A Gyűrűs Ködöt már régóta ismer(het)jük, találtak valami hasonló, ami tényleg szem alakú. Tetszik. A gyűrűshöz ezt írták magyarázatnak: Except for the rings of Saturn, the Ring Nebula (M57) is probably the most famous celestial band. This planetary nebula's simple, graceful appearance is thought to be due to perspective -- our view from Earth looking straight into what is actually a barrel-shaped cloud of gas shrugged off by a dying central star.
Astronomers of the Hubble Heritage Project produced this strikingly sharp image from NASA's Hubble Space Telescope by using natural colors to indicate the temperature of the stellar gas shroud. Hot blue gas near the energizing central star gives way to progressively cooler green and yellow gas at greater distances with the coolest red gas along the outer boundary. The Ring Nebula is about one light-year across and 2,000 light-years away in the northern constellation Lyra.
mennyire reális, hogy létezzen olyan anyag, amely annyira taszítja a vizet, hogy ha beleszórjuk, akkor a víz felületi feszültsége először is összehúzza, majd amikor beér a vízbe a por, ott egy "tömbben" marad? piszkálhatjuk, meg minden, de nem lehet szétkotorni, hanem ott marad egy kupacban, mint egy gyurma, és ha leöntjük róla a vizet, szétterül, száraz porként... létezik valóban ilyen anyag? mi ez, és hogyan lehetséges? és mi történik, ha pl. egy ilyen porral teniszpályát szórunk be, és esik az eső? hogyan viselkedik az anyag, és hogyan a víz? ha nincs ilyen a valóságban, akkor elméletileg hogyan történne ez? (visszapattanna a víz? elgurulna róla, mint valami nagy viszkozitású felületről?)
erről nekem h.g. wells: "a vakok országa" jut eszembe... a főhős hiába próbálja megértetni a 15-öd íziglen vak néppel, mi az a látás, nem értik őt, sőt maguknál alacsonyabb rendűnek, elmefogyatékosnak tartják. mostanában olvastam oliver sachstól mindenféle neurológiai esetleírásokat. ő foglalkozott olyen betegekkel, akik visszanyerték a látásukat. olyan emberek, akik soha nem láttak előtte, mert vakon születtek, illetve olyanok, akik nagyon korán elveszítették látásukat, tehát nem őriztek vizuális emlékeket. na most, ilyenkor tragikus többnyire az, ami elsőre pozitívnak tűnhet: ezek az emberek jószerivel magatehetetlenebbek lettek a látás által. nem láttak / látnak úgy, mint mi, akik születésünktől rendelkezünk ezzel a képességgel + neuronhálózattal + vizuális memóriával + absztrakciós képességgel (amit írtam régebben valamelyik topikba pl., hogy noha a pénzérmét ellipszisnek látjuk, mégis tudjuk, hogy az kör alakú). nem tudják ugyanis értelmezni, amit látnak, mert egészen egyszerűen nem úgy látnak , mint a mindig is látók. érdemes elolvasni ezeket a történeteket tőle. ráadásul ott van az az idegrendszeri sajátosság is, hogy a sztereolátás nem tud utólag kialakulni, mert az nem tanulás kérdése, hanem az idegsejtek kialakulása révén jön létre.
valahogy ilyen lenne szerintem, ha egyik napról a másikra képesek lennénk érzékelni a negyedik dimenziót: aligha tudnánk mit kezdeni vele.
Olvastam már erről többet is, de sajnos túl elvont a számomra, hogy igazán megértsem.
Annyi rémlik, hogy a kvantumfizikában bizonyos jelenségek megmagyarázásához hét dimenzió léte feltételezhető, ezek egy része az általunk ismert dimenziókon kívül un. mikrodimenzió, amelyek valahol a szubatomi térben léteznek. Valahogy ezekkel magyarázták az erős és a gyenge kölcsönhatások létét.
Az előző havi Galaktikában van egy novella, amiben valami hasonló történik az emberekkel is amikor titokzatos emberi külsejű lények jelennek meg a földön egyik pillanatról a másikra.(lepkéket gyűjtenek) Bárhol bármikor megjelennek, rengetegen vannak és mindig mindent tudnak. Az egyik lehetséges magyarázat erre pont a Síkföldre utal. Olyan dimenzióban élnek ahonnan hasonlóképpen tudják figyelni a mi dimenziónkat, mint a Síkföldben az általad leírt háromdimenziós lény. Bármikor bárhol könnyedén megjelennek mint ahogy a háromdimenziós lény is bárhol beléphet a két dimenziós világba úgy, hogy a két dimenziós lényeknek fogalmuk sincs hogyan kerültek oda.
És ráadásul az is elképzelhető, hogy nincsenek is sokan, hanem csak egy lényről van szó csak amikor belép a mi dimenziónkba az olybá tűnik mintha többen lennének. Mint pl. ha a kétdimenziós világba bedugod az ujjaidat. Amíg csak az ujjak hegyét metszi a sík, addíg csak több kis kör látszik, míg ha már a tenyered is metszi egyetlen nagyobb formát láthatnak Síkföld lakói. Pedig mindvégig egyetlen test volt.
Huhh ezt elég bonyolult leírni nem is folytatom mert belegabalyodom. Mindenesetre jó kis novella. :-)
Azért vannak tényleges érdemei; Kemény csatát vivott az Edison Co-val, hogy a váltakozó feszültség teret nyerjen az egyen felett, amely előállításában Edisonéknak akkor már óriási érdekeltségeik voltak - no, erről tán még írok; az ő nevéhez fűződik a 3fázisú generátor kifejlesztése is, amely mára világszerte a legfontosabb energia-előállító berendezés.
Most azon gondolkodom, hogy Ő csinálta a halálsugarat is? A tv-ben láttam egy filmet erről. Valami egészen hatékony romboló fegyver volt - egyesek szerint a lézer - amit nem akart nyilvánosságra hozni, viszont eltitkolni már késő volt ezért a terveket három részre szedte és elküldte három nagyhatalomnak. Akik persze megpróbálták ellopni a másiktól.
Sajnos a teljes cikkek nincsenek fent a honlapon, azok csak a papíron szerepelnek. Azt nem tudom miért csak egy mondat. Talán nagyon friss még a lapszám. :-)
Nem tudom pontosan mire gondolt ezen fogalom alatt. A tiszta energia feltételezem a szennyezésmentes energiát jelenti. Az ingyenes az gondolom inkább nagyon olcsó, akár magad által is előállítható energiát jelenthet.
Itt azért azt is meg kell jegyezni, hogy amikor energia előállításról beszélünk fontos szempont az előállítás energiaigénye. Pl. azt mondják a hidrogén meghajtás tök jó lenne, csak éppen a befektetett energia - ami pl. a vízben lévő hidrogén és oxigén szétválasztásához kell - több mint amit nyerünk vele.
Az olajból a szakemberek szerint 20-50 évig lehet még energiát nyerni. Ez azért elég közeli időpont akár még mi is megérhetjük. Az ár az más kérdés én vallom, hogy nem véletlenül megy fel az ára. De ez már összesküvés elmélet nem mennék bele.
Bizonyos értelemben - az atomok kötési energiájának a hasznosítására épült az elv - ez kétségkívül hatalmas, és mindenütt jelenlévő energiaforrás lenne, (ahol anyag van) de én sajnos nem tudok sokkal többet.