Keresés

Részletes keresés

Wooden2002 Creative Commons License 2005.10.07 0 0 421
Ha a szezámmagos, mézes-chilis jellegűre gondolsz, akkor ld. 351 hsz.
Előzmény: totyazo (420)
totyazo Creative Commons License 2005.10.07 0 0 420
Hali
Az egzotikus csirkének keresném a receptjét , de seholsem találom.
Kis édes csirkemell valami bundában.
Ha valki tud léccci segítsen
köszi
nocica!! Creative Commons License 2005.10.03 0 0 419
köszi szépen a segítséget!
Zitka Creative Commons License 2005.09.29 0 0 418

Én így csinálom: csirkemellet nagyon pici, vékony csíkokra vágom, pici olajban megpirítom. Kiveszem, félreteszem. Ugyanabban az olajban - forró legyen!! - tetszőleges zöldségeket pirítok. Mostanában szoktam venni (lustaság...) mirelit kínai zöldségkeveréket.  Nem a Findust, hanem van vmi olcsó magyar is. Abban van bambuszrügy, gomba, cukorborsó (hüvelyes), póré, és egyéb finomságok. A tésztát (spagetti, vagy még vékonyabb pl. fidellini) közben kifőzöm. A zöldség ne puhuljon, csak piruljon, maradjon "harapós". Fűszerezem sóval, friss gyömbért reszelek bele, jócskán fokhagymát, és sötét szójaszószt öntök rá. Visszakeverem bele a húscsíkokat, majd legvégül beleforgatom a kifőtt (lecsepegtetett) tésztát, és még egy kicsit együtt sütöm a serpenyőben. Ennyi.

Ha nem mirelit zöldségkeveréket veszel, akkor mindenképpen legyen benne újhagyma, vagy póré. A többi ízlés kérdése.

Előzmény: nocica!! (416)
OldDirty Creative Commons License 2005.09.29 0 0 417
lásd 360-as hsz, és a kapcsolódó válaszok:)
Előzmény: nocica!! (416)
nocica!! Creative Commons License 2005.09.29 0 0 416

sziasztok, megköszönném ha vki elmondaná nekem hogyan kell olyan pirított vagy sült tésztát csinálni...nagyon szeretem de nem igazán tudom h álljak neki.köszike

 

H_G Creative Commons License 2005.09.28 0 0 415
Lemaradt: ...de az sem olcsóbb hely az Ázsiánál, sőt!
Előzmény: H_G (414)
H_G Creative Commons License 2005.09.28 0 0 414
Interspar. A Fény utcai (piac földszintje) "1000 fűszer"-ben is szokott lenni.
Előzmény: Zitka (413)
Zitka Creative Commons License 2005.09.28 0 0 413

Persze, tudom, hogy nagymértékben ízlés kérdése is. :-) Bár olyan embert még nem láttam, akinek a repce szaga tetszett volna. :-DD 

Igen, ezt az Olitaliat láttam én is, de újabban a hiperekben csak szójaolajat látok. Múlt héten hoztam Bécsből Estermann márkájú mogyoróolajat, talán egy picivel olcsóbb volt, mint itthon. Milyen közértben veszed? Az Ázsiában múltkor elég drágán láttam, de ott minden drágább, mint máshol.

Előzmény: H_G (412)
H_G Creative Commons License 2005.09.28 0 0 412
Szerintem a szójaolajnak nincs kellemetlen mellékíze és a kukoricának igen, de ez teljesen egyéni ízlés kérdése. A földimogyorónak viszont kellemes mellékíze van, azt csak kifizetni nem kellemes :) (A közértünkben szója- és a földimogyoróolajból egyformán Olitalia márkájút lehet kapni.)
Előzmény: Zitka (407)
nicko Creative Commons License 2005.09.27 0 0 411
szerintem a burgerking jobb a mekitől...:)
Előzmény: H_G (405)
nicko Creative Commons License 2005.09.27 0 0 410

nekem speciel nem vált be a szója olaj...de régebben a kukorica olaj igen. Azt lehetett kapni mogyoró olajat akkor még nem :)

 

 

Előzmény: H_G (406)
kitty72 Creative Commons License 2005.09.27 0 0 409
Sziasztok... Ha a szójaszószról van szó szerintem a kína kajáknak elengedhetetlen kelléke :)
KukacAV Creative Commons License 2005.09.27 0 0 408
A szójaolaj semleges ízű (a teszkóban néha meglepően olcsón lehet kapni). Egyébként kukorica- és napraforgóolaj is használható, a már forró vokba kell tenni és pár másodperc múlva (mielőtt égni kezdene) mehet hozzá a sütnivaló.
Előzmény: Zitka (407)
Zitka Creative Commons License 2005.09.27 0 0 407
A szójaolajnak nincs semmi kellemetlen íze? (mint pl. a repcének)  Mert azt több helyen is láttam, viszonylag nem mérgezett :-) áron. A mogyoróolaj egyébként nagyon ízlik, süteményekbe is azt használok.
Előzmény: H_G (406)
H_G Creative Commons License 2005.09.27 0 0 406
A szójaolaj majdnem olyan jó hőálló, mint a földimogyoró, és jelentősen olcsóbb, Kínában is azt használják a legtöbben. (Meg a gyapotmag-olajat, de az rosszabb, csak a helyszínen nagyon olcsó.)
Előzmény: nicko (402)
H_G Creative Commons License 2005.09.27 0 0 405
Plázákban egyszerűen *minden* rossz (és drága), a nem-kínaiak is. Ha muszáj ilyen helyen enned, maradnak a KFC, Subway, legrosszabb esetben McDonalds, azok ott is csak olyanok, mint akárhol.
Előzmény: OldDirty (401)
nicko Creative Commons License 2005.09.26 0 0 404

mogyoró olaj azért is jó mert nem vizezik mint a vénuszt és társait ;)

 

de pl. az oliva olaj abszolút nem jó ehhez a főzési eljáráshoz hiába vizmentes az is!

Előzmény: OldDirty (403)
OldDirty Creative Commons License 2005.09.26 0 0 403

Ma voltam piacon, 300 forintért vettem VIFON chiliszószt, azért ez már beüt. Most ezt fogom használni egy kicsit. Sajnos az eladó egyáltalán nem volt készséges, én meg siettem, szójaszószt, olajat meg se mertem kérdezni hogy tart-e, majd legközelebb:)

Láttam szárított gombát, rák darabokat, meg mindenfélét, és gondolom elég olcsó.

A következő akkor a mogyoróolaj lesz.

Előzmény: nicko (402)
nicko Creative Commons License 2005.09.26 0 0 402

én sem használok erős pistát :) meg az igazság az, hogy csak én eszek csipős, erős kajákat így kénytelen vagyok lemondani az otthini "kicit cipősz" kinai kajákról :)

 

sütéssel viszont az a gond, h a wok-om teflon, nem merem nagyon felmelegíteni, valamit az olaj is elég benne. Érdemes mogyoró olajat is venni? Állítólag azt nagyobb hőfokra lehet melegíteni.

 

öntött vas, vagy lemez wokot biza 5-10 percig (főleg előbbit 10 percig) hevíteni kell! Ne sajnáld :)

az olajat csak ezután rakd bele. Annak nem kell fél percnél több ezután és fűstől.

és kizárólag csak mogyoró olajat használok!

 

a teflont azért írtam mert hallottam már olyanról, hogy valaki azt is 10 percig hevítette olaj nélkül és csodálta miért ment tönkre :)

Előzmény: OldDirty (395)
OldDirty Creative Commons License 2005.09.26 0 0 401
Nem kell az összes kínai büfét elkerülnöd, elég azokat amelyek bevásárlóközpontokban vannak:)) Tapasztalatok alapján kivétel nélkül rosszak, és drágák.
Előzmény: Amerigo61 (400)
Amerigo61 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 400

Ez itt egy kicsit OFF, de a budaörsi Auchan-ban van egy kínai büfé, érdemes nagy ívben elkerülni: valami hihetetlenül ocsmány kajájuk van. Én alapvetően szeretem a kínai ételeket, és válogatós sem vagyok, de attól lehidaltam: valami zsíros, ragacsos, hideg és ízetlen moslékot sóztak rám. A múltkor a törökbálinti Cora-ban levő kínai büféval próbálkoztam, de az sem volt jobb. Azt hiszem, hogy egy ideig elkerülöm a kínai büféket ... 

Wooden2002 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 399
Off: persze ne itt vedd meg, mert a szállítási költség (most nézem) meg 2500...:-)))
Előzmény: Wooden2002 (398)
Wooden2002 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 398
Előzmény: OldDirty (395)
KukacAV Creative Commons License 2005.09.20 0 0 397
A Sriracha márkájú chiliszósz a legerősebb, amivel találkoztam. Egyáltalán nem édes (vagy csak nem érezni, hehe), kicsit fokhagymás.
A csirkéhez, mártogatáshoz ajánlott chiliszószok annyira "csípősek", hogy simán lehet őket kanalazni, csak úgy magukban.
Előzmény: OldDirty (395)
KukacAV Creative Commons License 2005.09.20 0 0 396
Sőt, a nős zacskós chiliből (szintén Tesco, még ha az ilyesmivel nem is dicsekszik az ember) kibányásztam egy marék magot és azóta a világ legfinomabb erőspaprikája nő nyaranta az erkélyemen. Abból főztem szószt meg csatnit... :)
Előzmény: Wooden2002 (392)
OldDirty Creative Commons License 2005.09.20 0 0 395

Erős pista nekem nem jött be, nem csíp eléggé, és pirosra festi a kaját. A chilit is metroban vettem, valami japán. Láttam tabasco-t is, 700 ftért, kicsit sokalltam, hát most akkor az lesz.

A húst csak kényelmi szempontból készítettem elő előző nap, legközelebb nem így teszek:) A sütéssel viszont az a gond, h a wok-om teflon, nem merem nagyon felmelegíteni, valamit az olaj is elég benne. Érdemes mogyoró olajat is venni? Állítólag azt nagyobb hőfokra lehet melegíteni.

Előzmény: nicko (394)
nicko Creative Commons License 2005.09.20 0 0 394

mondtam, hogy nem lehet...mit gondolsz miért rizst meg tésztát esznek többnyire? :DDDDD

 

szóval itthon nem cicóznak a kínaiak és erős pistát raknak bele. Chili szószból meg sok féle van ha te az édes verziót használtad akkor abból hiába adsz hozzá 5 kilót az nem lesz csipős :)

 

Na most a húst hibás gondolat 1 nappal elötte pácolni kivéve a vadhúst vagy nem kinai kajához való húst....legyen az sertés, marha, csirke.

Én úgy szoktam kezdeni, hogy a gombát forróvízbe áztatom, majd ezután a húst feldarabolom belerakom egy mezei műanyag edénybe vagy ami épp van kéznél, érzéssel öntök rá világos szójaszószt, kinai főzőbort ezt összekeverem majd megszórom keményítővel és félrerakom.

Ezután a zöldségeket megpucolom, feldarabolom ez kb. 15 perc, de közben a wokot melegítem. Ha teflonos azt nem kell és nem is szabad csak olajjal együtt.

 

Ennyi idő elég a woknak is és a húsnak is...sőt van mikor 5 percig pácolom csak a húst.

Olaj már forró bele a hús és kb. 3-5 perc attól függ hogy csirke vagy marha már kész is mert a hús "szétrobban" a pác és keményitő "szorításában" valamint a hús sem sőtét színű. Ha tovább hagyod akkor levet enged és nem pirul hanem fő.

Miután hús kész jöhet a zöldség meg a többi..a gomba is nagyjából a meleg vízben felpuhult.

 

Viszont ha sőtét szójaszószt használtál akkor biza sose lesz világos színű a hús.

 

Írnak tabascot is..igen az is erős de annak van egy mellékize a savanyú ami nem biztos hogy kell abba a kajába amit épp készítesz.

Előzmény: OldDirty (390)
Wooden2002 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 393

Utánanéztem, TRS chili por, 100g a pontos megnevezés.

off: TRS márkával lehet amúgy egy rakás indiai fűszert kapni, curry, cardamon, garam masala...

Előzmény: Wooden2002 (392)
Wooden2002 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 392

Ajánlom az indiai chiliport, emlékeim szerint egy indiai ruhába öltözött nő van a zacskón. Nagyobb áruházakban biztosan ráakadsz (Tesco-ban tuti van).

Na, az olyan, hogy dobsz egy hátast tőle! :-)))

 

Előzmény: OldDirty (390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!