Én így csinálom: csirkemellet nagyon pici, vékony csíkokra vágom, pici olajban megpirítom. Kiveszem, félreteszem. Ugyanabban az olajban - forró legyen!! - tetszőleges zöldségeket pirítok. Mostanában szoktam venni (lustaság...) mirelit kínai zöldségkeveréket. Nem a Findust, hanem van vmi olcsó magyar is. Abban van bambuszrügy, gomba, cukorborsó (hüvelyes), póré, és egyéb finomságok. A tésztát (spagetti, vagy még vékonyabb pl. fidellini) közben kifőzöm. A zöldség ne puhuljon, csak piruljon, maradjon "harapós". Fűszerezem sóval, friss gyömbért reszelek bele, jócskán fokhagymát, és sötét szójaszószt öntök rá. Visszakeverem bele a húscsíkokat, majd legvégül beleforgatom a kifőtt (lecsepegtetett) tésztát, és még egy kicsit együtt sütöm a serpenyőben. Ennyi.
Ha nem mirelit zöldségkeveréket veszel, akkor mindenképpen legyen benne újhagyma, vagy póré. A többi ízlés kérdése.
sziasztok, megköszönném ha vki elmondaná nekem hogyan kell olyan pirított vagy sült tésztát csinálni...nagyon szeretem de nem igazán tudom h álljak neki.köszike
Persze, tudom, hogy nagymértékben ízlés kérdése is. :-) Bár olyan embert még nem láttam, akinek a repce szaga tetszett volna. :-DD
Igen, ezt az Olitaliat láttam én is, de újabban a hiperekben csak szójaolajat látok. Múlt héten hoztam Bécsből Estermann márkájú mogyoróolajat, talán egy picivel olcsóbb volt, mint itthon. Milyen közértben veszed? Az Ázsiában múltkor elég drágán láttam, de ott minden drágább, mint máshol.
Szerintem a szójaolajnak nincs kellemetlen mellékíze és a kukoricának igen, de ez teljesen egyéni ízlés kérdése. A földimogyorónak viszont kellemes mellékíze van, azt csak kifizetni nem kellemes :) (A közértünkben szója- és a földimogyoróolajból egyformán Olitalia márkájút lehet kapni.)
A szójaolaj semleges ízű (a teszkóban néha meglepően olcsón lehet kapni). Egyébként kukorica- és napraforgóolaj is használható, a már forró vokba kell tenni és pár másodperc múlva (mielőtt égni kezdene) mehet hozzá a sütnivaló.
A szójaolajnak nincs semmi kellemetlen íze? (mint pl. a repcének) Mert azt több helyen is láttam, viszonylag nem mérgezett :-) áron. A mogyoróolaj egyébként nagyon ízlik, süteményekbe is azt használok.
A szójaolaj majdnem olyan jó hőálló, mint a földimogyoró, és jelentősen olcsóbb, Kínában is azt használják a legtöbben. (Meg a gyapotmag-olajat, de az rosszabb, csak a helyszínen nagyon olcsó.)
Plázákban egyszerűen *minden* rossz (és drága), a nem-kínaiak is. Ha muszáj ilyen helyen enned, maradnak a KFC, Subway, legrosszabb esetben McDonalds, azok ott is csak olyanok, mint akárhol.
Ma voltam piacon, 300 forintért vettem VIFON chiliszószt, azért ez már beüt. Most ezt fogom használni egy kicsit. Sajnos az eladó egyáltalán nem volt készséges, én meg siettem, szójaszószt, olajat meg se mertem kérdezni hogy tart-e, majd legközelebb:)
Láttam szárított gombát, rák darabokat, meg mindenfélét, és gondolom elég olcsó.
én sem használok erős pistát :) meg az igazság az, hogy csak én eszek csipős, erős kajákat így kénytelen vagyok lemondani az otthini "kicit cipősz" kinai kajákról :)
sütéssel viszont az a gond, h a wok-om teflon, nem merem nagyon felmelegíteni, valamit az olaj is elég benne. Érdemes mogyoró olajat is venni? Állítólag azt nagyobb hőfokra lehet melegíteni.
öntött vas, vagy lemez wokot biza 5-10 percig (főleg előbbit 10 percig) hevíteni kell! Ne sajnáld :)
az olajat csak ezután rakd bele. Annak nem kell fél percnél több ezután és fűstől.
és kizárólag csak mogyoró olajat használok!
a teflont azért írtam mert hallottam már olyanról, hogy valaki azt is 10 percig hevítette olaj nélkül és csodálta miért ment tönkre :)
Nem kell az összes kínai büfét elkerülnöd, elég azokat amelyek bevásárlóközpontokban vannak:)) Tapasztalatok alapján kivétel nélkül rosszak, és drágák.
Ez itt egy kicsit OFF, de a budaörsi Auchan-ban van egy kínai büfé, érdemes nagy ívben elkerülni: valami hihetetlenül ocsmány kajájuk van. Én alapvetően szeretem a kínai ételeket, és válogatós sem vagyok, de attól lehidaltam: valami zsíros, ragacsos, hideg és ízetlen moslékot sóztak rám. A múltkor a törökbálinti Cora-ban levő kínai büféval próbálkoztam, de az sem volt jobb. Azt hiszem, hogy egy ideig elkerülöm a kínai büféket ...
A Sriracha márkájú chiliszósz a legerősebb, amivel találkoztam. Egyáltalán nem édes (vagy csak nem érezni, hehe), kicsit fokhagymás. A csirkéhez, mártogatáshoz ajánlott chiliszószok annyira "csípősek", hogy simán lehet őket kanalazni, csak úgy magukban.
Sőt, a nős zacskós chiliből (szintén Tesco, még ha az ilyesmivel nem is dicsekszik az ember) kibányásztam egy marék magot és azóta a világ legfinomabb erőspaprikája nő nyaranta az erkélyemen. Abból főztem szószt meg csatnit... :)
Erős pista nekem nem jött be, nem csíp eléggé, és pirosra festi a kaját. A chilit is metroban vettem, valami japán. Láttam tabasco-t is, 700 ftért, kicsit sokalltam, hát most akkor az lesz.
A húst csak kényelmi szempontból készítettem elő előző nap, legközelebb nem így teszek:) A sütéssel viszont az a gond, h a wok-om teflon, nem merem nagyon felmelegíteni, valamit az olaj is elég benne. Érdemes mogyoró olajat is venni? Állítólag azt nagyobb hőfokra lehet melegíteni.
mondtam, hogy nem lehet...mit gondolsz miért rizst meg tésztát esznek többnyire? :DDDDD
szóval itthon nem cicóznak a kínaiak és erős pistát raknak bele. Chili szószból meg sok féle van ha te az édes verziót használtad akkor abból hiába adsz hozzá 5 kilót az nem lesz csipős :)
Na most a húst hibás gondolat 1 nappal elötte pácolni kivéve a vadhúst vagy nem kinai kajához való húst....legyen az sertés, marha, csirke.
Én úgy szoktam kezdeni, hogy a gombát forróvízbe áztatom, majd ezután a húst feldarabolom belerakom egy mezei műanyag edénybe vagy ami épp van kéznél, érzéssel öntök rá világos szójaszószt, kinai főzőbort ezt összekeverem majd megszórom keményítővel és félrerakom.
Ezután a zöldségeket megpucolom, feldarabolom ez kb. 15 perc, de közben a wokot melegítem. Ha teflonos azt nem kell és nem is szabad csak olajjal együtt.
Ennyi idő elég a woknak is és a húsnak is...sőt van mikor 5 percig pácolom csak a húst.
Olaj már forró bele a hús és kb. 3-5 perc attól függ hogy csirke vagy marha már kész is mert a hús "szétrobban" a pác és keményitő "szorításában" valamint a hús sem sőtét színű. Ha tovább hagyod akkor levet enged és nem pirul hanem fő.
Miután hús kész jöhet a zöldség meg a többi..a gomba is nagyjából a meleg vízben felpuhult.
Viszont ha sőtét szójaszószt használtál akkor biza sose lesz világos színű a hús.
Írnak tabascot is..igen az is erős de annak van egy mellékize a savanyú ami nem biztos hogy kell abba a kajába amit épp készítesz.