Keresés

Részletes keresés

Morcsi Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1515
Bele lehet rakni, de azért nem szokták vállalni, mert nem tudják, milyen igénybevételnek volt kitéve (napfény, hideg/meleg stb.) mennyire öregedett el a keret. Ha véletlenül a lencse beillesztésénél eltörik a keret, akkor nem az optikus hibája. Ennyire egyszerű, hogy miért nem vállalják a felelősséget a hozott keretekért...
Előzmény: xtrmv (1514)
xtrmv Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1514

Nem kell itt a rizsa! Én vettem 37 ezer forintos keretet és egy nagy rakás sz...!!

DE vettem a dm-ből 1200 forintos olvasó szemüveget és elvittem optikushoz, aki azt mondta hogy csak nála vásárolt keretbe hajlandó bele vágni üveget.

A másik megállapitás hogy elkérnek karcmentes rétegért, meg antisztatikus rétegért, meg mittudom én miért...ezreseket plussz, és semmi réteg nem kerül fel. Ez a tapasztalatom.

Miért van az hogy egy bármilyen keretbe egy -2 es üveget, ami teljesen standart, nem lehet belerakni? Az nem pénz ????

Nevetséges.....

ha egy üvegeshez elviszel egy ablakot és azt mondaná, - sorry uram az ablak nem innen származik-

tininindzsa Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1513

LátoGató!

A boltod címét légyszi küldd el nekem az empeti@citromail.hu-ra. Köszi szépen!

LátoGató Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1512

tininidzsa!

Ha fontos az esztétikum, csináltasd aszférikusból! Nem kérdés! :-)

u.i. cím privátban

Előzmény: tininindzsa (1511)
tininindzsa Creative Commons License 2005.09.17 0 0 1511

Helló!

Szakmai kérdésem lenne. +0,5 és +2,0 D-s szemüveget csináltatnék, prizmával. Azt szeretném tudni, hogy ha nem aszférikus lencséből csináltatom, akkor az a +2D mennyire fogja "nagyítani" a szemem? Nem tudom, érthető-e? Nekifutok mégegyszer: a mostani, +0,5 és +1,75-öst amikor csináltattam, akkor javasolták, hogy aszférikus legyen, mert úgy nem lesz feltűnő a különbség, ha valaki szemből rámnéz. Most viszont az optikus (egy másik) azt mondta, hogy ezt nem kell aszférikusból csináltatni, mert nem lesz vastag, és sokkal olcsóbb  is így.

Amúgy a mostani 2,5 prizma 1 és 1,5-re csökkent. Ez is érdekes.

Nekem nagyon fontos az esztétikum, hogy ne legyen szódásüveg hatása. Szakik, segítsetek, előre is köszi! LátoGató, ha megadnád az üzleted címét, hálás lennék, nálad is körülnéznék az árak ügyében.

LátoGató Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1510
Nyugodtan! :-)
Előzmény: Morcsi (1509)
Morcsi Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1509

Így már világos. Nem tudom, mikor lesz "publikus" a hír, a honlapon még nem láttam, de az e-mailes hírlevélben már elég részletesen megírták, hogy lesznek a dolgok...

Viszont ez nekem is jó hír, mert akkor (most még) Talizmánosként akár hozzád is betérhetek :))

Előzmény: LátoGató (1508)
LátoGató Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1508
Igen elég sokkal, köztük van az MKB is. A Talizmánon most gondolkodtam, de ha a kettő fúzionál akkor nincs min tépelődnöm! :-)
Előzmény: Morcsi (1507)
Morcsi Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1507
Ezek szerint nálad is lehet fizetni valamelyikkel? ;)
Előzmény: LátoGató (1503)
Morcsi Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1506
Hát igen, tökéletes nem lesz, de talán annyit elér vele, hogy valamit látni fog...
Előzmény: LátoGató (1505)
LátoGató Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1505

Tök jó!

Azt viszont kétlem hogy a tökéletes korrekciót be tudná vele állítani egy pigmeus! :-)

Előzmény: DittyCat (1504)
DittyCat Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1504

Egy kis érdekes hír a www.hazipatika.hu -ról

Állítható dioptriás egyenszemüveg

Joshua Silver atomfizikus a fejlődő országok látási problémákkal küzdő lakói számára talált megoldást egy állítható, és egyben olcsó szemüveggel.

A Földön 1 milliárdnál több embernek lenne szüksége látáskorrekcióra, de a harmadik világban nincs szakember, aki megmondja, kinek milyen szemüvegre van szüksége. A feltaláló elmondta: találmánya egy szemüvegre ragasztott, folyadékkal töltött, rugalmas és nagyon átlátszó műanyag tasakhoz hasonlít. Ha több benne a folyadék, domborúbb lesz, és plusz dioptriás lencse válik belőle, ha pedig a mellékelt fecskendővel leszívnak egy keveset a folyadékból, csökken a domborúság és még negatív dioptria is beállítható.

A Kínában gyártott, és egy dollárnál olcsóbb szemüveg alapesetben a maximális plusz dioptriára van beállítva. Gazdája úgy állítja saját szeméhez, hogy a mellékelt fecskendővel leszívja, vagy visszapumpálja a folyadékot.

Természetesen a rendszernek vannak korlátai: cilinderes hibát, más néven asztigmatizmust nem lehet korrigálni vele, de az esetek 90 százalékában megoldást jelent.

A fejlett világban bárki elmehet szemorvoshoz vagy optikushoz, és feliratja a megfelelő szemüveget. Nagy-Britanniában minden 4000 emberre jut egy megfelelő szakember, de Afrikában, a Szaharától délre ez az arány 1 millió, Maliban 8 millió az egyhez. Elvileg sok pénzért ki lehetne nevelni helyi szakembereket, de nincs meg a helyi infrastruktúra, nem tudnának beilleszkedni és elvándorolnának.

A tapasztalat szerint az emberek ugyanolyan jól be tudják állítani maguknak a szemüveget, mintha optometristához fordultak volna.

Silver 1994-ben ismerkedett meg a Világegészségügyi Szervezet (WHO) szemorvosával, Björn Thylefors-sal, aki akkoriban a vakság-megelőző programot vezette. Thylefors elmesélte neki, hogy 1 milliárd ember látásán lehetne szemüveggel javítani, de nem tud segíteni rajtuk - írástudatlanok, munkanélküliek maradnak. Silver erre felajánlotta, hogy megcsinálja az állítható szemüveget.

LátoGató Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1503
Köszi Morcsi! Ez véletlenül pont aktuális! :-)
Előzmény: Morcsi (1501)
LátoGató Creative Commons License 2005.09.16 0 0 1502

Sfakutya!

Ne csodálkozz hogy fél év alatt ennyit romlik a szemed, ha az olvasóval 30 centiről nézed a képernyőt! Minél tovább görcsölsz, annál rosszabb lesz!

Inkább menj és csináltass egy jó szemüveget!

Van már kifejezetten irodai munkához készült lencse, olvasó és monitor távolságra!

Ha nincs távoli korrekciód, nem feltétlenül kell multifokális lencsét készíttetned, így olcsóbban is jönnél ki mint 80 rugó!

Üdv! :-)

Előzmény: Sfakutya (1500)
Morcsi Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1501
Sziasztok!

Egy kis infó, hátha valakit érint: 2005. okt. 1-től összeolvad a Talizmán és az MKB Egészségpénztár. A továbbiakban mindkét EP-vel szerződött szolgáltatóknál lehet mindkét fajta kártyával fizetni.

Ha esetleg valaki pont most készítteti a szemüvegét :)))
Sfakutya Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1500
Márciusban kaptam +1,5-ös szemüveget olvasáshoz. Olvasni jól tudok benne, de a számítógépet nem látom rendesen, csak ha közel hajolok hozzá. Most nézettem meg újra a szememet, most +2,25-ös szemüveget írtak fel. Beszéltünk arról, hogy jó lenne olyan szemüveg, amivel a számítógépet is látnám, de azon kívül a felső részén nem lenne dioptria és akkor messzire is tudnék nézni anélkül, hogy állandóan le kellene kapkodnom a szemüveget. Ez nagyon jó megoldás lenne, de egy komoly baja van: kb 80.000 Ft-ba kerülne. Egyenlőre nem mentem bele a dologba, mert ha márciustól mostanáig ennyit romlott a szemem, akkor mi lesz fél év múlva? Újra vehetek egy másik, erősebb szemüveget ilyen sok pénzért? Egyenlőre az olvasáshoz sem csináltattam meg a 2,25-ös szemüveget, mert el vagyok bizonytalanodva.
Káposzta Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1499

Az, hogy a latszeresz azt csinalta-e amit az orvos felirt, az muszerrel objektivan ellenorizheto, es ha elhibazta ujra fogja csinalni. Az, hogy az orvos jot irt-e fel, mar nehezebb ellenorizni. Az a gond, hogy ket lencse nem er annyit, hogy miatta kontrollvizsgalatra, esetleg peres utra menjunk a dokival, ezert nem osszehasonlithato mondjuk egy muteti muhibaval.

En ezert megyek a megszokott orvosomhoz, aki erdekes modon haromszor annyi idot szan a vizsgalatra mit a szemuvegszalonokban, es azutan ott csinaltatom a szemuveget, ahol megtetszik egy keret. Aztan persze visszamegyek a szemuveggel a dokihoz illetve az asszisztensehez, hogy nezze mar meg, hogy jo lett-e.

Előzmény: Garfield007 (1496)
Garfield007 Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1498

Na, de a joval minek peldalozzunk? Magyarok vagyunk, vagy mi!? :-)

Hozzatennem, hogy nagyon sok jo orvost tudok en is felsorolni, de alapvetoen a dokiknal is a rosszak erdekelnek, mint a pedagogusoknal, mert a jot, szemely szerint termeszetesnek veszem, ezeken a teruleteken...

Ha egy cukrasz elbasz valamit, akkor max. kihajitjuk, mas szakmaknal azert kellene lenni felelossegnek...

Ennyi!

Tema reszemrol is zarva...

Előzmény: LátoGató (1497)
LátoGató Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1497

Jóreggelt!

Végigolvastam és szeretném hangsúlyozni, mielőtt még bárki bármit is gondol, hogy alapvetően szemorvos és látszerész között nincsenek komoly ellentétek. Előfordulnak persze különféle esetek, nekem is volt már afférom szemorvossal, de ez nem jellemző.

Ezt csak azért tartom fontosnak ide leírni, mert napok óta csak a rosszal példálózunk.

Jó napot mindenkinek! :-)

Semmi kaki! :-)

Előzmény: Garfield007 (1496)
Garfield007 Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1496

Jo estet!

Ne szarjunk be kerem! Megyek en meg feled, aztan helyre jon a gazdasagi helyzeted es rozsas lesz itt minden :-)

Amugy meg az osszes szemet felelosseget nem ismero orvos bekaphattya...

Előzmény: LátoGató (1494)
Morcsi Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1495
Hát igen, ez volt az, amit gondoltam, de nem írtam le az előbb. Hogy a vevő fizeti ki kétszer :((
Előzmény: LátoGató (1494)
LátoGató Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1494

Ez baromság?

A recept alapján elkészített dioptriáért, a felíró orvos felel! Tehát az optika nem bukik egy fillért sem ha a felírt D nem jó! Elvileg!!!!!!

Gyakorlatban úgy működik a dolog hogy az orvos hibázik, ami természetesen bárkivel előfordul!

A páciens megkapja a rossz szemüveget, amivel nem lát jól. Visszahozza az optikába, mert arra gondol hogy ott rontották el. Mi kederítjük hogy az orvos hibázott. Ekkor visszamegy az orvoshoz, aki sajnálkozva felírja a helyes dioptriát az újabb vényre, majd elnézést kér. A vevő visszajön és kifizeti újra a két lencsét. Az orvos ugyanis egy büdös vasat nem fog neki adni!

Olyan is van hogy a látszerész állja az újabb két lencsét, a hülye! Mert fontos a vevő!

Előzmény: Káposzta (1486)
e_dora Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1493
szal én pl lehet, hogy fizetnék egy ilyen garanciáért
Előzmény: e_dora (1492)
e_dora Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1492

én is így gondolom.. ha meg saját dokit üzemeltet és kockázatot vállal, az bizonyára megéri, különben nem tenné..

amúgy a komputer is csak pillanatnyit mér, nem? nekem ez a legnagyobb bizonytalanság a témában. amikor csináltattam az enyém rég, a doki 1.5-lel többet mért, mint az optikás, plusz az egyikük azt mondta, csak olvassak vele, a másik meg hogy soha ne vegyem le, különben jujderossz lesz. ja meg az egyik még azt is kitalálta, hogy a gyengébb szememre ne a megfelelő dioptriát hanem enyhébbet rakjunk, mert különben hozzászokik. szóval totális kavarás volt. most is 1.5-lel kisebbet mért a gép, mint amit használok (pedig pont alig láttam már az éhségtől), de nehéz kérdés, mert amig nem fárad el a szemem, addig a nullással is elolvasok akármit, de mondjuk a pesti est apró másokik oldalán már bevörösödne a fejem. annyira összevissza dumálnak, hogy senkinek sem hiszek, mondtam is, hogy adjanak bameg egy lencsét, belenézek és megmondom. sztem a dokis falon ábra leolvasás is marhaság, ha valakinek plusszos kell, mert az csak az orra elé nem lát.

Előzmény: Morcsi (1491)
Morcsi Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1491

Ha az optika a recept alapján pontosan elkészíti a szemüveget, akkor sem pénzt, sem anyagot nem bukik. Ha az ügyfél mégsem lát vele és esetleg "további fórumra" viszi az ügyet és bevizsgáltatja, ki fog derülni az orvos tévedése.

Ha pedig nem jól csinálja meg a szemüveget (azaz kicsit félrecsiszolja stb.) akkor a saját hibájából bukja...

Előzmény: e_dora (1487)
e_dora Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1490
vagy ez mást jelent?
Előzmény: e_dora (1487)
Morcsi Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1489

Ez úgy hülyeség ahogy van. Pl. az én dioptriámat még a csillagok állása is befolyásolja, akár 1-1,5 D eltérés is van a látásomban egyik napról a másikra!!!

Az orvos pedig mindig csak egy pillanatnyi állapotot tud megmérni. Ha az optika orvosa 0,25-el, vagy féllel mást mér, akkor diadalmasan kijelentik, hogy ők megmondták? Lehet, hogy pont az az alapján készített szemüveg lesz gyenge/erős és utána a használó csak erőlködik, hogy lásson vele...

Garfield007 Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1488
:-D
e_dora Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1487
érthető.. miért fizetnének vagy buknának el pénzt, anyagot egy vadidegen orvos tévedése miatt, ha rosszat írt fel?
Káposzta Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1486
Szerintetek egy szemüvegszalonnak mi erdeke van abban, hogy a naluk dolgozo orvosnal vizsgaltassam meg a szemem? Az orvosi vizsgalat ara naluk kb 5%-a lett volna a szemuvegem aranak. En masik orvostol vittem oda a receptet, erre kozoltek, hogy csak akkor tudnak garanciat vallalni a dioptriara, ha naluk vegeztetem a vizsgalatot.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!