. Ha minden jól megy talán nemsokára polcról is meg lehet majd kapni (ki is lehet próbálni) ezeknek az obiknak egy részét. Bár érdeklne a kívánatos vakuk listája is, de tudva, hogy ez mennyire rövid ezzel inkább nem is fárasztalak titeket.
Amire számíthattok:
Legalább 10 új objektív
Néhány Pentax obi akár boltban ki is próbálható
Egyéb gyártók kínálatából is folyamatos ellátás Pentax bajonettre
Találtam itthon egy Carena Tz250-es vakut, de nincs meg a leírása. Szeretném az MZ-5-tel használni, de nem tudom, lehet-e, és ha igen, hogyan. Korábban nagy ritkán Chinon CE5-tel használtam, emlékeim szerint full manual. Illik az MZ5-re egyáltalán?