Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Hűűű, de kár, hogy nem voltam fenn, pedig már akkoriban is olvasgattam a topicot, sőt, asszem, akkoriban fedeztem fel. Nem készültek esetleg képek? Merről mentetek, merről érdemes megközelíteni? Ha készültek képek, küldhetnél néhány képet az xy@index.hu címre. Szívesen megmutatnám a családomnak. 18 MB hely van rajta...
Isten igazából nem tudom, hogy melyik miért lyukas és miért nem. Nekem bizonyos tekintetben volt közöm a Dvinához is, az M2-es Volhovhoz is, és egy kicsit az M3-as Volhovhoz is. Jó dolog ez a szélhatás kompenzálás, és ehhez azt tudni kell, hogy a Dvinában már ugyanaz a berendezés működött, mint a Volhovokban is, és a kompenzálás ugyanolyan hatékonyan működött már akkor is. Hogy ezek után miért lyukacsos az egyik és miért nem az a másik, azt nem tudom. Azt sem tudom, hogy az RPK antenna miért lyukacsos kezdettől fogva. (takarékossági szempontok nincsenek a dologban, mert az oroszt ez sose érdekelte.)
Azt egyébként tudjátok-e, hogy a Dvina RPK antenna tartó konzolja egyenes, a Volhové meg lefelé hajlik. Na miért van ez?
Ez szvsz nem a csatatérre visz desszantot, hanem az Államokból tudnak vele viszonylag gyorsan csapatokat, illetve ami még nehezebb, nehézfegyverzetet átdobni a válságövezetekbe. Nézd csak meg, a hatótávolsága elég ahhoz, h a föld bármely pontját elérje az USA területéről.
Nem hiszem, hogy ellenséges területet leszámítva ne tudnák bárhol megvédeni út közben.
Ha nincs igazam, és tényleg harctéri desszantra is használnák (amit kétlek, akkor minek a bazi nagy hatótávolság, az üzemanyag helyett mást is vihetne...), akkor érdekes játék lenne, már egy csapatszállító helikopter is viszonylag könnyű és zsíros célpont (Irakban sokadszorra igazolódik...), ha egy ilyet lelőnek...
Nekem Pilisszentkereszt a megalakulásától kezdve (1981. január 12.) volt a lakóhelyem 1985. április 01-ig. Egyébként valóban nagyon szét van barmolva. Itt az olvtársakkal idén húsvét vasárnap jártunk fent.
Csakhogy igazoljam elméletem a szélnyomásról, az RPK antenna erőkarja sokkal nagyobb volt ugye a PV-re, ergó a kisebb szél is nagyobbat tekert rajta. Ezért volt az RPK tésztaszűrő.
Én új vagyok ebben a topicban, de többször bele olvastam már jónéhány hsz-t. Én sorkatona voltam egy ilyen légvédelmi egységnél Pilisszentkereszten. Úgy tudom, ez a központ el lett hagyva. Tud valaki erről valamit? Ha el van hagyva, akkor szívesen kirándulnék egyet oda, a régi "harcterünk" színhelyére. Esetleg szervezhetnénk egy túrát.... Pilisszentkereszt 1988-1990 ig a lakóhelyem volt, szívesen gondolok vissza azokra az évekre. Egészen véletlenül valaki van itt az akkori surranótársaimból?
Előbbre lépett a hadi léghajó2005. szeptember 21. 15:18, Szerda - Richárd Balázs
Talán furcsán hat a léghajó ötlete a 21. század hadviselésében, mégis úgy tűnik az Egyesült Államok Fejlett Védelmi Kutatások Hivatala (DARPA) ebbe az irányba is puhatolózik, mivel a múlt hónapban két céggel is szerződést kötött egy fejlesztési program első fázisának kivitelezésére.
Bár a 19. század végén a fantasztikumokban többször is foglalkoztak a hadi léghajók ötletével, a Walrus névre keresztelt programból születő szerkezet egyáltalán nem fog emlékeztetni ükapáink irányítható légi járműveire. A DARPA állásfoglalása szerint "a Walrus egy a levegőnél nehezebb szerkezet lesz, ami az aerodinamika, tolóerő vektor szabályozás, valamint a gáz felhajtóerő keltésének és kezelésének kombinációjával emelkedik a magasba".
A program első szakaszában két kaliforniai cég, a Lockheed Martin és az Aeros Aeronautical Systems vesz részt. A Walrus program fő célja egy tiszta és kivitelezhető megoldás kialakítása, amivel áthidalhatóvá válnak a korábbi léghajókorszak korlátai. A program első szakasza elsősorban olyan fejlett technikákat fog kutatni, amik támogatják az innovatív emelkedési és felhajtóerő koncepciókat és nem a ballasztok kidobálására épülnek.
A Walrus hadműveleti jármű - ahogy a DARPA fogalmaz - elsődleges felhasználását a vegyes teher- és csapatszállításban látják, azaz katonák és felszerelésük célba juttatása úgy, hogy a csapat a jármű elhagyását követően hat órán belül harcképes legyen. A gép teherbírását 500 tonna fölé tervezik, illetve a kiírás szerint 12 000 tengeri mérföldet, azaz megközelítőleg 22 200 kilométert kevesebb, mint hét nap alatt kell majd megtennie, mindezt versenyképes költségekkel.
A Walrus jelentősebb infrastruktúra nélkül fog üzemelni és kiépített leszállóhelyre sem lesz szüksége, sőt olyan nehéz terepen is leteheti a szállított egységet, amire más csapatszállító légijárművek képtelenek. Az ötlet, mint azt már a bevezetőben is írtuk, egyáltalán nem új. George Griffith a Forradalom angyalai című 1893-as klasszikusában írja le egy léghajókkal és harci ballonokkal vívott világháború történetét.
A P-14-és az Oborona között kívülről nincs sok különbség. A lényeg az, hogy míg a P-14 felderítési távolsága 1600 km volt, addig az Oborona "csak" 1200 km-t tudott. Az antenna tökéletesen ugyanaz volt. Mezőfalván egyébként Oborona volt, és amit az előbb leírtam, azzal a szállítótérrel arrébb tudott menni. Bár az igaz, hogy mindössze csak kétszer láttam menetkész állapotban.
Na ez nem jött össze úgyhogy a cím: http://www.itnu.de/radargrundanlagen/top.html
A geschichte menün belül a kalten krieg-re kell kattintani, utána meterwellen gerate.
Valahogy a linket sem vette fel most, bocsánat!
Lehet hogy bénák voltak, vagy pedig én ha rosszul értelmeztem a szöveget, németül ui. nem tudok:-)
Az idézet:
P-14 „Tall King A”
Mit den Ausmaßen von 33 m • 22 m nahm diese Parabolantenne für den VHF-Bereich eine Sonderstellung ein. Die technischen Daten der Radarstation entsprachen etwa denen der P-12. Der Sender war jedoch leistungsstärker (Pi=700 kW). Die maximal angezeigte Entfernung betrug 600 km, während die Entfernungsauflösung sich verschlechterte.
Eine P-14 besaß zwei Hauptantennen. Eine davon war als Arbeitsantenne stationär aufgebaut und eine Antenne war auf 36 KFZ vom Typ URAL-375D verlegebereit verladen. Die Aufbauzeit für eine Antenne betrug ca. 50 Stunden.
Akkor a keletnémetek igencsak bénák voltak, mert nálunk volt hozzá két darab kéttengelyes félpótkocsi, amiből az egyiken forgott telepítés után. Ez a két félpótkocsi vitte felmálházva a teljes antennaszerkezetet. Volt hozzá még egy műszerkabin, ami ugyancsak félpótkocsi volt, és az egészet egy darab ESZD-200 táplálta. Ennek összesen kellett három darab nyergesvontató Ural, meg egy Kraz-255B. És akkor mindent vittek, csak a fedezéket nem. A Krazra még a kábelkészlet is ráfért. Azt a rohadt nagy antennát szét lehetett ám szedni.
Nem kötözködésképpen de egy keletnémet oldal azt írta róla hogy csak az antennát 36 darab Ural szállította áttelepüléskor. Elég terjedelmesnek tűnik, bár az álcázás más tészta...
Viszont: a Vegához is ilyen volt rendszeresítve? És hol települt?
Miért? Ami az egészet tartotta, az egy kéttengelyes félpótkocsi volt. A lényeg meg vékony drót. Magát a lokátor műszerkabinját meg általában eldugták. Aztán ezt vagy észreveszed a műholdról, vagy nem.
Ezek a P-14 esek mit tudtak távolságban, illetve mennyi volt a minimum felderítési magaságk ? Milyen távolságból tudot megkülönböztetni pl két szorosan repülő vadászt? Zavarvédetsége milyen volt ? ecceterá,ecceterá,ecceterá...
a Boldogi, a velencei és a molnaszecsődi volt kiemelt, ugyanis ott P-14-es távolfelderítő lokátor.
A déli határ mentén látható 6? SZT-68 szimbólum a déli háburú idején került oda, kifejezetten a háború tiszteletére telepítették oda azokat a lokátorokat több másik típussal együtt.
Na ezeket is hajkurászom már egy ideje:-) Ennek most utána kell olvasnom, mert légierő honlapján az rt. csapatok történetében kicsit mást (vagy kevésbé bővebbet?) írtak.
Bocs, hogy a csapos közbeszól. Emlékezetem szerint anno a főiskolán is mintha a lyukacsos KNY antennák és a szélnyomás összefüggéseiről beszéltek volna. Nálunk M3 volt, ahol ugye nem volt lyukacsos lehet, hogy a szélnyomáskompenzáció tökéletesebb volt. De, hogy teljesen összezavarjam a tisztánlátását a szakértőknek...:) az RPK antenna lyukacsos volt...no!? a neve is csak ennyi volt "a tésztaszűrő"